Malignant (2021) ☆ 👁

Eleven kór

(James Wan)

amerikai horror, krimi, thriller

3,2
★★★☆☆
127 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-10-31 18:03:42 DevilTakeU (3) #17

Megemelem a kalapom Wan előtt,mert bár a Malignant nálam sajnos nem talált be maradéktalanul,ő legalább próbálkozik,és még a horrorfilmekben kifejezetten erős 2021-es évben is bőven átlag felettit,nem utolsó sorban eredetit volt képes produkálni.

Két dolgot emelnék ki: az Eleven kór fényképezése parádés,illetve a kezdetben kissé stílusidegen zene a sztori előrehaladtával egyre jobbá válik,sőt a befejezésre egyenesen kiváló lesz. A sztoriba nem mennék bele,tipikus hit or miss,mindent elmond hogy míg jobbomon a fejüket fogta a társaság,addig a balomon nem győztek ujjongani - én meg ezt is,azt is. :D Tény hogy kell hozzá egy bizonyos fokú befogadókészség,illetve némely horroralapvetés - King,Argento.. - időleges elfelejtése,és akkor egy élvezhető,kellemes borzongással teli,kellően véres (ugyanakkor lezárás nélküli) élményben lehet részünk. Nem a mester legjobb darabja az életműben,én a Halálos hallgatás mellé tenném,bőven a Conjuring és a Saw alá,de százszor inkább ilyenek jöjjenek mint a teljességgel fantáziátlan Halloween Kills,vagy a gyakorlatilag woke-propaganda Candyman reboot.

Ajánlom.

6/10

2021-10-31 09:58:22 The Cortez (4) #16

Az intro alatt hallható zene a legkevésbé sem illik a film atmoszférájához, meg amúgy maga az intro sem. Az első kábé 30-40 perc igencsak középszerűnek mondható, ám aztán a jump scare-ek hatásosabbak, az elemek egyre horrorisztikusabbak, a helyszínek pedig félelmetesebbek lesznek, ráadásul az aláfestő dallamok szintén sokkal pozitívabb, vagyis paráztatósabb irányba változnak. Az alkotás csúcspontja a zseniálisan beteg, arcleszakító, hátborzongató, az összképen rengeteget dobó csavar. Erre lett felhúzva az egész sztori, amiben egyébként nem kevés elvarratlan szál, illetve kráter éktelenkedik.
James Wan hozta a stíljegyeit, valamint kissé olyan feelinget eredményez a mozijával, mintha egy életműösszegzést látnánk, ugyanis a rendező több mindenki előtt tiszteleg (köztük a haverja, Leigh Whannell előtt, mivel munkája nem kevés hasonlóságot mutat az A láthatatlan emberrel), de senki előtt sem annyira, mint önmaga előtt: van itt egy kis Fűrész, befigyel némi Insidious, valamennyi Halálos hallgatás, továbbá egy hangyafasznyi Aquaman – merthogy az utsó fél órában részleges műfajváltás történik, ezáltal a mű egy videójátékszerű harcokkal tűzdelt, szuperhősakcióba csap át a nem éppen ijesztő megjelenésű, a végére már keservesen túltolt főellenséggel a középpontban.
A fényképezés színvonalas, stílusos, egyben menő, a színhasználat hangulatos, a különböző technikai megoldások meg kreatívak. Összességében a hibák ellenére is az érződik az agymenésen, hogy nem magasról beleszartak a forgatókönyvbe, hanem gondolkodtak rajta az alkotók.

2021-10-02 14:29:56 Bateman (3) #15

Az elején arra gondoltam, hogy ez biztos valami film a filmben projekt lesz és 10 perc múlva majd kiderül, hogy a valódi mozi egy horrorfilm forgatásán kezdődik, ugyanis a felütés olyan szinten bugyuta és kikacsintós, majdhogynem parodisztikus, hogy nehéz lett volna minimum a gyanúper felsejlése nélkül élni. Aztán úgy egy óra elteltével, mikor a karakterek még mindig ugyanolyan egydimenziósak voltak mint a film elején, sikerült a csalódottságomat feldolgozni, az elvárásaimat pedig lejjebb vinni és elkezdtem élvezni az egészet.

A zenével nekem nem volt gondom, sőt néhány track kifejezetten tetszett, nem úgy a sztorival, amiben azért rendesen vannak ordító lyukak, de az atmoszféra remek, a képi világ nagyon Wan-os a jó értelemben, a csavarnak szánt Halálos Árnyék-szerű magyarázat engem annyira nem lepett meg, de kétségtelen, hogy hatásos volt. Minden bugyutasága ellenére a film viszonylag jó második fele miatt az összhatás pozitív. Egyszeri szórakozásnak tökéletes.

2021-10-02 09:29:21 Dió (3) #14

Látod hiába a két osztályzatnyi különbség, még így is egyetértünk:) A csavar nálam azért lök rajta ennyit, és azért ért ennyire váratlanul, mert egy kommentelő se készített fel rá, míg az én (csak erről áradozó) kommentem a jelek szerint nálad az ellenkező hatást érte el. :)

Amúgy a telefonos dolog nekem úgy tűnt, hogy csak a fejében játszódik, nem? Mármint a valóságban nem is csörgött a telefon. Persze ettől függetlenül is tele van valóban ótvar baromságokkal. Kicsit még higgadnom meg emésztenem kell, aztán megy majd le nálam is hármasra...;)

előzmény: Rorschach (#12)

2021-10-02 07:42:45 Ubul (3) #13

"amíg a "szellem" fel nem hívta a főszereplőt telefonon"

ugye :D és még ez csak egy a sok hülyeség közül :D

bár valamennyire megmagyarázható lenne az elektromosság kérdésével, de akkor meg azt kéne magyarázni, stb :D tudom, ez nem az a film

előzmény: Rorschach (#12)

2021-10-01 14:23:16 Rorschach (2) #12

Már a trailert is csak addig bírtam, amíg a "szellem" fel nem hívta a főszereplőt telefonon. Biztos nem nézem meg a filmet, ha nem jön ez a visszafogottan áradozó kommented a négyessel együtt, és...

Hát, ja. Ócska az első óra, de nagyon. Ami rosszabb, hogy nem tudom, csak azért találtam-e ki idő előtt a csavart, mert a kommented után fel voltam készülve valami mókolásra, vagy mert a rendőrös chase jelenet alatt nagyon látni a tenetezést és összeállt a kettő meg kettő, de sajna nem volt ez olyan kikövetkeztethetetlen.

Ettől függetlenül maga a felfedés vitathatatlan csúcspont a maga elborzasztó, groteszkt valójában, és tényleg volt ebben az ötletben egy jó film... csak nem sikerült kihozni belőle, már legalábbis szerintem.

előzmény: Dió (#10)

2021-09-30 20:19:54 Hege (4) #11

James Wan még mindig elképesztően jó! Az utolsó fél órát hasonlóan tátott szájjal néztem végig, mint ahogy a Fűrészben Adamnek leesett az álla, mikor Jigsaw felkelt a földről. Ezt a hasonlatot csak azért írtam le, mert épp a minap láttam ezt a Fűrész mémet. Természetesen a Malignant fordulata nem tudja überelni a horrorfilmes történelem egyik, ha nem a legnagyobb csavarját, de ez az Edward Mordrake-es húzás teljesen kiverte nálam a biztosítékot, a pozitív értelemben.
Wan bárcsak felhagyna a Halálos Iramban és az Aquaman-es bohóckodással, és rendezne több hasonlóan kreatív filmet.

2021-09-28 17:42:32 Dió (3) #10

A lentebbi beharangozóitok után és a felfokozott várakozások tükrében nálam akkorát hasalt az első hatvan perc, hogy majdnem elzártam. Nem rémisztő, sőt szinte komolyan vehetetlen de ugyanakkor nem is vicces, totál nem odaillő zenék, stb... engem egyszerűen minden elemében elidegenített az első óra, és tényleg nem tudtam eldönteni, most akkor mit akart Wan ezzel a zavaros, weirdo, innen-onnan összelopkodott műfajkavalkáddal.

Aztán. Úgy amikor már legszívesebben Tetrisezni támadt volna kedvem a telefonomon, a semmiből előhalászva fogott egy péklapátot a forgatókönyvíró, és egy totál váratlan és teljességgel kikövetkeztethetetlen ©Wan csavarral egy akkora sallert baszott le nekem, hogy a homlokomnál fogva álltam bele a földbe. És ehhez tényleg nem tudok mást hozzátenni, mint hogy mekkorát szólt, és milyen frankón volt bemutatva.

Ezután persze a székem szélén ültem végig, úgyhogy alapból könnyebb volt komálnom az utána következő részeket, de ez sajnos nem azt jelenti, hogy a film utolsó része tökéletes volt... a csavarral nagyon logikusnak akart tűnni, de közben totál illogikátlan lett (egyáltalán nem magyarázta meg a természetfelettinek betudható dolgokat: pl. az elektromosság, mitől heged be a fején a seb, stb.), nem zárta le a sztorit (most akkor a végén a gyilkosságok után hagyják simán elsétálni?), és még a jobb jelenetek is (pl. a rendőrörs "hátrafelé járásos" lemészárlása) komikusnak tűntek egyes elemeiben.

Szóval ezek miatt összésségében a kettesre osztályzókat is megértem, de engem az a filmközepi csavar ezzel a Stephen King meets Cronenberg nyaklevessel és talalással úgy meglepett, és olyan szintre eleválta azt a 10 percet, hogy magam részéről megadom neki a jótékony négyes alát. Mert Wan ebben (pofátlan csavarok pofátlan tálalásában) továbbra is jó... csak azért a film többi részét elnézve azért azt is értékelném már, ha kicsit a következő múvival végre újítana, vagy legalább végre "felnőne".

2021-09-20 07:53:38 Ubul (3) #9

"miért lenne ez a film félelmetes, mint ahogy azt több helyről hallottam? Egyáltalán nem az"

igen, ez volt a másik "csalódás", bár erről nem a film tehet, hanem azok a megszólalások/megszólalók, amikkel éltették a filmet

persze ez is szubjektív :) (biztos öregszek)

előzmény: GothMan (#8)

2021-09-19 19:46:52 GothMan (4) #8

Számomra ez a film egy tisztelgés Argento 80-as évekbeli giallói előtt. A kameramunka, a színek, a zene - már repülsz is vissza 82-be. És tényleg működik, szórakoztat, még akkor is, ha a csavar azért bőven sejthető. Azt viszont nem értem, miért lenne ez a film félelmetes, mint ahogy azt több helyről hallottam? Egyáltalán nem az. Inkább csak egy kellemes borzongás. Viszont aki szereti Argento agyamentebb filmjeit, tegyen vele egy próbát bátran!
7/10

2021-09-17 20:16:56 Korben (?) #7

Nálam iszonyatosan betalált a film! Nem számítottam ilyen jó filmre. Alapvetően nem szeretem ezeket a mai horrorfilmeket, teljesen helyén kezelve a filmet (kommersz horror!), nem túl komolyan véve (akiket idegesítenek az ilyesfajta filmekre jellemző 1-2logika bukfenc, azok kerüljék) nagyon szórakoztató! Az átlagból messze kiemelkedik, igyekszik egyedi-stílusos lenne. Keveri a műfajokat, sztem nagyon hatásosan!

2021-09-15 23:08:17 miraculum (3) #6

Nem rossz film ez, tulajdonképpen egy gyenge négyest is megérhetne ha nagyon jó szívű akarnék lenni. De attól tartok ez nem más, mint egy nyolcvanas évekből ideteleportált franchise-nyitó horror, annak minden előnyével és hátrányával, és csupán azért tűnhet ez manapság kiemelkedőnek, mert egyszerűen borzasztó langyos a választék. Jól összerakott cucc, de valahogy semmi több, az újranézési faktor meg finoman szólva igen alacsony. :)

2021-09-15 15:23:27 Ubul (3) #5

hát nem tudom, engem már az eleje nagyon idegesített, kezdve a zeneválasztástól, a színészi játéktól (a doktorok amit leműveltek, kamerába nézve, és mondták nagyonhatásosnak vélt zene alatt mithogymerre)
de tényleg, valahogy a zeneválasztás az egyes jelenetek alatt számomra tönkretette a filmélményt.
Az biztos, hogy menő, ahogy Wan a stílusokkal játszik, de félúton már valahogy nem tudta fenntartani a suspensiont nálam. A CGI-ről meg ne beszéljünk.

Ami zavart, és innenstől spoiler:


- ki az a hülye, aki visszamegy abba a többé-kevésbé elhagyatott házba, amiben épp előtte öltek meg valakit, és még a gyilkos sincs meg?
Tudom, kell a cselekmény felépítéséhez, hisz enélkül nem lenne film. Vagy várjunk csak, pont hogy lenne enélkül is, hisz a ház nem adott hozzá, csak elhitette velünk, hogy ad

- hogy oldotta meg a gyilkosságokat, főleg, mikor épp a tesójával volt az anyjuknál? Persze erre lehet magyarázat az, hogy "elhitette" vele, hogy ott van, de azért gyenge lábakon állna

- egyáltalán a sok kutakodás, a biológiai anyjának elrablása, egyéb dolgok amiket Gabriell csinált, egy rakat időt elvehettek, tehát ezzel vagy megint nem foglalkoztak eleget, vagy maradt az, hogy ok, ez nem lényeg, tudja, kiket akar kinyírni, és kész, tudja, hol laknak

- ki az a hülye, aki egy sorozatgyilkost bezár sokadmagával egy cellába? kellett a suspense és a gore persze, de logikus?

- a természetfeletti része ami viszont már idegesítőbb, értem ez alatt az elektromosságos részét, vagy a telefonálóst. Itt azért már egy gyenge Lucy utánérzés fogott el :D ha a film első felénél maradunk, akkor elfogadom, hisz alapból beetettek egy természetfölötti szállal, aztán a végére átmegy egy body horrorba, 0 természetfeletti szállal, csak ezekkel a megmaradt, vagy elhozott részegységekkel.

- Természetesen pont annak a két rendőrnek és segítőjének kellett élve megmaradnia, akiket bemutattak nekünk a film elején, és akivel esetleg a néző szimpatizált

2021-09-13 12:34:19 VVega (4) #4

Nekem is! :D

Tetszetős, őrült horror, aminek több arca van és mindegyik működik. Szerintem idővel újra is fogom nézni, jól szórakoztam.

előzmény: Hanoi (#3)

2021-09-13 11:44:47 Hanoi (3) #3

Nem volt rossz, csak azt sajnálom, hogy a film felétől folyamatosan a South Park töppedt ikerszarkómás nővérkéje járt a fejemben :)

2021-09-10 21:26:28 mrfaktor (5) #2

Ez nagyon beteg, engem felkavart.

2021-09-04 01:34:22 Benny Bug (5) #1

Nem rossz a magyar cím, de az eredeti - a Malignant nagyjából annyit tessz: rosszindulatú - pontosan leírja azt az élményt, amit a film jelent. Az eleven kór egy nagyon gonosz cucc. Csodálkozom azon, hogy nem a Netflixen kötött ki, hogy ezt be mert vállalni egy nagyobb stúdió. Ennek a filmnek élő, dobogó és teljes egészében rothadó szíve van. Wan úgy játszik az egyes stíluselemekkel, hogy mindből kapjunk egy keveset, de egyikbe se lehessen a végeredményt egyértelműen besorolni. Slasher? Giallo? Szörnyfilm? Kísértetházas cucc? Pszichológiai alámerülés egy sérült személy tudatába? Talán mindegyik, végső soron azonban teljes egészében egyik sem. Egy összetartó kapocs van, méghozzá a rendkívül ügyesen adagolt, fullasztó atmoszféra. Képi világában kicsit az első Fűrész lepusztult reménytelenségét adja kicsit, a történet pedig okos. Nagyon okos. Kellően elmebeteg és brutál, öncélúnak mégsem éreztem. A fordulatok úgy illeszkednek, hogy közben nem érződnek erőltetettnek és habár nem mindent magyaráz meg teljesen, más szempontból nem tudok belekötni az Eleven kórba. Lassú, kimért. Fokozatosan adagolja az adagolnivalót. Közben pedig folyamatosan áll össze az a bizonyos kép. Nem lesz benne köszönet. Wan nem hazudott, amikor olyan rendezőket emlegetett inspiráció-forrásként, mint Argento vagy De Palma. Nem vagyok gyenge idegzetű ember. 10-ből 9 és fél horror nem tudja ezt tenni velem, hiába adok rá magas pontszámot. Fog forogni az a bizonyos fej. Soha nem hagyta el káromkodás a számát horror alatt a mozi sötétjében. Nos, mindenre van egy első alkalom. Mást mondjuk nem zavartam vele, mert tök egyedül voltam az egész teremben, de az élmény megvolt. Túlságosan is. Mennyi mindent tudnék még írni, például Annabelle Wallis remek alakításáról, pedig neki se volt éppen könnyű dolga...Mindenesetre, ez a film apró késszúrások sorozata a gyomorba. Egy nyolc napon túl gyógyuló lelki sérülés. Nem vagy normális, kedves James Wan. Tutira nem. Mindazonáltal nagyon kérlek, ilyet rendezz még a jövőben is. A zsánernek nagy szüksége volna rá. Pár szegmens még most is tisztán, elevenen előttem van és nem fogom játszani a keménylegényt, a hideg futkos tőle a hátamon, ha csak rágondolok. Gyenge idegzetűek, jószándékból mondom, de tényleg kerüljétek el.