Sheytan vojud nadarad (2020) ☆ 👁

Nincs gonosz
There Is No Evil

(Mohammad Rasoulof)

cseh-iráni-német dráma

?,?
 
7 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-10-25 08:11:48 zéel (?) #2

Nem tudom, mikor sikerül megnéznem, de addig is Kiss Csaba színházi rendező és SzFE tanár gondolatai:
...megnéztük a Nincs Gonosz c. iráni filmet,
gondolataim azóta is ott kalandoznak - mi az igazság, a bűn, a félelem, a meghunyászkodás. Mit lehet tenni, ha az embert kényszerítik.
Csupa kellemetlen kérdés - nem tudja kivonni magát az ember. A film szembesít, megtisztít.
És arra gondoltam, hogy ...
... nálunk évente többtucatnyi híg remake, C, D, ... Z kategóriás thrillerek, horrorok, akciófilmek, krimik, bugyuta koppintott vígjátékok, provinciális kosztümős ócskaságok, film noir magyar módra, stb, stb, Alig van, amely a valóságról szólna, arról hogy hogyan éltünk mi 2020-ban. Mivel küzdöttünk, mért nem tudtunk úrrá lenni a félelmen, görcsön. Miért folytak ki a kezeink közül ezek a terméketlen évek? Hova tűntek az értékeink? Hiszünk-e még a morálban, közösségben, egymásban. És fáj-e, ha nem?
Miért áltatjuk egymást évről évre dilettáns kacatfilmekkel, utánzatokkal, idegen mintákkal amelyek semmiről sem szólnak.
TARTALMAT, EREDETISÉGET, VALÓSÁGOT, MŰVÉSZETET - a többit szemétre, mert oda való.
Ezt gondoltam a NINCS GONOSZ után, keserű ízzel, és szégyentől viszketett az arcom.

2020-10-17 23:08:09 ryood (5) #1

ez a film jóval több kérdést tesz fel, mint, amit megválaszol. meg kell jegyezzem: nagyon helyesen. a halál témáját járja körül nagyon sok aspektusból, illetve legalább ennyire hangsúlyos az egyén szabadsága is. négy történet, négy film van itt nekünk, mind eléggé más műfaj és stílus mondhatni, mégis koherens egésszé áll össze. kiegészítik egymást.
minden kérdést nem tudok most felsorolni, de párat azért megemlítenék, amik a film nézésére közben és utána fejemben voltak. létezik-e a gonosz? (tudom a címe alapján nem, de mégis ezen agyaltam) és ha igen, mi az, ki az, honnan jön? létezik-e gonosz ember? és ha igen, miért válik egy ember gonosszá?
hogy alakulnak ki ezek a rendszerek, államok, ahol ha "ölni kell" és félretenni a morált, ha érvényesülni akar valaki?
de amit a leginkább nem értek, hogy készülhetett el ez a film iránban az állam jóváhagyásával?
döbbenet erős társadalom és működéskritika ez, amit itt megfogalmazódik.

fokozatosan kerülünk közelebb magához a halálhoz az első történettől kezdve a negyedikig, mégis talán az első volt nekem a legsokkolóbb, ahol bizony csak a legutolsó pillanatban szembesülünk főhősünk munkájával hogy aztán hidegzuhanyként érjen minket a nyers, kegyetlen valóság.

egy Gandhi idézettel zárnám soraim: "gyűlöld a bűnt, szeresd a bűnöst!"