Honest Thief (2020) ☆ 👁

Becsületes tolvaj

(Mark Williams (V))

amerikai akciófilm, dráma, krimi, thriller

2,9
★★★☆☆
62 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-02-22 22:42:17 The Cortez (3) #6

A vontatott kezdés után lassan, de legalább biztosan beindul a film. Az önmagát feladni kívánó tolvajos alapkonfliktus érdekes, mivel nem egy megszokott kiindulópontról van szó. A cselekmény nagyjából a játékidő felénél válik igazán izgalmassá, mikor a bűnöző áldozattá, a zsaruk pedig gengszterré válva megkezdik a sok más moziból ismert üldözés- és meneküléstörténetet.
Liam Neeson itt továbbra is egy elpusztíthatatlan nyugdíjas szuperhőst alakít: akár egy egész tárat ráereszthetnek, mivel egyetlen skúló sem tudja eltalálni, ha az ablakon keresztül kiugrik a másodikról, akkor sérülésmentesen épphogy csak talpra nem esik, lazán lecsavar minden FBI-ügynököt stb. Tehát Neeson bácsi ugyanazt csinálja, amit az elmúlt több, mint 10 évben művelt, így a hiteltelenség maximálisan garantált. Akadnak ügyetlen forgatókönyvi megoldások, mint ahogy pár jobb ötlet szintén befigyel időnként.
A stáblista alatt, az alkotás jellegéhez, hangulatához a legkevésbé sem illő, kerrádió-kompatibilis tucatslágereket hallhatunk.

2021-01-10 22:04:48 Mikkey (4) #5

+1, őszinte 4-es, ahogy az összes Jaume Collet-Serra féle vonal is, nekem ezek az akciófilmek nagyon csúsznak, mindig megugrotta a lécet Neeson papa!

előzmény: Benny Bug (#1)

2020-10-11 08:37:12 Tenebra (2) #4

Akkor én egy kis kontrasztot teremtenék. :D Én is kedvelem Liam Neeson Elrabolva c. filmjét, és néhányat azok közül is, amelyek azután készültek. Mondjuk úgy igazából a Fehér pokol az, amit szívesen nézek újra. A színész szerintem jó, ezt bizonyította drámai filmjeiben is, és talán ebben sem vele, hanem a forgatókönyvvel volt a probléma, ami érezhetően lopott A szökevényből, és Mark Williams, aki írt is, nemcsak rendezett, bizonyára hozzánk hasonlóan nagyon kedvelte az Elrabolvát. Olyannyira, hogy közben elfelejtett a tolvajos hülyeség mellé kitalálni valami saját sztorit. :D Na, meg szerintem itt már nagyon látszik, hogy Neeson a 70-hez közeledik.

Érdemes összehasonlítani a Rambo 5-öt és ezt. Nem vagyok híve annak sem, mert a sztorija annak is annyira blőd, hogy felnevettem a moziban, pont úgy, mint ahogy a Becsületes tolvajt is végigröhögtem bődületes baromságai miatt. Na, de Sylvester Stallone azért olyan formában van, hogy egy huszonéves is megirigyelhetné, és túlzásai ellenére is egy olyan döngetést hozott össze Rambo 5-ben, főleg a fináléban a csapdáival (ez fontos a Becsületes tolvaj szempontjából is!), hogy kifejezetten szórakoztató volt. A Becsületes tolvajban Liam Neeson karaktere is állít csapdákat, de ezek kimerülnek abban, hogy csinál egy pokolgépet, és irtó rossz tűzeffekt kíséretében felgyullad a Jai Courtney-antagonista háza, majd kereket old, miközben Neeson és a csaja figyelik :'DDDD . De nemcsak ez, hanem az összes akciójelenet szerintem irtózatosan fapados volt részben azért, mert Mark Williams szerintem jobban tenné, ha inkább csak producerkedne továbbra is, másrészt viszont pont azért, amiért az Elrabolva 3. akciójelenetei is agyon voltak már vágva. Azaz Liam Neeson akármennyire is jól tartja magát közel a 70-hez, sajnos nagyon látszik, hogy az akciójeleneteket már nem bírta volna olyan intenzitással, mint az Elrabolva 1. részében, vagy akár a sokkal gagyibb 2. rész fináléjában, ami egy parádés verekedés. Itt kb. csak simogatják egymást, és attól, hogy Neeson itt is benyögi, amit az Elrabolva 1-ben kb., hogy "megtalállak és elintézlek", attól még nem lesz egy Hallmark-tévéfilmnél színvonalasabb a Becsületes tolvaj.

Apropó, tolvaj. A nyitójeleneten kívül én nem nagyon éreztem, hogy a fickó egy profi mackós lenne. Most ez komoly, hogy a rengeteg lopott pénzt egy bekamerázott garázsrendszerben tartotta úgy, hogy két darab könyvvel le volt takarva a legfelső doboz? :D :D :D És az elvileg képzett FBI-ügynökök ezt nem találták meg elsőre?! Azt igen, hogy profi tűzszerész, bár a 1,5 pukkanós jeleneten kívül ezt sem igazán. Az meg, hogy miért lett tolvaj (bár én inkább ezt rablásnak nevezném, amit csinál, de mindegy): kész röhej! Egyszerűen nem hittem el, hogy ezt az alkotók komolyan gondolták. Pont ezért röhögtem a drámainak szánt jeleneten, amelyben emberünk előadta "szívszorító" történetét. És szerintem nem gondolhatták komolyan úgy általában az FBI ügynökeinek ábrázolását sem. Könyörgöm: ez az F-B-I! Mégis olyan szinten ostobák, mintha poros kisvárosi közrendőrök lennének. Élen a Jeffrey Donovan által alakított ügynökkel, akinek végig az a legfontosabb, hogy egy kutyát sétáltasson, és Neeson is viszonylag simán lefegyverzi - persze a maga tatás tempójában. Ez vicc akart lenni? Meg nem tudom, hogy működik ez valójában, de nagyon sántított nekem ez is, hogy csak úgy felhívja a főhős az FBI-t, feladja magát, és kb. leszarják. Abból, ahogy pl. a swatting működik, hogy simán ártatlan emberekre is rárontják az ajtót a rohamrendőrök egy fals telefonhívás miatt, minimum azt gondolnám, hogy az FBI egy ilyen hívás után ott kopogtat a hotelszoba ajtaján. És hány swatting eset volt már, és még mindig megcsinálják - úgyhogy a film magyarázata, hogy rengetegen bejelentkeztek magukat a mestertolvajnak kiadva, és ezért nem ugranak azonnal, eléggé sántít.

Szóval engem valahogy nem hatott meg, hogy Liam Neeson szerepel benne, és akármennyire is kedvelem a munkásságát, be kell vallanom, hogy szerintem ebben még ő is rossz volt: a kötelező köröket rótta, és mintha némi unalmat is láttam volna az arcán. Na, meg van egy olyan érzésem, hogy Harrison Ford magyar hangja, Csernák János még javított is az eredeti párbeszédeken, de ki tudja, lehet, eredetiben Neeson amúgy jó hangja miatt javulna valamicskét a szememben is ez a bosszantóan rossz film. Mindenesetre sokszor nevettem rajta, a hülyeségein, és az elképesztő tévéfilmes, olcsó trükkjein, megoldásain, tehát végülis szórakoztam, csak nem így képzeltem el. Olyan az egész számomra, mintha egy kamaszcsapat szerette volna megcsinálni a saját kis amatőrfilmjét, mert imádják A szökevényt és az Elrabolvát, és Liam Neeson megsajnálta őket, illetve csodálta a lelkesdésüket, és ilyen módon két délután beugrott, hogy vele tudják megcsinálni. Neesonnak meg azt tanácsolnám, ne vállaljon el mindent, ami a régebbi filmjeit juttatja eszébe, hanem válogasson, ha nem akar arra a szintre süllyedni, mint Robert De Niro. Ennél egyébként még Sean Penn "saját Takenje" is jobb volt pár éve, pedig a Gunman is egy irtó ciki Elrabolva-utánzat. :D

2020-10-11 02:36:01 Benny Bug (4) #3

Rendben, de azért ne szidj majd, ha nem jön be. Viszont ha Liam eddigi hasonló filmjei tetszettek, akkor szerintem ez is fog. :)

előzmény: Avednay (#2)

2020-10-11 00:48:24 Avednay (?) #2

Ezt olyan szépen írtad le, hogy meg fogom nézni a filmet. :)

előzmény: Benny Bug (#1)

2020-10-10 21:03:01 Benny Bug (4) #1

Ahogy nézem, a többieknek nem volt annyira bejövős, mint nekem. Teljesen őszintén: nekem Liam utóbbi 10 évben készült akció-thriller filmjei azt jelentik, mint amit sokaknak Schwarzenegger, Stallone mozijai a ‘80-as évekből. Csak én akkor voltam tizenéves, amikor ezek kijöttek. Tudom, messze esnek a hibátlantól, mégis számtalan kellemes emlék fűz hozzájuk. Számomra remek bűnös élvezetek. Ebbe a sorba pedig tökéletesen illik a Becsületes tolvaj is. Kicsit lassú kezdés, de közben igazi ‘90-es évek vibe. Nem vert át a trailer, azt adta, amit ígért. Kellemes szórakozást, másfél órát, ami tökéletesen leköt. Persze láttunk már nem egy ilyet, mégis vállalom: én ezt szerettem. Mert van kiállása és dinamikája, miközben szimpatikus is. Az akció teljesen korrekt, a főszereplő minden klisé ellenére is szerethető, miközben ott van benne egy kis humor is, annak ellenére, hogy alapvetően nem egy vicceskedős film. Liam Neeson... sok ilyen moziban játszott az Elrabolva óta, mégis, szinte gyermeki lelkesedéssel várom az újabbat. Karizmatikus, mégis emberi színész, nem bírom nem kedvelni. Talán kicsit sokat látok ebbe a filmbe, de nem érdekel. Visszahozza azt az érzést, amikor 14 évesen nem volt annál királyabb dolog, mint beülni Liam új zúzására suli után. Nekem ő az, aki sokatoknak Sly vagy Schwarzi. Az meg csak a bónusz, hogy közben drámai szerepekben is legalább ennyire jó.
Bocs, ez most ilyen szentimentális vallomás lett, ne utáljátok érte annyira, biztos nektek is van ilyen színész/film... :D