Morbius (2022) ☆ 👁

(Daniel Espinosa)

amerikai akciófilm, dráma, horror, kalandfilm, sci-fi, thriller

2,2
★★☆☆☆
134 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-01-24 14:34:04 Gruden Gergo (2) #13

A Ki vagy Doki rajongoknak igazi feludules ez a jelenet es talan ad is +1 pontot a filmnek. Pont, mint a Doctor Strange filmben az Evil Dead rajongok eseteben:
https://www.youtube.com/watch?v=B2Stvx8Z53w

előzmény: BalaKovesi (#9)

2022-09-01 13:21:19 sa22 (2) #12

Mikor eszembe jut, hogy Matt Smith szerepelt ebben a filmben, mindig lehasad egy újabb darab a lelkemből! Több horcruxom van, mint Voldemortnak! :D

előzmény: BalaKovesi (#9)

2022-09-01 02:25:08 BalaKovesi (2) #11

:D Na igen. Én már csak arra lennék kíváncsi, hogy a folytatásban Morbius vajon Ned-et fogja-e megmorbolni, vagy végül Walter White lesz a végső áldozata. Nálunk egyébként ez a jelenet vitte a prímet.

Viccet félretéve (csak hogy szerepeljen valami olyan is a hozzászólásomban, ami nem OFF-ba tartozik), a Morbius az ékes példája annak, hogy azért nem eszik meg mindent a moziközönség sem, vagy ha igen, nem úgy, mint ahogy azt a stúdió szerette volna.

előzmény: Fatupi (#10)

2022-09-01 02:02:26 Fatupi (1) #10

Ez a jelenet sem volt utolsó
Egyébként barátokkal mi is Milo táncát várjuk általában legjobban a filmben
One of the scenes of history

előzmény: BalaKovesi (#9)

2022-09-01 00:17:11 BalaKovesi (2) #9

Számomra ez a jelenet ragadja meg igazán a Morbius eszenciáját (igen, ez így benne van a filmben). Egyébként másra nagyon nem is emlékszem belőle, de ezt a jelenetet napi szinten megnézem, valamint a film körül kialakult ironikus kultuszban is kiveszem a részem. :D Most is ezt fogom tenni: nézzétek, zseniális film. It's morbin' time!

előzmény: Leo_Stotch (#8)

2022-08-30 11:19:26 Leo_Stotch (1) #8

Gyakorlatilag arról szól, hogy két színes füst püföli egymást.

2022-06-15 12:29:56 fempolip (2) #7

Hogy minek tartom? Egy hatalmas kihagyott ziccernek. Ellenben nem szégyenteljes borzalom. Nem, nem lett kedvencem, nem is tetszett. Inkább úgy elszáguldott mellettem, érdektelenül.
A világépítés, problémák és a többiről nem beszélek, kapott elég reklámot. Már mindenkinek elege lehet belőle.
Amit megemlítenék az a negatív kampány hadjárat. Nem nézek trailert, kevés filmnek olvasok utána. De ez a film, amit kapott, és az, hogy milyen mennyiségben jött felém negatív kritika, az már szégyenérzettel töltött el. Főleg úgy, hogy amikor elkezdődött a gyalázása, még moziban sem! volt.
Hogy most ennyire beépültek volna az internet részeibe a fizetett tollforgatók, vloggerek és a többi kritikus azt nem tudom, de egyre feltűnőbb az esemény. És persze a birkák pedig egyből bégetnek utána.
Nem, tényleg nem jó film a Morbius. De nem is annyira borzalmas, mint amennyire sokan leírták. Persze legtöbb, előzetesből, és kiszivárgott hírekből építkezett. Mire kijött a film az emberekbe beleivódott, hogy nem lehet megszeretni.
A film töredezett, hanyag forgatókönyvvel, rendezéssel ellátott, sablonos, helyenként nem annyira feltűnően gagyi. Horrorhoz képest visszafogott. Semmilyen területen sem érzem a horror faktort, sem vér, sem gore, sem félelemkeltés stb. Ugye, amitől, bármelyik opciótól lenne horror a horror.
A szereplők közt nincs kémia különösebben. Talán a baráti viszont ápoló főgonosz és a főhős között van valami kapocs, de magyarázat nélkül átkapcsol a barát főgonoszba. Azaz történet megúszás.
A film első negyede viszont korrekt felvezetés. Színészek között nem találtam nekem szimpatikusat, akiért izgultam volna. A csapongások pedig majdnem meg is zavartak, hiszen, ha nem annyira érdekes az alkotás az ember nem figyel annyira oda.
Szóval egyszer, kicsit nehezebben, de meg lehet nézni.
Persze az is igaz, hogy nem én vagyok a legnagyobb rajongója a szuperhős moziknak. De van kivétel, igaz az már egy másik halmazba, a képregényhalmazba tehető. Hellboy és Sin City...

2022-04-25 23:53:08 Rorschach (1) #6

Szem nem maradt szárazon.

2022-04-04 07:07:19 Jason13 (2) #5

A Morbiusról alkotott véleményemet talán azzal célszerű felvezetni, hogy mi is a helyzet Pókember filmek jogaival. Nem szeretnék túlságosan elmerülni a témában, a lényeg annyi, hogy sokáig a Sony stúdió birtokolta a falmászó felett a hatalmat (ennek volt az eredménye a Sam Raimi trilógia és aztán az Andrew Garfield főszereplésével készült A csodálatos Pókember és folytatása). 2015 környékén aztán megegyeztek a Disney-vel, hogy Peter Parker feltűnhet az MCU világában és önálló mozikat is kaphat, melyek szintén részét képzik a terjedelmes képregény univerzumnak. Ezzel a megállapodással igazából mindkét fél jól járt, hiszen a bevételek megoszlottak a két stúdió között, a rajongók pedig végre üdvözölhették Pókembert a Bosszúállók között.
Igen ám, de a Sony fejesei ennyivel nem érték be. Akadt néhány karakter, akik a füzetekben nagy szerepet játszottak a hálószövő különböző kalandjaiban és rájuk nem vonatkozott a fentebb nyélbe ütött egyezség és a tulajdonaik megmaradtak a Sony kezében.
És itt jutunk el oda, hogy a Disney által birtokolt MCU mellett létrejött egy másik szuperhős univerzum, amit nevezzünk Sonyverse-nek, melyben azok a Pókember karakterek kaptak helyet, akik megmaradtak a stúdiónál.
Ilyen például Venom, aminek második részét 2021-ben mutatták be és jelen elbeszélésem tárgya, a Morbius.
Fentebb csak sikerült kissé terjedelmesen bemutatnom ezt a Marvel-es jogvitát, úgyhogy térjünk is rá arra, hogy milyen lett Jared Leto vámpíros zúzása.
Michael Morbius egy ritka vérbetegségben szenvedő tudós, aki arra tette fel az életét, hogy gyógymódot találjon a testét felemésztő kórra. Kutatásai során vámpírdenevérekkel kezd el kísérletezni, hogy aztán egy félresikerült próbálkozás során ő maga is egy vérszopó szörnyeteggé váljon.
Maga a történet alapjaiban véve egy tipikus eredet sztori, melynek során megismerjük a főhőst, az ő hátterét és motivációit, hogy aztán szert tegyen rendkívüli képességeire, kifogjon egy hozzá hasonló ellenlábast és némi akciózást követően igazi hős váljon belőle.
Nem egy bonyolult felállás ez, igazából az MCU- mozik is ebből a képletből dolgoznak, csak ott sikerül az esetek többségében úgy alakítani a sablonokat, hogy a végeredmény egy koherens és szórakoztató végeredményt adjon ki.
A Sony ugyanezzel a recepttel legyártott két igencsak pocsék mozit a Venom filmek képében, így azért a Morbius-tól én nem is vártam sokat, simán megelégedtem volna egy közepes látványparádéval.
Erre sikerült a fentebb ismertetett, bot egyszerű, de simán használható sztorira ráépíteni egy újabb vérlázítóan gyenge förmedvényt, ami a műfaj legpocsékabb darabjaival vetekszik minőség terén.
Pedig a játékidő első 30-40 perce még egész biztató. Itt se kell csodára számítani, de a cselekmény egész jó ütemben bontakozik ki, szépen épülnek a főszereplők, van értelem és logika a látottak mögött.
Ezt követően viszont teljes mértékben elhasal a produkció. Miután Morbius barátunk vámpírrá változik, a történet ok-okozati összefüggései kirepülnek az ablakon és a karakterek elveszítik minden funkciójukat, hogy a legalapvetőbb sablonok mentén teljesedjenek ki egyfajta karikatúrákká.
szerepében, semmi érdekeset nem tartalmaz későbbiekben a figurája. De ugyanez igaz ellenlábasára is. Kettejük kapcsolatát eleinte még épkézláb módon építgeti a film, hogy aztán egy huszárvágással gazfickó legyen a fickóból, aki némi szórakoztató ripacskodáson kívül más értékelhető jegyet képtelen felmutatni.
De a legjobb a nyomozópáros volt. Az ő jelenlétüket semmi nem indokolta, a történet alapvető momentumaira kontráznak rá erőltetett dialógusaikkal, miközben néhány logikai buktató is az ő jeleneteikhez köthető.
És ha már ennyire belemerültem a pocskondiázásba, meg ne feledkezzek a szerelmi szálról, ami annyira kidolgozatlanra sikerült, hogy aki kettőt pislog, le is maradhat róla.
Ezeknek a negatívumok azt eredményezik, hogy a film teljesen súlytalan, nincs semmi tétje a látottaknak, egy hatalmas üresség az egész produkció, ami képtelen arra, hogy legalább egy emlékezetes képsorral megajándékozza a nézőjét.
A látvány lett volna az egyetlen, ami ebből a gödörből kihúzhatta volna Morbiust, de ilyen téren sincs okunk az üdvrivalgásra.
Talán az első akciójelenet még beleesik a „szódával elmegy” kategóriába, de a többi zúzás igazi átláthatatlan CGI kapálózás, amihez képest a Venom- mozik csörtéi igazi kuriózumnak számítanak. Pedig a szimbióták összecsapásai se álltak másból, csak fertelmes vizuális effektekből, viszont ott legalább helyenként ki lehetett szúrni azt, ki-kit gyepál éppen.
A Morbius ehhez képest maga a pokol, amin a töménytelen mennyiségű lassítás sem segít. Sőt, a fináléban látható „epikus” harc olyan, mintha a borzasztó koreográfiára és a kínos animációra még valami sötét szűrőt is ráhúztak volna, ami aztán tényleg élvezhetetlenné tette az egész akciózást.
Ezek után gondolom senkit nem lep meg, hogy a vágás és az operatőri munka szinte értékelhetetlen. A legszomorúbb az egészben, hogy olyan szakemberek ügyködtek a háttérben, mint Pietro Scalia (rengeteg Ridley Scott film vágója) vagy éppen Oliver Wood ( a Bourne- ultimátum és a Die Hard 2. operatőre), akik nem épp amatőr senkik.
A zenei aláfestésről még nem esett szó, nagyon nem is lehet érdemben nyilatkozni róla. Jon Ekstrand komponista nem erőltette meg magát, rendkívül felejthető tételeket szerzett a látottakhoz, melyek ebben a formában illeszkednek is a film csapnivaló minőségéhez.
De nem lenne korrekt, ha csak ész nélkül fröcsögnék, úgyhogy azért megemlíteném, hogy a színészi játék egy-két esetben nem is olyan rossz. Jared Leto például tisztességesen eljátszotta az egysíkú szerepét. Sőt, ő legalább nem csinált komplett hülyét magából, mint Tom Hardy a Venom esetében. Matt Smith pedig szemmel láthatóan élvezettel ripacskodott gonosz ellenlábasként. Igaz, hozzá köthető néhány egész kínos jelenet, de ezek legalább szórakoztatóak a maguk alpári módján.
És ami a szememben talán a legnagyobb erőssége volt a Morbiusnak, az a humor mellőzése. Igaz, akadt néhány rettenetes poén, de a készítők jól láthatóan itt egy komorabb és sötétebb tónusú alkotásban gondolkodtak, ami illett ehhez a vámpíros körítéshez és a Venom stílusához is közelebb állt volna, mint a kínos viccek erőltetése.
Meg is merném kockáztatni, hogy én a Morbiuson még jobban is szórakoztam, mint a két Tom Hardy-s CGI szerencsétlenkedésen, mert itt nem akartam a vetítőterem sötétjében lekaparni az arcom.
Ez azonban az összképen nem sokat segít.
Ahogy a stáblistás jelenetek sem, melyek alapján egyértelműen látszik, hogy a Sony kétségbeesetten próbálná hozzácsatolni magát az MCU univerzumához. Reméljük, Kevin Feige a későbbiekben észnél lesz és nem engedi, hogy ezek a félresikerült karakterek megjelenjenek a későbbi Bosszúálló kalandokban.
Azt hiszem, mindent leírtam, amit szerettem volna. A Morbius egy minden egyediséget és ötletet nélkülöző, unalmas, kidolgozatlan, logikai bakiktól és pocsék akcióktól hemzsegő, stílustalan ipari termék, amiben hiába lettek volna érdekes ötletek (a vámpírmítosz összevonása a szuperhősök világával), azokat agyonnyomták a túlhasznált sablonok és a rossz döntések.
Tisztán látszik, hogy a Sony semmi mást nem akar, csak ész nélkül lemásolni az MCU világát, de ez sok jót nem eredményez az eddigiek alapján, hiszen a pénzéhség mellett szükség lenne kellő tehetségre és ambícióra is.
Sebaj, majd soron következő Kraven, a vadász hátha jobb lesz (nem hiszem).

2022-04-01 20:45:55 BonnyJohnny (2) #4

A hanyagul megírt, lyukas, értelmetlen és ostoba forgatókönyv, a pocsék rendezés, valamint a kínlódó és/vagy kallódó színészek ellenére még kettes szinten tartja magát a film (jobb pillanataikban Leto és Smith is értékelhetőek), de a stáblista közbeni jelenetekkel megint csak a Sony esztelen kapkodását látom.
Kegyelem kettes.

2022-03-31 21:09:06 Ubul (?) #3

imdb 4.6 wtf

2022-03-31 19:31:41 deathcode (3) #2

Ha van ilyen, akkor IMDb-n a 'Did you know' szekció alatt, a 'crazy credits'-nél megtalálod :)
Betűk közben van két jelenet, a végén nincs.

előzmény: Umberto (#1)

2022-03-31 17:50:57 Umberto (3) #1

Aki látta már, kérem, mondja el: van stáblista utáni jelenet?