Da 5 Bloods (2020) ☆ 👁

Az 5 bajtárs

(Spike Lee)

amerikai dráma, háborús film

3,2
★★★☆☆
105 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-02-22 22:40:07 The Cortez (3) #21

A mozi könnyed hangulattal és kincskeresős kalandfilmes feelinggel indít, viszont később fokozatosan egyre súlyosabbá válik benne a dráma. A jelenben játszódó részekben végigkövethetjük a néger vietnámi veteránok veszélyekkel teli utazását, illetve Delroy Lindo karakterének megőrülését, a múltban történőkben pedig háborús jeleneteket láthatunk.
A rendező az elnyújtott 2,5 órás játékidő alatt, szinte végig a képaránnyal játszadozik (pl: a flashback-ek mindig 4:3-ra váltanak), valamint ősrégi képeket, archív felvételeket, Marvin Gaye-dalokat + popkult-utalásokat dobál a nézőknek. Dicséretére váljon, hogy igaz nem túl mélyen, de valamennyire azért a PTSD-témába is belemegy.
A legerősebb képsor a lebilincselően feszült aknamezős szekvencia. A fegyveres harcok a színészi alakításokkal együtt szintén jól sikerültek, ám a végén itt sem bírta ki a direktor úr, így a lezárásban megint csak kínosan erőltetett – ezúttal konkrétan Black Lives Matter-es – propagandával kínál meg minket. Tehát a befejezés ismét kellemetlen, de legalább közel sem annyira, mint a BlackKklansmanben.

2021-02-14 12:00:30 ifj. Ó. Posszum (5) #20

Az elején nagyon szájbarágósnak találtam, aztán amikor leesett, hogy a múlt történéseit is az idősebb színészek játszák, akkor teljesen átértékelődött a film. Spike Lee csinált egy teátrális (a szó szakmai és nem pejoratív értelmében), politikai, moralitás játékot. A magyarázó képbevágások, dokumentum részletek is inkább a brechti, kizökkentő vonalat képviselik. Ezt a sztorit eljátsszák, de ezt viszont nem magyarázza már Lee, nem látsz stábot, mint mondjuk a Jézus Krisztus szupersztárnál, hanem ezt te olvashatod ki, már, ha ki akarod olvasni :)
Költői film ez, zseni.

2021-02-06 03:02:02 Joeker81 (3) #19

Van az a mondás, hogy ki sokat markol, keveset fog. Hát erre a filmre is igaz.

Úgy éreztem, mintha Lee nem tudta volna eldönteni, hogy miről is szóljon igazából az elbeszélése. 2,5 óra alatt sem tudott egy kerek egészet összehozni. De ha pont az volt a célja, hogy "őrület" legyen, akkor hát az sem sikerült túl jól. Kicsit ilyen szegény ember Az őrület határán filmje (a film hossza megvolt hozzá...). Olcsó - már-már A feláldozhatók szintű - akció-köntösbe ültetett heist film, szájbarágósan didaktikus (de utálom ezt a szót), "ugye érted/értsed már meg a mondanivalómat"-politikai/történelmi narratívával. Sokkal jobb lett volna, ha tényleg csak egy szimpla heist filmként, vagy egy háborús drámaként funkciónál, vagy egy olyan szatíraként, ami valóban kitekint a fekete közösséget ért és érő abúzusokra, az elnyomás és a háború(k) (nem csak a vietnami) mai napig tartó veszteséget, fájdalmat okozó hatásaira (egyént/közösséget/országokat érintően). Az elején bíztam benne, hogy végre látok egy olyan háborús drámát, ami bemutatja, hogy az afroamerikai katonák miképpen élték meg Vietnámot, majd az az utáni életüket (különösen érdekes lehetett volna bemutatni, hogy miképpen élték meg Martin Luther King halálának hírét valójában, ehelyett ünnepi lövöldözéses-ordítós baromságba csapott át a jelenet). Lee próbált sokkolni az áldozatok képeivel...egy képpel különösen, amit nem csak felvillantott, hanem kínzóan hosszú ideig telibe mutatott. Értettem a célzást...kösz..hatásvadászat kimaxolva. A képarány/képminőség profán változtatgatása pedig egyenesen gyatra húzás volt, ahogy a CGI is, valamint az akció jelenetek felépítése és kivitelezése is.

Dicsérni igazán Delroy Lindo játékát tudom, hatalmas volt amit letett az asztalra! Izgalmas volt nézni, ahogy változik a karaktere, ahogy egyre jobban kinyílik nála Pandóra szelencéje. Ott a helye az Oscar-jelöltek között. Szomorú, hogy a SAG-jelöltek között sem ő van, hanem a 2,5 óra játékidőből, jó ha 5 percet(!) játszó Chadwick Boseman, aki ebben az 5 percben sem nyújtott semmi kiemelkedőt. Kár ezért a filmért, lehetett volna többet is kihozni belőle!

2021-01-17 03:24:18 lizardking (4) #18

Helyenként didaktikus, és túl is van nyújtva, de ez az értékeiből mit sem von le. Delroy Lindo igen odatette magát.

2020-06-23 21:49:43 biri (3) #17

Hát ez eléggé rasszistára sikeredett (vagy csak túl őszinte), pedig szinte biztos vagyok benne, hogy nem ennyire sötétnek szerette volna ábrázolni a feketéket.

De nem rossz a film, szórakoztató és elgondolkodtató is. A 3,5 (a kommentár írásakori átlag) pont reális.

2020-06-19 15:44:19 Rorschach (5) #16

Nem tökéletes film, de nyomokban olyan gondolatokat és érzelmeket tartalmaz, amik miatt nem tudom visszafogni a kezem az ötösről. Plusz van egy-két olyan jelenet, ahol a szereplők közt felépített viszonyrendszer zseniális feszültséget szül, illetve nem lehet elégszer leírni, hogy Delroy Lindo a csillagot is lejátssza az égről, óriásit megy.

Az én személyes kedvenc jelenetem az volt, mikor a vietkongok beszélgetését feliratozták, mielőtt szitává lőtték volna őket az amcsik. A másik oldal ilyesféle humanizálása önmagában akkora kincs, amilyennel csupán szökőévente találkozni, imádtam.

Btw az inzertek egyáltalán nem vesznek el a filmből, adni viszont adnak hozzá - engem pl. pont az rántott be az első tíz percben, ahogy Lee az archív felvételekkel megadta a tágabb kontextust.

2020-06-18 12:10:21 Adam Taylor (4) #15

A Blackkklansmannél hatásosabb, szórakoztatóbb film - kicsit egyenetlen, de aztán a végén minden a helyére kerül. Persze harsány és néhol hatásvadász, de a szájbarágósan egyértelmű Black Lives Matter-motívum mellett baromi jól kezeli az uralkodó osztály elnyomásának kérdését - Vietnam ugyanúgy nem a feketék háborúja volt, ahogy a vietnámiaké sem, hosszú évek szisztematikus elnyomása és kizsigerelése viszont nem múlik el nyomtalanul.
Önmagában is remek film, de a jelenlegi politikai-társadalmi klíma és a fejreállt mozis és díjszezon miatt nem tudom elképzelni, hogy a jövő évi Oscaron ne ismerjék el a filmet. A férfi főszereplő mellett akár a rendezői és Legjobb film kategóriában is.

2020-06-15 22:43:06 SoZi (5) #14

Igazából ez a kb 20mp kb semmit nem számít, mert amúgy passzol a narratívába, és formailag sem lóg ki. Igazából nagyon is odavaló, mert amikor egy-egy szereplő hivatkozik valamilyen eseményre vagy személyre, akkor bevagnak pár villanást, hogy miről is van szó. De ez itt valahogy nagyon jól áll a filmnek, és végre nem vagy teljesen vakon az utalások között a világ ezen felén sem, mint ahogy egy ilyen filmnél ez előfordul. Szóval ezért kár lenne kihagyni. Ráadásul ez Spike Lee sajátossága, mint amikor Tarantinon kérik számon az erőszakot meg a niggerezést.

Ha már valami nehéz lehet ebben a filmben, akkor az, hogy az első kb másfél óra, olyan mint valami "taták útra kelnek kalandozni" műfajú könnyedebb road movie. Aztán hirtelen válik elég súlyossá. Nagyon megéri kivárni! Én mondjuk az első felét is szerettem, mert végre normálisan beavat ebbe a történelmi helyzetbe. (Míg az eddigi filmek abból indultak ki, hogy a néző képben van a vietnami háborúval)
Az is biztos hogy nem most láttam utoljára. Gondolom mostmár nem titok, hogy nálam ez év filmje gyanús, (Knives Out ide, 1917 oda) Kicsit sajnálom is, hogy nem moziban ment.

2020-06-14 23:01:43 VVega (5) #13

Szerintem semmit sem von le az értékéből, és nem hatásvadász. Ha bármit is változtatnak a filmen, hát inkább csak felerősítik és igazolják az üzenetét az elmúlt hetek történései.

2020-06-14 20:56:07 Mikkey (3) #12

Engem nem zavar, ismerjük Spike Lee harsány stílusát, és ki legyen a szócsöve a mozgalomnak, a filmen való állásfoglalásnak, ha nem épp ő. Más kérdés, hogy ezzel formailag kilóg a lóláb, de amíg erős az alapanyag, el tudok tekinteni tőle :)

előzmény: kilépett felhasználó (#10)

2020-06-14 19:45:04 metal_face (?) #11

Én sem sietem el a megnézését, elég lehozós ez a hatásvadászat Lee-től.

előzmény: kilépett felhasználó (#10)

2020-06-14 18:55:44 kilépett felhasználó (?) #10

Volt bizony és a fél kommentszekció ki is volt rá akadva. Teljesen jogosan. Félek én ettől nagyon itt is( most, hogy kiderült a turpisság), ezért húzom a megnézést.

előzmény: metal_face (#9)

2020-06-14 18:45:08 metal_face (?) #9

Ha jól emlékszem, a BlacKkKlansman végén is volt ilyesfajta bevágás, már akkor sem bírta ki a mester. Ott én annyira nem a film hangvételéhez illőnek éreztem, hogy majdnem egy egész osztályzattal rosszabbat adtam rá emiatt. Majd hamarosan kiderítem, hogy itt hogy sült el a dolog...

előzmény: kilépett felhasználó (#8)

2020-06-14 16:30:22 kilépett felhasználó (?) #8

Na aha, valami ilyesmire gondoltam, ezért kérdeztem rá a dologra :-) Akkor mégse bírta ki a mester

előzmény: SoZi (#7)

2020-06-14 16:04:32 SoZi (5) #7

Mondjuk az érdekes, hogy nyilván nem az elmúlt hónap eseményei miatt készült a film, mégis bevágott olyan részleteket, amik egyértelműen frissebbek, mint a film készülte. Ezeket tuti utólag tette bele, hogy reflektáljon a Floyd ügyre. Ami nem baj, de kissé didaktikussá teszi. Persze ez az értékéből nem von le, Spike Lee-tol simán lehet számítani ilyesmire, csak valahogy fura, hogy az eredeti alkotói szándékon kicsit hangol utólag.

(Pl konkrétan megjelenik egy híradó szerű Black Lives Matter gyűlés, amiről lerí, hogy gyorsan beletette, mert streaming, tehát van rá idő és mód, hogy akár a premier előtt egy nappal is módosítson. Tudom hogy a BLM nem új dolog, de valahogy eddig sehol sem került elő, most meg pont itt van, amikor aktuálissá vált)

előzmény: Benny Bug (#4)

2020-06-14 15:47:35 Benny Bug (4) #6

Ebből most cikket tervezek, pár napon belül érkezik is. :D

előzmény: kilépett felhasználó (#5)

2020-06-14 15:01:06 kilépett felhasználó (?) #5

Oks köszi. Akkor rendben. Várjuk a szóbeli(yt) vagy írásbeli beszámolót :-D

előzmény: Benny Bug (#4)

2020-06-14 14:48:43 Benny Bug (4) #4

Hát, szerintem a film egyik legfontosabb közölnivalója az volt Spike Lee részéről, hogy hiába telt el aránylag sok év Vietnám óta, nagyjából ugyanazok a problémák és előítéletek maradtak meg, mint akkoriban. Maximum egy kicsit megváltoztak vagy átalakultak az évek során, de semmiképp nem tűntek el.

előzmény: kilépett felhasználó (#3)

2020-06-14 08:27:26 kilépett felhasználó (?) #3

Mindketten írtátok, hogy aktuális. Így elöljáróban kérdezem, hogy az ilyen #blacklivesmatter propaganda miatt az? (nyilván nehéz "aktuális" filmről politika mentesen szót ejteni, de mint régi antifa tagnak érdemes beszélni arról, hogy a hardcore arcokkal boneheadeket szétütnit és a no ism/religion/policy mesterhármastól, hogy jutott el a szélsőbal odáig, hogy már csak az erőszakkal az erőszak ellen kampány megy, az is érdekek által vezérelve) Csak, hogy tisztába legyek mennyire rasszista a film. Nyilván Lee jointjai át vannak vele itatva
#Do the Right Thing

2020-06-14 02:27:31 Benny Bug (4) #2

Fontos és aktuális film, miközben egyértelműen visszaköszön Spike Lee őszinte, szókimondó stílusa. Ilyen nézőpontból sem igazán láthattuk még Vietnámot, szóval mindenképp érdekes és újszerű volt. Nem mondanám, hogy könnyen adta magát, de érdemes elmerülni ebben a különös, számos érzést/érzelmet kifejező 2 és fél órában.

2020-06-14 00:04:14 VVega (5) #1

Óriási és természetesen abszolút aktuális film, így még nem láttad Vietnámot, Delroy Lindo megnyeri az Oscart. Aki valaha részt vett egy háborúban, az annak számára sosem ér véget igazán, sosem fogja teljesen elengedni.