The Bridges at Toko-Ri (1955) ☆ 👁

Toko-ri hídjai

(Mark Robson)

amerikai dráma, háborús film

3,9
★★★★☆
11 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-11-13 18:32:15 JcWh (5) #3

Sokkal inkább pszichológiai dráma ez, mint akcióval telített háborús film, de a fő erejét egyértelműen a karrierjük csúcsán álló William Holden és Grace Kelly párosítása adja. Az 50-es évek nagy férfi és női ideálja mögött a háttérben pedig olyan erős mellékszereplők vannak, mint Fredric March és Mickey Rooney.

A történet maga nem valami erős, bár korántsem klisés és a korabeli háborús filmekhez képest a befejezés is igen formabontóra sikeredett (hála Holdennek, aki csak akkor vállalta el a szerepét, ha az írók hűek maradnak a regénybeli befejezéshez). Míg Holden bivalyerős alakításával (amiért simán megérdemelt volna egy Oscar-jelölést), addig Grace Kelly sugárzó szépségével kápráztatja el a nézőket.

William Holden egyik személyes kedvence volt ezt a film saját filmográfiájából, de minden bizonnyal a forgatás is emlékezetes maradt számára, hiszen a Vidéki lány alatt megkezdődött románca Kellyvel tovább folytatódhatott, illetve gyerekkorának egyik színészideáljával, Fredric Marchal is együtt dolgozhatott. (Micsoda véletlen, hogy March szerepére eredetileg Holden másik színész példaképét, Spencer Tracy-t nézték ki.)

Háború ide, háború oda, számomra a film legemlékezetesebb része, amikor Holden és Kelly a gyerekekkel fürdőzni mennek és nem várt vendégek toppannak be. :)

2016-10-01 16:56:09 csabaga (4) #2

Fura háborús film.
Cesare véleménye jogos,de én ennél többet vártam,bár a haláleseteket sikerült normálisan bemutatni.
Itt senkinek a szájából nem csúszik ki valami életbölcsesség,üzenet haza,csak szimplán meghalnak.

Grace Kelly állandóan hadilábon állt az MGM-mel,akik mosolygós,integető feleség szerepében tudták őt csak elképzelni.Visszadobta a szerepeket,amit a rossz szerződése miatt nem tehetett volna meg.Egyszer fel is függesztették,de inkább kölcsönadták a Paramountnak,ahol a Hitchcock filmek mellett még egy megérdemelt Oscar is összejött.
Ez is ennek a cégnek a filmje és most itt is egy integető katonafeleséget játszik pár percben...Ezért kár volt.Viszont belefutottam Mickey Rooney első szerethető alakitásába.

2010-02-13 18:30:49 Cesare Gonzago (4) #1

A Toko-ri hídjai tisztelgés az Egyesült Államok haditengerészete, és a haditengerészet kötelékében szolgáló sugárhajtású vadászgépek technikai fölénye előtt. A koreai háború és a főhős családi problémái mellékesek. Mark Robson filmje hűen illeszkedik abba a sorba, amelyet például Michael Curtiz Zuhanóbombázók című mozija fémjelez. Grace Kelly a díszlet gyönyörű tartozéka, William Holden pedig hozza a tőle elvárható nívót. Jó film, egyszer érdemes megnézni.

7/10