Moszkva szlezam nye verit (1980) ☆ 👁

Moszkva nem hisz a könnyeknek

(Vlagyimir Menysov)

szovjet dráma, szerelmi történet

4,2
★★★★☆
53 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-07-24 17:44:42 mimóza (5) #6

Onnan kezdve, hogy Gosa becipeli a HÉV kocsijába a hatalmas szamovárt, ez a film színtiszta zsenialitás és fergeteges játék. Odáig másfél óra felvezetés zajlik. Nem, nem, nem mondtam, hogy az első rész unalmas vagy érdektelen lenne. Áh, dehogy! Ez egy igazi filmeposz. Felölel vagy 20 évet, kiválóan fűz fordulatokat, sorsokat, követ életutakat, társadalmi változásokat. Minden szereplő sziporkázik, és a karakterek árnyalt bemutatása, valamint a cselekmény is fontos. Ám az utolsó fél óra mindent megér. Ott már tényleg sírunk. Néha, mert meghatódunk, néha, mert olyan szép, amit látunk, néha pedig szimplán a röhögéstől.
Csatlakozom az előttem szólókhoz, levett a lábamról ez a nagyon emberi, hamisítatlan moszkvai történet.

2019-12-28 13:57:19 Rituska (5) #5

Egész egyszerűen imádtam minden percét. Egy pofonegyszerű történet, gyönyörű dalokkal és egy utánozhatatlan szovjet hangulattal, ami engem teljesen magával ragadott.
Azt mindig is tudtam, hogy az orosz nők legendásan szépek, a Katyerinát megszemélyesítő színésznő különösen.
Alekszej Batalov. Ezt a nevet megjegyzem, rég láttam ilyen gyönyörű férfit a filmvásznon. Nem csak Katyerina szívét rabolta el, én is szerelmes lettem vele együtt. Micsoda arc, tekintet és kisugárzás.
Kicsit nyomoztam utána, és Fellini is elhívta magához vendégségbe. Leningrádban Mastroiannival voltak egy filmfesztiválon és az aláírásvadász lányok Batalovot rohamozták meg az olasz helyett, bár ez lehet, hogy csak legenda.

2017-07-07 18:46:05 zéel (5) #4

A két-részes filmet most itt megnézhetitek - magyar felirattal (is), jó minőségben:
1. rész
2. rész

2015-01-20 09:42:33 Adam Taylor (5) #3

Magaval ragadó tortenet, kivaloan elmondva. Annyira szeretnivaloan edesbus, hogy az a nehany hatasvadasz eleme is boven megbocsathato. Raadasul szimplan, buveszkedes nelkul tobbet mond az orosz neplelekrol mint egy nagyregeny.

2011-07-12 11:35:48 hhgygy (5) #2

Aki tud angolul, az ingyen megnézheti felirattal a Youtube-on.

2009-03-28 21:36:29 Emberke (?) #1

Az egyik éjszaka estem neki a filmnek. Eg yngayon kedves barátom ajánlotta a figyelmembe, aki azon rögvest ki is írta dvd-re. Nos, a film nagyon szép. Ammak ellenére is, hogy időnként át-tát siklik a szentimentalizmus határán. A megformált jellemek kivállóak! A rendező igen érzékeny és intelligens módon választotta ki szonészeit, és ugyan ilyen módon vezette őket. A film dramaturgiája is kiválló, a történet megfelelő ütemben van tagolva, mesélve.
Külön köszönet illeti a rendezőt - természetesen a regény kiötlőjét is - azért, mert a történet középpontjába nőket, illetve egy nőt állít.
A szocializmus, amely de jure dekralálta a nők egyenjoguságát, esélyegyenlőségének biztosítását, azonben de facto minden - nem jogi - hanem egyéb eszközzel direkt és indirekt formában akadályozta azok érévnyesítését. Ez bátorságra, társadalmi érzékenységre, és elköteleződésre vall. Összességében egy szép és mély film.