What Ever Happened to Baby Jane? (1962) ☆ 👁

Mi történt Baby Jane-nel?

(Robert Aldrich)

amerikai dráma, horror, thriller

4,4
★★★★☆
249 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

"Joan Crawford és Bette Davis viszálya Hollywood aranykorának leghíresebb „catfight”-ja volt, pedig Crawford már híres színésznő, az MGM uralkodó szexszimbóluma volt, amikor Davis pályája elkezdődött. A háttérben valószínűleg szakmai és magánéleti féltékenység állt. Sikerült kétszer is beleszeretniük ugyanabba a férfiba (a kevésbé legendás Franchot Tone-ba, aztán Clark Gable-be), Crawford Oscar-díjat kapott a Mildred Pierce főszerepére, amit Davis korábban elutasított, aztán 1962-ben közös film forgatásán találták magukat. Ez volt a Mi történt Baby Jane-nel?, amelyben két, együtt élő, öregedő nővér gyötri egymást. Bár a visszaemlékezések szerint a két színésznő igazi profiként viselkedett a forgatáson, azért igyekeztek borsot is törni egymás orra alá: az egyik jelenetben Bette a földön húzza Joant – a forgatáson Joan megtömte kővel a zsebeit. Bette Davis később bevallotta: akkor érezte magát a legjobban Joannel, amikor a forgatáson lelökhette egy lépcső tetejéről.
A Baby Jane-beli akalításáért az akadémia Oscar-díjra jelölte Bette Davist – Crawfordot nem. Crawford azonban felhívta a többi jelölt színésznőt, és arra kérte őket, hogy ne vegyenek részt az ünnepségen, ő majd átveszi a nyertes nevében a szobrocskát – és valahogy sikerült meggyőznie őket. Érthető tehát David döbbenete, amikor elhangzott, hogy az Oscart Anne Bancroft kapja A csodatevőért (The Miracle Worker), és a tapsvihar közepette Joan Crawford lépett a mikrofonhoz: „Szinte szörnyethaltam. Megbénított a sokk.”" (filmtett.ro)

Hatalmas penzugyi siker volt, tizszeres bevetelt ert el egy even belul.

PG

A szomszéd tinédzser lányát Bette Davis lánya játssza.

A két régi rivális, Bette Davis és Joan Crawford folyton piszkálták egymást a forgatás alatt. Például Davis Coca Cola automatát kért magának a forgatásra, mivel Crawford akkoriban a Pepsi vezérigazgatójának volt a felesége.

Bette Davis saját maga találta ki a filmbeli sminkjét. Az ötlete az volt, hogy Jane sohasem mos arcot, inkább csak ráken egy újabb réteg sminket.