Gyöngyvirágtól lombhullásig (1953) ☆ 👁

(Homoki Nagy István)

magyar dokumentumfilm

4,4
★★★★☆
69 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-12-01 07:31:25 Akriszta (4) #3

Hála a Magyar Nemzeti Filmarchívumnak egy digitálisan felújított kiadás landolt a polcomon. 83 perc, kicsit féltem a hosszúságától, mert manapság Magyarországon a természetfilmek kb 50-55 percig tartanak (Vad Magyarország, Vad Szigetköz, Vad Kunság, Gemenc - Az árterek világa, stb.), ebből kifolyólag tartottam attól, hogy egy 1953-as alkotás ekkora játékidővel unalomba fog fulladni, tévedtem. Nem régiben néztem Jamie Uys Sivatagi Show-ját, ami eléggé tetszett, de ez a film simán háttérbe szorította, persze ez nagyban köszönhető annak az én esetemben, hogy Magyarországon játszódik, ami engem mindig jobban érdekel, mint bármelyik másik földrész, legyen az ezer vagy tízezer kilométerre.
A zene, a fényképezés, a narráció minden helyén van, ráadásul olyan egyedi dolgokat láthatunk benne, amihez még nem volt szerencsém a betanított Szirti sas akciói lenyűgöztek, a róka és a foxi harca a rókalyukban, mintha csak Fekete István regényébe csöppentem volna, ilyen felvételeket nem láttam még ezelőtt
És ami legjobban fáj és kiveszni látszik a világból, azt pont az erdész testesíti meg, aki tényleg ismerte a természetet, tisztelte és becsülte azt és minden energiáját és szaktudását bevetve oltalmazta, és saját érdekei alapján nem cselekedett, mintha Derszu vagy Matula szellemisége öltött volna testet. Az ember és a természet közötti intim kapcsolat haldoklása ami leginkább nyugtalanságra ad okot.

2011-05-02 00:04:55 PG (5) #2

Gyönyörű képek, nagyszerű hang, jó narráció, stb. stb.

2009-12-18 18:05:32 critixx (4) #1

Hogyan csináljunk 1953-ban olyan filmet, amiben se a párt, se Rákosi, se pártunk és népünk csodás vívmányai, se a munkaverseny, de még a gonosz imperialista szabótörők sem szerepelnek? Hát így: forgassunk természetfilmet flóráról-faunáról, hazánk szép tájain. :-))