West Side Story (2021) ☆ 👁

(Steven Spielberg)

amerikai dráma, krimi, musical, szerelmi történet

3,4
★★★☆☆
91 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-01-06 22:11:19 csabaga (3) #14

Nézhető, de ha nem készül el, nem hagyott volna hiányérzetet bennem.
Az alaptörténet hibája, hogy ellentétben a Rómeó és Júliával, itt nincsen "barát" és nincsen veronai herceg.
Helyettük van egy-két fura indítékú "bajkeverő", akik elhitetik a főszereplőkkel, hogy a másik meghalt.
Ezen a gyengeségen egy nagyobb átírás tudna segíteni, de itt ez nem történik meg.

2023-12-29 17:35:56 Gruden Gergo (2) #13

A kérdésnek nincs megszólítottja, akár az egész kis KT-s közösség is válaszolhat. :D
Igen, a Karácsonyi ének tényleg jó példa. Mert eléggé indokolatlan folyton folyvást újra forgatni ugyanazt a sztorit. De akkor vajon miért nem gondolkodik valaki egy folytatásban? Vagy ezt nem lehet megcsinálni, mert nincs leírva? Viszont a Dűnés hasonlattal, hogy "számomra szinte nehezebb hasonlóságot mondani a feldolgozások között, mint különbséget" vitatnám. Legalábbis számomra 95%-ban ugyanaz a 2 film, csak más szereplőkkel és modernebb technológiával. Egyáltalán nem tetszett sem az eredeti, sem pedig az új. :/

előzmény: Ágó (#11)

2023-12-29 17:32:17 Gruden Gergo (2) #12

Nem tudom, lényegében leírtad a film sztoriját. Első olvasásra kicsit nehéz volt elhinni, hogy kb ugyanezt élted át. Lehet, hogy még énekelgetés is ment közben. :D
Bocsi, nem akartam tahó lenni, nem úgy értettem.

előzmény: Ugor (#10)

2023-12-28 16:11:25 Ágó (5) #11

Nem én vagyok a megszólított, de beszállhatok?

Szerintem is simán lehet olyan nézőpont, ami indokolttá tehet újabb és újabb feldolgozásokat. Dickens karácsonyi énekének a mai napig 68(!) mozgóképes adaptációja készült. A filmesek látnak benne fantáziát, újra és újra el akarják mesélni ugyanazt a sztorit. De nincs szó szolgai másolatokról. Zemeckis teljesen máshova tette a hangsúlyt, mint David Hugh Jones vagy Richard Williams.
Simán lehet az is válasz, amit Te magad írsz. A fiatalok miatt (is) készülnek ezek a filmek, mert erre talán jobban bemennek a moziba, foglalkoznak vele. Ez az új West Side Story lendületesebb, kézzelfoghatóbb és sokkal kevésbé stilizált, mint a hatvanas évekbeli elődje - ami persze szintén zseniális film. (Fontos lehet az is, hogy a fiatalok számára ismertebb színészek játszanak a remake-ben.) A második kommentben (lentebb) hosszabban is kifejtettem, hogy szerintem mi lehetett Spielberg fő koncepcióbeli változtatása az eredeti filmhez képest.
Ahogy látom, nagyon ragaszkodsz ahhoz, hogy ezek csak copypaste másolatok. Igazából ezen a ponton nehéz előremozdulni, mert szerintem egyáltalán nem. A Dűne meg pláne nem. Nyilván ugyanaz a sztori Lynch-nél, Harrisonnál és Villeneuve-nél is. De ezen túlmenően számomra szinte nehezebb hasonlóságot mondani a feldolgozások között, mint különbséget.

előzmény: Gruden Gergo (#9)

2023-12-28 15:53:27 Ugor (4) #10

Szóval, mi okom lenne, hogy "kitaláljak" neked történeteket? Szerintem ezzel ne is fáradjunk tovább...

előzmény: Gruden Gergo (#9)

2023-12-28 15:46:14 Gruden Gergo (2) #9

Ok, ezt most szépen leírtad. Hogy kitalált történet vagy személyes tapasztalat, az lényegtelen. De valahogy az volt az érzésem, hogy inkább azt indokoltad meg, hogy számodra miért zseniális a film, illetve ez a konkrét történet. De ez még nem indokolja meg, hogy egy ilyen egy az egyben lemásolt film miért ér meg 2 misét, hármat, ötöt. Miért kell egy ilyen filmhez Spielberg? Egy másolatot egy mezei, egyetemről szabadult rendező is össze tud rakni, nem? Mármint én láttam az eredetit is és kb semmiben sem más, mint az, szóval az én meglátásom szerint pénzkidobás egy ilyen rendező egy ilyen remake-hez. Esetleg akkor, ha ez számára valami szerelem projekt és kifejezetten ő akarja.
Visszatérve az előző példához, látom 3-asra értékelted az eredeti Dűnét. Meg fogod nézni az újat, akkor is, ha richtig ugyanaz, mint az előző, csak modernebb a számítógépes technológia mögötte?

2023-12-28 11:44:33 Ugor (4) #8

Megpróbálok válaszolni, aztán vagy sikerül vagy nem. Egyébként is riasztóan keveset beszélgetünk a fórumon, nincsenek kérdések meg válaszok. Szóval, hogy miért nézek meg egy újrafeldolgozást? Szerintem máskor is megnéztem már, Nyugaton a helyzet változatlan, Hófehérke, Szépség és szörnyeteg, de egy Robin Hood akárhányadik variációjára is vevő lennék, hiába tudom előre a sztorit. Ez itt meg régen tetszett, a zenéje is tetszett, Natalie Woodba simán szerelmes leszek az életem végéig, Spielberg viszont egy másik istenkirályság. Szeretem magát a sztorit, a Rómeó és Júlia akárhányadik feldolgozásán képes voltam/vagyok/leszek meghatódni és ez is az. Moziban elmulasztottam, sajnos. He DVD-n lett volna, megvettem volna. Most véletlenül láttam meg a TV-ben, és kapva kaptam az alkalmon. Örültem, hogy nincs más dolgom, hogy nyugodtam, kényelmesen megnézhetem. És hát itt az új szerelem, Ariana DeBose… négykézláb nyargalnék utána, mint nyúlért az agárversenyen. Sohasem fogom megbocsájtani magamnak, mert az élet bizony kegyetlen, azt a Puerto Ricó-i lányt, akit annak idején San Juanban nem vittem fel a szállodai szobámba. Mert nem. Mindenben boldogan benne volt, én meg nem. Fogalmam sincs, mitől féltem, hogy jön valami késes barnabőrű állat, a pasija, és megver vagy megöl, hogy nem tudom kidumálni a portán, hogy ki ez, hogy nincs elég pénzem rá, ha pénzt kér, szóval Isten elém tette a legszebb ajándékát és én nem fogadtam el, vagy nem mertem elfogadni. És ilyen volt, mint Ariana DeBose… talán nyelvet akart ölteni rám a film, hogy nesze hülye lúzer, itt volt az életed filmje, te meg baromarc maradsz a halálodig. Szóval akkor ezért. Aztán meg New York utcái… megpróbáltam mindenféle nemzetiségi negyedekbe bekóborolni, hogy ilyen történelmi levegőket szippantsak, voltam a Chinatownban, láttam írek, olaszok felvonulásait, és hát tényleg olyan… tűzlépcsők, mint a filmekben. És nyilván bandaháborúk évtizedei, évszázadai, amit olyan sok filmben láttunk. És összeállnak bandák, csupán nemzetiségi vagy származási alapon, aztán verik, ölik egymást. Kimeríthetetlen történet, téma. Görögökkel jártam általános iskolába, kb. a sulink harmada görög volt. Volt olyan, hogy nemzetiségi alapon verekedtünk a Városligetben. Kurva görögök, takarodjatok haza az anyátokba, szaros hegyipásztorok, nem való nektek az európai kultúra, ők meg pofánvágtak, ha tudtak, hogy büdös magyar parasztok. Általában azért jó haverok voltunk, ha nem verekedtünk. Viszont a szívem szerelme Daja Deszpó volt az „ellenség” villogószemű görög csaja, és akár bandaháborút is vívtam volna érte. Hát mit tudom én… az ember valami ilyenekért néz meg filmeket, remake-eket.

előzmény: Gruden Gergo (#7)

2023-12-28 10:00:15 Gruden Gergo (2) #7

Ha nem haragszol, akkor most kicsit vitába szállnék veled. Szerinted mi értelme van megnézni egy film feldolgozását? Főleg, ha az richtig ugyanaz, mint az eredeti. Ha az eredeti annyira a kedvenced, akkor miért kockáztatsz azzal, hogy megnézel egy újat? Miért nem nézed újra a eredetit, amiről tudod, hogy az neked zseniális? Vagy egyáltalán mi értelme elkészíteni egy film új változatát? Hogy megmutassák, hogy azt a mai trendeknek megfelelően színesbőrűek, kisebbségiek, fogyatékosok is el tudnak játszani?
SZÁMOMRA remek példa a Dűne. Én láttam az eredetit és nem tetszett, majd jött az új, amit az egekig magasztaltak, hogy mennyire zseniális, hát megnéztem. Nem folytatás volt, hanem újradolgozás. Remaster. Konkrétan leforgatták még egyszer ugyanazt a filmet, semmit sem hozzáadva, csak új színészekkel és jobb CGI-al. Nálam ugyanúgy nézhetetlen az is, mint az eredeti. De akkor mi értelme van az egésznek?
Ne haragudj, nem beléd akarok állni vagy valami, csak tényleg nem értem.
Az egyetlen magyarázat, amire gondolni tudok az az, hogy a régi filmet a mai fiatalok már nem néznék meg, ezért újra forgatják, a mai trendeknek megfelelően, hogy ezeket a csodálatos alkotásokat a mai fiatalok is át tudják élni.

előzmény: Ugor (#6)

2023-12-26 00:41:02 Ugor (4) #6

Tulajdonképpen nem tudom, hogy miért nem adtam rá ötöst. Mi a franc kellene még nekem egy filmhez, hogy ötös legyen? Csodás rendezés, csodás koreográfia, húsbavágó sztori... az eredeti is nagy kedvencem volt, a lemez 50 éve megvan, szénné hallgattam, Bernstein egy zseni. A lányok gyönyörűek. Shakespeare is zseni, a Rómeó és Júlia örökérvényű, kophatatlan. Nem tudom.
(P.S.: amikor az elsőt láttam, még nem tudtam, hogy a nacionalizmus meg a nemzeti alapon bandákba tömörülés, meg a nem vegyülünk idegenekkel micsoda sötét baromság. De ma már világos.)

2022-04-24 13:20:07 oscarmániás (?) #5

"Nem rémlik, hogy ez a 61-es verzióban "
Szerintem nem véletlenül parodizálták ki azokat a jeleneteket sem néhány későbbi vígjátékban. A táncjelenetek ott is tankönyvbe illően megcsináltak.... de húsz éve nem láttam- mondjuk nem is akarom megnézni, a közeli jövőben.

előzmény: Olórin (#4)

2022-04-24 12:42:57 Olórin (2) #4

Látványosan vérprofi kivitelezés, de az igazi csoda az, hogy sikerült egy ilyen nagy szenvedélyekkel és hirtelen, lángoló érzelmekkel teli történetből kikeríteni valami ennyire hideg, mechanikus és szenvtelen technikai látványmunkát - minden szív nélkül. Talán több energiát kellett volna fordítani a sztori/karakterek/színészi játék finomságaira, mint arra, hogy minden egyes shot úgy nézzen ki, mint amit a Nagy Operatőrtörténeti Múzeum főtermébe szántak.
Abba inkább már bele se megyek, hogy a közegábrázolás milyen... érdekes... ahogy kőgazdag, szupersikeres hollywoodi nagykutyák a nyomornegyedet elképzelik, LOL. (Nem rémlik, hogy ez a 61-es verzióban - amit szerettem - is ilyen cringe lett volna, bár tény, hogy rég láttam.)

2022-02-06 21:19:57 kisbenceee2 (4) #3

20 éve nem csinált jó filmet Spielberg. Végre!

2021-12-17 12:39:37 Ágó (5) #2

Steven Spielberg megcsinálta a saját verzióját a West Side Story-ra, és a végeredményre úgy mondom, hogy lenyűgöző, hogy én bizony hónapokon keresztül kételkedtem... mi újat lehet elmondani a '61-es klasszikus után? Spielberg nem is igazán újat mond, hanem máshogy mondja. Filmje lendületesebb, sokkal kézzelfoghatóbb és kevésbé stilizált, mint Robert Wise-ék alapfilmje. Idejét sem tudom, mikor éreztem utoljára olyat, hogy közel 160 perc úgy tűnjön el az életemből, mintha csak egyetlen minutum lett volna. Bombasztikus koreográfiák és legfőképp remekül castingolt színészek átélhető karakterei adják a film erejét és lüktetését. Rájuk külön is érdemes kitérni. A srácok korrekt szintet hoznak, Ansel Elgortra egy szavam sem lehet, David Alvarez is odateszi magát, Mike Faist volt talán közülük a legjobb, a fizimiskája is remek a szerepéhez. A show-t viszont most a hölgyek viszik. Tudom, a nőknél nem illik a korral jönni, de egyszerűen döbbenet, hogy Rita Moreno 90 évesen (is) milyen lenyűgözően játszik... az pedig zseniális ötlet volt, hogy ő énekli a Somewhere-t! Rachel Zegler 20 évesen tesz le egy olyan alakítást az asztalra, hogy attól simán megremeg majd jövőre a legjobb női főszereplő Oscar-borítékját felnyitó úriember keze. Eszméletlen a csaj. Akinek viszont én már most aranyszobrot nyomnék a kezébe, az az Anitát alakító Ariana DeBose. Egyszerűen felégeti a vásznat a jelenlétével, szabályosan vonzza a néző tekintetét. Amikor utánaolvastam, nem akartam elhinni, hogy egy tehetségkutató műsorban bukkant fel pár éve.
Némi hiányérzet csak azért maradt bennem, mert Janusz Kaminski már megint nem bírt magával, annyi ezüstösen csillogó fény van a filmben, ami sokkal többnek is elég lenne. Az első találkozás jeleneténél kicsit az volt az érzésem, hogy nem is iskolai táncmulatságon, hanem UFO-landolás helyszínén vagyunk. A másik dolog nyilván koncepcióbeli kérdés volt. Míg az eredeti filmnél valóban elhittem, hogy életre-halálra menő küzdelem van a cápák és a rakéták között, ami az egész körülöttük lévő társadalomra hatással van, itt már a kezdőképeknél világossá válik, hogy a küzdő felek egy haldokló világ romjain marakodnak és ha arra tekintenek, hogy mi vár rájuk a gazdag negyedek felépülésével New Yorkban, akkor bizony nem sok jót remélhetnek. Ez nyilván nem hiba, Spielberg itt változtatott, csak nekem ebből a szempontból az eredeti erősebb.
Spielberg ismét elemében van, a West Side Story (nálam mindenképp) bejelentkezik a 2021-es év legjobbjai közé.

2021-04-26 13:47:22 Ágó (5) #1

Valami döbbenet gyönyörű, de nem látom, miben tudna újat mondani/mutatni a '61-es eredetihez képest...