Eight for Silver (2021) ☆ 👁

Nyolc ezüstért
The Cursed

(Sean Ellis)

angol horror

3,0
★★★☆☆
34 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-04-10 19:06:42 mortimer ezredes (4) #4

Egész jó film: a színészek jól alakították a karaktereiket, jók a kosztümök. A film tempója megfelelő, nem lassú, a cselekmény nem válik unalmassá, elég érdekes ahhoz, hogy a figyelmet fenntartsa. Működik a feszültségkeltés, a hangulat kellően sötét, a történetben a horror mellett fontos a dráma is, érezni a történések súlyát. Ahol kell ott véres a film, de nem öncélúak a vérengzések.
Azért van néhány furcsaság, ami ront az összképen:
1. Az ezüst szerepe: érdekes, hogy az ezüst fogsor indítja el a ragályt, illetve, hogy az ezüstgolyóval meg lehet törni az átkot, de a lények legtöbbjét sima lövedékekkel meg tudták ölni, nem kellett ezüst az elpusztításukhoz.
2. Az idősík: a történet jórészt 1882-ben játszódik, a főhős pedig úgy emlegeti a gévaudani fenevad esetét (ezt a történetet dolgozta fel a Farkasok szövetsége című remek film), ami 1764 és 1767 között történt, mintha csak pár éve zajlott volna le, amiben neki is része volt: ez így nagyon logikátlan.
3. A nemzetiségi kérdés: a történet Franciaországban játszódik, ehhez képest a szóban forgó település lakói, a földesurak, a bérlők, a munkások mind írek, vagy angolok, angol nyelven töltik ki a hivatalos papírokat, még jó, hogy a rendőrfőnök, meg pár cseléd francia.
4. A fegyverek: a filmben a sörétes puskákon kívül csak feketelőporos, elöltöltős puskákat használnak, ami lehet, hogy jó a hatáskeltés miatt, de 1882-ben már a modernebb dugattyús závárzatú vagy gyútűs, hátultöltő puskáknak meg kellett jelenni a vidéki Franciaországban is, főleg egy jómódú földbirtokos fegyverarzenáljában, illetve 1870-71-ben lezajlott a francia-porosz háború, ahol már a francia katonák egy része hátultöltő puskákkal volt felfegyverezve (Chassepot puska).
Mindezek ellenére a film simán kiemelkedik az utóbbi évtizedek farkasemberes filmjei közül, és még néhány újításra is futotta az alkotók részéről.

2023-04-02 01:48:14 Hicks (4) #3

Kellemes meglepetés

2023-03-01 14:48:07 Abaamade (4) #2

Úgy érzem, ha nem lett volna az említett klasszikus, átváltozós, kosztümös, csípős őszies, borongós hangulatú horror, hanem csak a film első része van kibontva és hangsúlyozva, akkor is bőven kapunk az iszonyatokból. Igen, így, többes számú-iszonyat "élményt" nyelhetünk le a retinánkon át nézőként. Valamiért Marlon Brando által az Apokalipszis most-ban megformált Kurtz ezredes szavai ötlöttek fel bennem a látottakon: - "Iszonyat, az iszonyat." No, meg Choli Daróczi József holocaust versei szintén beugrottak, ezért aztán hiába jó a film, nem biztos, hogy mégegyszer-nézéssel háborgatom a gyenge, érzékeny lelkivilágomat, mert a mészárlás, az mészárlás.

2022-04-03 16:14:38 VVega (4) #1

Klasszikus hangulatú, ködös vérfarkasos. Aki az ilyesmit szereti, nem fog csalódni.