Eternals (2021) ☆ 👁

Örökkévalók

(Chloé Zhao)

amerikai-angol akciófilm, dráma, fantasy, kalandfilm, sci-fi

2,9
★★★☆☆
170 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-04-20 13:31:32 fempolip (2) #21

Nagyon untam. Néhány képkocka kivételéve, és bizonyos látványelemek kivételével gyakorlatilag el is felejtettem. A közepén elaludtam kicsit.
Nem vagyok képregény fan, ez is tény.
De akkor is. Hosszú, és érdektelen.

2022-01-14 18:06:08 VVega (4) #20

Engem teljesen lekötött, és egy perce se éreztem túl hosszúnak. Bezzeg amikor a Shang-Chit néztem, azt hittem mindjárt vége lesz hála az égnek, erre még volt belőle vagy egy óra hátra. Ott éreztem azt, hogy valami végleg eltört bennem a Marvel felé és én ezt már nagyon unom.
Nem is vártam semmit az Eternalstól sem, aztán jól meglepődtem. Tetszett a vizuális stílusa, a casting és a hangvétele is. Chloé Zhao azért akkor is Chloé Zhao, ha egy Marvel filmet rendez. A sztoriban sok eredetiség mondjuk nincsen, én legalábbis biztosan láttam már minden elemét máshol. Viszont ha az MCU-t nézzük, már most jobban elgondolkodtatott, mint a Guardians második részén kívül bármi és igazi felüdülés volt a rettenetes generikus kontent Shang-Chi meg a Black Widow után.

Kingo a legszórakoztatóbb!

2022-01-14 14:50:18 peti0290 (3) #19

Gyakorlatilag ugyanígy érzek, mióta a moziból kijöttem. Nem az eddigi MCU legalja, viszont ez volt az első, amit néhol kifejezetten untam. És nem feltétlenül a hossza miatt, hisz volt már előtte egy 2,5 órás Végtelen háború, egy 3 órás Végjáték, meg azóta itt van a szintén 2,5 órás Nincs hazaút is, viszont az előbb említettekkel ellentétben valahogy nem éreztem azt, hogy megfelelően kiaknázta volna a játékidőt az alkotás. Pedig ha belegondolunk, ez szintén egy csapatfilm, mint a Bosszúállók, és nem 1-2 új karaktert, hanem egyből 10-et (plusz alapszinten Haringtont) hoz be az MCU-ba, ennélfogva a 2,5 órát még jogosnak is érezné az ember...de valahogy nem sikerült a játékidő és a karakterszám adta lehetőségeket maximálisan kihasználni, és olykor-olykor unalomba fullad és érdektelenné válik az egész. A diverzitás erőltetéséből fakadóan is vannak megkérdőjelezhető momentumai a filmnek: Mint az menet közben kiderül, az Örökkévalókat Arishem alkotta meg, gyakorlatilag isteni erővel ellátott robotok. Namármost, ha én egy hatalmas, mindent tudó lény lennék, aki emberfeletti erővel és képességekkel ellátott robotokat rak össze szabadidejében, akkor mi értelme van az egyiket eleve hátránnyal indítani azzal, hogy süket-némaként "születik meg"?. Ha már ennyire fontos a Disney-nek a diverzitás hangsúlyozása, akkor én ezt nem pont egy ilyen karakternél léptem volna meg elsőre, hanem esetleg egy hétköznapibb szereppel.

előzmény: BonnyJohnny (#18)

2022-01-13 23:50:41 BonnyJohnny (3) #18

Nem annyira rossz, mint a Marvel korai rossz filmjei (Hulk 2, Thor 2), sőt, technikailag még annyira sem (lenne) rossz, mint a Marvel újabb, diverzitás reprezentálásába majd beledöglő, unalmas, semmilyen filmjei (Párduc, Kapitány, Özvegy, Shang Chi... és ez a felsorolás akkor igazán fájó, ha belegondolok, hogy igazából 2018-al kezdődően minden, ami nem Avengers vagy Spiderman), de mind közül a legérdektelenebb, legunalmasabb és leghosszabbnak érződő filmje. És annyira azért ez sem valamilyen, hogy ezt kompenzálná..... Chloé Zhao ide vagy oda. (Nem olyan markáns, mint az Amerika Kapitányok, Thor 1 és 3 , vagy a Galaxis őrzői filmek.) Komolyan mondom, fészkelődtem miközben néztem. Marvelt filmtől sosem látott módon untam, és teljes (hosszú) játékideje alatt sem tudta felkelteni az érdeklődésemet. Gyakorlatilag egy filmben lerendezte azt a kapkodást, amiért a DCU-t szidjuk. És ami legrosszabb, hogy közben nem tudott felmutatni semmi kedvelhetőt, érdekeset, vagy értékelhetőt (egy csavart leszámítva, ami egyébként így egy filmen belül elhadarva egy vállrándításnál többet nem ér el).
Kettest egyébként erre sem tudok adni, mert azért a kötelezőt ez is hozza, de ez már (a szintén tavalyi Blak Widow-al együtt) tényleg a legalja.

2022-01-13 09:00:54 kovi1970 (2) #17

Látványosnak látványos, de elég bugyuta a sztorija. De legalább rohadt hosszú, de minek?

2021-12-20 18:17:52 Ubul (?) #16

mondjuk nekem már a könyökömön jön ki a sok szuperhős múvi, szóval akár még ez is közrejátszhat. Pókembernél meg van egy biztos bázis is

előzmény: BonnyJohnny (#15)

2021-12-20 17:06:43 BonnyJohnny (3) #15

Azért írtam, amit írtam (Vagy a koncepció, vagy a marketing, de valami itt hibás.), hogy itt valami félrement. Valami olyasmi, ami a film minőségétől független.

előzmény: Mizi (#14)

2021-12-20 15:39:25 Mizi (?) #14

Nem egészen, a plakátja nem volt érdektelen. :P
Ennek a filmnek a poszterein tíz pizsamás emberke búsul a felhős ég alatt/homokos tengerparton... Egyszerűen nem sugall izgalmakat, és nincsenek elkülöníthető karakterek, mindegyikük csak egy a sok búsuló, távolba révedő pizsamás alak közül.

előzmény: BonnyJohnny (#12)

2021-12-20 15:29:44 Ubul (?) #13

ott viszont a rendező személye már húzónév volt

előzmény: BonnyJohnny (#12)

2021-12-20 15:23:16 BonnyJohnny (3) #12

Ez igaz volt a Guardians of the Galaxyre is.

előzmény: Mizi (#11)

2021-12-20 15:08:11 Mizi (?) #11

Pókembert mindenki ismeri, ezeket meg néhány képregény őrültön kívül senki + nincs benne húzónév, és a plakát is tök érdektelen.

előzmény: BonnyJohnny (#9)

2021-12-20 14:11:27 Xuja (?) #10

A 2 hónappal ezelőtti Shang-Chi-nek is csak dupla ennyi szavazata van, az is kb hasonló teljesítmény akkor, nem? Egyébként nem lepődök meg ezen, mert számomra mindkét film (de főleg a tűzgyűrűs bohóckodás) totál érdektelen, de az új Pókembert én is szívesen megnézném - az előzményeivel együtt.

előzmény: BonnyJohnny (#9)

2021-12-20 14:01:29 BonnyJohnny (3) #9

Továbbra sem láttam a filmet (így nem is ítélném meg minősége alapján), de pont, hogy más se nagyon. Nem hiszem, hogy normális, hogy a Spiderman egy hétvége alatt több szavazattal bír, mint ez a (szintén) Marvel film. Vagy a koncepció, vagy a marketing, de valami itt hibás.

2021-11-21 14:00:36 SoZi (3) #8

Pedig ha valahova passzol ez a téma akkor az pont a görög és egyéb más mitológia, amik teljesen átszövik az egész filmet. A görög mitológiában elég sok ilyesmi van, a mitológiai lények és istenek nem nagyon korlátozták magukat nemiséggel, ráadásul eléggé szexuális entitások voltak, elég csak Afrodite "fogantatására" gondolni. Nem egy istenség keveredett össze a saját nemével is. (Ezek persze sajnos kimaradnak a töriórán, ha nem jófej a tanár, úgyhogy mindenkinek a saját műveltségére van bízva, hogy mit tud ezekről)

Aztán ott van az írói dilemma, hogy hogyan adjunk egy istenségnek úgy családot, hogy ne kelljen azzal foglalkozni milyen félisten gyerekük lesz, mert ezzel teljesen máshová helyeződik a hangsúly. Erre kb a legegyszerűbb megoldás, hogy egynemű kapcsolatba helyezik őket.

Ráadásul nekem az is kérdés hogy lehet-e egyáltalán melegként kezelni Phaisztoszt, hiszen nem emberi lényről van szó, hanem vmi isteni entitásról. Az egy dolog, hogy valamilyen emberi külsővel rendelkezniük kell. A mitológiai témába nagyon is passzol hogy azonos nemű párja van, gyerekkel, ennek létjogosultsága egyik görög történetben sincs megkérdőjelezve.

Szóval szerintem pont, hogy eléggé át van ez itt gondolva.

Ezt a 18+ ozást meg egyenesen nevetségesnek tartom. De ez egy nagyon hosszú más jellegű téma a nevelés és neveltetésről, ne fussunk rá erre.

előzmény: Ehun69 (#6)

2021-11-21 00:20:27 Fatupi (4) #7

Már hogyne tett volna hozzá semmit a filmhez, a csapat tagjait válaszút elé állították az eljövendő apokaliptikus események, és ehhez mindegyiküknek be kellett (volna) mutatni a motivációit, a vívódásait. Phaisztosz esetében a családja miatt a napnál is világosabb volt, melyik lehetséges jövőképet preferálja.

előzmény: Ehun69 (#6)

2021-11-20 23:07:59 Ehun69 (4) #6

jobb, mint vártam, meleg család bemutatása miatt (ami sajnos nem adott semmit hozzá a filmhez) én is 18+ olnám

2021-11-17 04:22:08 Jason13 (3) #5

"A Marvel Stúdió első kritikai bukása"-lehetett olvasni a hasonló címekkel ellátott cikkeket az Örökkévalók kapcsán. És igen, Chloe Zhao filmje elmarad azoktól az értékelésektől, mint az átlag MCU darabok, de egyrészt rossznak így sem nevezném, másrészt a múltban azért találhatunk pár olyan címet (Thor: Sötét világ, Marvel kapitány), melyek szintén nem hozták a stúdiótól elvárt színvonalat. Persze, azok nem kaptak ekkora visszhangot.
Lényeg a lényeg, azt érzem, kissé fel lett fújva ez az "első rossz MCU-produkció" lufi.
Ennek ellenére számomra is csalódás az Örökkévalók, pedig én nem is vártam tőle semmi extrát, csak a szokásos Marvel-recept újbóli felolvasását, némi egyediséggel.
Ezt az egyediséget úgy-ahogy meg is kaptam, a rendezőnő látványosan több teret kapott a producerektől, mint korábbi kollégái és így egyéni stílusát azért beletudta szőni a történetbe és a látványvilágba is.
Oké, senki ne várjon egy szuperhősös művészfilmet, de az Örökkévalók erősen próbálkozik, hogy a már bevált Marvel-módszer helyett kissé más szempontból közelítse meg a zsánert.
Kár, hogy a revizionista szándék és a már jól ismert sablonok találkozása egész egyszerűen beülteti a két szék közé a végeredményt.
Az egyik pillanatban még kapjuk a látványos akciókat és a poénkodást, aztán meg azt nézhetjük, hogy a karakterek könnyes szemmel rágódnak a problémáikon, hosszan a naplementébe révedve.
Emiatt a cselekmény rendkívül töredezett, a hangulati ingadozások egész egyszerűen megakadályozták azt, hogy elmerüljek a látottakban. És ezen a történet se segített, ami teljesen felesleges módon lett elnyújtva két és fél órára. Igen, sok a karakter, de nagy részük rendkívül súlytalan és a hátterük sincs kellően feltárva ahhoz, hogy sorsuk érdekessé váljon.
Pedig kapunk új mítoszokat, új ellenségeket, sőt, egy eddig nem ismert világ tárul elénk az MCU-n belül, mely rengeteg érdekes gondolatot és kérdést felvet, de a film csak felületesen érinti ezeket.
Ahogy megszokhattuk, a látványra panasz nem lehet, sőt, Zhao egyedi vizuális stílusa átjárja a képeket, melyekhez remekül passzol Ramin Djawadi zenei aláfestése.
Külsőségekben tehát teljesen korrekt a végeredmény.
Azonban a történet túlságosan széttagolt, sekélyes és bizony sokszor unalmas. Sajnos a rengeteg szereplő közül pont azok magaslanak ki, akik viszonylag kevés teret kaptak a kibontakozáshoz. Ilyen például Angelina Jolie, Barry Keoghan vagy éppen Ma Dong-seok. Az ő alakításukra nem is lehet panasz, viszont a középpontban álló figurák túlságosan szürkék és sablonosak, ezzel pedig az őket megformáló színészek se tudtak mit kezdeni.
Mindent összevetve, egyszer bőven nézhető az Örökkévalók, ami dicséretes módon próbált egyedi vizekre evezni, de a benne találkozó nézőpontokat (művészi törekvés- tipikus Marvel elemek) nem sikerült egy jól működő egésszé összegyúrni.

2021-11-12 00:10:29 SoZi (3) #4

Bevezetés a filozófia bugyraiba Marvel módra. Teremtéstörténet az idők hajnaláról, Szilmarilok a popcorn generációnak.

Kicsit keresem még a szavakat, mert egy hete láttam, de nem igazán tudom hova tenni.

Alapvetően bírtam, felderengett egy kis Prometheus, meg egy kis Noé. Merengünk a létezés különbözőségein, miközben átismételjük a történelmi helyszíneket, mítoszokat. Sokat csak érint, de ha csak egyvalaki ráguglizik Hirosimara, Babilonra, vagy hogy mi lett a majákkal, az nem árthat meg. Ezt a vonulatot nagyon bírtam. Nekem eddig sem volt kérdés, hogy van-e művelő szándéka a Marvel filmneknek.

(Ezzel egyébként minden egyes darab próbálkozik kicsiben kezdettől fogva, mindegyikre jut 2-3 kulturális utalás olyan dolgokra Led Zeppelintől Jackson Pollock festményekig, amikre ha csak egy mai tini rákeres, már jól járt. Csak a legutóbbi példa az ázsiai filmek jó nagy szelete Jackie Chantől a vuhsziákig... Vagy ott vannak a komolyabb témák, mint Stark pánikbetegsége az Iron Man 2-ben, alkoholizmusa kb mindenhol, Starlord gyerekkori és leválási traumái, Thor depressziója az Endgameben, így hirtelen, de biztos van még. Ezek mind eléggé életszerű tünetekkel vannak bemutatva, csak mivel nem dráma a műfaj, nyilván nem húzzák alá vastagon) - Na itt most ezeket kicsit jobban aláhúzzák. Aminek én örülök, de nem tudom az átlag Marvel film fogyasztó hogy lesz vele. Mert nekik elnyomja az akciót, nekem meg az akció nyomja el a többit.

Sokszor összemosódik az MCU mitológia a valós mitológiával, eseményekkel, (nevekkel!) ami ismét követel némi műveltséget, hogy töri órán ne égjünk be. Erre még kvázi figyelmeztet is a filmben Jolie karaktere.

Ha már akció, hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a deviansok csak töltelékek, mint a chitaurik. Kb semmi szerepük nincs, csak hogy néha megszakítsák a nagy merengést egy-egy csörtével. Érezhető, hogy nem ez érdekelte Zhaot, egyáltalán nem húznak be ezek a jelenetek. Már-már DC szintű csapkodás, ha nem figyelsz nem marad ki semmi.

Illetve nagyon kizökkentőek azok a pillanatok, amikor ezek az éteri szereplők hétköznapiként viselkednek meg fiatalos szlenget nyomnak.

Szóval nagyon vegyes, sosem voltam még ennyire...tétova egy Marvel film kapcsán. Szokatlan ez egy olyan cégtől, akik a biztonsági játékot semmilyen szinten nem merték jó ideje elhagyni, és mindig pontosan behatárolható terméket dobtak ki. Azért nem váltja meg a világot, ahhoz több kell, de tőlük mindenképpen érdekes döntés.

Biztos naiv vagyok, de ha pl az volt a cél, hogy ez a film gondolkodásra ösztönözze a célközönséget alapvető morális kérdésekben, akkor talán megérte, akkor is ha bukik, mert biztosan lesz akinél célba ér. Én bírom ezt, nekik meg belefér egykét szolidabb siker, úgyhogy miért ne?

Jah, a plusz jelenetek meg kb először nem mondtak nekem semmit, amin nagyon meglepődtem. Még utánaolvasás után sem sokkal többet. Nagyon távoli rétege ez már a képregény lore-nak.

2021-11-07 13:53:49 KicsiPeti (4) #3

150 perces játékidőt szerintem kihasználta,számomra nem volt unalmas film,söt talán a legösszetettebb,és legkomolyabb Marvel film,úgy éreztem Chloé Zhaot azért hagyták néhol érévényesülni.
Ez egy kicsit új út ,de nekem mindesetre tetszetös,bár kétlem hogy ezen haladnának tovább,de,ha egy két ilyen kísérleti film becsúszik azt én tárt karokkal fogadom.
Szinészek szerintem telitalálat a szerepeikre,hála a jó égnek nincsen 5 percenként humor,és a akcio jelenetek is inkább komolyabban vannak kivitelezve,kevés közben a beszólogatás.
Fényképezés néhol szerintem átlagon felüli,mármint a Marvel filmekkel összehasonlitva,van pár napnyugtás szépen komponált kép,illettve volt egy akciojelenet,ami Amazoniában játszodik,és egy medencében hirtelen egy deviánst átváltoztatnak egy fává,és amikor a medencéből kirobban a viz,szépen lassan,szinte megállnak a képkockák,az valami gyönyörüen hat a vásznon. Melankolikusabb,összetettebb,és kissé komorabb film, nekem 80%

ami megmosolyogtató amikor a két" Stark" tesó a film elején bemutatkozik egymásnak,én legalábbis a Tronok harca után kissé komikusnak láttam

2021-11-07 09:38:03 Ubul (?) #2

"a készülő törvényünk értelmében akkor ez a film most tiltott melegpropaganda lesz?)"

akkor már elvileg 18+-osnak kell lennie itthon nálunk ennek a filmnek :)

előzmény: petiinek (#1)

2021-11-06 00:21:52 petiinek (3) #1

Egyszer nézős, de addig képes fenntartani az érdeklődést. Ezerszer látott marvel sztori totálisan érdektelen karakterekkel. Végig azon feszengtem a moziban, hogy tulajdonképpen miért is nézem én ezt. Emellett a látvány hagyományosan jó, kapunk szép naplementés képeket, marvel szinten bevállalós szexjelenetet, és a mai korban már elengedhetetlen polkorrektséget. Minden kisebbség és etnikum jelen van a műben, és a hagyományostól eltérő, nem heteroszexuális csókjelenet is premier plánban fut, így akit esetleg ez zavarna lélekben készüljön fel rá :D (a készülő törvényünk értelmében akkor ez a film most tiltott melegpropaganda lesz?)
Összességében nem a marvel eddigi legrosszabbja, de ahhoz bőven kevés, hogy lelkesedni lehessen a folytatások iránt. Univerzum építésnek édeskevés, de még a meglévő kiegészítésének is csak egy halovány ecsetvonás. Véleményem szerint a probléma abból fakad, hogy szereplői nem képezik részét a jelenkori popkultúrának, így csak a hardcore képregény fanoknak mond valamit. Ám ha csak ezt a réteget próbálja a stúdió kiaknázni és nem tudják megszólítani a nagyobb közönséget, úgy idővel bajban lesznek. Ikonikus hősöket szeretnék, ha már valamit!

Egy valami szemet szúrt amiben nem vagyok biztos: Mikor előrevetítik Tiamut ébredését a földből akkor tényleg a Balaton és ezáltal Magyarország lenne ennek a helyszíne? Vajon csak a magyar kópia kapta meg ezt a featuret, vagy ilyen a hírünk a nagyvilágban és a nemzetközi forgalmazású verzióban is ez szerepel? Aki észreveszi megerősíthet.