El hoyo (2019) ☆ 👁

A platform
The Platform

(Galder Gaztelu-Urrutia)

spanyol horror, sci-fi, szatíra, thriller

3,9
★★★★☆
365 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-05-25 17:50:47 gaga (4) #32

Igazából Villieneuve Next Floorjából készült egészestés film :)

2021-04-18 01:52:40 einstein (5) #31

Nagyon jó film, és elég egyedi.

2021-01-27 13:55:20 BonnyJohnny (4) #30

Az alapötlet nagyon jó, és a szatírája erős. Emberi természetről, eszmékről, hittről (talán a vallásról is). A megvalósítás is jó. Nekem valahogy mégsem ütött akkorát, talán a vége miatt sem.
Csak négyes. De mindenképpen megtekintésre érdemes darab.

2020-11-18 07:19:44 Ubul (5) #29

hát, ez eléggé húsbavágó volt. Nem ér ötöst a helyenkénti kidolgozatlansága miatt (lentebbi kommentekben említve, nem akarom ismételni), de az élmény, a helyszín, a karakterek nálam simán felvitte. Jó lett volna a végét kicsit kevésbé kapkodósra csinálni, esetleg kis mélységet adni egy-egy karakternek (előzmények által akár), de az üzenet, a mondanivaló átjött. Nem volt túlságosan megbonyolítva, csűrve-csavarva, amit kellett, kimondtak, többnyire a legtöbb szálat lezártak.

Mondjuk a horror kategóriával nem értek egyet, egy Bones részben durvább dolgok történtek premierplánban este 9-kor a tv-ben nyomva. De ez a legkevesebb :)

persze vannak kérdések, gondolatok is bennem még, ami talán már lentebb is volt megfogalmazva, de hátha:


- mivel ez a rész nem nagyon volt kidolgozva, tehát csak azt tudjuk hogy emberek x időnként változtatják a helyzetüket, de vajon ezt hogy kivitelezhették azok, akik berakták őket a megfelelő emeletre? Ajtó nem volt a falakon, max a platform, ami jött lefele/felfele. Tudom, scifi, fogadjam el, csak gondolkodóba estem :)

- Ha a négernek esetleg sikerült volna felmásznia a 6.-ról, mit ért volna el vele? felengedték volna teljesen, kijutva a helyzetből? Nem érzem, hogy sikerült volna neki, ha a körülmények adottak is lettek volna

- igazából akkor ez egy börtön is volt? mert a legtöbb ember úgy került be, hogy a büntetését töltötte ott, akik beszéltek erről, kivéve a főszereplő és az adminisztrátor, akik önként mentek be. (de pl arról se volt szó, hogy miért mentek be önként, ha jól emlékszem, miért választották ezt)


2020-11-16 02:03:44 caulfield (4) #28

A mítosz és a vallás megmérkőzése a végtelen individualizmus üregében. A közös platform lehetetlensége és a hős alászállása a cethal gyomrába. A baszk rendező profizmusa lefegyverező, képei szépen aberráltak, a jelenetek jó érzékkel vannak vágva, el is kerüli a terjengősség hibáját (Robert Eggers jegyzetelhetne), végig fenntartja a figyelmet. A cselekmény átgondoltságot áraszt, a csigatempó és a minimalizmus pedig sodró lendületet és aprólékosságot tükröz. Viszont mégis van egyfajta vizsgafilm hatása az egésznek. Az odaszólás velőssége azért amennyire lehet kiköszörüli a közhelyessége által ejtett csorbát.

2020-08-04 14:23:52 kaamir (3) #27

Nagyon tetszik az értelmezésed! Lehet, hogy ennek tükrében újragondolom/újranézem a filmet.

előzmény: pietro (#25)

2020-08-04 14:13:09 Xuja (4) #26

A második megjegyzéshez: szerintem azért jó koncepció, mert így a véletlenszerű elhelyezéssel be tudja mutatni, hogy az éhező, nélkülöző tömeg se különb mint a felettük levők, és ha odajutnak a felsőbb szintekre akkor ugyanúgy csak a maguk érdekeit nézik. Ráadásul a mi világunkat nézve is megállapítható, hogy amilyen közegbe születik az ember (akár a jólét, akár a nyomor) a legtöbben életük végéig abban maradnak benne.

előzmény: kaamir (#23)

2020-08-04 13:58:25 pietro (3) #25

Az én értelmezésem szerint a film elsősorban és direkten azokról szól akik képletesen vagy szó szerint, de éheznek. Azaz az elit réteg tagjai, akik az általad említett egyenlőtlenség(ek) haszonélvező, akik a felhalmozott ételt birtokolják és annak töredékét használva kialakítják ezt a „játszóteret”, itt gyakorlatilag meg se jelennek. Tehát a film ilyenformán nem az egész társadalmat jeleníti meg, hanem az elit alatt lévő társadalmat. Szerintem elsősorban az átlagemberekét, a miénket. Az elitek csak működtetik ezt a helyet, amellyel magukat illetve a status quo-t akarják legimitálni. Ebben a börtönben az átlagemberi élet kiszámíthatatlanságát jelképezheti a fent és lent befolyásolhatatlan változtatgatása, illetve azt mutatja be, hogy akik több "morzsát" kapnak, azoknak eszükbe se jut, azt megosztani, még akkor se, ha voltak lent és úgy kerültek fentre. Ezek szerintem valid megállapítások, még ha elég durva általánosítás is, de összességében sajnos tényleg ez a tendencia.

A finálé valóban kissé zavaros, bár egy értelmezésem van arra is. A film szerinti lehetséges megoldás és egyben cél is jelen helyzetben egyedül a gyerekek megmentése lehet. Akik már felnőttek, gyakorlatilag elvesztek, bedarálta őket a rendszer, a felnőtt emberek társadalma már nem megváltoztatható, egyedül a jövő generációé. Ennek ára viszont az, hogy lemondjunk a saját jólétünkről, adott esetben akár a saját túlélésünkről is a jövő generációi javára… Ebben kicsit hasonlít Bong-Joon Ho filmjeire. Ez egy lehetséges megoldásként van tálalva a filmben jelen helyzetre, de hogy ebben igaza van-e a filmnek vagy sem, az már más kérdés.

előzmény: kaamir (#23)

2020-08-04 10:46:47 SSlayer (4) #24

Felhalmozni nem tudnak, mert megindul kánikula akkor azon a szinten. Az főszereplő az elején megtartott volna egy almát későbbre és kikapcsolták a légkondit, míg le nem dobta. Csak simán mindenki nnit zabált, amennyit bírt, amíg náluk volt a svédasztal(:.

előzmény: kaamir (#23)

2020-08-04 09:29:47 kaamir (3) #23

A filmes megoldásai kifejezetten tetszettek: horrorként izgalmas, a színészek jók, a fényképezés pazar. A történet egy poénra épül, de legalább működik. Igaz, a finálé a "nesze semmi, fogd meg jól" tipikus esete.

Viszont a társadalmi allegória egyáltalán nem működik, és nálam emiatt csak közepes.

Mert a mai világban egyáltalán nem az a probléma, hogy nincs elég étel, és emiatt nem jut mindenkinek elég. Bőven van elég kaja jóllakatni az egész világot, csak az elosztás kurva egyenlőtlen. A platform metaforája tehát akkor lenne találó, ha elég ételt küldenének le a 666(!) embernek, sőt még újra is töltenék, ha elfogyna. Csakhogy a legfelső szinteken lévők lepakolják az egész asztalt, évekre elég készletet halmoznak fel a cellájukban, miközben alattuk éheznek.

A másik problémám a társadalmi mobilitás furcsa megjelenítése: itt egyik nap éhezel, a másik nap dúskálsz a javakban. Hát, ez megint csak köszönőviszonyban sincs a valósággal.


Ezektől függetlenül is ajánlom mindenkinek, mert nagyon különleges film!

2020-07-04 00:50:30 kilépett felhasználó (?) #22

Ez a film értelmes. Mindenféle mai propagandát nélkülöz és sallangot. Érdemes belegondolni, hogy ha egy kerek választ kapnánk az arcunkba a végén, az javítaná, vagy rontaná az összképet? Annyira punk film, hogy nehéz azonosulni vele pl. annak akinek életébe csak az jutott, hogy elmegy bevásárolni, a kiszolgálást élvezi, de amúgy a dolgozók zavarják kicsit.

2020-07-04 00:28:40 tomside (3) #21

Számos kiváló pillanata ellenére közepesre értékelem, mert a végét elviszi valamiféle naiv, szimbolista romantika. Nekem ez hozta azt az érzést, ami biztosan megvolt már sokaknak - “basszus, ne már, így nem lehet vége!” Kár érte, mert tényleg voltak elképesztően jó tulajdonságai.

Az abszurditás, a zárt tér és egy egészen direkt áthallás, a csigaember miatt nekem leginkább a Szimbólumot idézte meg, csak az egy erősebb film. :)

Persze megértem, miért népszerű emez.

2020-06-28 14:14:21 Danesz99 (5) #20

Ha emlékeim nem csalnak, az egyik szinten két fékevesztett vadállat, akik a nőt is megölik, őket is majdnem kicsinálják és az egyik egy karddal megsebzi Baharatot, aki nem sokkal később elvérzik.

előzmény: mephisto5 (#18)

2020-06-09 09:21:47 Xuja (4) #19

Szuggesztív, szatirikus (!) és intelligens thriller / horror / dráma egyveleg, amely lényegre törően és közérthető metaforákkal mesél a társadalmi egyenlőtlenségekről és az emberi természetről. Az alapötlet nagyszerű és a forgatókönyv is ügyesen perdíti elő az eseményeket (pár kisebb logikátlanság azért akad, de semmi olyan ami ne lenne megbocsátható).

Bár a hangnem végig meglehetősen depresszív és nem szűkölködünk a nyers, brutális jelenetekben sem, jó érzékkel be lett toldva pár poén és viccesebb jelenet a feszültség oldására. Szóval összességében remek szórakozás volt, a befejezés viszont tényleg nem lett az igazi, több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. Vagy ez lett volna a cél?

2020-05-28 00:29:48 mephisto5 (4) #18

Nekem nem jött le, mi lett Baharattal?

2020-05-25 21:27:39 The Cortez (4) #17

Absztrakt, szimbolikus kamaradráma, ami a társadalom működését és annak osztályait mutatja be. A történetben kulcsfontosságú szerepet kap a nyomor-nélkülözés-éhezés, a pazarlás, na meg a mások szó szerinti magasról leszarása. A jellegéből adódóan a Kockára, valamint némileg a Fűrészre hasonlító mozi gyomorforgatásban, erőszakban, illetve gore-ban bővelkedik, de párszor azért fel is lehet röhögni rajta.

2020-05-25 18:52:16 -senki- (3) #16

Jó alapötlet, de ahogy ilyeneknél lenni szokott, ez kevés ahhoz hogy egy történet legyen. A vége felé folyamatosan kamuzik, alibizik, nincs sok értelme szerintem. legalább annak örültem volna ha látni jobban hogy örülnek az alsóbb szinteken a kajának de még az se volt.

2020-05-24 20:28:18 Corso666 (3) #15

Szórakoztató volt, végig lekötött , de nekem sok logikai bukfenc miatt csak négyes lett volna. Aztán nem lett vége, és még egy ponttal le kellett húznom. Csak mert van súlya egy film mondanivalójának, még legyen egy kerete, eleje-vége. Sajnálom... :( :(

2020-04-15 10:36:29 tomasso (5) #14

Ritkán látni ennyire velős társadalomkritikát, amire szomorú igazolást adott a járvány kapcsán tapasztalt vásárlási hullám. Mindenki megdögölhet, csak nekem legyen!

2020-04-11 17:30:50 Dezsmant (5) #13

Nagyon jó film, végre csináltak egy nem megszokott sémájú filmet, végig izgalmas volt, néhol meghökkentő és azért nem gyengén van társadalmi mondani valója, főleg, hogy az ember ne csak saját magára gondoljon hanem törődjön másokkal is, ne pazaroljon, tudja mi az, hogy beosztani, pont mint az életben egyszer lent egyszer fent

2020-04-07 10:36:02 Leo_Stotch (4) #12

Nagyon nagy a sztorija, a megvalósítás. Egyszerű és mégis nagyszerű..
Nagyon beleéltem magam, hatodik szint, ötvenedik szint.. Elképesztő, mik vannak itt..
Talán a befejezés az, ami “csak” egy jó kis négyesen tartja a filmet. Mert az picit vékonyka volt. Nem hülyeség, csak valahogy kevés. (Bár nem tudom én hogy zártam volna le)

Viszont egy erőltetett csavarnál mindenképp jobb volt ez így.

Aki csak teheti nézze! De nem könnyű darab, nem tinivernyákolás, hanem kőkemény felnőtt mozi.

2020-04-03 21:23:40 Mizi (4) #11

Valahogy úgy.

előzmény: Lorden (#10)

2020-04-03 17:16:17 Lorden (?) #10

Lehet már fáradt voltam tegnap éjjel a végére, de a kislány, hogy maradt életben az alsó szinten annyi ideig? Vagy a nő mindig leért hozzá és úgy?

2020-04-02 04:41:15 Channá (5) #9

Ez egy igen nyers film , társadalomkritika, nagyon hatásos, bravúros , hogy milyen kevés dologgal, ilyen jó filmet sikerült összehozni. Egyetlen egy a vége, az egy hatalmas WTF volt, attól függetlenül , hogy simán értettem az üzenetet szegény gyermekeknek esélyt adni, hogy ne maradjanak a gödör alján, ami ez esetben nem csak platón, hanem tény szeru
Tehát aki nem értette, #nekem úgy jött le#, hogy az üzenete a gyereknek,ments meg minél több fiatalt, és adj nekik lehetőséget, mert ahogy mondtak, mindenkinek szegény gyermekeknek esélyt adni, hogy ne maradjanak a gödör alján, ami ez esetben nem csak platón, hanem tény szeru
Tehát aki nem értette, #nekem úgy jött le#, hogy az üzenete a gyereknek,ments meg minél több fiatalt, és adj nekik lehetőséget, mert ahogy mondtak, mindenkinek jut

2020-03-25 19:02:05 oscarmániás (5) #8

Ha negyven éve kerül forgalmazásba, a világraszóló botrány ingyenreklámjával ismertté vált volna, így viszont hálás lehet a járványnak, ami kiterelte a moziból a filmbarátokat.

2020-03-23 19:33:26 nricsi (2) #7

Ez a film kicsit olyan, mintha csak a közepét látnánk, hiányzik az eleje és a vége. Kár, pedig az alapötlet jó, és egy ideig működik is, de a finálé elég vérszegény. Nem értem, mire számított a főszereplő, mi változik tette hatására.

2020-03-22 21:30:45 lizardking (4) #6

Tehát, ha jól értem - legalábbis az én olvasatom szerint - az ázsiai nő nem kereste a lányát, hanem konkrétan tudta, hogy lánya a legalsó, 333. szinten van, és rendszeresen lement a platformon, hogy ételt biztosítson neki. A lánynál nem is kezdett el forrósodni, vagy hűlni a hőmérséklet, ergo megadták a lehetőséget, hogy ha a legalsó szinten ételhez jut, akkor az az övé. És azért lett végül ő az üzenet, mert túlélte a legalsó szintet a Gödörben. Gondolom én.

2020-03-22 18:25:09 Dió (5) #5

Nem voltam rá készen, hogy az év egyik legjobbja elé fogok leülni, mint ahogy arra sem, hogy egy egy térben játszódó film cselekményét ilyen szinten képesek felpörgetni, és ennyi mindent belezsúfolni a végre tökéletes, száz perces játékidőbe. A film társadalmi metaforái húsba vágnak, azok közül is a "felfelé nem tudok szarni" mondat teszi fel nem csak az i-re a pontot, de a kontextussal együtt nálam az év legjobb filmes sorai közé is bekerül. :) Egyetlen gyengesége talán a valóban egy kicsit lightos finálé, bár a franc tudja, hogyan lehetett ezt volna ennél jobban befejezni.
U.i.: a szatíra szerintem is egészen nyugodtan repülhetne a műfajok közül

2020-03-21 20:19:28 qanic (5) #4

Nem tökéletes, de hogy felejthetetlen az biztos. Valami figyelmeztetés nem ártana előtte, mert nem mindenkinek van az ilyesmihez gyomra.

2020-03-21 12:46:43 macready (4) #3

Én a műfajok közül nem törölném a szatírát, ugyanis a készítő az allegória részeként több jelenetben is alkalmaz szándékosan túlzó, gúnyos humort. Pl. ilyen a fekete fickóra pottyantós Külföldi oldalak kritikusai is ilyen jelzőkkel illetik a filmet: satirical science fiction, hilarious social satire stb.

előzmény: Rorschach (#1)

2020-03-21 06:32:12 robertjordan (4) #2

A befejezés frusztráló, érzek körülötte némi ötlettelenséget, de azért nem teszi semmissé a film érdemeit. Kell hozzá gyomor, de az üzenet miatt elviselhető annak is, aki nem rajong a zsánerért.

2020-03-20 20:20:43 Rorschach (4) #1

A The Platform egy hol többé, hol kevésbé működőképes allegória pazar kamerakezeléssel és sminkkel. Mondanám, hogy a végére szétesik, de egyrészt simán lehet, hogy csak a dekóderem mondott csődöt, másrészt pedig még ezzel együtt sem bántam meg, hogy megnéztem.

Nagy kincs a film, végre valami újszerű, aminek mondanivalója is van, ritka az ilyen.

Mielőtt még elfelejteném: a szatírát én törölném a műfajok közül, mivel nagyjából semmi humorizálási szándék nincs a filmben. Nem is baj.