Om det oändliga (2019) ☆ 👁

Történetek a végtelenségről
About Endlessness

(Roy Andersson)

német-norvég-svéd dráma

?,?
 
5 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-07-29 21:16:59 ryood (4) #2

nincs igazán vége itt semminek, nem ért véget semmi sem.
hiába zárulnak le hamar ezek a kis rövid szkeccsek, mindegyik halad még tovább az ember fejében.
ez történik kerek-e világon mindenhol, ez van, ez a létezésünk: végtelenség.

láttam egy filmet, mely szomorú volt és közben végtelenül boldog.

2020-07-29 12:07:11 somogyireka (4) #1

Az van, hogy önmaga a film nem lett a kedvencem, de rögvest rákerestem a rendezőre, és találtam is egy jó nagy interjút vele, aminek majd a negyedét értem talán, mert svédül van, de legalább lekötöm az agyam egy ideig. Majd néztem pár videót a filmforgatásról, illetve hallgattam arról is beszélgetést vele, miért unja a lineáris mozit, és bizony ez egy nagyon édes fickó. Nem is tudtam, hogy ilyen derűs, nyílt, szinte már közép-európai, cseh típus létezik ott Skandináviában. Igen, megint az ember érdekel az alkotás mögött, a titkai, melyeket egytől egyig felfed a művészetében. Sejtem, remélem, ahogy megláttam a mosolygós pofiját.
Mert maga a film így nyersen, Roy Andersson "személyes" ismerete nélkül bizony egy száraz, összevissza tákolmány, kicsit blöff is, elnézést. Még azt mondanám, közhelyes így ebben a mennyiségben. De persze a sajátos díszlet és az egyéni hang nagyon tökéletesen elfedi ezt. És most pont utálom magam ezért, de nem akarok itt maradni, úgyhogy hadd keressek a rendező személyében tovább. És majd hadd írjak ódákat róla, ha megismertem a személyt. (úgyhogy remélem, jövök még e témában tovább)
Az más dolog, hogy végre újra a svéd nyelv van a kicsi szívem közepén és nem a dán, és most megint nem a filmről írok, hanem, amit kivált. De abból vagytok itt sokan, akik szép kritikákat írtok, nekem csak a lenyomat, az érzet maradt. De talán egy ilyen film pont ezt akarja, hogy ne okoskodjak már.
És most várom, hogy megnézhessem a többi filmjét is, már kettőt láttam.