Ghostbusters: Afterlife (2021) ☆ 👁

Szellemirtók: Az örökség

(Jason Reitman)

amerikai akciófilm, fantasy, horror, krimi, sci-fi, vígjáték

3,0
★★★☆☆
159 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-07-22 22:46:37 sptt (3) #21

Ez egy erősen közepes film lett, pedig vártam, hogy egy humoros, jó akciófilm lesz, 2021-es látványvilággal. A látvánnyal volt a legkevesebb problémám, de sem komoly forgatókönyv, sem váratlan megoldások, sem jó poénok nem igazán voltak. Az elején még úgy éreztem, hogy ebből bármi is lehet, de a közepétől csúnyán elsikkadt az egész film. 5/10

2022-05-28 13:20:39 miraculum (3) #20

A véleményeddel nincs semmi baj, az ow-s video zavar, de az is inkább mint általánossá váló jelenség.

előzmény: Gruden Gergo (#19)

2022-05-28 11:10:58 Gruden Gergo (1) #19

Szerintem pont, hogy nem igazsagos a hasonlat, ugyanis nem kezelhetsz egy klasszikus Ghostbusters-t Transformers vagy FF szinten... Azok latvanyfilmek, azokkal nincs is semmi baj. Olyan volt az elso, olyan a tobbi is. De amikor egy klasszikussal teszik ugyanezt, ott mar van baj. Hogy temanal maradjunk az emlitett filmel mit csinaltak? Eloszor nokkel jatszattak el ugyanazt, majd gyerekekkel. A kovetkezoben 5 LMBTQ tag lesz, mert eppen ez a trend. Szerintem pont, hogy itt van a baj.
De nem akarok en errol senkit meggyozni csak elmondom a velemenyem, amire a komment szekcio valo. Ha valakit ezzel megsertek, akkor elnezest kerek.

előzmény: miraculum (#18)

2022-05-28 08:54:45 miraculum (3) #18

Köszönöm, hogy ezt leírtad, ez a jelenség valahogy elsikkad pedig ugyanannyira idegesít, mint a gyenge minőségű filmek. Régen, ha egy film szar volt, az ember otthagyta és passz. A Transformersből az első részt láttam csak, a Marvel filmeket egy adott ponton befejeztem és azóta nem nézem őket, egyszerűen azért mert beláttam hogy nem tetszik, és valószínűleg nem is fog. De nem kezdtem el ebből tartalmat gyártani, és fórumokat floodolni azzal hogy miezafos. Ez tényleg nem más mint az utálkozók egyetértésének levadászása és abból nyerészkedés, amúgy én se néztem 5 percnél tovább, mert rohadt erőltetett minden egyes snittbe és mondatba belekötni, ez nem más mint pozőrködés, amit egyébként egy fantasztikusan jó filmmel is elő lehetne adni, ha az lenne az érdeke valakinek.

előzmény: Ninety-Four (#15)

2022-05-28 02:33:09 Ninety-Four (4) #17

A reprezentáció számomra rendben van, de akkor legyen éle, legyen organikus szerepe a sztoriban, és legyen benne emberközeli átérezhetőség, egyensúly az ábrázolásban, valamint humor. Ha viszont csak kötelező kipipálandó elemként kezelik a dolgot felszínes módon, hogy kielégítsék az aktuális trendeket, akkor azzal csak szítják a táborok közötti ellentéteket.

Ezért szeretem például Bill Burr humorát, mert ő nyíltan arra megy, hogy mindenkit felidegesítsen, de csak annyira, hogy még vele tudjanak röhögni az emberek.

előzmény: Gruden Gergo (#16)

2022-05-27 23:49:59 Gruden Gergo (1) #16

Igen, én egyet értek azzal amit mondtál és azzal is, hogy olyanok vagyunk, mint a Holdat ugató kutyák. Én csak azt nem értem, hogy miért van az, hogy egy My name is Khan BOLLYWOOD-i produkció közel $21M-ből tud ZSeniális lenni, mig egy közel $300M-ből készült Skywalker kora egyenesen egy okádék?? Úgy, hogy utóbbinak minden létező eszköze megvan arra, hogy remek legyen. Legyen az történet, franchise, hangulat, karakterek, stb. Minden a készitők szájába van rágva mégis szarnak a közepébe... Nincs teszt közönség, nincs rajongói vélemény, nincs szakértői hozzászólás? De, van. De a péééééénz mindenek fölött áll. Ez szégyenletes és elkeseritő. És most ne hozzuk fel az utóbbi idők tendenciáit, hogy konkrétan semmi sem számit, csak legyen benne jó sok szinesbőrű, meleg, transzi, stb és akkor bárki bármi rosszat mer mondani a filmre, egyből megy a "biztos utálja a buzikat" szöveg.
Egy szó, mint száz, a társadalom semmit nem csinál csak még könnyebbé teszi az amúgy is nem túl bonyolult pénzgyártást.
Hülyeséget fére téve, Te vagy én is ülhetnénk a rendezői székben, ugyanolyan eredménye lenne. Ehhez már nem kell tehetség vagy adottság, csupán ismeretség....

előzmény: Ninety-Four (#15)

2022-05-27 19:55:35 Ninety-Four (4) #15

(Nem néztem meg az ow videót, általános vélemény.)

Bevallom őszintén, nemrég én is elkezdtem húzni az antihollywoodias kontentgyártók felé, viszont egy idő után erőteljesen érezni kezdtem, hogy a nagy kultúrháborújuk mögött is ugyanaz a motiváció áll: a zseton. Míg a hollywoodi filmipar és a sajtó egyik ágazata egy kliséköteget ismételget, addig a "gépezet" ellen harcoló kontentgyártók és a sajtó másik ágazata egy másik klisétömeget ismételget.

Mert nagyjából tizenöt percben teljes mértékig össze lehet foglalni a hollywoodi-irányzat problémáit: a statisztikai alapú kontentgyártás filozófiáját; a szociopolitikai kérdések valós fejtegetése helyetti felszínes, százalék alapú reprezentációt, üres motivációs üzenetek puffogtatását és a kultúrális csoportok közötti konfliktusokat szőnyeg alá söprő PC-vonalat; a valóság elképzelhetetlen gyötrelmeitől gondosan óvott producerek, alkotók, forgatókönyvírók és színészek tömkelegét, akik teljesen elfelejtik, hogy milyen érzés hétköznapi emberként egy hétköznapi utcán végigsétálni; a túltolt, szintén százalékalapú fanservice-t és így tovább, és így tovább.

Csakhogy az a nagy helyzet, hogy a "független" bírálók megélhetése sem feltétlenül lenne olyan biztos a bírált oldal nélkül. Mindkét oldal kultúrharcot folytat, mindkét oldalnak megvannak a maga megingathatatlan hívei és mindkét oldalban közös, hogy egyébként semmilyen valószerű megoldást nem tudnak vagy akarnak felmutatni. Ezt a fajta kultúrharcdrámát így a végtelenségig el lehet húzni, ugyanúgy, mint a való életbeli szociopolitikai kérdések esetében, mint a videojáték-ágazatban stb. Én azt értem, hogy az embernek fáj, ha a gyerekkori kedvenc franchise-át a számára rossz irányba viszik, ugyanakkor "a franchise-ok lerombolásánál" általában van egy éles határ, ahol a néző vállat vonhat és elsétálhat. Itt lenne fontos, hogy az "anti-" kontentgyártók és a sajtó alternatívákat ajánljon és aktív ignorálásra, az arany középút megtalálására buzdítson, csak abból meg nem lehet forgalomgeneráló clickbait címeket és drámát csiholni.

előzmény: Gruden Gergo (#14)

2022-05-27 15:35:43 Gruden Gergo (1) #14

Szerintem rossz oldalról nézed. Nem az a kérdés, hogy ez egy jó vagy rossz film, azt nyilván mindenki eldönti magának. Az a baj, hogy ez egy klasszikus, egy franchise és az hogy honnan, hova jutott. Ugyanezt megcsinálja az új Star Wars-okkal is. Mikor nézed a filmet nem gondolsz bele, mert sokszor nem is tudsz róla, de utólag belegondolva szerintem elég elkeseritő, hogy egy ilyen hátterű filmbe, konkrétan percenként bele lehet kötni, mert folyamatosan van valami hülyeség vagy logikátlanság. Fogjuk rá, hogy "korrekt iparosmunka", mint sok más filmre is, de vajon meddig? Meddig lesz minden film vagy minden folytatás megúszós?? Meddig fogják önteni magukból a szarabbnál szarabb filmeket, mert a paraszt úgyis megnézi, mert (pl) Star Wars a cime?? Azért próbálok "küzdeni" (bármilyen hülyén vagy eröltetetten is hangzik) az ilyen fosok ellen, mert csakis MI tehetünk arról, hogy ezek folyamatosan jelennek meg. Ha nem néznék meg annyian moziban, akkor már rég elvágták volna a Star Wars filmeket és de jó is lett volna, ha nem szennyezik be az eredetieket a modern szemetükkel....
Én nagyon szeretem a filmeket, de egyre csak elkeserit a tendencia, hogy senkit nem érdekel semmi CSAK a pénz. Star Wars cimmel bármilyen talicska fost el lehet adni. De, hogy konkrét páldát is hozzak, a napokban jelentették be, hogy lejártak a Micimackó jogai, ezért bárki tehet bármit vele, már nem kell jogdijakat fizetni/megvenni. Csak jelzem, hogy már be van jelentve a Micimackó hack&slash horror. Szerinted mennyi energiát fognak fektetni a produkcióba. Segitek. Kevesebbet, mint egy reggeli kábel fektetésbe. Elvégre Micimackó a cime, minek jót alkotni? A sok balga ugyis megnézi majd.
Micimackó - Vér és méz
P.S. Bocsi, nem terveztem ilyen hosszú választ, csak belemerültem :/

előzmény: Ubul (#13)

2022-05-27 14:44:13 Ubul (4) #13

értelek, de neki valószínűleg ez a dolga, hobbija. Én néztem, lehet voltak szembetűnő dolgok, de nem az volt, hogy másodpercenként megállítottam egy-egy jelenetnél, és kiveséztem. Csupán csak néztem, és a végeredmény összességében tetszett.
Azt nem mondom, hogy sok esetben nincs igaza, de azért keríthetnénk rengeteg popcorn filmet, ami hasonló problémákkal küzd, még is sikeres

előzmény: Gruden Gergo (#12)

2022-05-27 08:32:34 Gruden Gergo (1) #12

Maga a film 124 perc es itt is vegig ragja magat az egesz filmen, olyan mintha egy utmutato lenne, hogy mindenki felfigyeljen a sok okorsegre. Inkabb ezt nezem meg es rohogok parat, mint a filmet :P

előzmény: Ubul (#11)

2022-05-26 07:42:10 Ubul (4) #11

50 perc...3 perc után kikapcsoltam :D

előzmény: Gruden Gergo (#10)

2022-02-05 22:13:40 Ubul (4) #9

nem volt ez rossz, bár tény, hogy mindent kiírtottak belőle, amivel valamennyire is logikus lett volna, de már írták lentebb ezeket.
A nosztalgia viszont nálam elvitte.

2022-02-01 20:42:01 Doc (2) #8

Szerintem a földönkívüliek jönnek...
Vagy esetleg a szellemek csinálnak emberirtó céget a túlvilágon :)

előzmény: Gruden Gergo (#7)

2022-01-30 20:54:29 Gruden Gergo (1) #7

Először feldolgozták hölgyekkel és Thor-al, aztán megcsinálták gyerekekkel, mi lesz a következő? Jöhetnek a transzneműek? Vagy az állatok?

2022-01-30 18:17:00 miraculum (3) #6

Teljesen cuki kis családi mozi, egyszeri délutáni szórakozásra. Semmi gond nincs vele igazából, de sajnos az erényeiből sincs túl sok. Tulajdonképp a megszokott biztonsági játék és a nosztalgiafaktor meglovagolása, se több, se kevesebb.

2022-01-30 11:10:49 kovi1970 (3) #5

Jó kis nosztalgia, semmi több.

2021-11-24 21:15:08 Korben (?) #4

Az utolsó stáblistát jelenetet nem láthattam,mivel a film vetítése abbamaradt (kb. 2 perc ment le a végefőcímből). Most szabad ilyet??

2021-11-22 11:23:57 BalaKovesi (3) #3

A humora gyakran nem talált be, néha már zavaróan arrogánsak és flegmák voltak egyes szereplők (és nem is igazán voltak kidolgozva), valamint voltak pillanatok, amikor sajnos kicsit untam, ennek ellenére nem sajnáltam, hogy lassan építkezik a film, mivel van hangulata, ami azért elég sokat dob rajta. Olvastam én régebben, hogy az egyik eredeti szellemírtó már nem él, de a film nézése közben ez valahogy mégsem tudatosult bennem, a végénél éreztem meg, hogy ez a búcsú nem csak a karakternek szólt, hanem Harold Ramis-nak is. És bár kicsit többet mutatták az arcát a kelleténél, de szép búcsút kapott, és annak ellenére, hogy nem a kedvenceim a Ghostbusters-filmek (az első két rész 3-ason áll nálam), tisztán lehetett érezni, hogy van valami jelentőségteljes abban a jelenetben, amikor négyen egymás mellett állnak. Pont azt ecseteltem a filmről kijövet egy barátomnak, hogy ez a film szerintem bukni fog, a covid miatt eltolták a premiert, félbehagyták a marketingjét, azóta meg csak elvétve láttam reklámozni (egy mályvacukor plüssfigurát se láttam még a boltokban, pedig adná magát), nálunk is alig ültünk a vetítésen. Rosszul hittem, mivel kifejezetten jól fialt, bár a bevétel közel 75%-a az USA-ból származik, ezek szerint ott sokkal nagyobb kultusza van, lehet ott jobban is tolták a marketingjét. És hát tényleg lehetett érezni, hogy annak a búcsúnak súlya volt, és érző szívekre fog találni, ott mint filmrajongó magaménak éreztem ezt a franchiset, mégha alapjáraton nem is. Szóval aranyos film remek hangulattal, pár érdektelen központi karakterrel, egy felejthető történettel, és egy szép befejezéssel (és Winstone végre aktív szereplője volt a beszélgetéseknek, és nem nézték levegőnek). Az viszont nem egészen világos nekem a vége alapján, hogy akkor ez most egy új generáció bevezetése, vagy a régi karakterek visszahozatala akart lenni. Erős hármas, nálam nagyjából az első rész szintjén van.

+1 Paul Rudd

2021-11-22 01:48:23 Doc (2) #2

Nézhető, de bosszantó film.
Az ébredő Erő módszertant követték: fogtak egy egy jól megcsinált, összetett filmet, kicsit átírták a kerettörténetet és mindent kihajigáltak, amitől az eredeti film jó volt. A sztorit óvodás szintre egyszerűsítették, a sztori logikájából származó nehézségeket/akadályokat kidobták. Hozzáadtak egy nagy adag CGI-t és értelmetlen időhúzást. Az eredetiség szikráit gondosan kiirtották. Végül az eredeti szereplőkből benyomtak amennyit tudtak.
Az, hogy ez a film még így is nézhető, az eredeti történetet dicséri.
Pár kölyök összeverődik - ez persze hosszan mutatva.
Ezek a kölykök gond nélkül üzembe hozzák azt a felszerelést, ami az eredeti Szellemirtók után maradt.
Igaz, hogy azok fizikusok voltak, körbemértek egy igazi szellemet és így sikerült mindez - de sebaj.
Persze minden működik - kivéve a részecskegyorsítót. Azt viszont két kölyök is simán megjavítja.
Készen állnak a szellemvadászatra.
Harmadik nekifutásra el is kapnak egy szellemet - milyen jól fog az később jönni...
Több gyakorlás nem kell nekik, immár készen állnak az összecsapásra az újjászületett főgonosszal...
Minek is egy Ghostbusters filmbe szellemvadászat...

A mini habcsókemberek aranyosak, de semmi értelmük - mondjuk az sem nagyon derül ki hogy honnan jöttek és miért?
Az sem világos, hogy Gózernek miért árt, ha a kapu őrzőjét csapdába zárják?
Csipkejózsika is kimaradhatott volna.


Hozzátenném, hogy a 2016-os Ghostbusters film után a léc a padlón feküdt, lehetetlen volt leverni.

Két stáblistás jelenet van.
Az egyik viszonylag hamar: Dana Barrett áramozza Venkmant, nem különösebben jó.
A másik a legeslegvégén: Winston (az eredeti filmből a néger szellemirtó) meséli el hogyan lett gazdag, unalmas és érdektelen.

2021-04-24 01:05:31 Joeker81 (3) #1

Bill Murray reakciója totál aranyos, amikor Ivan Reitman megmutatja neki az új film egyik jelenetét, amiben megjelennek a mini Pufi Habcsók figurák, itt.