Death on the Nile (2022) ☆ 👁

Halál a Níluson

(Kenneth Branagh)

amerikai dráma, krimi

3,0
★★★☆☆
243 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-07-11 17:36:05 ChrisAdam (3) #16

Könnyebben csúszik, mint az Orient Expressz, valószínűleg már hozzászoktam a sok pózerkedéshez és fensziskedéshez. Tök jól indul - mármint a tényleg elképesztően nevetséges, túldramatizált, (fekete-fehér!) bajusz-eredettörténet után, jó lendülete van, izgalmasan mutatja be a karaktereinket, de aztán a krimi résznél igencsak elhasal, nem tudja jól kihasználni és igazán feszültté tenni a játékidőt, a megoldás se teszi fel az i-re a pontot, pedig azért Agatha pakolt ebbe is anyagot rendesen (bár nekem sosem volt a szívem csücske ez a könyv).
Ami viszont tök jó, hogy a végtelenül steril látványvilágot és túlzó számítógépes animációkat kicsit sutba dobták, és sikerült kicsit megidézni a régi idők világát. Kizárólag filmre forgott, a színek, a látvány, még egy-egy "bemontírozott" háttérrel együtt is (vagy éppen azért) autentikus.

Ui.: fun fact - a felénél jöttem rá, hogy nem Margot Robbie-t látom a filmben.

2022-07-03 18:05:20 sptt (3) #15

Jó, ezen is túlvagyunk. Emlékeztem a végkifejletre, ami nyilván rontotta a filmélményt, ugyanakkor legalább a részletekre tudtam koncentrálni. Most "vagy az van", hogy ezeket a történeteket csak olvasni érdemes, vagy ez nem egy zseniálisan vászonra állított könyv lett. Ezt egyelőre tényleg nem tudom, csak abban az esetben kapnám meg a választ, ha valaki filmre vinne egy hasonló klasszikust - nagyon jól. 6/10

2022-06-23 21:26:39 Edwest12 (3) #14

Túl jó volt az alapanyag ahhoz, hogy igazán le lehessen húzni, pedig megérdemelné. Hogy kinek mi fér bele változtatások terén, az egyénenként változik, de azért szerintem van az a szint, amit nem szabad meglépni, művészi szabadság ide vagy oda. Kenneth Branagh biztos nagyon szeretne valami maradandót letenni az asztalra, de Poirot az attól Poirot, hogy olyan, amilyennek Agatha Christie megalkotta. Egy pici, pökhendi belga, akinek amúgy vág az esze, mint a borotva. Nem egyszer adja jelét, hogy neki is vannak érzelmei, de az teljesen karakteridegen, hogy a világhírű detektív, aki számtalan ártatlant látott már kinyújtóztatva, a film során nem egyszer a könnyeivel küszködjön. Fantasztikus színészi játék! Tényleg, bakker: a színész képes rá, hogy varázsütésre könnybe lábadjon a szeme! Ilyet még sose láttunk! (Irónia!!!) Az meg, hogy a film végén megmutatja a főhőst az ikonikus bajusza nélkül, már tényleg gáz. Kevésbé ortodox filmrajongók persze kérdezhetnék, hogy miért akkora bűn ez. Azért!
Vannak dolgok, amiket nem kell kimondani. Hogy a két középkorú nő közt valójában milyen kapcsolat van, az szerintem a könyvben és a korábbi feldolgozásban is eléggé kiveri az ember szemét. Tök felesleges ezt még hangsúlyozni.
Mindezektől függetlenül nem rossz film. Én alapvetően szeretem az ilyen sztárokkal megtűzdelt produkciókat, de azért felmerül bennem a kérdés néha, hogy nem vonja-e el a figyelmet a cselekményről. Bírom pl. Gal Gadot kisugárzását, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy jó színésznő. Emma Mackey viszont egyértelműen jól alakít szerintem, bízom benne, hogy idővel komolyabb filmekben is megcsillogtathatja majd a tehetségét.

2022-06-05 17:44:56 MicaHiro (2) #13

Egy fontos mérföldkő mindenképp van a filmben, mégpedig a Filmtörténet Alighanem Legfeleslegesebb Eredettörténete Poirot bajszáról

2022-04-21 20:59:13 fempolip (1) #12

Ez aztán unalmas. Nem vagyok nagy Poirot rajongó, a könyvet sem olvastam. A krimit alapjaiban viszont szeretem.
Nem tudok igazán pozitívat mondani róla.
A színészek megjegyezhetetlenek voltak.Össze is kevertem őket.
Mint írtam nem olvastam a könyvet, de dorothygale-el egyetértek így is. Az kevés hogy más színű a két nő ruhája..
A szövegek üres frázisok.
A látvány helyenként annyira mű mintha a Shrek 1-et néztem volna. Vagy Asterix mesét...
Mire lett volna cselekmény arra meguntam az üres fecsegést.
Hol van már a Cluedo..
Sajnos a színészeknél sem látok megjegyezhető, kiemelkedő teljesítményt.
Olyan semmilyen az egész.


Ami már az elején megpecsételte, gyanússá tette az egészet sőt ellenszenvessé az a legtökösebb kemény Blues 1937-ben, egy női gitárossal. Amire obszcénebb táncot jártak mint a legmocskosabb lebujokban a szesztilalom idején Chicagóban a rossz hírű örömlányok egy kis extra pénzért..
Nehezen hihető egy abszolút bigott országban, főként közép vagy felső osztálybeli vendégekkel.
Ez aztán unalmas volt...

2022-04-03 12:00:50 Norbert Simon (3) #11

Bár a krimis szálra a nyomozásra helyeztek volna inkább nagyobb hangsúlyt. Jók a karakterek a filmben jól megismerjük őket mindenkinek van valami takargatnivalója. Ez amúgy még tetszett is a filmben de én a krimis száltól többet vártam volna. A háttér viszont nekem túl művi. A bő két órás játékidő fele megy el a felvezetésre és a szereplőkre. Én nekem egy kicsit már unalmassá is vált a film tőle.

2022-04-02 13:55:43 dorothygale (?) #10

Kb

előzmény: Xuja (#6)

2022-03-29 23:50:33 VVega (1) #9

Tragikusan unalmas. A szabadtéri jelenetek nagyon kínosan néznek ki, mintha piramisos poszterek előtt ripacskodnának a szereplők.

2022-03-02 09:22:31 dittike (5) #8

Az egyik legdurvább Poirot sztori amit eddig láttam, szabályosan féltem a nézése közben.

2022-02-19 16:10:09 ZoLeEe (?) #7

mindegy, lehet törölni vagy off-ba ha valakit ez megbánt de a eternals után ez valahogy már sok volt nekem.

előzmény: The Cortez (#5)

2022-02-19 15:53:33 Xuja (?) #6

Annyira fognak nevetni, mint mi most a kizárólag fehér, hetero szereplőkkel teli régi klasszikusokon.

előzmény: ZoLeEe (#4)

2022-02-19 15:35:24 The Cortez (?) #5

Vigyázz az ilyen szavakkal fater, mert a helyi SJW-k még megsértődnek, és ”demokratikusan” elhallgattatnak.

előzmény: ZoLeEe (#4)

2022-02-19 13:32:42 ZoLeEe (?) #4

ezek a mai kötelező "filmes checklistek". Beteg egy dolog de kell hogy legyen minden filmben legalább ennyi meg ennyi százalék minden rasszból,lgbtq stb... minden orientáció képviselve van? neadjisten több a férfi főszereplő mint a nő? ajajaj.... Nehogy már valamelyik SJW csoport megsértődjön és címlapra kerüljön a film valami negatív kontextusban...

Nevetséges,szembeötlő,zavaró, és remélem a jövő generációi nevetni fognak rajtunk meg ezen a kényszerített korrektségen

előzmény: dorothygale (#3)

2022-01-24 20:45:23 dorothygale (?) #3

Nem értek egyet .
Idézet a könyvből : " az előtérbe pedig egy lány alakja , egy aranyszőke , magabiztos arcú lányé...", " De hát valóban királynő vagy . Linnete. Mindig is az voltál! Sa Majesté la reine Linette. Linette la blonde !" azaz Őfelsége Linette királynő, a szőke Linette"
Azért ezek alapok . Ez egy metafóra a könyvben, egy hasonlat . A két nő rivalizál egymással. Mint a nap és a hold . Később imígyen is hasonlítja őket össze . Ha felkel a nap a hold eltűnik. Fent van az égen ,de a nap fényétől nem látjuk. Ezért is kell a napnak eltűnnie örökre, hogy a hold mindig fent lehessen az égen . A szőke rideg szépség, egy üzletasszony Linnet vs. a meleg barna déli , temperamentumos ,sötét göndör hajú Jackie .
Jackie=hold = sötét színek, éjszaka , Linnet= nap, nappal fényes színek, szőke színárnyalat .
S ez nem igaz , hogy nem töri magát a leírásokkal, olvass a sorok közé. Nagyon is részletesen leír mindent.
Ezáltal a két csaj nem lehet egyforma hajszínű és punktum . Megnéztem a bemutatót is . Depech mode ? Mint zene alap? Ne már ?! Egy kb 1900-ban játszódó filmhez ? Hogy stílszerű legyek . Oh Mon Dieu ,mon ami!
Szörnyű!
Ha az a cél , hogy megváltoztassák a rajongók részére a művet , elveszik épp az eszenciáját. Poirot védjegye a kifinomult gondolkodás és modor . Sehogy nem passzol hozzá a fegyverhasználat . Nem kedvére való az erőszak és a lövöldözés sem.
Kifordították az egészet magából, s eladják olyan címen a filmet , melynek az erdeti műhöz csak halványan van köze . Az IMDB-n a szereplők listájában a Chez Ma Tante egy ember . Egy személy . Miközben az egy Étterem....Nevetséges...
Több szereplőt is kivesézhetnék , mert az Otternburne családon felül is akad hiba a szereplők jellemvonásait illetőleg . Itt van Pl : Louise Bourget . " vidám képű, barna , latin típusú lány volt", " sajátos ravasz kifejezés is bujkált az arcán "....Nos....ezt a szerepet Rose Leslie -re osztották .... aki esetleg nem tudná.... Ő egy skót vörös hajú, hófehér bőrű hölgy. Semmikép nem passzol a szerepre alkatilag , mivel itt : később kiderül , hogy Louse latin vérmérséklete , nem éppen tisztességes dolgokra sarkalja.
Egyetlen egy karakter ami passzol . Armie Hammer. Pontosan így képzeltem el Simon Doyle-t . 100% Vajon miért nem válogatták meg jobban a szereplőket ? Remélem nem igazak róla a túlzó pletykák, s Hollywood nem húzza le a lefolyón őt is...

előzmény: oscarmániás (#2)

2022-01-24 16:16:43 oscarmániás (?) #2

Volt szerencsém pár hónapja olvasni a művet. Agatha nem törte magát a leírásokkal, a lehető legszűkebben adta meg a támpontokat. Engem nem nyűgözött le, szemben a Tíz kicsi négerrel, és úgy a felénél jutott eszembe, nem véletlen a sok filmes feldolgozás, rengeteg megvalósítási kísérletezéssel lehet élni. Ha már Shakespeare darabokat színesek is eljátszhatnak, akkor miért ne vihetnének a klasszikus krimikbe is valami újszerűséget. Pláne, hogy egy rajongó kívülről fújja a megoldást, itt meg esetleg érheti valami meglepetés is. (Vagy nem.)
Erre sem adtam volna egy lyukas garast sem, és lám egész szép átlagon áll.

előzmény: dorothygale (#1)

2022-01-24 07:05:37 dorothygale (?) #1

Mièrt változtatnak meg alapokat? Linnette a könyvben szőke az Otterbourne csalad?
A làny fekete? Az anya meg àzsiai?
Csak fehèr emberek szerepelnek a könyvben. Nincs is benne àzsiai ember. Maximum a latin bôrszín ami a legsötètebb a szereplôk esetèben , s csak az afrikai szolgàk, a benszülöttek feketèk. Poirot nem használ fegyvert, nincs szüksège rá. Az elmèjèvel taglòzza le az ellenfelèt.
Jackienek fekete göndör hosszù haja van ès nagy kerek szemei . Mivel olasz , dèli ôsei vannak….
Azèrt ezek nem olyan tènyezôk, hogy ne lehetett volna maradni a könyv adta alapoknàl.