Last Night in Soho (2021) ☆ 👁

Utolsó éjszaka a Sohóban

(Edgar Wright)

amerikai-angol dráma, horror, thriller

3,8
★★★★☆
82 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-11-24 22:32:11 Ubul (4) #9

érdekes film született Edgar Wright kezei közül, az biztos, hogy az atmoszféra, képi világ, és a két főszereplő hölgy viszi a hátán az egészet
viszont szomorú vagyok, hogy a végére egy sima szellemes sztory kerekedett ki belőle, ami számomra egy random Szellemekkel Suttogó vagy True Calling epizóddal ért fel. Valami másra gondoltam, hogy lesz ebből, és kicsit becsapva érzem magam.

Dio felvetései érdekesek és valamennyire jogosak is
Én annak tudom be Ellie megjelenéseit elsősorban - mint külső-belső szemlélő - , hogy eleinte kb álmodta a dolgokat, vagyis az álmaiban jelentek meg elsőre a 60-as évekbeli karakterek, ott meg valamennyire magyarázható azzal, hogy bármi/bárhogy megtörténhet :D.

Aztán áttört egy üveget, és már a jelenben is, plusz napközben is megjelentek a szellemek, Sandy idős énje is mondta, hogy eltemette Sandy énjét, valószínűleg ezért látta a film közepe-vége fele Eloise London utcáin sétálgatva, meg ugye azért ő se 100%-as agyilag.
De a nyakkiszívás rész felvetése jogos :D emlékeim szerint semmi más testi megnyilvánulás nem látszott Eloise-on a későbbiekben, bármi is történt vele a látomásokban

Ha túlélte a mentők után, akkor max a rendőrség azért nem vette elő, mert végül igaza volt, de egy pszichiátriai kezelésre simán elküldhették volna :D


ok, ne várjak túl sok logikát olyan filmben, ami nem feltétlen arra lett kihegyezve, bár bátorkodtam ezt korábban a Malignantnál is...kár volt :D

2021-11-24 21:32:33 ChrisAdam (4) #8

Hát ez az, hogy ha egy ízig-vérig körmönfont thriller lenne, akkor veszítene giallo jellegéből. De persze ez egy szubjektív feltevés, és pont ezért nem is feltétlenül igaz. Mindenesetre majdnem biztos vagyok, hogy a forgatókönyvi lukakat Edgar Wright nagyon is szándékosan lőtte, nekem pedig ez nagyon is tetszik. :)

Ui.: Nézz giallókat! :)

előzmény: Dió (#7)

2021-11-23 17:53:18 Dió (3) #7

Nem nézek giallókat, így nem tudok mit hozzáfűzni ahhoz, hogy azoknál mennyire megszokott a buta sztori. Annyit szeretnék csak hozzátenni, hogy giallo influence ide vagy oda, szerintem igazán nem került volna a forgatókönyvíróknak annyival több munkájukba, hogy egy kicsivel értelmesebbre írják a két női főszereplő közti kapcsokat, ezáltal némi értelmet víve a sztori legfőbb elemébe. Akkor nálam is négyes lenne, mert amiket a látványról és a hangulatról elmondtál, azokkal maximálisan egyetértek. :)

előzmény: ChrisAdam (#5)

2021-11-23 14:51:17 sa22 (3) #6

Az első egy óra szuper volt, aztán itt meg is állt a tudomány. Ennek ellenére a zene, látványvilág, hangulat 10/10-es!

+ Matt Smith is nagyon ott van

2021-11-23 11:26:03 ChrisAdam (4) #5

Nagyon jó kérdések, miközben szerintem pont ugyanúgy hiba feltenni őket ennek a filmnek.

Mármint múlt csütörtöki megtekintés óta ezen agyalok, hogy a film olyan direktül ostoba néha, hogy Edgar Wright igazán nagy fába vágta a fejszéjét azzal, hogy ezt 2021-ben mozikba küldte. Egyrészt a Soho egy egészen furcsa műfaji egyveleg, amiben sok szubzsáner visszaköszön, de egyértelműen a legerősebb a giallo, aminek az egyik legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy sok mindent feláldoz a látvány, a hatásvadászat és az erőszak kreatív megjelenítésének oltárán. És így kapunk olykor suta sztorit, papírvékony karaktereket és örökké ismételt sablonokat. A Soho persze ennél azért a nehezebb utat választotta, de kétségtelenül fel-felbukkannak a giallóból ismert logikátlanságok vagy éppen a következmény nélküli tettek - illetve az egész finálé idézi azok hangulatát. Eloise gyilkossági kísérlete, illetve az, hogy ezek után az egykori szobatárs Jocasta elmegy a lány ruhabemutatójára, egyértelműen jelzi: ez a szál túlságosan is mellékes, és pont arra jó, hogy adjon nekünk egy olyan jelenetet a könyvtárban, ami libabőrössé tesz. Reklamációt a pénztár után nem fogadunk el. :)
Ugyanígy tekintek arra a csiszolatlan apróságra, hogy tisztázatlan az, hogy Eloise milyen úton-módon válik eggyé és/vagy tükörképévé Sandyvel/nek. Egyrészt a misztikum ilyen szintű fokozását mindig szeretem, azt meg főleg, ha ezt nem magyarázzák agyon, másrészt pedig ez is egy olyan elem, ami egyszerűen csak élvezetessé teszi a horrort, ennek oltárán pedig gyors suhintással feláldozza a logikát vagy éppen a logikus magyarázatok lehetőségét.

De pont ezért szeretjük ezt a műfajt: legalábbis ez a szürrealitás és a földhözragadtság hiánya tette számomra mindig baromi érdekessé, és többek közt ezekkel az elemekkel a Sohoban is megtörténik az, ami oly sok giallóban is - az egész közeg és a benne levő emberek mindegyike szürreálisan megrajzoltak és azok is maradnak mindig. Tőlem ezért kapta meg a hatalmas pirospontot a film, egy ilyet bevállalni 2021-ben egészen merész és nagy taps jár érte az alkotónak - látszólag sokan nem is szeretik.

Egyébként a film nagyon jó, lubickoltam a londoni atmoszférában, zseniálisan teremti meg a hangulatot Wright, de az eseménydús trailer után én egy kicsit többre vártam és nagyobb meglepetésre: bárcsak úgy ültem volna be a moziba, hogy a filmről nem tudok nagyon semmit. Főleg, hogy a végső csavart, miszerint Sandy az öreg nő, egészen hamar sikerült kitalálnom, így csak az volt nagy meglepetés, hogy egyenesen és egyértelműen ránt bele mindenkit a mocsokba. Végtére is nem marad a végére egyetlen pozitív hős sem: Eloise bár rendkívül szimpatikus lány, de mégis egyszerűen mániákus őrült, aki közveszélyes és cseppet sem akarnál vele barátkozni. Sandy sorozatgyilkos, aki velejéig romlott, visszafordíthatatlanul, még ha erre az útra azok a rossz és gonosz férfiak terelték. A rendőr lehetne a vigyázó szárnyait a lányok felé tartó Jó, de közben ő is egy nőcsábász, aki - bár ez sem tisztázott - a lányokat inkább úgy ismerte, mint azok a rossz és gonosz férfiak, nem pedig úgy, mint aki több tucatot megmentett volna a prostitúciótól. Ezt a tébolyt tehát mindenki kiszolgálja, és nincs is igazán feloldás - hacsak a gyilkossági kísérletből átfordult rituális öngyilkosságot nem annak nevezzük.

Úgyhogy ebből a szemszögből viszont eléggé olyan vizekre evez a Soho, amire azért kevés film mer. Lehetne feminista kurzusfilm, a fojtott női erőt bizonyító és a fojtogató férfi erőt felmutató pszichothriller, és végig is járja ezt az utat, de aztán a végére nagy fricskát dob azzal, hogy senki sem marad, aki ne piszkítaná be a kezét, a stáblista előtt pedig úgy küld el utunkra - főleg azzal, hogy Jocasta is ott van, John pedig a barátja -, hogy mindez így van rendben. Ijesztő, nem?

Egyébként hadd jegyezzem meg, hogy Anya-Taylor Joy és Thomasin McKenzie két elképesztően zseniális színésznő, ezt eddig is tudtam, vagy vélni tudtam, de itt feltették a pontot az i-re, tökéletes választások voltak a szerepre. Thomasin akcentusát imádtam, Anya pedig már egy jelenség a vásznon.

előzmény: Dió (#4)

2021-11-21 16:24:26 Dió (3) #4

Nem igazán tudom, mire osztályozzam, mert nem volt tiszta minden. Például hogy milyen logika és szabályok alapján működnek a látomások? Thomasin McKenzie karaktere egyszer Sandy tükörképe, máskor külső figyelő, de olyan is van, hogy a testében van, arról nem is beszélve, hogyha a nyakát csak álmában szívja ki a srác, akkor a valóságban hogyan látszhat a nyoma. A vége kapcsán nem vágom, most akkor belehalt abban a mentőben a mérgezésbe vagy nem? Ha az utóbbi, akkor miért nem vette őt elő a rendőrség, amiért késsel ment neki a szobatársának?

2021-11-10 22:38:53 Herrberger Detonator (5) #3

2 nagyszerű színésznőt találtak főszereplőnek. A hangulat, a zene és a képi világ 90 percig pazar, addig nálam az év filmje volt. Az utolsó 20 percben kissé más útra tér a film, mint amit vártam, de még így is Top5-ben marad az idei filmek között. Feltétlenül fontos megjegyeznem, hogy közel 6 évet dolgoztam a Sohóban, így nálam az ismerős helyszínek, utcák, hangulatok, emlékek még emeltek az összértéken.

2021-11-10 21:08:02 Korben (?) #2

Nekem pozitív csalódás volt! (Elég sokan lehúzták) Vizuálisan és rendezésileg nagyon jó. Úgyérzem a forgatókönyvön kellett volna még dolgozni kicsit.

2021-11-10 20:22:08 Mikkey (5) #1

Éves listáimon fix dobogós, egyben új kedvenc Edgar Wright mozi! Érződött h kiérlelt és régóta dédelgetett gyermek.