Sajnos nagyon untam. Lehet, ha jobban emlékszem az első részre, akkor egy kicsit jobb benyomást tesz rám, de már azt is annyira unalmasnak találtam, hogy alig maradt meg belőle valami. Képregényrajongóként kevés szuperhős film jött be igazán, mivel zavarnak azok az átírások, csúsztatások, amik persze szükségszerűen megtörténnek egy filmre vitel esetén. De azért ott is vannak jobb, élvezhetőbb darabok, amik sikeresen ragadnak meg valamit. Jó a forgatókönyv, és/vagy van legalább egy olyan színész benne, aki elviszi a hátán a produkciót. Sajnos ez nem volt olyan.
A vége jelenetről tudna valaki spoilerben nyilatkozni, mi történt?
Szombat délelőtti mozizáshoz passzoló gyerekfilm, amelynek címe sok szülőt eltántoríthat a jegyvásárlástól. "Gáz Géza és Trutyi Matyi kalandjai" címmel futva sokkal nagyobb lehetne a mozik jegybevétele.
Örülök, hogy egyetlen ZS-re értékelőként irtál is valamit. Válljon egészségedre ;)
előzmény: Vitelotte (#10)
Én kajak csodálkozom hogy ennyire ekézitek, én mindent megkaptam tőle amit egy szuperhős film nyújthat. A végén majdnem lehúztam négyesre mert túl egyszerűnek tűnt a befejezés, de aztán mégis kiteljesedett. Nekem ez az a típusú mozi ami után az asztalt csapva követeled a folytatást.
A Venom (2018) számomra úgy lett méretes csalódás, hogy alapból nem vártam tőle sokat. Így a folytatáshoz már tényleg úgy álltam hozzá, hogy felőlem jöhet bármi, az előzmény olyan mélyre rakta a lécet minőség terén, hogy annál nem lehet lejjebb süllyedni.
Valamilyen szinten igazam is lett, a Vérontó alcímre keresztelt második rész pár fokkal fogyaszthatóbb lett, mint elődje, az összkép azonban még így is egy bőven rossz szuperhős-mozi.
Történetről, sőt, forgatókönyvről igazából nem is nagyon beszélhetünk, amit itt kapunk sztori szinten, az csak egy vázlat, amiben benne vannak bizonyos ötletfoszlányok és karakterkezdemények, de pár mondatnál bővebben semmi sem kerül kibontásra.
Ez pedig elég nagy szégyen már alapból is, de ha belegondolunk abba, hogy manapság hol tart a szuperhős-zsáner, még több szomorúságra ad okot.
Értem én, hogy a Sony fejesei Venom figurájára nem akartak ráhúzni egy komolyabb, összetettebb alkotást és elsősorban az volt a céljuk, hogy a fiatalabb közönséget nyerjék meg maguknak, de ilyen hozzáállással is lehet olyan filmet készíteni, melyben van egy egyszerű, de működőképes sztori, belső logika és minimálisan kifejtett karakterek, megtámogatva némi motivációs háttérrel.
A Venom 2. azonban magasról tesz az ilyen dolgokra, sőt, kimerem jelenteni, egész egyszerűen hülyének nézi a közönségét és egy másodpercre nem próbál meg úgy viselkedni, mint egy épkézláb mozifilm. A másfél órás játékidő persze kellően feszes, egy percre nem ül le a cselekmény, nincsenek üresjáratok, faltól falig akciókból és poénokból áll az egész film. Ez olyan szempontból pozitívum, hogy unatkozni nem lehet a látottak alatt és így már akad is némi fejlődés az első részhez képest.
Azonban ez az eszeveszett pörgés arra sem ad lehetőséget, hogy elmerüljünk a cselekmény világában, esetleg bármiféle érzelmet tápláljunk a karakterek irányába.
Igaz, ez nehéz is lenne, hiszen ahogy fentebb már említettem, egy hihetetlenül primitív alkotással van dolgunk, ahol minden egyes momentum kong az ürességtől.
Emiatt hiába a neves színészi gárda (Tom Hardy, Woody Harrelson, Michelle Williams, Stephen Graham, Naomie Harris), egyiküknek se volt lehetősége arra, hogy igazán kibontakozzon. Hardy ugyanúgy végigripacskodja a jeleneteit, mint az előző epizódban, Harrelson egy tipikus, két dimenziós gonosz figura (egy árnyalatnyival talán jobb, mint az első részben Riz Ahmed), a többiekről meg nem is nagyon érdemes szót ejteni, annyira kevés és jelentéktelen a vásznon töltött szerepük.
Félreértés ne essék, ilyen téren sem volt elvárás számomra, hogy egy Shakespeare dráma szintjét érje el a produkciót. Nem, elég lett volna csak egy átlagos MCU mozi szintjét megütni, ahol a szereplőknek van épkézláb háttere, rendelkeznek motivációkkal és megvan a maguk helye a cselekményben. Ehelyett a Venom 2.-bent kapunk egy rakás jobb sorsra érdemes, tehetséges arcot, akiket teljesen súlytalan bábokként dobáltak ide-oda az írók.
Ideje lenne már valami pozitívumot is írnom erről a fércműről, úgyhogy szót ejtenék a látványról és az akciójelenetekről. Andy Serkis rendező (aki színészként elég jártas a motion capture területén) és Robert Richardson operatőr (számtalan Tarantino és Scorsese alkotás gyönyörű képeit köszönhetjük neki) miatt azt gondoltam, ilyen téren nagy baj nem lehet a filmmel.
Az biztos, hogy a rendkívül túltolt CGI csörték pár fokkal jobbra sikerültek, mint az elődben, de ennyi. A játékidő során egy emlékezetes beállítással, esetleg kreatív ötlettel nem találkozhatunk, az összes harcjelenet az a tipikus vizuális zaj, amit a látványfelelősök tisztességesen összeraktak az utómunka során, de ennyi.
Visszakanyarodva az MCU- filmekhez, azok se mindig állnak a helyzet magaslatán, ami a kreatív akciójeleneteket illeti, de a leggyengébb alkotásaik is keresztbe lenyelik azt, amit a Venom és a Venom 2. felmutat.
És itt jön az a kérdés, amit manapság talán már többször is feltettem gyenge/rossz blockbusterek kapcsán: Mit lehet kezdeni egy látvány-orientált mozival, ha ezen a téren még a minimumot se hozza? A válasz, nem sokat, főleg, ha más téren se tud kellő értékelhető momentumot felmutatni.
Kicsit úgy érzem, kezdek már túl szigorú lenni, úgyhogy meg kell említenem Marco Beltrami zenéjét, ami semmi extrát nem tartalmaz, de legalább a tételei passzolnak a jelenetek alá, így ő legalább a minimumot belefektette ebbe a „szuper” produkcióba.
Na jó, az talán ér egy teljes jogú dicséretet, hogy a készítők most nem egy tipikus „mentsük meg a világot” szitut helyeztek a sztori középpontjába, hanem egy kisebb léptékű adok-kapok eseménysort Eddie és Cletus között.
Nem egy olyan nagy dolog ez, sőt, ahogy fentebb már írtam, ennek a felállásnak sincs sok értelme, de legalább ilyen téren nem szálltak el úgy az írók, mint az előzmény esetében.
Mindent összevetve, a Venom 2. egy baromi rossz képregény-film, vázlatos történet kezdeménnyel, zéró logikával, nulla karakterekkel és említésre se méltó színészi alakításokkal.
Bizonyos elemeiben megugorja az első rész színvonalát, de még így is annyi sebből vérzik, hogy a közepes kategóriát esélye se volt elérni.
A Sony fejesei azonban röhöghetnek markukba, ugyanis ismét hatalmasat kaszáltak, nem is kellett ehhez más, mint egy nagy múlttal rendelkező képregény karakter, akit bátran le lehetett butítani bárgyú poénokkal és vértelen akciókkal a tizenévesek szintjére.
Jár a taps!
A filmben szerintem az egyetlen dolog, ami megérdemelt a 18-as kategóriát az Harrelson pepije.
Szerintem az ellen még Andy Vajna is tiltakozna. :)
Akkor olyan, mint amire szamithatatlan. Hollywood megint toketlen volt. Dehat mit is vartunk toluk?
Mind1, majd torrentrol megnezem, addig sem adok penzt ezeknek a szerencsetleneknek...
Amugy eleg gaz, hogy egy ilyen jelenet siman fent van YouTube-on :/
előzmény: (I)Driss (#5)
Azt mondanám, hogy ez a film akkor jó, ha nulla elvárással ülsz neki, semmi minőséget nem vársz tőle és csak ki akarsz kapcsolni 90 percre. :D
Én ezt tettem, és élveztem. :D
Egyébként nem 18+-os. A post-credit scene legalább izgi. :)
Nézd meg ezt a jelenetet belőle, ilyen az egész film:
előzmény: Gruden Gergo (#4)
Latta mar valaki? Tenyleg semmi "eroszakossag" es verontas ahogy azt a film nevet ado foszereplotol varni lehet(ne)?
Lehet, hogy LMBTQ-szál jelenik meg benne. :)
előzmény: Benny Bug (#1)
Kapott, 2009-ben, A túlvilág szülötte.
De a legnagyobb különbség a kinti és a hazai korhatár között alighanem a Jon Favreau-féle A séfnél tapasztalható, ami kint R, itthon 6.
előzmény: Benny Bug (#1)
Nem nagyon emlékszem arra, hogy PG-13 as film kapott itthon bármikor is 18-as karikát...
Ejj, mekkora lesz itt a csalódás, aki tényleg bekajálja, hogy ez egy kemény, korhatáros, "Vérontós" film lesz, aztán a kamera meg majd szégyenlősen elfordul, mikor történne is valami. És nem, ezzel nem azt mondom, hogy borítékolhatóan rossz a film (nyilván nem láttam még, adjuk meg legalább az esélyt), de ez csúnya átverés vagy nagyon rosszul pozicionált marketing. Főleg, hogy az előzetes nem is ígér horrorisztikusabb élményt, hisz lépten-nyomon poénkodással van tele. Erre tessék, 18-as kör.... :D
Valamivel több humor - vagy annak szánt valami -, némiképp több harc, küzdelem, és ennek megfelelően egy kicsivel kevesebb történet, pedig a mérce már eleve nem volt magas. Ennyi a második rész összegzése az elsőhöz képest. Továbbra is azt mondom, hogy a képregényes, szuperhősös mozik rajongóinak ez nem egy rossz film, nálam kevésbé éri el a "megérte" szintet. 5/10