The Climb (2019) ☆ 👁

Felfelé a lejtőn

(Michael Angelo Covino)

amerikai dráma, vígjáték

3,9
★★★★☆
28 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-10-04 08:16:06 miraculum (4) #6

Adok rá én is egy gyenge négyest. Valójában a mondanivalója, célja számomra homályos maradt (az élet bonyolult? Oké...) , de bátor és friss a hangvétele, jó a humora illetve kiváló az operatőri munka, ezért rászolgált a jó osztályzatra.

2021-01-27 06:48:37 Mikkey (4) #5

A végére még csavarhattak volna egyet, hogy a bringatúrán Mike boy lazán bejelenti, hogy mellesleg a gyerek az övé :D

2021-01-25 15:27:19 wim (4) #4

Egyetértek, a hepiendhez nem kell feltétlenül házasság. Azzal is egyetértek, amit az apaságról írsz. A barátságukra a"mérgező" valóban lehet, hogy erős kifejezés, ennek ellenére kettejük viszonya szerintem nem teljesen egészséges. Kölcsönösen kapaszkodnak egymásba, ez már szinte függés. Mike egy kullancs, lehet, hogy jól látja a dolgokat pl. K. nőivel kapcsolatban is, de erőszakosan rátelepszik a haverjára - az viszont boldog, hogy nem kell irányítania, valaki megteszi helyette. Vsz. Marissa is elnyomta, de nem tudjuk, igazából miért mentek szét. Mike mellett sem igazán fog önállósodni. Na jó, ő így is boldog, lehet, hogy erre van szüksége. Egyébként pont ez a jó ebben a filmben, mint te is írtad, hogy csöppet sem fekete-fehér, nincs benne egy abszolút igazság, az itt látottakat többféleképpen is lehet értékelni, nézőtől függ.

Amúgy Kyle-ról nekem a kedves, pirospozsgás Stu karaktere jutott eszembe a Hétköznapi vámpírokból, akit mindenki szeret. :)

előzmény: McCl@ne (#3)

2021-01-25 14:10:26 McCl@ne (4) #3

Olvastam és hallottam is hasonló véleményeket, de én ezt teljesen máshogy látom.
A film arról szól, amilyen az élet. A pap elmondja: a házasságok 51%-a (és ez egy optimista adat, plusz értelemszerűen nem tartalmazza a bődületesen szar házasságokat) válással végződik, egyáltalán nem Mike sara az, hogy nem működött. Illetve azt sem értem, hogy miért azonosítjuk a házasságot a magunkra találással: akkor már inkább az apaság, amiről a film azt sugalmazza, hogy Kyle helyt áll benne. Mit tett Mike? Értem, hogy lefeküdt Kyle menyasszonyával, de az a kapcsolat így is egy méretes kamu volt, a nő pedig nem azt a férfit szerette, akihez épp tervezett hozzámenni, hát szerintem ez nem akkora veszteség. Persze a barátság szempontjából hatalmas, meg is sínyli évekre.
Szóval ez a Kyle egy kedves, naiv fiú, akivel az élet azt csinál, amit akar. El is mondja a lékhalászós jelenetben, hogy neki már mindegy, csak hadd legyen boldog, nem érdekli, ha nem szerelmes. Ezzel a hozzáállással garantált a bukás, amit Mike csak próbál megakadályozni, persze tök feleslegesen és nyilván ez is egy hibás lépés, de emberi.
Ez a film egyetlen pillanatában sem fekete vagy fehér, de szerintem hibás megközelítés a "mérgező" barátságot látni benne.

előzmény: wim (#2)

2021-01-25 13:56:02 wim (4) #2

Én azért nem voltam annyira feldobva a befejezéstől. Idilli együtt tekerés, kb. mint az elején (sőt, itt már hármasban), de Kyle-nak végül is tönkrement a házassága, Mike pedig tovább gyámkodhat felette. K. ahelyett, hogy magára talált volna, visszatalált a régi baráthoz, csakhogy ez a barátság már az elején sem volt rendben.
Szintén 4-est adtam rá, de nálam ez 7/10, egyenetlennek éreztem.

előzmény: McCl@ne (#1)

2021-01-25 10:52:57 McCl@ne (4) #1

Filmvilág szerkesztőinek éves toplistáján kapott előkelő helyezéseket, maximálisan megérdemelten.
Groteszk humorú, fájdalmasan életszagú dramedy két barátról, akik, mint a tűz és a víz, úgy különböznek.
Egy azonos című rövidfilm egészestéssé duzzasztása, amit a film át is emel kezdő jelenetnek, már ott kiütközik a "most sírjak vagy röhögjek" dilemma, ami aztán ki is tart a végéig.
Ami borzasztóan tetszett, hogy talán 5-10%-kal éreztem csak emberibbnek a való életnél, de ez az apró kis plusz mégis elég ahhoz, hogy a bő másfél óra végére - a történettel ellentétben - emelkedettebb hangulatban távozzuk, mindenféle didaktikus ránkhatás nélkül. Valahol 8 és 9 pont között érzem, a tavalyi év méltatlanul elsikkadt remekműve!