Marriage Story (2019) ☆ 👁

Házassági történet

(Noah Baumbach)

amerikai dráma

4,6
★★★★☆
29 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-12-07 23:17:04 Olórin (5) #17

Zseniális film, alapvetően nagyon szikár és életszagú, ugyanakkor a legváratlanabb pillanatokban meg sziporkázóan (mégsem tolakodón) vicces.
Szerintem is hajlik a férfi felé a rendező keze, de nem feltétlenül olyan értelemben, hogy érzelmileg az ő oldalára áll, hanem olyan értelemben, hogy az utolsó húsz perc már szinte csak róla szól, a női szempont kiveszik belőle (ettől függetlenül a daljelenet óriási csúcspont, akkor azt éreztem, hogy itt véget kéne érnie, felesleges ezután bármi, de tévedtem, mert a zárás is kiváló). Az alakítások mind nagyszerűek - Drivertől nem is vártam kevesebbet, Johansson viszont teljesen lenyűgözött: az utóbbi évek folyamatos blockbuster-szerepei után már majdnem teljesen elfelejtettem, hogy milyen kurva jó színész.

2019-12-07 11:04:49 Rituska (4) #16

Ez könnyen előfordulhat. Lehet, hogy tudatos ez nála. Benéz a szőnyeg alá, elkezdi kiseperni, de a sarokban hagy még némi port, aztán a nézőre bízza hogy észreveszi-e egyátalán, vagy hogy mit kezd vele.
Végülis ha így nézem, akár ügyes koncepció is lehet ez, mert valamiféle szabadteret kapunk.

előzmény: St4nt0N (#15)

2019-12-07 10:16:01 St4nt0N (?) #15

Sejtem, mit értesz az alatt, hogy „tudott volna mélyebbre menni”, de Baumbach ilyen (és nem a Netflix).

előzmény: Rituska (#14)

2019-12-07 09:38:07 Rituska (4) #14

Adam Driver színésznek született, ez kétségtelen. Hátborzongatóan zseniális, amit ebben a filmben nyújt. Johanssonnak is vannak olyan megnyilvánulásai, hogy a hideg futkosott közben a hátamon.
Életszerű és átélhető (ahogyan Dió írta lentebb), tele olyan helyzetekkel, amelyek túlságosan is ismerősek voltak, és ez nem váltott ki belőlem túlzott eufóriát (most finoman fogalmaztam). Sajnos nagyon átéreztem kettejük fájdalmas vergődését.
A felügyelőnő látogatásának minden perce annyira feszült, annyire ügyesen megkomponált hogy "a filmjelenetek, amelyeket soha nem felejtek el" polcom gazdagodott egy darabbal.
Mégis van bennem egy furcsa hiányérzet, azt gondolom a rendező és a színészpáros is tudott volna mélyebbre menni, de valamiért mégsem tették. Ez egyszerre bók és kritika. A Netflix vezetőség feltehetőleg odafigyel a nézők lelkére, egy ponton túl ez már nem lett volna emészthető. Na akkor lett volna felejthetetlen.
De még így is az év egyik legjobbja nálam, erősen ajánlott.

2019-12-07 09:02:29 henisz (5) #13

Driver éneklése a bárban azért volt fontos, mert gyakorlatilag olyan, mintha magáról énekelne. Ebben a dalban benne van minden fájdalma, csalódása amit az elvesztetett szerelem okozott.

előzmény: Dió (#12)

2019-12-07 07:40:18 Dió (5) #12

Ez jócskán az elvárások fölött teljesített. Most így hirtelen nem is tudom, párkapcsolati témában láttam -e már ennyire reális, életszerű és átélhető filmet... szerintem még nem. Egyrészt azért írom ezt, mert zseniális, mennyire pártatlan és elfogulatlan módon sikerül fonnia a történetet, ezzel megmutatva, milyen szinten két ember kell egy házasság tönkretételéhez. És jogos, hogy az elején a férfi karakterét állítja be sajnálandónak, de kisvártatva kap ő is a lajstromára, és a végére bőven 1:1 lesz belőle (az pedig külön piros pont, hogy semmit sem tol a néző arcába; helyette apró jelekből kell kimatekoznod sok dolgot). Másrészt nem sok filmet csináltak még, ami ennyire tárgyilagosan tudta bemutatni, milyen késdobálássá tud fajulni egy kapcsolat, ha nem figyelsz oda. Ebben nagy szerepe van Driver játékának is (konkrétan volt egy jelenet, ahol olyan színészi teljesítményt csillogtatott meg, hogy a levegő megszűnt keringeni a szervezetemben egy jó pár másodpercre). Johansson szerintem nem egy nagy színész, és bár Driverhez nem ér fel, itt azért ő is jobb, mint máskor. Az egyetlen jelenetük, amit nem tudtam hova tenni, az Driver éneklése a bárban - annak volt valami jelentősége, amiről lemaradtam?

2019-12-02 20:52:42 Bogár Bence (5) #11

Egyszerre fájdalmas, szép és megható történet. Noah Baumbach új alkotása joggal lesz ott az év legjobbjai között. Nem gondoltam volna, hogy ilyen komoly témáról lehet ennyire zseniálisan beszélni a vásznon, de szerencsére tévedtem. A színészek is remekül játszottak. 90%

2019-12-02 15:58:35 TheDriver (5) #10

Noah Baumbach szuper realista, nagyon életszagú, szinte már dokumentarista stílusban mesél nekünk egy válásról, annak lelki hatásairól és hogy mennyire nem egyszerű egy ilyen életváltozás. Érződik a filmen, hogy a rendező a saját válását vitte majdhogynem filmre, illetve a két főszereplő közvetlen, vagy közvetett környezetében is volt válás a közelmúltban.
Remek film, egytől egyig fantasztikus alakításokkal, különösen Adam Drivert emelném ki, aki elképesztő erős végig, szerintem közte és Phoenix között fog eldőlni az Oscar díj sorsa. Scarlett Johansson talán még sosem volt ennyire jó, de a két sztárügyvéd Laura Dern és Ray Liotta is szenzációs. Aztán még ott van Alan Alda idős ügyvéd karaktere, aki az ember az embertelenségben. Zseniális casting. A rendezés, forgatókönyv hasonlóan bravúros. Kemény dráma végig, de mindig akad egy-egy poén, humoros jelenet, ami átlendít rajta. A film vége felé látható veszekedésjelenet, az abszolút csúcspont, a színjátszás magasiskolája.
Külön dicséret, hogy a film remekül mutatja be, hogyan tud egy abszolút békésen induló válás, teljesen elszabadulni, ahogy képbe kerülnek a pénzéhes, karrierista válóperes ügyvédek, akik révén egy teljes iparág épült erre.
Azért 1-2 negatívumot is tudok róla mondani, ugyanis rendezőnk a válást nagyon a gyerek elhelyezésre hegyezi ki, szinte minden körülötte forog a cselekményben. Véleményem szerint jobb lett volna, ha többet megtudunk a szereplők egymás iránt érzett érzéseiről, bővebben kifejthették volna, hogy mi vezetett a válásig, ezt hiányoltam. Valamint a végén lévő dalbetét nekem nem illett bele az egészbe.
De ezeket leszámítva az év egyik legjobb alkotása a Marriage Story, ami biztosan ott lesz az Oscar esélyesek között a legfontosabb kategóriákban. Sokat szidtuk az elmúlt időszakban a Netflix filmeket, de idén úgy néz ki 3 művel is fogják képviselni magukat a legfontosabb filmes díjátadókon.

2019-12-01 15:29:47 TheDriver (5) #9

Ha elfogult is enyhén, az azért van mert a rendező a saját válásából merítette az ihletet, gyakorlatilag azt vitte filmre.

előzmény: St4nt0N (#7)

2019-12-01 14:14:13 captain_b (5) #8

Én egyébként nem vagyok benne biztos, hogy elfogult a férfi javára:

A jelen időben, ahol kezdődik a film ő szenved sokkal jobban (bár az elején nekem nagyon tetszett Johansson fel-fel törő zokogása is, amikor senki sem látja, ez valamennyire ellensúlyozta, hogy ő "vígabban" volt el a procedúrával), ő az aki mintha kevésbé akarná az egészet, és tényleg vele van sokkal jobban kiszúrva. Első ránézésre. Mert aztán kiderül, hogy ezeket a kiszúrásokat ő a házasságuk alatt művelte, és végeredményben ezért vannak ott ahol. Még meg is csalta, még az egy éves LA-i állást sem fogadta el, ésatöbbi. Így a nagyobb képet nézve, nem érzem úgy, hogy a (leendő ex)férj oldalára elfogult. Bár lehet ez már inkább szubjektív mint objektív, hogy ki mennyire érzi súlyosnak egy-egy oldal bűnlajstromát.

előzmény: St4nt0N (#7)

2019-12-01 14:02:06 St4nt0N (?) #7

Kiemelkedő film, ha nem is zseniális. Enyhén elfogult a férfi javára, de ennyi belefér. Néhány jelenetet kicsit súlytalannak éreztem, cserébe az ügyvédek játszmájából jó lett volna valamivel többet látni. Ezzel együtt az év egyik legjob filmje. Szép lenne, ha itt is hasonló diskurzus alakulna ki, mint a borzasztóan túlértékelt „néprajzos horror” meg a „művészi DC-film” esetében.
(A Frances Ha ugyanebben az univerzumban játszódik, felesleges rugdosni, kedves 2-es.)

2019-11-30 13:05:02 captain_b (5) #6

A legjobb film, amit idén láttam. Mindkét főszereplő alakítása zseniális!
A kérlelhetetlen realitása annak, ahogy belecsúsznak ebbe az örvénybe, pedig egy percig sem kételkedhetsz abban, hogy itt tényleg mindenki jót akar. Nem csak magának és a gyereknek, de valójában még a másiknak is. Nagyon furcsa, tehetetlen érzés, ahogy a legnagyobb jószándék ellenére sincs más út, mint amit vászonra vitt a rendező. Minden annyira logikus, annyira nem hibás senki és egyben mindenki az... sokat ad ez a film, sokáig veled marad, lesz miről beszélni vele kapcsolatban itt is szerintem.
Most még friss az élmény, és igazán csak biztatni tudok mindenkit, hogy irány a mozi! (Vagy jövő hét végétől a Netflix. :) )

2019-11-23 11:10:35 Ágó (5) #5

A költőket azért szeretjük, mert a szavak erejével vissza tudnak adni valamit abból, ami leírhatatlan, visszaadhatatlan, megfogalmazhatatlan. Valamit abból, ami mélyen lelki, ami isteni dimenzió. Ugyanígy a filmeseknek is sikerül nagyritkán vászonra vinni a megfilmesíthetetlent. Noah Baumbach ilyet művelt.
7 éve volt, hogy utoljára ennyit adtam valaminek, de ez bizony most nálam: 10/10

2019-11-23 07:56:19 Mikkey (4) #4

A Művész moziban ment, a filmszerész filmklub keretében.

előzmény: TheDriver (#3)

2019-11-22 23:28:51 TheDriver (5) #3

Nektek hol volt szerencsétek a premier előtt 1 héttel látni? :)

2019-11-22 21:11:50 caulfield (5) #2

Igazi sziporkázás végig. Nagyot mennek mindketten, mint egymást kíméletlenül maró házaspár, a közegábrázolás is pazarul kimunkált. Akármennyire is egyszerű és bejáratott a történet, mégsem járatja le a Kramer kontra Kramer és a Mielőtt… trilógia kövezte hagyományokat, sőt, épphogy rájuk licitál. Szerencsére szinte semmi sem maradt meg a rendező egy korábbi fekete-fehér színű borzalmából. Viszont van a monopolivá feslett életek és az észrevétlenül eljelzálogosodott önképek feletti forrongás, illetve az ezt megsüvegelő fanyar cinizmus - a három ügyvéd a mellékszerepeikben lopják is a show-t rendesen. Igazából mindenki lop mindenkitől, de szerencsére a néző sem marad ki: ahogy a kezdeti komolytalannak tűnő vicces hangnem szépen áttűnik véresen komoly vallomásokká és ahogy a film a finom, apró rezdülésekre tudatosan építve képes berántani az intim terébe, na azt csak a legnagyobbak tudják így.

2019-11-22 15:50:43 dr. caligari (5) #1

Nálam Arany Vapiti mindhárom kategóriában, napokig elkísér.