Stowaway (2021) ☆ 👁

A potyautas

(Joe Penna)

amerikai-német dráma, sci-fi, thriller

2,8
★★★☆☆
69 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-05-10 21:53:45 BonnyJohnny (2) #12

Már a high concept (a potyautas) is elég meredek (mikéntjét elég nagyvonalúan át is ugrották), ráadásul valamennyire felesleges is, hiszen a potyautas lét nélkül is működne az alapkonfliktus. Mindezt két órásra(!) elhúzni, anélkül, hogy működne a film akár zárt teres drámaként (morális kérdések megtárgyalására nem nagyon kerül sor, ahogy cucu is kifogásolta lentebb), akár izgalmas űrutazós filmként (példák felhozatala nélkül is egyértelmű, hogy lehet ezt jól csinálni) két szék között a padló esete.
A feszültséget a vége hivatott szolgáltatni, de az meg elsietett lett mind a filmkészítők, mind a szereplők oldaláról.
Maga a film simán megérné a maga hármasát ha kicsit intelligensebb lenne, valamint kicsit feszesebbre vágva, esetleg jobban feltöltve.

2021-05-09 21:29:15 Malcolm X (4) #11

"a gender-cancel-satöbbi vita" egyáltalán nem vita. A első hozzászólásom szarkazmusát egyesek nem nagyon értették meg és belekezdtek egy értelmetlen vádaskodásba.

előzmény: captain_b (#9)

2021-04-27 02:12:01 cucu (2) #10

Most szeretném kérni, hogy el se kezdjük a gender-cancel-satöbbi vitát...

Ez a film legalább három dolgon vérzik el, de nagyon. Fel sem merül (de egy másodpercre sem),

1. hogy a dilemma nem az, hogy feláldozzák-e/feláldozza-e magát a potyautas, hanem hogy hogyan döntsenek arról, hogy kit áldozzanak fel/ki áldozza fel magát. Nem volt náluk egy doboz gyufa, hogy ki húzza a rövidebbet? Se a potyautasnak (akinek az élete múlik ezen), se Anna Kendricknek (az egyetlen szereplőnek, akibe szorult erkölcsi érzék), se a film készítőinek nem jutott eszébe?

2. hogy megölni valakit gyilkosság, erkölcsi és jogi értelemben is. Itt csak annyi hangzik el, hogy jaj, de kellemetlen meg hogy bűntudat.

3. hogy ha a végén hárman jelentkeznek önként, akkor ne az döntsön, hogy ki áll fel elsőnek, hogy "hagyjátok, majd én". Itt visszautalnék az első pontra.

És mielőtt bárki azt mondaná, hogy a legénység egyik tagja sem nélkülözhető: egy két éves, csillió dollárba kerülő küldetést nyilván úgy terveznek és szerveznek meg, hogy ha bármelyikük kifingik, a másik kettőnek legyen esélye túlélni. Vagyis mindenkinek tudnia kell űrhajót vezetni, orvosi ellátást nyújtani és algákat feléleszteni.

2021-04-26 23:17:50 captain_b (4) #9

Amùgy engem az tenyleg érdekelne, hogy miert zavar ez valakit? Mármint, amikor az ellenkezöje nem probléma, de egy film màr csak azért mélyebbröl indít, mert nem a hollywoodtipikus-fehérférfi a hös. Ehhez milyen önigazolàs kell, hogy jól is érezze magàt az ember ezzel a véleménnyel?
No bocsànat.


Tom Godwin-töl a Rideg egyenletek-et ajànlom ehhez a filmhez (talàn inkàbb utàna), én valami ilyesmit vàrtam volna, de ez sem volt rossz. :) A színészek szuperek, és a sztori is jó egy kis félrenézéssel (mert hogy abban annyi van, mint az említett novellàban, sajnos.) Nem voltunk eleresztve eredeti és jó scifikkel mostanàban, én élveztem!

előzmény: Malcolm X (#1)

2021-04-26 13:39:14 kaamir (3) #8

Pszichológiai szempontból nem elég mély, és a karakterek sem elég kidolgozottak ahhoz, hogy az etikai, morális kérdéseket megfelelően boncolgassa. Ugyanakkor a probléma technikai része sincs úgy kibontva, hogy olyan izgalmas lehessen, mint pl. az Apollo 13. Két szék között a padlóra, ráadásul a világ minden suspension of disbelief-jére szükség van, hogy ezt a történetet el lehessen hinni.

2021-04-24 18:07:40 Joeker81 (3) #7

Hát ez nem lett túl jó. Az alapötlet oké, bár ez a potyautas-szál (ráadásul a felszállást követően élve maradva!, mindenféle védőfelszerelés nélkül!), mint probléma-origo eléggé billegős, értem, hogy ő a hajszál a levesbe, de az ötlet jobb lett volna nélküle, az alapkonfliktus - ami szerintem nem maga a potyautas az én olvasatomban, hanem az elfogyó oxigén - így is felüthető és felépíthető lett volna, és sokkal egységesebb, feszesebb és drámaibb is lehetett volna a történet nélküle, de oké, legyen, hiszen ő címadó, ő a probléma forrása. Azonban a vége számomra nagyon gyenge és szirupos lezárás volt, és túl valószerűtlen (kimegy a napviharba, ami akkora sugárdózist bocsát ki, hogy Csernobil hozzá képest tábortűz és sikerül a terve), hozzáteszem, hogy mondom ezt naivan úgy, hogy nem értek az űrtudományhoz. Hiányoltam az igazi emberi reakciók fokozatosan felépülő és változatos színskáláját az alapkonfliktusra reagálva, ha úgy tetszik a gyászmunka folyamatának főbb fázisait, miután rájönnek, hogy nincs mit tenni, valaki(k)nek meg kell halnia. Nem mondom, néha megcsillant, de kevés volt. És miután ez a végletekig fokozták volna, és egy kétségbe esett döntés szüleménye lett volna a film vége, szirupos sallang nélkül, na akkor jó lehetett volna. Összességében a film kifulladt nálam a Gravitáció című film üstökös csóvájában elégő gyenge utánzatként. Elmegy kategória, hármas.

Ha pedig oxigénelfogyós űrtéma, akkor inkább ajánlom Metal Hurlant Chronicles trash-sorozat Three on a Match epizódját megtekintésre, ami ugyanezt a problémát 23 percben letudja kicsit hardcore-osabb megoldással. Pont nemrég néztem meg ezt az epizódot, így már a film elején betippeltem, hogy ugyan erre megy majd ki a játék, lehet ezért is csalódtam egy kicsit a megoldásban.

2021-04-24 14:42:26 Kempesbaba (2) #6

Egyetlen ötlet-amit már a trailer ellő-két órán át elhúzva.
A feminácizmusra meg valami hasonló jelet kéne már kitalálni, mint ami a korhatár besorolásoknál is van :D

2021-04-24 02:24:43 Adamoooo (3) #5

Hát nem is tudom...
Kb a háromnegyedéig nagyon jó a film. A dilemma, a nyomás rajtuk, hogyan ne öljék meg szegény potyautast, jól ki van dolgozva, és át is jött hogy mit érezhetnek, az a rész nagyon tetszett, addig a pontig négyes felé hajlott a véleményem. DE! Szerintem azt jó lett volna tudni, hogy mégis hogyan került fel a fedélzetre, nem hinném hogy ilyen a való életben előfordulhatna, ráadásul, bár nem néztem utána, biztos hogy nem élne túl egy kilövést az űrbe, beszorulva egy panel alatt. Illetve a vége szerintem túl gyors, oké hogy feláldozta magát a csaj, szép dolog, gondolom ez lenne a film egyik mondanivalója, hogy mennyire is nagy dolog az önfeláldozás.
Továbbá valahogy nem ad olyan mély gondolatokat a film az előbb említetteken felül, amitől, legalábbis részemről, hármasnál jobbat nem tudok adni.

2021-04-23 13:38:16 Corey Silverstein (5) #4

Nagyon kellemes csalódás volt.

előzmény: Malcolm X (#1)

2021-04-23 13:31:33 WokePeti (4) #3

Az ázsiai férfit gyengének mutatja a film. Tipikus fehér központúság azért ebben a filmben is befigyelt sajnos.

2021-04-23 13:17:50 Xuja (?) #2

Egy 3 emberes filmben? Na neee.. :D

előzmény: Malcolm X (#1)

2021-04-23 13:11:25 Malcolm X (4) #1

Fehér, heteró férfi még a környéken se volt. Botrányos cancel culture.