Colectiv (2019) ☆ 👁

Kollektíva
Collective

(Alexander Nanau)

luxemburgi-német-román dokumentumfilm

4,4
★★★★☆
68 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-12-20 11:43:54 Ágó (5) #5

Napok óta nem térek magamhoz... iszonyú kemény film.

2021-06-10 09:22:53 Rotbaroness (5) #4

Hát ez odaszegez rendesen a képernyő elé. Kicsit tartottam tőle, hogy sok lesz benne a naturalista részlet, de anélkül is tud sokkolni bőven. Még akkor is tud újat mondani, ha többé kevésbé követtem a közéleti eseményeket annak idején.

Kicsit lehetett volna több részlet a 2015-ös tüntetésekről, szerintem akkor elindult valami a társadalomban aminek máig tartó hatása is van (tüntetések után alakult USR és PLUS pártok, Recorder megjelenése és oknyomozásai, bár ez már lehet jóval túlmutat a colectiven). De teljesen megértem hogy aki végigfilmezte ezt a nyomozást nem volt boldog attól, hogyan alakultak az események. A kórházigazgatók kinevezésének szabályait felvizezték, Vlad Voiculescut 2017-ben leváltották, és csak egy rövid időre lesz ismét egészségügyi miniszter a covid miatti válsághelyzetben, 2021 áprilisában ismét leváltják. A film bemutatása után a 2020-as választásokon ismét a szociáldemokraták nyertek (igaz már nem akkora többséggel).

Ha pedig más is kétségbeesik hozzám hasonlóan a film végén, akkor tudni kell, hogy nem az egyik oknyomozó újságíró vagy a rokona halt meg, hanem a colectiv tűzben megégett 19 éves áldozat, Alex Hogea, akinek az apját a film elején láthatjuk. Ő is későn került át a román kórházból, Bécsben kezelték nozokomiális fertőzéssel. Időben sem a választások után történik, hanem még 2015 decemberében szóval nekem kicsit furcsa volt, hogy ezzel fejezték be a filmet, mert a securitatés fenyegetés után egészen más a jelentése és nem is nagyon hangsúlyozták, hogy konkrétan kiről van szó.

Egyébként meg ha bírjátok a metált, hallgassátok meg a Goodbye to Gravity The Day We Die számát, szerintem zeneileg is sokat vesztet a román zenei szcéna az együttessel, másrészt a sors fintora, hogy a szövege pont arról szólt, amiről a film is.

2021-04-10 12:03:46 Rorschach (5) #3

Senkit ne tévesszen meg a dokumentumfilm besorolás - azt, ahogyan a régióra jellemző rendszerszintű korrupciót, és az azt felgöngyölíteni igyekvő oknyomozást változatos eszközökkel és több nézőpontból is bemutatja a film, a legjobb thrillerek is megirigyelhetik.

Tényleg döbbenet egy film, akkora ötös mint a ház.

2020-08-21 19:06:27 budaik (5) #2

Nagyon jó dokumentumfilm, s ha a parkolási doksijára a 444-nek azt gondoltam, hogy keletebre Ács Danit már ledarálták volna, kismiska ehhez képest.

Döbbenetes, a bukaresti helyzet és az ottani "demokrácia" működése, amiről kapunk egy kis ízelítőt, egy nagyon erős ízü ízelítőt....

2020-02-20 21:55:35 Ugor (5) #1

Azt a mindenit, de kemény!!! :o