Unhinged (2020) ☆ 👁

Téboly

(Derrick Borte)

amerikai-angol thriller

3,1
★★★☆☆
170 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-10-30 01:05:07 csabaga (3) #20

Elég sok helyről szedték össze, Párbaj, Fülke és a már említett más filmek.
Az ollóról a Gyilkosság telefonhívásra jutott az eszembe.

A címe is nagyon mellé ment, Fritz Langnak és Hitchocknak is van már magyarul egy "Tébolya", ez a harmadik...
Hollywoodban a forgatókönyvre nincsen ötlet, nálunk a címadásra.
Van már két Vadászat is, és így tovább.

2021-06-28 16:03:42 m4rv1n (5) #19

Újranéztem. Nyilván a főszereplő/rendezés jobb az Összeomlásban, de
A két főszereplő motivációja/terve ugyanaz. Mindketten elhagyták a "Point of no return"-t. Elvesztettek mindent és meg akarnak halni. De előtte még bosszút akarnak állni a világon, vagyis azokon, akiket a balszerencse az útjukba sodor.

előzmény: budaik (#18)

2021-06-22 20:52:05 budaik (3) #18

Szerintem nézd újra,
persze a cselekmény ezen része ugyanaz, ez igaz.

De mindenképpen nézd újra :)

előzmény: m4rv1n (#17)

2021-06-22 20:38:52 m4rv1n (5) #17

Én biztos, hogy ezt is újra fogom nézni.
Szerintem lényegében ugyanarról szól mindkét film,
a dugóban vki bekattan és ámokfutásba kezd.
Azzal annyira nem tudtam azonosulni, mint ezzel, de mindent egybevetve nekem mindkét film tökéletes.

előzmény: budaik (#16)

2021-06-22 20:24:20 budaik (3) #16

Azért az összeomlás több volt önmagánál, szerintem ez a film nem.

előzmény: m4rv1n (#15)

2021-06-22 20:18:46 m4rv1n (5) #15

Engem leginkább az Összeomlásra emlékeztetett.
Eleve nem nagy elvárásokkal ültem le megnézni a sok fanyalgó komment miatt.
Ennek ellenére mindkét főszereplő tökéletesen hozta a figurát,
teljesen bele tudtam élni magam és végigizgultam az egészet.
Szerintem az is életszerű, hogy a baleset van első helyen a rendőrségnél a fontossági listán.

2021-05-12 11:23:57 BonnyJohnny (3) #14

A lentebb írt képtelenségek (pl. a főgonosz egy teleportálni képes ninja) ott is megvannak, ugyanúgy, mint itt. De pl. a nyolcvanas évek sivataga sokkal hihetőbb helye és ideje a történetnek, mint az okostelefonok korszakában a belváros (aminél itt erősen kilógott a lóláb). Plusz Rutger Hauer ikonikis alakítása, plusz nyolcvanas évek hangulat. :)
De itt a fórumon a megítélése is eléggé magáert beszél. :)

előzmény: kaamir (#13)

2021-05-12 09:37:48 kaamir (2) #13

Nekem a Hitcher egy távoli, gyerekkori emlék, de most lehet, hogy újranézem :)

előzmény: BonnyJohnny (#12)

2021-05-12 09:28:06 BonnyJohnny (3) #12

Russel Crow szerintem semmivel sem rosszabb, mint Rutger Hauer (számomra konkrétan egyedül a mackó gladiátor tartja kettes-hármas határon felül a filmet). Persze, ha valakinek a Hitcher sem tetszett, annak persze itt sincs semmi látnivaló, hiszen ez sokkal gyengébb annál. :P

előzmény: kaamir (#11)

2021-05-12 09:12:16 kaamir (2) #11

Látod, hogy mi folyik az utakon, gondolod, csinálsz róla egy filmet. Egész jó alapötlet, de ahogy fejleszted a szkriptet, rájössz, hogy ez így nem működik, köze nincs a valósághoz annak, amit te akarsz beleerőltetni. Mit teszel?

A. Hagyod a fenébe
B. Csinálsz egy 15 perces, teljesen őrült rövidfilmet, ahol működik a koncepciód
C. Hót komolyan leforgatod, miközben te is látod, hogy csak erőltetett kényszermegoldásokkal* tudod elérni, hogy a történeted ne dőljön dugába 5 perc után.

Derrick Borte és Carl Ellsworth a C-t választották.

* A kedvencem: Drága hölgyem! A rendőrség most épp nem ér rá tébolyult sorozatgyilkosokkal foglalkozni, mert baleset történt az autópályán.

A mérsékelt izgalmak sem mentik meg, Russel Crowe teljesen kidolgozatlan, össze-vissza vicsorgó főgonosza pedig a VHS-korszakot idézi.

2021-05-10 14:35:52 sptt (4) #10

Ha visszagondolok a filmre, akkor azt kell mondanom, hogy nem történt benne semmi olyan, ami miatt azt kellene mondanom, hogy ez tényleg egy belevaló, komoly és kőkemény akciófilm volt a fantasztikusan nagyot játszó Russel Crowe-val. Amikor viszont benne voltam a filmben, akkor együtt lélegeztem vele, nem voltak üresjáratok, nem volt olyan, hogy csak kimegyek Coláért, addig hadd menjen a film, mert tényleg lebilincselt. A Falling down-nak egy feszesebb, modernebb változata, pedig az is Joel Schumacher egyik legjobb filmje volt. Minimum. Ebben kevesebb volt a kitekintés, a társadalomkritika, de több a feszültség. Ugyanakkor mindenki közlekedik és én is kerültem már olyan helyzetbe, amikor a kopasz, 20 éves BMW-s meg akart ölni, mert rádudáltam, amikor megpróbált kikaranyodni rám egy alsóbbrendű útról. Tehát egy jótanács is a film: ne dudálj, keep calm. 8/10

2021-02-16 00:23:39 The Cortez (3) #9

A feszült és néhol igencsak durva akcióthriller – már a nyitómontázzsal is – azt állítja, hogy a hulladék társadalom, az egyre törtetőbb, türelmetlenebb, agresszívabb emberek + a hibás, kizsákmányoló rendszer képez szociopatákat az egyénekből.
A film több más verdásthrillerre akar hasonlítani egyszerre (pl: Az országút fantomja vagy a Kéjutazás – igaz, utóbbiban egy kamion kergette a főhősöket). A cselekménynek jót tett a nagyrészt (nagy)városi környezet, a autósüldözések dinamikusak, izgalmasak, látványosak, Russel Crowe keményen az elemében van, a finálé pedig őrültre, egyben brutálisra sikeredett. A mozi legnagyobb ellenségei a klisék (egyik ilyen a szinte elpusztíthatatlan főellenség), az ordas nagy logikátlanságok, valamint az első pár perc környékétől kiszámítható ”végső megoldás”.
Összességében közepes alkotás, de ettől függetlenül, a megtekintését követően a nézők 2-szer is megfogják gondolni, hogy rámerjenek-e dudálni az úton az előttük szabálytalankodókra.

2021-02-09 12:21:36 Leo_Stotch (3) #8

Crowe nagyon jó, mármint nagyon rossz :)

A reggelizőben játszódó rész, a nő ügyvéd barátjával, nagyon tetszett. Az ott igazi izgi pár perc...

2020-11-12 10:05:40 Tenebra (3) #7

Jó kis film ez, csak tele van logikátlan hülyeségekkel, amelyek miatt az Országút fantomját is lehetett már kritizálni. Érződik, hogy sok mindenben arra hajaztak a készítők, de annak stílusát, hangulatát azért nem sikerült elérni. De Russel Crowe szemétládája van olyan ikonikus, mint Rutger Hauer genyója. Crowe-t még nem láttam soha ilyen igazán mocsok szerepben, szerintem többször kellett volna antagonistát játszania. :D Hatalmas késztetést éreztem arra az első megszólalásától kezdve, hogy beverjem a szélvédőjét, majd a fejét is egy keresztkulccsal. Viszont az biztos, hogy e film után kétszer is meggondolom, hogy belemenjek-e országúti kakaskodásokba. Nem szoktam általában, de ha egy pöcs igazságtalanul dudál rám (mert mondjuk nem bírja, hogy lakott területen 50-nel megyek), akkor azért kiintek neki. Habár én a csaj helyében már rég kiprovokáltam volna az önvédelmi helyzetet csak nem egy kis szutyok ollóval, hanem mondjuk sörétessel a kezemben, bár akkor nyilvánvalóan a film igen gyorsan véget ért volna. :D

Nekem amúgy tetszett a csaj, illetve Caren Pistorius, nemcsak külsőre. Szerintem hiteles volt, az átlagember pont így reagálna, és bizonyára a túlélési ösztönök bárkinél működésbe lépnének egy bizonyos szint után. Én pont, hogy nagyobb, teatrálisabb bosszút vártam, habár a végén az a szemberúgás szép volt. De az iszonyat nagy szemétségek és frusztráció után itt egy kicsit "exploitationösebb", dögösebb fináléra lett volna szükség. Persze ez nem volt vállaltan túltolt, ha túltolt volt, az inkább hibája, semmint erénye volt a filmnek.

Hovatovább, fontos is a film abból a szempontból, hogy szembesít azzal minket, hogy az országúti balhék pont ilyenek, pont ennyire értelmetlenek, függetlenül attól, hogy az illető, aki a volán mögött ül komplett pszichopata vagy csak hirtelenharagú. Nem szabad így. Nem szabadna így. Én pont ezért hangoztatom, hogy nem 3 bukás után (vagy nemtom, mostanában mi a szabály - 2007-ben, amikor jogsit szereztem, még így volt) kéne PÁV-vizsgálat, hanem még a KRESZ-tanfolyamra való beiratkozás ELŐTT. Pszicholgóiai vizsgálóműszerek gyártásával is foglalkozom, szóval tisztában vagyok a műszerek korlátaival, 100%-os biztossággal még több készülék egybevetett eredményeivel sem lehet kiszűrni a pszichókat, de azért megvannak az árulkodó jelek, amelyek alapján el lehet tanácsolni valakit a vezetéstől. Mert az tökmindegy, hogy valakinek van-e érzéke hozzá, ha türelmetlen, nem bírja a dugókat, nem szabálykövető, azaz nem bírja elviselni a zöld-piros lámpaváltást, vagy nem tartja be a sebességeket, egyszerűen nem alkalmas arra, hogy autót vezessen forgalomban, mert embereket veszélyeztet a hozzáállásával. Ezeket a vezetéshez szükséges képességeket és skilleket - a szabálykövetést, a monotóniatűrést, a figyelem terjedelmét és tartósságát stb. - simán le lehet mérni munkapróbákkal és egyéb tesztekkel. Csak pénz kellene rá, na meg ezzel azt kockáztatnák az iskolák, hogy kevesebb tanulójuk lenne, így kevesebb pénzhez jutnának... Nos, igen, ezek azok az áldozatok, amelyeket meg kellene hozni azért, hogy - most direkt szélsőséges leszek, de a rengeteg baleset miatt talán nem is annyira - emberéleteket mentsünk meg. Nemcsak abban az értelemben, hogy fizikailag megmentsünk valakit a haláltól, hanem pl. pont mostanában volt hír, hogy egy nő "büntetőfékezéssel" (ez is milyen már - büntetni max. a rendőrnek van joga, egy átlag paprikajancsinak, aki úgy érzi, lassan haladt előtte az embertársa, semmilyen joga nincs "büntetni") veszélyeztette, és fel is borította az áldozatot. Legutóbb úgy volt, hogy börtönbe is kerülhet ezért. Megéri? Inkább közlekedjen az ilyen is biciklivel, akkor nem árt senkinek, magát is beleértve.

2020-10-27 01:27:25 lizardking (5) #6

Nagyon régen nem izgultam így filmen. Nem tudom miért, talán a konfliktus alapjának hétköznapisága miatt, hogy teljesen bele tudtam magamat élni. Russel Crowe egy állat, egy fékezhetetlen eszelős, ráadásul a film nem is finomkodik, utoljára talán az Eden Lake nyers erőszakkitörésein lepődtem meg ennyire - bár annyira azért ez nem durva. Attól függetlenül, hogy az alkotók már az első pár percben nyilvánvalóvá teszik, hogy Crowe karaktere nem normális, a főhősnőhöz intézett első mondataival képtelen vagyok nem egyet érteni, ott még azonosulni is tudtam az emberrel - ezt a szimpátiát persze hamar elvesztette. És igen, még egy kis társadalomkritika is szorult a filmbe. Ez most betalált na, amilyen egyszerű, olyan hatásos. Megy az ötös.

2020-10-11 20:51:19 Bbazsa (4) #5

Nagyon szuper film, és ami a legszomorítóbb, a mai világban teljesen reális.

Volt egy kis áthallás Stephen King filmjére.

2020-09-29 16:37:54 dorothygale (4) #4

Russel C. tekintete viszi a pálmát. Nagyon jót alakított, nem tudom miért de van egy olyan érzésem, hogy nem esett nehezére a szerep.... valahogy ezt sokkal lightosabban de kinézem belőle.
Az izgalom végig kitart, nem ül le egy pillanatra sem , de vannak részek melyek sablonosak vagy kidolgozatlanok. Például lehetett tudni a gyilkos fegyvert előre mi lesz, vagy azt hogy mi a kiút. Már az elején annyira átlátszó berögződött klisével megjelölik. R.C karaktere, mozgatò rugòi nincsenek kidolgozva, jó lenne jobban megismerni.
Összességében a menekülő főhősnő és a tébolyult elviszi a filmet. Az ember bele tudja képzelni magát a helyzetbe. Bármikor bármelyik nap megtörténhet veled , velem ....

2020-09-20 13:13:45 BonnyJohnny (3) #3

A film elég erősen rúgja be az ajtót. Russel Crowe tekintete az autójában (benne van minden, amit Scorsese mond a taxi hátsó ülésén), aztán vadult medve módjára, gyorsan és brutálisan lerendezi amit le kell. A film a zseniális kezdés után hosszú, párbeszédnek álcázott expozíciók sorával próbálja építeni sablonos karaktereinek sablonos előtörténetét. Ami történik, egyébként egyáltalán nem rossz, de úgy veri szét a hangulatot, mint Crowe figurája az ex neje új pasijának fejét. Amit helyette kapunk, egy családdrámának meg nem elég, és a későbbiekben ilyesmivel nem is próbálkozik, így a játékidő és hangulat pazarlása csupán. Aztán mikor negyed óra(!) múlva újra felbukkan Crowe, felkapja a filmet széles vállaira, és cipeli is végig becsülettel.
Karakterével kapcsolatos logikátlanságok egy részét (mikor egy teleportálni képes ninja érzését kelti) ugyanúgy elnézhetjük, mint anno Rutger Hauernek is elnéztük. A másik részét viszont, a nagyvárosi modern környezetben egyszerűen nem lehet komolyan venni. Ami ismét csak nem lenne főbenjáró bűn (bár elkerülhető lenne, ha szimplán kivennénk a helyszínt és időt a belvárosi csúcsforgalomból), de, hogy továbbra is komolykodni akar a film, nem passzol hozzá.
Ahogy Karen Pistoriushoz sem passzol a szerepre. Egyrészt a (jól láthatóan fiatal) életkora sem stimmel, hogy ekkora gyereke legyen, másrészt a karizmája sincs meg hozzá, hogy Crowe méltó párja legyen. (Harmadrészt végig az volt az érzésem, hogy azért van ő csak itt, mert Daisy Ridley nem vállalta a szerepet.)
Ahogy többen is elmondják, élvezhető kis B thriller, de közepesnél nem jobb, pedig lehetett volna az új Hitcher. :/ (inkább mint a film remake-je. :P).

2020-09-18 21:42:59 Benny Bug (3) #2

Nem áll rá a kezem a negyesre, pedig egész jó volt. A nyugtalanító atmoszféra az egyszerű alapok ellenére is garantált. Talán még egy nagyon kevés társadalomkritika is szorult belé. A brutalitás mértéke is megfelelő: nem egy Fűrész, de nem is finomkodik. Valami kis plusz hiányzik belőle, Crowe karaktere nem túl jól felépített, inkább csak eszköz. Viszont maga a játéka, az nagyon fasza volt. Minden egyes rezdülése hidegrázós. Már csak miatta is tudom ajánlani, kár hogy a forgatókönyv és a story nem akar felnőni a kiváló alakításához.

2020-09-12 07:15:02 dittike (5) #1

Fantasztikus, ahogy Russel Crowe előveszi a leges leggonoszabb énjét.