F9 (2021) ☆ 👁

Halálos iramban 9.
Fast & Furious 9

(Justin Lin)

amerikai akciófilm, kalandfilm, krimi, thriller

2,2
★★☆☆☆
123 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-08-08 11:04:56 DevilTakeU (3) #9

Ha a F9 egy vadiúj,franchise-t indító film akarna lenni,most azonnal lehúznám a wc-n,kérdés nélkül. Ha a legjobb újkori epizódokhoz kellene hasonlítanom (F5,F7),hasonló lenne a helyzet,kis hezitálás után menne is a levesbe - DE! Ha tetszik ha nem,a F9 nem rossz film,a F6-hoz,és főleg a mélypont F8-hoz képest nagyon nem! (A Hobbs & Shaw-t most hagyjuk.) És pontosan ebben látom a széria erejét: mernek is,tudnak is változni, újítani. Ne feledjük,annak idején Johnson is,Statham is egy közönségszavazás útján kerültek a sorozatba, azért az tanítani való ahogyan Diesel immáron 10+ éve mikromenedzseli (mintegy szívügyeként) a Toretto-sagát. Persze ez nem is csoda,producerként mindenkinél nagyobb rálátása - és beleszólása - van a dolgokra,nyilván emiatt is távozott a "minden körülmények között alfahím" Johnson,és jött a sokkal könnyebben irányítható (értsd: hálás a lehetőségért) Cena,és nem fogok hazudni: nem biztos hogy ez olyan nagy baj.

Ismét hangúlyos szerep jutott Miának és Letty-nek - ez megint Diesel agyát dicséri,miután a lányok (elsősorban Rodriguez) pár éve elégedetlenségüknek adtak hangot,akár a széria elhagyását is belebegtetve,már kapták is a +30 oldalt - Tej és Roman jeleneteinek a rovására -,ami a filmben két komoly akciójelenetben,illetve pár érzelmesebb pillanatban manifesztálódott. Ennyi,mindenki boldog,egy klasszikust idézve: a film forog tovább - és tényleg! Jelen állás szerint legalább még két rész érkezik, de már az egyes karakterekre fókuszáló spin-offokról is esett szó. Cena kellemes meglepetés,nekem alapból egy szimpatikus ember,minden egyes jelenetét árgus szemmel figyeltem,és tetszett. Van benne egyfajta természetesség,ami szerintem remekül átjön,látszik hogy egy vérbeli showman a pali,maradjunk annyiban,a nála a vásznon sokkal tapasztaltabb Diesel egyáltalán nem játszotta le a közös jeleneteikben - a nem feltétlenül agysebészek által megírt párbeszédektől ugyanakkor nagyvonalúan tekintsünk el. :P

A történet szót sem érdemel (meg kell szerezni valamit,amit valaki elvesztett,valakik meg szintén vadásznak rá),kapunk pár nagy visszatérőt,meg egy borzasztó Theron-frizurát,az akciók néhol már a Mission: Total Extremely Impossible határán egyensúlyoznak (autóval liánozás,ouch..), ugyanakkor - újítás! - most először látunk bele kopasz családfőnk ifjúkorába,az a pár flashback pedig - még leírni is furcsa - ismét tud mélyíteni egyet mind a hőseink,mind a "tschalád" tagjainak egymáshoz való kötődésük,ragaszkodásuk,kiállásuk megértésében. Számomra a film legnagyobb pozitívuma,hogy egyáltalán nem bosszankodtam rajta,ellenkezőleg: bár Diesel utolsó két epizódra vonatkozó nyilatkozataitól kissé tartva (és a filmvégi cliffhangert,azaz azzal a bizonyos autóval való begördülést látva) kissé aggodalmasan ugyan,de a magam részéről kiváncsian várom a lezárást.

6/10

2021-07-06 23:58:05 Jason13 (3) #8

A Halálos iramban széria kifulladt.
Vicces ezt így leírni a 9. epizód kapcsán, hiszen már a korábbi részek is rendkívül bugyuta történetre épülő, ostoba látványfilmek voltak, fárasztó poénokkal, izzadságszagú dialógusokkal és kínosan vagánykodó főszereplőkkel.
De mégis működtek a maguk módján, elérték azt, hogy bosszantó baromságok helyett szórakoztató marhulásokként funkcionáljanak.
Ez talán annak is volt köszönhető, hogy egy-egy mondvacsinált drámai jelenetre mindig rákontrázott egy pihent poén vagy éppen egy teljesen lehetetlen akciójelenet, így lehetett érezni azt, hogy az alkotók is tisztában vannak azzal, ezt az egész hóbelevancot nem lehet komolynak tekinteni.
Nem utolsósorban pedig ott volt The Rock és Jason Statham, akik ugyan nem a színészet magasiskoláját képviselik, de szerethető kisugárzásuk és a történetbe jól beleágyazott karaktereiknek köszönhetően sokat hozzátudtak tenni a korábbi epizódokhoz (nem véletlenül kaptak különálló filmet).
A lényeg az, hogy ez a sorozat az én szememben sose képviselt magas színvonalat, de a helyén kezelve jókat tudtam szórakozni az eddigi epizódokon, így kíváncsian vártam a 9. fejezetet.
Az előjelek nem is voltak rosszak, hiszen a széria felett bábáskodó Justin Lin visszatért rendezőként (neki köszönhető talán a legjobb Iram film, az Ötödik Sebesség), új szereplőként meg érkezett John Cena, aki ha nem is akkora név, mint Rock vagy Statham, de kiállásában és stílusában simán illik ezekbe a filmekbe.
A probléma viszont ott van, hogy a végeredményen az érződik, mintha ezt a projektet senki se akarta volna igazán tető alá hozni.
Kezdjük a történettel, ami szokás szerint egyszerű, mint a szög, de mellé túlságosan komolyan van tálalva, emellett pedig feleslegesen van több eseményszálra szétforgácsolva.
Adva van a jó öreg Dom Toretto, akinek van egy gonosz öcsikéje Cena személyében. Ezt a készítők így lazán, pókerarccal a semmiből előhúzták, megspékelve nem kevés múltba révedő jelenettel, hogy valami alapot mégis adjanak már ennek a totál nonszensz hülyeségnek.
Értem én, hogy ez a széria sosem volt híres az átgondolt ötleteiről, de ilyen extrém marhaságokat tényleg a legalja szappanoperák szoktak megengedni maguknak. És az a vicces, hogy még ezek a visszatekintések a film működőképesebb elemei közé tartoznak, mert itt van némi súlya az érzelmesnek szánt képsoroknak és a ’90-es évek hangulatát is sikerült egész ügyesen megteremteni.
Viszont a jelenben futó történések már tényleg röhejesek, talán a széria legnagyobb alibi sztoriját kapjuk meg, ahol ismét egy futurisztikus eszköz áll a középpontban és erre hajt Cena, a Család és az előző részben bemutatkozó gonosz, Cipher (Charlize Theron).
És ez a szerencsétlenkedés van elnyújtva, több, mint két órában, miközben megy az üres, izzadságszagú drámázás, amit csak nagy ritkán szakítanak meg az akciók.
Emellett egy rég halottnak hit figura is visszatér, de őt is a leglustább és legötlettelenebb módon rángatták vissza a készítők. Komolyan, még a színészen is látványosan visszatükröződött, hogy nem igazán találja a helyét ebben a káoszban.
Ennyi alapján azt lehetne gondolni, hogy nagyon kiakasztott a végeredmény, de az igazat megvallva, különösebben nem tudok haragudni a filmre.
Egyrészt valamilyen szinten az akciók kárpótoltak, másrészt majdhogynem 1 év kihagyás után ez volt az első mozi élményem és akármekkora baromságokat láttam a vásznon, minimális módon sikerült szórakoznom.
Kicsit visszatérve a zúzásokra, azért azok se voltak tökéletesek, a játékidő elején található nagy üldözés például elég érdekesen volt vágva helyenként, mintha a készítők nem éreztek volna rá a ritmusra.
Ez a későbbiekben szerencsére nem fordul elő, látszik a kaszkadőrmutatványokon, hogy itt nem spóroltak semmin, repkednek össze vissza a kocsik, keményen pofozzák egymást a színészek és helyenként még szép nagy robbanásokkal is találkozhatunk.
Igaz, idióta ötletekben most annyira nem tobzódnak az akciók (leszámítva egy rakéta kocsit), de nehéz is lenne már felülmúlni tankokat és tengeralattjárókat.
Látvány terén tehát hozza a megszokott minőséget az F9, és alapvetően ha az ember lemegy alfába, akkor igazából a lusta megoldásokon, az alibi sztorin és a sokadszorra ugyanazt produkáló színészeken túl lehet lendülni.
Én tényleg azt sajnálom, hogy az előző részeken azért legalább érződött az, hogy a készítők valamelyest törődtek azzal, hogy valamiféle kohéziót hányjanak a látottak mögé, míg itt csak a lusta, megúszós megoldások domináltak szinte minden téren.
Nyilván egy ilyen suta szériát így a 9. epizódnál már nehéz is lenne megújítani, de ha már a kellő motiváció sincs meg, hogy legalább a kötelező elemeket épkézláb módon egymásra dobálják az alkotók, akkor felvetődik a kérdés, van e értelme ezt még tovább nyújtani.

2021-06-30 22:19:04 Gruden Gergo (?) #7

nézem a képeket, de 1 képkocka sem ugrik be az adott filmről...
Talán nem is láttam? Fene tudja, fenét érdekli :))

előzmény: ogreg83 (#6)

2021-06-30 21:35:32 ogreg83 (3) #6

Nekem az ötödik rész közel van hozzá. Kb annak a résznek a "komolyságához" kéne vissza térni mind story mind az akciók tekintetében.

2021-06-30 14:45:20 Xuja (?) #5

Őszintén szólva engem az is meglep, hogyha valaki BÁRMELYIK részét zseniálisra értékeli.

előzmény: Gruden Gergo (#4)

2021-06-30 14:41:22 Gruden Gergo (?) #4

Egy kis statisztika az oldalról:

F1: 727 szavazatból, 45 ZS
F2: 681 szavazatból, 16 ZS
F3: 500 szavazatból, 11 ZS
F4: 503 szavazatból, 14 ZS
F5: 497 szavazatból, 38 ZS
F6: 381 szavazatból, 16 ZS
F7: 343 szavazatból, 19 ZS
F8: 217 szavazatból, 7 ZS
FF H&S: 171 szavazatból, 2 ZS

F9: Keep counting. Kíváncsi vagyok, lesz-e egyáltalán ember aki zseniálisra értékeli....

2021-06-26 01:00:57 Benny Bug (2) #3

Ez a franchise nagyon elfáradt. Pedig én még elvoltam az előző részekkel is, minden baromság ellenére nem haragudtam rájuk, mert tudtam rajtuk szórakozni. Volt, amelyik még kifejezetten tetszett is. Nos, ezúttal nem jött össze. Szegény Vin Diesel eléggé belefásult a szerepbe, a fordulatokkal teletömött alibi-történet nevetséges, az akciójelenetek pedig hiába akarják emelni megint a tétet, ezúttal csak szolid ásítozást váltottak ki belőlem. A flashback-szcénák érdekesebbek és Michael Rooker vászon töltött két percével együtt mentik a menthetőt - mindez azonban nagyon kevés. Ráadásul több mint két órában? Na ne szórakozzanak már... Hatalmas nagy hülyeség, pár jobb pillanattal és rengeteg agyzsibbasztással. Tessék felkészülni: le fog fárasztani, nem is kicsit. Pedig én többé-kevésbé tényleg ki voltam békülve az eddigi részekkel, de ez most gyenge eresztés lett. Majd elfelejtettem: Charlize Theron haja, te jó ég...
Ja, Statham meg Johnson hiánya eléggé tetten érhető volt. Ott tartok, hogy a Hobbs & Shaw folytatását sokkal jobban várom, mint a tizedik részt.

2021-04-15 20:29:00 BalaKovesi (2) #2

Kevés olyen vicces képződményt láttam mostanában, mint ez az előzetes, kedvem is támadt pótolni az egész franchiset. :D

előzmény: Joeker81 (#1)

2021-04-15 20:20:04 Joeker81 (2) #1

Megérkezett a F9 szinkronos előzetese, itt.
Helló fizika...