BP Underground - Elektronikus Zene (2019) ☆ 👁

BP Underground - Electronic Music

(Koltay Anna - Turán Eszter)

magyar dokumentumfilm

?,?
 
5 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-05-19 11:24:34 ryood (5) #8

Koltay Anna már most lepipálta apját (mondjuk nem volt túl nehéz dolga..)

2020-05-19 11:20:03 tomasso (5) #7

Az elektronikus zene nagyon szerteágazó, óriási családfaként szimbolizálható, rengeteg kapcsolódási ponttal és könnyű átjárhatósággal különböző irányzatokba. A film szépen prezentálja az egész mozgalom kulturális vetületét, megszólaltatva főbb szereplőket - rendezvények, helyszínek, rádióműsorok, írott sajtó említésével - létleletet adva a kialakulás és a fejlődés sajátosságairól. Én elsősorban az Alföldön szívtam magamba a techno-house kultúrát, szerencsére az ottani szórakozóhelyek nem szűkölködtek ilyesfajta rendezvényekben, az a szellemiség amit a film közvetít, nálunk is sokáig tetten érhető volt.
A BP Underground leginkább a 2000-es évek elejéig alapos, de így is célt ért nálam: az egész egy nagyon kellemes időutazás volt azokba az időkbe, amikor még nem lehettem aktív részese az elektronikus zenei kultúrának.

2020-05-18 22:52:33 ryood (5) #6

hát ez remekül sikerült! teljesen levett a lábamról.
és nem csak a téma, szereplők, sztorik, nosztalgia miatt, hanem mint film is kifejezetten igényesen van elkészítve, felépítve. képileg is úgy néz ki, ahogy egy ilyennek "ki kell néznie".
a Volt egyszer egy téka című filmhez tudnám hasonlítani. ahhoz hasonlóan alaposan, részletesen bemutat, elemez egy korszakot, szubkultúrát sok megszólalóval, több féle szemszögből, megközelítésből.
mindezt élvezetesen, szórakoztatóan, helyenként egészen viccesen teszi.
ez a "világ", ami itt megelevenedik ebben a bő másfél órában itt az én világom. innen jövök, ezek a kulturális alapjaim, innen indultam el valamikor a 90-es évek második felében. egész pontosan a "Pécs undergroundból", (ami szintén megérne egy hasonló dokumentumfilmet) aztán a 2000-es években mikor felköltöztem a fővárosba, elég hamar belecsöppentem ebbe a közegbe. ismerek személyesen több megszólalót is, nem személyesen pedig majdnem mindenkit.rengeteg élmény, emlék fűződik ehhez a korszakhoz, szóval egészen meghatódtam a nézése közben, és azt hiszem, egész nap tudtam volna nézni, hosszú órákon át..
a jelenről kevesebb szó esik, de nem baj. nem követem nagyon a mai ifjú titánokat, nemtudom vannak-e olyan kaliberű emberek mostanság, mint mondjuk Palotai, Yonderboi, Zagar vagy éppenséggel Titusz, hogy mást hirtelen ne említsek. igen, az a 90-es évek vége, 2000-es évek eleje volt a fénykor, vmi csoda a magyar elektronikus zenében...
érdekes volt ezt a filmet pár nappal a hasonlóan jól sikerült Partik népe után nézni. néhányan sajnos "nagyon rosszul öregedtek". hát igen, a tartós "cuccozás" nem tesz jót a külsőnek sem..
egyébként egészen fellelkesültem a film hatására. lehet kéne megint foglalkozni komolyabban zenéléssel, és hát hiányoznak a bulik is..persze most ez még odébb van, így éppen kifelé jövet a karanténból.
nézzétek!

2020-05-17 21:18:41 Kempesbaba (?) #5

A cikk végi hozzászólás a legjobb! :D

előzmény: Ragemarci (#3)

2020-05-17 21:07:10 ryood (5) #4

csak a trailerre emlékeztem, basszus...na akkor megnezem!

előzmény: Ragemarci (#3)

2020-05-17 21:03:02 Ragemarci (5) #3
2020-05-17 20:54:12 ryood (5) #2

hol lehet megnézni?

2020-05-17 20:32:41 Ragemarci (5) #1

YA flesh, hatalmas emlékbomba. Túlzás nélkül állítható, hogy a felsorolt helyek és sorozatok 80%-án biztos, hogy ott voltunk a brigáddal néhányszor.
A törzshely meg mindig az volt amit éppen nem zárattak be.
Ami ennél is jobb, hogy mai napig, bármerre vagyunk is szétszóródva, havi egyszer mocskosul bebaszunk.
A "lány djk" felsorolásból igen hiányzik, érdemes lett volna megemlíteni a NewSchool Break nagyasszonyát, Ludmillát is.