Master and Commander: The Far Side of the World (2003) ☆ 👁

Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán

(Peter Weir)

amerikai dráma, háborús film, kalandfilm

3,7
★★★☆☆
447 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2014-09-21 16:08:34 csabaga (4) #30

Újranézve,továbbra sem ragad magával.

Nem a lassúságával van baj,hanem hogy a fennmaradó időt tengerészfilm közhelyekkel töltik ki.
(szélcsend,vízhiány stb.)A korbácsolás is csak meglett.Pedig a kapitány milyen kedves ember,nem egy Bligh....

Túl sok a vágás,sok a szereplő,de csak kettőt ismerünk meg.Továbbra sem tudom,ki is itt az első tiszt?
A többit már nem is találgatom.A zoológiai és botanikai rész jó lett.

előzmény: BonnyJohnny (#25)

2013-08-29 16:04:06 Eglaronion (?) #29

Egy apró kis dologtól eltekintve teljesen megfogalmaztad azt, hogy nekem miért jó, és jó másodszor is ez a film. Szerintem a zene is remekül passzol amikor éppen van, akkor Bach, Mozart vagy Boccherini dallamok csendülnek fel, melyekbe én nem tudok belekötni. A karibot felhozni összehasonlításra meg nevetséges.

előzmény: Victor Vance (#28)

2012-09-23 20:12:12 Victor Vance (5) #28

Manapság a kalandfilm ritka, mint a fehér holló, szóval azt a keveset ami készül, bizony meg kell becsülni. A Kapitány és katona bemutatásakor nem volt valami szerencsés helyzetben, ugyanazon évben jött ki A Karib-tenger kalózaival, ami már azért is baj, mert míg Jack Sparrow kalandjait keblére ölelte a közönség, Jerry Bruckheimer a bevételi eredményeket látva nyugodtan dőlhetett hátra, addig Peter Weir mozija nem éppen arról volt híres hogy sokakat érdekelt volna, pedig a 150 milliós büdzsé miatt bizony sokan jobb eredményt reméltek ennek a tengerész kalandnak. Sokan összehasonlítják az előbb taglalt mozit, úgy gondolom feleslegesen, hiszen más-más kategória, A Karib egy szórakoztató, látványos, nem épp mély értelmezéssel tündöklő nyári blockbuster, míg Weir alkotása sokkal jobban belemegy a részletekbe, sokkal jobban megidézi az adott kort.
A rendező nem épp kalandfilmekről híres, de itt maximálisan sikerült mindent kihozni a témából. Nagyon részletesen, már-már rettenetesen aprólékosan kaphatunk képet a tengerészéletről, annak minden velejáróiról, izgalmáról, és veszélyeiről. Kitűnően sikerült átadni Patrick O’Brian irományainak hangulatát, valóban olyan mintha egy könyvet olvasna az ember, de a filmet látva a néző szinte ott érzi magát a matrózokkal, kapitánnyal, ott a hajón, a végtelennek tűnő tengeren, és átéli ezen élet romantikáját. Tökéletes időutazás ez, úgy vélem ennél többet már nehezen lehetett volna kihozni az alapanyagból. Olvastam néhány helyen hogy a film unalmas,mert túlságosan belemennek a részletekbe, két csata között monotonná válik a cselekmény, nos, én megértem azokat akik így vélekednek, de számomra egy perc unalom sem volt a filmben, lehet hogy nincsenek minden tízedik másodpercben eget rengető, látványos, vérgőzös csaták, ám a karakterek mind egy szálig egyéniségek, persze nem mutatják be a legénység összes tagját, de akik nagyrészt reflektorfényben vannak, azokat mind megszeretjük, normálisan kivannak dolgozva, valóban van jellemük, nemcsak két dimenziós papírfigurák. A cselekmény főleg a két főszereplő baráti kapcsolatát emeli ki, ezért sem unalmas, mert élvezet volt nézni és hallgatni Russell Crowe és Paul Bettany párbeszédeit, és mindketten kitűnően játszanak, Crowe felőlem lehet akármilyen arrogáns és erőszakos a magánéletben, mint színész úgy vélem minden idők egyik legjobbja, akit mindig jó vásznon látni, Bettany pedig manapság kaphatna több lehetőséget, mert úgy vélem ő többre hivatott minthogy zs-kategóriás horrorokban játsszon, vagy nyári blockbusterekben adja a hangját egy mesterséges intelligenciának.
Ami a tengeri csatákat, vagy a kardos összecsapásokat illeti, itt sem kell Karib-szintű látványorgiára számítani, de a végsőkig realisztikus, és valóban szép munkát végeztek e téren is az alkotók, mert korhűen mutatták be a dolgokat, nem is szólva a fényképezésről, és a trükkökről, összefoglalva nem véletlenül kaptak annyi Oscar-jelölést. Szóval nem nagyon érheti szó a ház elejét, maximum csak a zene az ami nem sikerült a legjobbra, de ezen kívül egy minden ízében epikus mozit kapunk, amit szerencsére nem áldoztak fel a látvány oltárán, az ember mindvégig középpontban marad, és számomra egy pillanatig sem volt unalmas, mert a forgatókönyv tele van remek párbeszédekkel, és izgalommal is. A folytatás lehetősége adott, csak sajnos nem nagyon fog megvalósulni. Pedig jó lenne.

2012-07-22 14:22:45 terika (4) #27

A csatákat nézve elméláztam azon, hogy mennyire "nagyszerű" lehetett a tengeren fregattokkal, sorhajókkal, régebben pedig a gályákkal, karakkokkal harcolni. Olyan taktikai képességekkel, ismeretekkel rendelkező kapitányok kellettek, akik minden pilllanatban észnél vannak és a legjobb manőverekkel megnyerik a csatát. És nem volt best of combo, amit ha elsütött, akkor nyert, harcolni kellett. Egy pillanatra igen elragadtattam magam, lenyűgöz a "régi" világ minden szépséges és mocskossága.

A film is egy igazi Surprise. :)

A kommenteket olvasva reagálnék erre a párhuzamra: Karib-tenger kalózai és ez a film. Attól mert mindkét filmben közös a tenger (mint helyszín), nem igen lehet párhuzamot vonni és összehasonlítani.

2012-06-03 21:09:11 slawter (5) #26

Én minden egyes percét angyon szeretem, mert reális, ahogy modntad, angyszerűek a technikai megoldások és kviitelezések. És szerintem nem unalmas, hanem életszerű és ettől fantasztikus, mert képes elhitetni, hogy minden így volt, ahogy a vásznon látom. s ez csodálatos.

előzmény: BonnyJohnny (#25)

2012-06-03 20:58:08 BonnyJohnny (4) #25

Szerintem nagyszerűek lettek a tengeri csaták. Pont azért, mert nem olyan, mint a Karib-tenger látványos, de képtelen és súlytalan tengeri csatái, hanem valóságos, naturalisztikus és ütős. A köztes rész valóban eseménytelen, de nem annyira unalmas. Érdekes karaktereket, és egy XVIII. sz.-i hadihajó működését ismerhetjük meg, emberközeli módon. Köztük elsősorban persze a főszereplő párost, ahol Crowe és Bettany is remekel. De a többi karakter is egyéniséget, szerepet kap, ami ilyen sok karakter esetében figyelemre méltó.
Nem beszélve a kifogástalan technikai oldaláról. Nem véletlen, hogy nyolc technikai díjra jelölték, és hogy azt a kettőt, amelyikre a Király visszatértet nem jelölték, ez a film söpörte be.

2011-12-19 16:58:28 csabaga (4) #24

Sikertelenül próbálta visszahozni a divatba a "hadihajón,tengeren játszódó filmeket".
Talán mert a mozi erőssége nem a háborús,hanem a zoológiai rész.
Néha az az érzésem,inkább Darwin utazásait kellett volna megfilmesíteni.

2011-10-16 21:14:58 ChrisAdam (4) #23

Tudom, h teljesen más mint a Karib (és sztem nem hülyeség), de a tengeri csata nem tetszett. Dráma igen, de egy drámának is jónak kell lenni! ;) Tudom Peter Weir képességeit nem vonom kétségbe, sőt! De meg lehetett volna csinálni sokkal jobban! :D

előzmény: critixx (#22)

2011-10-16 21:08:14 critixx (3) #22

Magasan jobb film annál a kalózos hülyeségnél. Elsősorban dráma és csak másodsorban szól a tengeri csatákról, ezért tűnhet unalmasnak. De nekem pont ezért tetszik. Igazából lehet, ha újranézném (utoljára gimnazista koromban láttam) simán adnék rá egy 4-est. Már csak azért is, mert egyébként Peter Weir kiváló rendező.

előzmény: ChrisAdam (#21)

2011-10-16 21:03:22 ChrisAdam (4) #21

Jó, jó, de nem a legjobb. Kicsit unalmas, vontatott film. A Karib-tenger kalózai harcai mellett eltörpülhet ez. De nem rossz, főleg Bettany nagyon jól játszik, habár nem szeretem a képét a Csodálatos elme miatt (elég idegesítő volt) :P

2011-09-04 12:22:10 slawter (5) #20

Pedig ez a film egyáltalán nem húszpercenkénti reklámra és hullafáradtan való tv-zésre termett...

előzmény: The Hungarian (#9)

2011-09-04 12:20:50 slawter (5) #19

Kétszer vettem ki a TK-ból, de egyszer sem néztem végig, aztán később a kétszer elvitt DVD-t vettem meg :). Életem egyik legjobb üzlete volt, imádom ezt a filmet. Egyeseknek lassú, másoknak unalmas, de én egy hiteles és érdekes tengeri történetet látok benne, amit évente többször is újranézek. Nem ért el valami jó fogadtatást a nézőknél, talán épp a hitelesség és a realitás miatt? Úgy néz ki, hogy ami nem hihetetlen és fantasztikus, az manapság már nem jó?

2010-07-01 08:33:50 ronin07 (?) #18

Évekkel ezelőtt én szabályszerűen utáltam a Kapitány és katonát. Az ok banális: nagyszabású, tengeren játszódó háborús eposzra készültem. Ám pár napja szerencsém volt A kis szemtanúhoz, és azonnal ráébredtem, hogy Weir specialitása a tradicionális hollywoodi narratív sémák felszámolása. Ebben a szellemben mind az Amish-miliőben zajló "krimi", mind az O'Brian-adaptáció messze unikálisabb. Impressziókat ragadnak meg, mikrovilágokat mutatnak testközelből és nem kevésbé számítanak az ihletett színészi játékra. Az emberi tényező és a minivilág interaktusa pedig számomra gyakran ezerszer kifizetődőbb, mint egy műfajfilm. Egyszerűen élvezet nézni a francia hajó legénységének életét vagy akár Dr. Maturin természeti elhivatottságát. Remek kis történelemkönyv, ilyenek szeretnék olvasni - most, hogy rájöttem, Weir milyen helyi értéken érdemes kezelni. És igen, a The Way Back rövidesen ránk ijeszt. :)

előzmény: Ágó (#16)

2010-07-01 07:52:39 Daemiaen (5) #17

Szerencsére igaz.

előzmény: Ágó (#16)

2010-06-30 23:38:21 Ágó (5) #16

Én is hasonlóan tettem az osztályozás terén. Elgondolkodtam és rájöttem, hogy ez a film nehezen lehetett volna jobb annál, mint ami végül lett belőle. Weir szerintem - rá jellemző módon megint - mindent kihozott a forgatókönyvből. Némileg off: Igaz, hogy már csak októberig kell várni legújabb filmjére?

előzmény: osi (#13)

2009-07-20 13:35:15 Gasz András (4) #15

Jaja ezt én is olvastam, 1-2 regényt is elolvastam épp, úgyhogy nálam várós. A rendező remélem akkor marad Weir. Jó lenne.

2009-07-20 13:09:22 osi (5) #14

Közben kis keresgélés után erre a blogbejegyzésre bukkantam:

Russel Crowe-val tárgyalásokat folytatnak a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán folytatásával kapcsolatban. A 2003-ban bemutatott film Patrick O'Brian 20 részből álló Aubrey-Maturin könyvsorozatának egyik regényén alapult. A második felvonáshoz ezen sorozat 11. könyvét használták fel, aminek a címe The Reverse Of The Medal, a forgatókönyv pedig már el is készült.

A Kapitány és katona 150 millióba került és világszerte hozott összesen 212 milliót (Amerikában csak 94-et), ami nem számít jó eredménynek. 2003-ban már szóba került egy esetleges folytatás, 2005-ben Peter Weir (a film rendezője) azonban azt mondta nem hiszi, hogy összejön a sequel.

[link]

2009-07-20 12:59:58 osi (5) #13

Tegnap néztem újra DVD-n, át is osztályoztam gyorsan 4-esről 5-ösre.
Csak pozitívumok maradtak meg bennem:
- egy nagyon jól játszó Crowe, Bettany páros
- gyönyörű operatőri munka
- izgalmas történet, érdekes karakterek, alapos betekintés egy hajó legénységének életébe
- brutálisan jó DTS hangsáv

Annak idején pletykáltak egy esetleges folytatásról. Ha jól emlékszem a film alapjául szolgáló könyv folytatásait kívánták megfilmesíteni. Erről van valakinek információja?

2009-05-11 22:27:59 Jill (5) #12

Épp az a "töltelék" a jó benne. Hogy nem arról szól, hogy "lerugamafejed", meg "szétágyúzlakvaze", hanem a szereplőknek van jelleme, emberek, és nem szuperhősök. Pont annyi benne a humor, a filó meg a dráma, amennyi kell. És hozzá még gyönyörű is a látványvilága, Crowe és Bettany pedig telitalálatok. Imádom a dokit :D olyan, mint egy enyhén lökött Verne-hős.
Amúgy a szőke kadétgyerek (vagy mi volt a rangja) is nagyon ott van. De igazság szerint minden karakter egyéniség. Lehet őket szeretni, röhögni rajtuk vagy épp sajnálni őket.

2007-11-28 05:31:01 Dió (3) #11

Konkrétan nagyon nem értem, ki mit eszik a filmben. Tudom, le lett írva lentebb... számomra a két harci jelenet okés (végül is valóban látványos), de nem törvényszerű, h 100 percnyi unalmas tölteléket kelljen kibírnom a kettő között. 1-2 kivételtől eltekintve...

2007-11-27 22:41:51 The Hungarian (4) #10

0,02 pontot amúgy. (korábban is erre gondoltam, ezt is soknak tartom.)

előzmény: The Hungarian (#9)

2007-11-27 17:26:31 The Hungarian (4) #9

Csalódott vagyok, hogy a tévés vetítést követően 0,2 pontot csökkent a film amúgy is alacsony értékelési egyenlege. :(

2007-11-27 14:28:33 GothMan (4) #8

Ki nem állhatom Russell Crowe-t, de ez a film nagyon király.

2007-11-16 20:30:57 albiro (5) #7

Csak egyet tudok érteni az előttem szólókkal... remek egy alkotás

2007-06-09 20:46:53 k3pl3r (?) #6

A filmben az tetszett a legjobban, hogy olyan mintha egy regényt olvasnék... PL: egy Karl May-t :), néhol kellemesen fűződik a cselekmény, néhol felgyorsul, majd hosszabb párbeszédek következnek, aztán akciódús jelenetek!
Egyszóval egy remekül megrendezett kalandfilm, rég láttam ilyen jó kalandfilmet!

2006-05-19 17:03:59 Olórin (4) #5

Ha pedig megmaradsz ennél, és a Da Vincit elfelejted, na akkor jársz a legjobban:)

2006-05-19 16:54:32 wayage (5) #4

Jövő héten megnézem a Da Vincit is, de lehet tényleg jobban jártam, hogy most ezt néztem meg.

2006-05-19 16:52:22 deviant (4) #3

milyen jól tetted! nekem is ezt kellett volna... :) be is szerzem most már ezt a remek mozit!

2006-05-19 16:42:43 Ivan/ (?) #2

Lehet jobban jártál ezzel, mert a Da Vinci-kódról ez idáig nem igen lehetett pozitív kritkát hallani.

előzmény: wayage (#1)

2006-05-19 16:29:21 wayage (5) #1

Ezt a filmet idáig nem volt szerencsém, kevdem megnézni. Nem értettem miért jelölték 10 oscarra.
Most viszont már tudom, Peter Weir filmje zseniális.
Nagyon korhű. Csata az eljén s a végén. Közte pedig megismerhetjük a Surprise legénységét.
Russel Crowe, Paul Bettany kiváló alakítást nyújtanak.
Nálam mestermű.
(ja eredetileg a Da Vici kódot akartam megnézni moziban, csak sokan álltak a sorban, helyette megvettem 1990ft-ért)