Waves (2019) ☆ 👁

(Trey Edward Shults)

amerikai dráma, szerelmi történet

4,2
★★★★☆
13 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-09-20 19:34:59 Dió (4) #3

Pacsi ChrisAdamnek a filmet ajánló kommentjéért, ami nekem is rögtön felvésette a Waves-t a must-see listámra, és nem bántam meg, mert ez tényleg az a film, amire záporozni fognak az ötösök.

A képek és a zene olyan hangulattal táblázzák ki ezt a 135 percet, hogy még legalább hatvanon keresztül elnéztem volna ezt az audio-vizuál tripet. A színészi játékok megborítanak, a dráma pedig, amiből van bőven a filmben, maga alá gyűr. Trey Edward Shults vasököllel tartja kézben a gyeplőt, és úgy mesél, mintha már ötven filmet készített volna (ez utóbbi tényleg meglepett, ez a film ugyanis minőségben számomra semmivel sem alacsonyabb, mint egy Spielberg vagy akármilyen másik produkció). Számomra az egyetlen paraszthajszál, amin ez az ötös múlott, sajnos a forgatókönyvben volt, ami számomra egyenletlen, csapongó, illetve abban a bizonyos kulcsjelenetben hiteltelen is. Innentől spoiler:

Értem, hogy meg kell mutatni, mennyire agyon fogja mindjárt verni a sors ezt a szerencsétlen gyereket, de olyan szinten nem hagyott teret a meglepetésre a sztorifonás, hogy számomra már a tizenötödik percben totál előre látható volt nagyjából MINDEN, ami vele történni fog.
Innentől csak annyi maradt bennem kérdőjelként a kulcsjelenet előtt, hogy hogyan "intézi majd el" szegény nőt, ennek a szálnak a megoldása viszont számomra még nevetségesre is sikerült. Egy padlóra eséstől ugyanis NEM hal meg az ember - vagy ha mégis, akkor az ezerből egyszer lesz, és nem értem, miért nem lehetett valami épkézlábabb és kevésbé nyögvenyelős fordulatra kifuttatni szerencsétlen srác kálváriáját, ha már muszáj volt gyilkosságba torkolltatni az egészet.
Végül pedig ezt tetézve a sztori ezután következő órája olyan szájízt hagyott bennem, mintha félidő tájékán még forgatókönyvírót is cseréltek volna... Például mivel magyarázzam, hogy onnantól kvázi egy jelenetet sem kapott szegény srác? Milyen indokkal váltottak hirtelen főszereplőt? Illetve miért nem tudták ott befejezni, ahol be kellett volna?

Ezek egy része az ötösre osztályzóknak biztos szőrszálhasogatás lesz, pláne ha beismerem, hogy egyszerűen annyira szépen, éretten és lebilincselően mesélt a film, hogy akármilyen irányba vitte volna el a sztorit, én négyesnél gyengébbet még akkor sem tudtam volna neki adni... de ha olyan irányba viszik el a sztorit, amilyenbe tényleg el kellett volna, ez most nálam H A T O S lenne.

2021-09-15 02:17:18 ChrisAdam (5) #2

Gyönyörű film, napok óta vissza-visszagondolok rá. Elképesztő vizuális élmény - az operatőrnek és a color grader csapatnak csókolom a kezét -, érzelmi hullámvasút: érzéki, őszinte és dacos. Mint egy tinédzser. Mondhatnánk, hogy a sztori egyszerű, pedig nem az, csak túl jól ismerjük. Magával ragad, bevon, megtépáz egy kicsit, pedig csak fikcióba burkolt hétköznapok ezek. A két főszereplő zseniális, hús-vér lények a vásznon. Az első óra valóban csontnélküli ötös, de a második sem marad el sokkal utána, csak kevésbé harsányan tálal, a finálénál pedig ember legyen a talpán, aki nem fog egy kicsit padlót. Kicsit hasonlóan megborító, mint a Manchester by the Sea, felépítésében is emlékeztett rá.

...mindig nagy öröm, ha egy ismeretlen gyöngyszemre bukkan az ember. Még nagyobb, ha aztán sokan ugyanígy tesznek. Úgyhogy nézzétek, megéri!

2020-06-25 09:27:04 Adam Taylor (5) #1

Az első egy óra zseniális - pedig a sztori szerint tényleg semmi különös, de olyan stílusa és lendülete van, hogy engem egyből berántott. A film második fele már jóval gyengébb, de még így is ott remeg a kezem az 5-ös felett.