The Long Good Friday (1980) ☆ 👁

Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

2024-04-22 00:09:58 orbistertius (4) #8

Köszi, hogy a kommenteddel kiemelted a főoldalra ezt a filmet nemrég, gyorsan felraktam akkor a watchlistemre, és ma meg is néztem. A hangulat, a feszültség, a zene nagyon rendben van, Hoskins valóban kivételesen nagyot alakít, és hát az a befejezés, meg az említett félbetört üveges akció, nem is beszélve a vágóhidas jelenetről, amikor egymás után húzzák be a "rosszfiúkat" a kampókon... Ezek még sokáig kísérteni fognak, azt hiszem. Nagyon erős négyes, de talán még az ötösre is fel fog kúszni utólag.

előzmény: Xuja (#7)

2024-04-12 09:58:03 Xuja (4) #7

Elegáns, feszült, jól felépített gengszteropus egy nagyszerű főszereplővel és kellően autentikus miliővel. Nem láttam még a legendás sorozatot, de jó eséllyel hatott a Sopranosra - ami pedig hatással lehetett erre, az valószínűleg a szintén kegyetlen és kompromisszummentes Get Carter, de azért ennek sokkal másabb a megközelítése. Formailag is vannak benne tetszetős megoldások - a zene elég sok, de hozzátesz a feszültséghez, a tempója is remek.

Hoskins teljes mértékben uralja a vásznat, a többi szereplő maximum asszisztálni tud neki - Mirren-el a kémiája egyébként kifejezetten tetszetős. Amikor elborul az agya és a félbetört üveggel gyilkol az talán a legerősebb jelenet a befejezés mellett. A gengszterfőnök egyébként hatalmas szövegeket is tol, a humor pedig segít oldani az amúgy kifejezetten nyomasztó történéseket. Stabil négyes.

2022-05-29 00:07:17 Jereváni Rádió (5) #6

Minden szavaddal egyetértek.

előzmény: Olórin (#1)

2021-08-07 14:41:13 ipartelep (4) #5

Nem adok rá ötöst, mert a hatvanas-hetvenes években (és ből) nagyon sok ehhez hasonló bűnügyi, zsaru- és gengszterfilmet láttam - néhány ennél is jobb volt, pl. a Melville filmek -, és mert az ötöst tényleg csak a legjobbaknak tartogatom, de azért ez elég jó film az én sokat látott szememmel is. A befejező 2 perc az tényleg olyan, hogy filmfőiskolákon kellene tanítani. Én nem vagyok nagy filmzene-barát (óriási zenebuzi vagyok, csak a filmzenét nem...) de itt muszáj megemlékezem Francis Monkman kiváló zenéjéről, amely tényleg tesz hozzá filmhez. (Ez a filmzenék túlnyomó többségéről nem mondható el - ezért is nem szeretem őket.)

2014-05-02 23:59:20 Olórin (5) #4

Lehetetlen betelni ezzel a filmmel. Óriási.

2014-05-01 20:56:49 BonnyJohnny (5) #3

Valóban erőteljes alkotás. Dinamikus és izgalmas, de közben mélyen emberi tud maradni, már ami a karaktereket (főleg Hoskinst) illeti, és különösen tetszetős Hoskins és Mirren párosa is (igazából ritka szimpatikus pár, gengszterfilmek szereplői közül). Razors pedig instant kedvenc henchman a szótlan, szúrós szemű kategóriában. :)
Hoskinst pedig nem lehet elégszer méltatni, hisz a Scarface-hez hasonló one man show sikere múlik az alakításán, és kiválóan helyt áll. Emellett remek operatőri munka és zene kerekíti ki a filmet.
A finálé pedig különösen zseniális.

2007-10-15 10:04:34 Olórin (5) #2

ja, a "lényeg": ennek is lesz remake-je... hurrááá! szerezzétek be és nézzétek meg az eredetit, mielőtt még elkészül...

2007-10-13 20:50:47 Olórin (5) #1

Bivalyerős gengszterfilm, Scarface-színvonalon Angliából, vérzik a szívem, hogy ennyire ismeretlen. Már csak Bob Hoskins miatt is érdemes megnézni, élete legjobb alakítását nyújtja, és amit az utolsó két percben művel, az egyenesen leírhatatlan. A valaha volt legzseniálisabb lelépések egyike.