Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002) ☆ 👁

Star Wars II. rész: A klónok támadása

(George Lucas)

amerikai akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi, szerelmi történet

3,3
★★★☆☆
1294 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

  • 1
  • 2
2017-12-12 19:38:55 Fatupi (4) #107

Elromlott a jetpack a hátán, és nem tudott elrepülni. Előfordul :P

előzmény: ChrisAdam (#105)

2017-12-12 16:55:44 Mizi (3) #106

Azért Obit elég jól megizzasztja, pedig ugye nem erőhasználó. Windu meg kábé a "legleg" jedi mester elvileg.

előzmény: ChrisAdam (#105)

2017-12-12 14:19:41 ChrisAdam (3) #105

De sajnos Jango se kapott szerintem elég teret. Lehetett volna veszélyesebb ellenfél, és nagyon könnyen kinyírják.

előzmény: Mizi (#104)

2017-12-11 16:20:44 Mizi (3) #104

Nekem meg ez az örök hármasom, mivel ezt a részt már gyerekként se szerettem igazán, ellentétben a Baljós árnyakkal, sőt mai napig szembemegyek a közvélekedéssel és úgy gondolom, hogy az jobb film. Ami igazán jó szerintem a klónokban, az Jango.

előzmény: ChrisAdam (#103)

2017-12-11 11:44:00 ChrisAdam (3) #103

Ez az idő is eljött, az örök négyesem egy hármassá redukálódott. Gondolkodtam és lehet, hogy ennek az az oka, hogy a Machete Order szerint nézem, tehát A birodalom visszavág után. Míg a Baljós árnyak után felüdülés eme darab, addig az ötödik epizód után kész katasztrófa.
Most nem sikerült tolerálnom Anakint, valamint Padmé és az ifjú Jedi kínkeservesen szar románcát. Maga a film egyébként unalmas volt sok helyen, rengeteg felesleges elem, jelenet van benne. Dramaturgiailag is hullámzó, az effektek sok helyen kínosan rosszak. A geonosisi csata a klónok megjelenése után viszont zseniális és a kezdő coruscanti hajsza is remek. Még mindig azt mondom, hogy Lucasnak jobban át kellett volna gondolnia ezt az egészet, nagyon nincs meg az egyensúlya ennek a prequel trilógiának, ez örökké gyász lesz a szívekben, mit hagyott ki az öreg... Ehhh.

Na, de nem rossz film, fáradt is voltam, hangulata is megvan azért, viszont banális baromságok éktelenkednek benne. Tudom, valószínű ennek beismerésével léptem a felnőttkorba, hát ez van. :)

2017-01-09 02:38:23 lukivaker ekekapája (2) #102

Talán egy minimális, apró fokkal jobb, mint a Baljós árnyak, de még akkor sem tud számomra szinte semmi értékelhetőt felmutatni. A klónhadsereg körüli bonyodalmaknak pedig utána kellett néznem, mert egyszerűen a filmből alig derül ki róla valami.

2017-01-05 21:35:31 Fatupi (4) #101

Obi-wannak biztos le volt kötve minden ideje, mert a félőrült Maul-imitátor még ott is rátalált. :D Egyébként annyit még hozzátennék, hogy Palpi már az első rész történései közben felfigyelt Anakinra és a klónok támadásáig már a mentora volt. Szóval nem tudhatjuk, hogy évekig mivel fertőzte Anakin agyát.

előzmény: ChrisAdam (#100)

2017-01-05 20:44:56 ChrisAdam (3) #100

Ez azért eléggé érdekes kijelentés, mert oké, természetesen valakiből valami lesz - egy cuki kis Anakinból a véreskezű Vader. De ugyanakkor tegyük hozzá, Vader volt előbb úgymond, az már inkább Lucas hibája, hogy nem tudott egy háromdimenziós gyermek Anakin karaktert írni Vaderből, amiben már akkor látszik a vaderi vonás.
És az is Lucas hülyesége, hogy állandóan magának ellentmond: a padawan Obi-Want mesterré teszi egy perc alatt, aki majd felneveli az amúgy is necces, meg egyébként kiválasztott Anakint, miközben ott van egy erre tapasztaltabb, alkalmasabb Yoda vagy Windu vagy bárki más. (Ez a motívum persze feltűnik A klónok háborújában is, amikor a megviselő harcok közepette kap a még éppen lovaggá ütött Anakin egy padawant, ami által "mester" lesz - ha hivatalosan nem is, de gyakorlatilag Ashoka mestere volt Anakin. De Obi-Wan jól tudta, hogy Anakin milyen forrófejű és legkevésbé sem engedelmes tud lenni, de mintha hallanám, ahogy mondja: "De Yoda mester, ha nem lehet lovag, hisztizni fog, azt senki sem akarhatja." - "Hmm. Igazad van, egy tanítványt, azt kapjon maga mellé. Csak a száját, azt fogja be.")

Egyébként Anakin útja teljesen érhető, ahogy Fatupi mondja eggyel lejjebb: Anakin a 9 éves álmodozó, aki a nyomorból hirtelen a "jólétbe" kerül, kinyíl előtte a világ, de ugyanakkor elveszíti anyját, aki amúgy korántsem volt "megkötözve" anyja által, saját kis világát élte, aztán bekerül a Jedik szerzetesrendjébe, ahol szinte folyamatosan csak okítják, fegyelmezik, tanítják és rendszabályozzák. És közben pedig megjelenik Padmé, a kamasz gyerek, főleg, ha pimasz, nem nagyon tartja a száját (meg mást se). Persze ettől függetlenül sokkal szebben és precízebben, kevésbé sablonosan is ki lehetett volna bontani Anakin rossz útra térő karakterét.

Sajnos az ilyen dolgokban nagyon nem konzekvens a Star Wars, azt a kérdést is feltehetjük, hogy ha Luke túl idős volt huszonkét évesen, mikor Yodához ment, akkor miért nem tanította gyerekkorától fogva Obi-Wan a kis Luke-ot? Ha nem jön R2 a tervrajzokkal, akkor úgy hal meg Luke a poros sivatagban, hogy azt se tudja, eszik-e vagy isszák az Erőt? Szóval igen, felesleges ezekre választ keresni. :)

előzmény: o0o (#98)

2017-01-05 20:06:15 Fatupi (4) #99

Szerintem Anakin megváltozása nem Obi-wan sara, (bár ő is elég tapasztalatlanul kapott tanítványt) hanem a Jedik tanításai már nem váltak be egy 9 éves gyereknél (Windu is mondta, hogy túlkoros már), akinek már érzelmei vannak és kötődése más személyhez. Így gyakorlatilag 10 évig magában kellett tartania minden heves érzelmét, felindulását, szenvedélyét. (Ráadásul ő maga is sokkal "menőbb" dolognak képzelte a Jedi létet.) 19 évesen úgy, hogy ilyen körülmények között volt ennyi ideig, természetes, hogy ki volt éhezve egy Padmé társaságára (akit ráadásul már ismert is). A buckalakókon kitöltött bosszúja során pedig először érezte, hogy tele van erővel és energiával.

előzmény: o0o (#98)

2016-12-18 22:17:47 o0o (2) #98

Itt is újranézés, hasonló indokkal. Egyszer arról is kéne egy epizód-közi különmozi, hogy hogy sikerült Obi Vannak a nyílt szívű, bátor és szupertehetséges srác Anakinból ezt a már-már a gyöngeelméjűségig pszicho-, szocio- és még ki tudja milyen-pata Christensen-féle kamaszfigurát "kinevelnie". Nem csak hogy valami messzi, peremvidéken túli, tökéletesen destruktív és amorális közeget választhatott a tanítása helyszínéül, de még ráadásul mindent el is ronthatott a nevelőmunkája során, amit csak el lehetett rontani. (A tapasztaltabb Yodára kellett volna bízni a srácot, szebb véget ért volna a történet.) Basszus most jöttem rá, hogy valójában Obi Van a széria legnegatívabb figurája, ő csinált egy eredetileg makulátlan alapanyagból Darth Vadert!

2016-12-17 18:01:01 ChrisAdam (3) #97

Rogue One előtti újranézés:
Mérföldekkel jobb, mint a Baljós árnyak. Összeszedettebb, izgalmasabb, a sztori kiváló, igazából A klónok támadása csak pár apró dologban bukik el. Kezdjük ezekkel:
- Anakin Skywalker és Padmé Amidala. Már megint nem új dologról beszélek, hisz az egész univerzum az ő románcukat siratja. George Lucas egyértelműen nem ért a szerelmi szálhoz, sajnos a giccs teljesen elcseszi a közös jeleneteik szinte 80%-át. Egyetlen egyszer éreztem a giccset indokoltnak, amire azt mondom, az maradhatott volna: mielőtt kimennek az arénába, szerelmet vallanak. Persze ezt is hihetetlen közhelyekkel kikövezve, de legalább van neki indoka, hogy megtegyék, nem pedig csak idilli környezetben tracspartiznak és medvedisznóemberekről ugrándoznak. Han és Leia románca azért volt jó, mert a háttérben megbújt úgy, hogy közben mindvégig láttuk - fejlődni, működni, kiteljesedni. Szerelmet egymásnak pedig csak egyszerűen, egy-egy szóval, vagy éppen tettel, nézéssel vallottak. Anakin és Padmé viszont megerőszakolják egymást szavaikkal és így szappanoperaszerű klisészagú, homlokráncoló kijelentések lesznek, amiknek semmi, de semmi bájuk nem lesz. Felesleges percektől szabadulnánk meg, ha azok kimaradtak volna a végső vágásból. Kit érdekel például, hogy Padmé 12 éves korában kibe volt szerelmes? Mégis kit? Anakin meg olyan nyomulós, hogy már zavarba ejtő. Nem Padménak, a nézőnek. Az elejétől kezdve, sokkal szebben, finomabban kellett volna árnyalni a vonzalmat, Padménak pedig nem feltétlenül kimutatni viszonzását, csak abban az ominózus jelenetben, mikor az aréna felé tartanak.
Csúnyán el lett baszarintva sajnos.
- Jar Jar Binks. Hála a Tervezőnek, nem volt benne összesen három percet, de az egyik mégis homlokcsapásra ad okot: Palpatine teljhatalmát a suttyó, kétbalkezes Jar Jar Binks, megbízhatatlan gungan szavaztatja meg. Újra és újra jókat nevetek ezen. (Persze a gond már Amidalánál kezdődik, hogy ráhagyja a helyettesítést.)
- A látvány. Sajnos a HD-ra filmezés és a rengeteg effekt megtette a hatását, néhol szörnyen rossz ez a megoldás, olyan dolgokat is számítógéppel állítottak elő, ami kétségkívül megmagyarázhatatlan, de ezen már sokszor lovagoltunk.
- Yoda és Dooku párbaja. Kegyetlen szar, szegény öreg barátunk.
- Túl sűrű. Mint a harmadik rész. Míg a Baljós árnyak egy adag üres banthakonzerv, addig a második és a harmadik rész - főleg az utóbbi - bele van zúdítva ebbe a kétszer 140 percbe, holott sokkal többet érdemelne a történet. Érződik, hogy Lucas betekintést akar nyújtani a klónháborúkba - lásd, coruscanti csata és a geonosisi ütközet -, ugyanúgy Obi-Wan és Anakin mester és tanítvány kapcsolatát be akarja mutatni - rövid epizód a coruscanti hajszáról -, Anakin és Padmé szerelmét akarja "szépen" kidolgozni, a Köztársaság válságát, a múlt történéseiről akarja a leplet lehúzni - klónhadsereg, közelgő háború és a többi. Csak a Szentlélek az Erő tartja egybe a filmet e sok minden alatt, számomra nem roskadt össze. De mégis mindegyik csökevényes, nem egész, nem mondom azt, hogy na, ez tényleg rendben van. A nagy ziccer, hogy a klónháborúkról nem tudunk meg semmit, holott mindenkinek nagy hivatkozási pont a Galaxis nagy háborúja a későbbiekben, a későbbi kronológiák számtalan története szól abból az 5-6 évből. Hacsak nem akarjuk megnézni A klónok háborúját, márpedig nem akarjuk, akkor csak egy rövid bepillantást nyerhetünk abból, hogy milyen is ez a háború - A klónok támadása még nem fókuszál oda, A Sith-ek bosszúja pedig éppen kilábal, már nem fókuszál oda. Személy szerint inkább megnéztem volna egy egész estés filmet A klónok háborújáról, a véres, galaxisokra kiterjedő frontvonalra, amiben még árnyalhatta volna Lucas Anakin és Obi-Wan kapcsolatát, Anakin és Padmé szerelmét, a Köztársaság és a Jedik romlottságát, Anakin átváltozását. A Baljós árnyak helyett, teszem azt.
Ugyanígy baromság szétszedni Anakint és Obi-Want a film elején, miközben pont látni akarjuk, ahogy a két "testvér" vállvetve harcol, kutat, nyomoz és a többi. A Jedikről alkotott kép pedig egyre inkább olyan lesz - idő hiányában -, hogy ők csak ülnek és pofáznak, aztán ha nagy a baj és tisztán látszik, mi az, akkor előveszik fénykardjukat és azért elmennek kicsit harcolni. A Jedik harcosok, bölcs emberek, de ennek ellenére a Baljós árnyakban és ennek a felében csak ülnek és a fejüket vakargatnák. Még egy plusz, ami miatt jó lett volna egy klónháborús rész. Dyass mester ténykedéseiről és hogy ki az a Tyrannus, mi történt és ki készítette a klónhadsereget, ha nem olvastad a könyvet, vagy nem néztél utána semminek, akkor ez csak szürke homály marad, hiszen erre sem marad idő.
Lucas, IDŐ!!! Úgy volt vele, hogy "ráérünk arra még", aztán a végén meg kapkodva halámolta fel a történéseket.

Mindezek ellenére A klónok támadása már korántsem feketebárány, a Star Wars mezőnyben habár hátul kullog, élvezhető, izgalmas, Hayden Christensen se olyan szörnyű, ha az ember nem szinkronosan nézi. A mészárlás utáni kiakadása például nem olyan szörnyű, kövezzetek meg, mint ahogy maga a mészárlás sem, csak rosszul van kicsit tálalva, de ez nem a srácon múlt. Padmé Amidala "a harag emberi dolog" mondata még mindig elképesztően nevetséges.
Tehát összességében bőven jó A klónok támadása, a geonosisi ütközet látványos, izgalmas, epikus, sosem tetszett ennyire, mint most. A coruscanti hajsza is remek, az egyik legjobb akciójelenet a prequel trilógiában. A kaminoi látogatás, Fett-Kenobi párbaj kurta és nem valami jól rendezett, de még elment. A történet tehát nagyon ott van, semmiben nem szenved hiányt. A hangulat meg... sötétebb, de még mindig nem ér az eredeti, szent trilógia nyomába.
De hát oda nem sokan érnek el.

Ui.: Kis érdekesség. Természetesen megvan az oka, hogy miért nem vagyunk többet a klónháború frontjain. A harmadik rész első vágása öt óra volt, melyben a coruscanti ütközet mellett párhuzamosan öt csata ment volna. Lucas A Sith-ek bosszújában akarta bemutatni a klónháborúkat, s mivel ez nem sikerült, ezért lett később többek közt az animációs sorozat. Kár. Előre kellett volna gondolkodni kicsit és nem megrendezni a Baljós árnyak. Jut eszembe, lehetséges, hogy a Baljós árnyak Jar Jarra van értve?

2016-12-07 21:58:50 noresz02 (5) #96

Rogue One bemutató előtti újranézés folytatása. Ez az epizód nálam már komplexen illeszkedik a Star Wars univerzumba, tuti a hangulata végig. Az első rész "remek" humorát hozó Jar Jar-t stílusosan építik le, megkapjuk helyette C-3PO fanyar, szerethető poénjait. Lucasnak csak azt kellene végre megértenie, hogy csatajelenetben, katartikus pillanatokban nem kell szórni a humorbonbonokat. Ewan McGregor Obi-Wan-ja szép ívet ír le, jól építkezik az előző részre a játéka. Én megbarátkoztam Hayden Christensen Ani-jával is, a hisztis, nyávogós, gyerekes jelzővel ellátott kritikáknak nem sok értelme, hisz ezt a szerep karakterfejlődése adja. Dooku gróf végre egy összetettebb főgonosz, az arra hajlamosak már tudnak szorítani neki is. Kezdek belelendülni.

2015-12-23 15:21:38 Tomsa (?) #95

Homok.

2015-11-25 10:09:52 Korben (?) #94

Nem elég, h gyenge a rendezés-forgatókönyv-színészek, még a látvánnyal is gond van. Ugyanis sztem túl 'művi' a film (animációs film?). A baljós árnyak-ra ez nem volt jellemző. Ilyen szemponból az jobb film. A párbajozós csaták viszont jók (úgymint az előző részben), viszont a csata dögunalom, csak a darálás megy,semmi izgalom. Pedig tényleg vmi jobbat vártam az előzőhöz képest(lehet ez volt a baj:)). Csak reménykedek (most sorba nézem), h ezután csak jobb jöhet.
/Az ébredő erő alkotói kevés számítógépes jelenetet ígérnek,ha ez igaz akkor az új résszel nem lesz ilyen gond,egyébként ottvan tökéletes mintának a Mad Max: A harag útja/

2015-09-23 13:30:13 Calavera (?) #93

igazad lehet, de egy könyvtárban ülő, orvosnak készülő egyetemistából soha nem lesz ketrecharcos. magyarul, ha ilyen nyámnyila, hogy a homokkal beszélget, stb, akkor nehogy már ő lesz a legnagyobb sötét nagyúr. vagy visszafelé, ha a 4-5-6ban így lettt bemutatva, akkor tartság már magukat ahhoz, hogy legalább ne egy klimaxoló kiscsajt csinálnak belőle fiatalaon, de miengy is.a film felejthető.
/watch?v=7fTuq3bOtjg

előzmény: ChrisAdam (#92)

2015-09-04 18:46:38 ChrisAdam (3) #92

Mondjuk ez elég baromság volt, már bocsáss meg. :) Anakin Skywalker nem Darth Vadernek tanult vagy született. :) Palpatine se a félelmetes Vadert látta benne, de mégis azzá tette.

előzmény: Calavera (#90)

2015-09-04 14:46:34 Mizi (3) #91

Anakin szerepét azért Hayden Christensen kapta , mert jól mutatott együtt Natalie Portman-nel.

előzmény: Calavera (#90)

2015-09-04 13:35:48 Calavera (?) #90

ez a folyamatos nyávogás és siránkozás amit ez az Ani gyerek előad....hát nem egy Darth Vader jut eszembe azonnal!

2014-12-07 11:11:27 tomside (3) #89

Újranéztem. Rémlett, hogy anno is kikeltem Anakinkék csöpögős szerelmi szálán, de hogy a Naboo tényleg ennyire Brazília, az most rendesen földhöz tett, szenvedve néztem ezt a szálat. Ezt a gépelést pedig itt befejezzük és gyorsan lapozunk, mielőtt az objektivitás végképp győz bennem és átpontozom ezt a trágyát kettesre.

2014-07-13 23:05:14 gomez1000 (2) #88

És a film zenéje is idegesítő, túl akarja harsogni a jeleneteket...

2014-05-07 09:08:37 elmouse (2) #87

Én is újranéztem, és tényleg rosszabb, mint a Baljós árnyak. Anakint legszívesebben pofán vágtam volna. Direkt felirattal néztem, hátha így nem annyira nyafog, de sajnos igen.
Egyedül a klónsereg felbukkanása menti meg a filmet. Szívesen megnéznék egy olyan filmet, amiben egy osztagot követünk, de nincsen benne semmi jediskedés. Ryan közlegény első félórája SW-ba átültetve. :D
Nekem az arénás csata sem tetszett, a jedik össze-vissza rohangálnak, meg csapkodnak ide-oda a kardjukkal. Tragikus.

előzmény: critixx (#66)

2014-05-05 20:54:50 ChrisAdam (3) #86

Hmm, én is ki fogom próbálni ezt a Machete Ordert:)

előzmény: Tenebra (#85)

2014-05-05 20:31:26 Tenebra (3) #85

újranéztem, és tetszett. Tele van faszsággal (szerelmi szál, kicsit bénácska poénok, Jar Jar, logikátlanságok, kidolgozatlan Dooku és összecsapott végső párbaj), de amúgy meg összességében az I. részhez képest élvezetes, korrekt SW-film. Nem a legjobb, de élvezhető, és van benne valami dráma végre, nemcsak akciójelenetek láncolata, mint az I. rész...

A Machete Order pedig csak javított rajta. Igazából lehet, ha hagyományos sorrendben nézném, továbbra is 3-as lenne. De így, a Birodalom visszavág után nézve egészen más megvilágításba kerül a sztori. Olyan, mint egy flashback az V. rész után. :D És mikor Anakin mészárol a Tatuinon, akkor valahogy az ember, így a IV. rész friss élménye után visszagondol annak Tatuinos jeleneteire, mikor is Owen bácsiékat kinyírták a Birodalmiak. És így másképp nézem a II. rész ezen jeleneteit, hiszen eszembe jut, hogy Anakin az anyja miatt öldököl, nyítja ki a buckalakókat, melynek egyenesági következménye, hogy a család megmaradt tagjai a IV. részben fűbe harapnak - mégpedig Vader, azaz Anakin keze által, ha közvetetten is. Hiszen ő irányítja a birdalmi katonákat, az ő parancsára irtanak ki mindenkit, aki a Halálcsillag terveit birtokolhatja. Szóval egész más megvilágításba kerül így A klónok támadása.

A geonosis csata pedig egyszerűen csak fasza. Epikus, grandiózus, jó látni, ahogy felszisszen több tucat lézerkard, és aprírtják a doridhadsereget a leendő birodalmi katonákkal. :D Van ebben valami bizarr gyönyör. :D

Ma jöhet a III. rész, majd zárásként a VI. :D Éljen a Machete Order!

2014-03-20 07:36:23 BonnyJohnny (2) #84

Egyrészt eleve nem értem, miért kellene az első számú főszereplőnek a legszimpatikusabb karakternek lennie. (Bár legtöbbször az.)
Másrészt minden előny Obi-Wan mellett szól, ahogy Chris is írja, ő egy idősebb, tapasztaltabb, bölcsebb, lazább figura. Valamint személyisége is az "abszolút jó", míg Anakin (sorsának megfelelően) ingatag, sötét jegyeket is mutató karakter.
Persze egy megfelelő forgatókönyvíró, rendező és színész kezei között ez az összetettebb, izgalmasabb karakter is érvényesülhetne. De akkor is Obi-Wan lenne a szimpatikusabb.

előzmény: kobretti88 (#82)

2014-03-19 19:08:04 ChrisAdam (3) #83

Miért? Elvégre Kenobi a jó és a bölcs, összességében pozitívabb karakter :)
Persze értem, mit mondasz.

előzmény: kobretti88 (#82)

2014-03-19 18:58:40 kobretti88 (2) #82

Az azért elég baj, hogy Kenobi szimpatikusabb mint Anakin. Annak ellenére, hogy utóbbi a főszereplő.

előzmény: BonnyJohnny (#80)

2014-03-19 18:40:53 ChrisAdam (3) #81

Szerintem még a tatooine-i jelenetek vállalhatóak. :) Na jó, tudjátok hogy vagyok ezekkel a filmekkel :)

előzmény: BonnyJohnny (#80)

2014-03-19 18:07:43 BonnyJohnny (2) #80

Én úgy fogalmaznék, hogy (majdnem) minden jó, amiben Kenobi van, és (majdnem) minden rossz, amiben Anakin. :P
Meg úgy is lehet, hogy ahogy indul (a városi, főleg az alvárosi! környezetre gondolok), az hangulatos, aztán romlik a színvonal, amit csak Jango és Dooku Obi-Wannal közös jelenetei tudnak feldobni. Anakakin és Amidala jelenetei pedig kivétel nélkül és folyamatosan csak lehúzni. :P

előzmény: kobretti88 (#79)

2014-03-19 17:57:31 kobretti88 (2) #79

Egy fokkal talán jobb mint az első rész, de még így csak közepes.

Pozitívumok:
- látványos harcok
- John Williams zenéje továbbra is jó
- Jango Fett
- kevesebb Jar Jar


Negatívumok:
- rossz forgatókönyv
- erőltetett szerelmi szál
- nyafogó főszereplő


2013-05-28 20:40:33 ChrisAdam (3) #78

De ennek mi értelme volt?

előzmény: critixx (#77)

2013-05-28 20:38:05 critixx (1) #77

Megjegyzem, ez a film volt az a pont, mikor Lucas úgy döntött, 35ös nyersanyag helyett digitálisra, mégpedig HD-re forgat (2002-ben ez volt az elérhető legjobb nem analóg felbontás), ami nagy hiba volt. Az összehasonlítás végett: [link] A piros a 35ös nyersanyag felbontása, a zöld a HD-é.

2013-05-28 20:37:20 ChrisAdam (3) #76

Néé, egyetértünk. ;)

(most épp azon agyalok, hogy valaki hogy nem szeretheti a Star Warsot?)

előzmény: BonnyJohnny (#75)

2013-05-28 20:35:04 BonnyJohnny (2) #75

Az biztos, hogy a második rész képi világa már túúúl van nem is tudom... már művi érzést kelt. A harmadik rész valóban vissza vesz ebből. Az jobban is néz ki. Hogy az első még annál is jobban-e, arra már nem emlékszem. De elhiszem amúgy.

előzmény: ChrisAdam (#74)

2013-05-28 20:31:06 ChrisAdam (3) #74

De kevésbé látszik, mint itt. Ott sokkal természetesebb az egész, ott arra törekedtek, hogy a cgi (szídzsíáj :D) a valóságot tükrözze és nem estek túlzásokba soha. Tehát szerintem, ezt most bátran ki merem jelenteni, hogy a Baljós árnyak a három rész közül az egyik leglátványosabb film (ráadásul itt még forgattak valós helyszíneken és azt javították fel cgivel). Ez a rész pedig minduntalan tolakodik látványvilágával, már-már tényleg animációs film feelinget ad sajnos. A harmadik rész emlékeim szerint visszavesz ebből a tolakodásból és csak szimplán lesz animációs....
(amúgy hogy lenne már rekord? a III rész tuti 100%-ban használ cgi-t.)

Amúgy két 'tudat' kavarog, háborúzik bennem: a rajongói énem, aki szereti ezt a filmet és az évek során itt felszedett kritikusi énem, aki pedig nem igazán szereti ezt a filmet.

TomPowell: Igazad van, hasonlóan érzek én is. Bár a harmadik azért veri az elsőt hangulatban, mert iszonyú sok minden kulcsfordulat játszódik le és a végén szinte látod már a negyedik részt. :)
Jajj, de várom már a következő részeket!

előzmény: BonnyJohnny (#72)

2013-05-28 20:26:59 TomPowell (4) #73

Akkor kevésbé steril, mint mondjuk a két folytatásban, ezért érzem - minden hibájával együtt - közelebb magamhoz abban a részben a Star Wars hangulatot.

előzmény: BonnyJohnny (#72)

2013-05-28 20:13:20 BonnyJohnny (2) #72

Szolidabb CGI használat? A jelenetek 95%-ban van CGI, amivel máig rekord, pedig lassan 15 éves lesz.

előzmény: TomPowell (#71)

2013-05-28 20:11:52 TomPowell (4) #71

Úgy vagyok vele, hogy részleteiben erősebb, de a Baljós Árnyak - lehet, hogy csak a szolidabb CGI használat miatt - számomra szerethetőbb, Star Wars-osabb. Én is hasonlóképp vagyok, mint Chris, és az első kettő rész színvonalban egész közel van egymáshoz.

előzmény: Dynast Grausherra (#62)

2013-05-28 19:56:43 ChrisAdam (3) #70

erre a részre inkább mondom hogy Star Wars.

Furcsa, mert a Baljós árnyak sokkal jobban Star Wars, mint ez. Ennek viszont sokkal jobb részei vannak, ahogy írtad is. Amúgy most hirtelen komolyan nem tudom, melyik jobb, ez vagy a Baljós árnyak.... alább azt mondtam, ez közel a zseniálishoz, pedig nem. Ahogy simijohnny írja, énnekem is egyre jobban száll ki a fejemből, míg tegnap egész este Star Wars hangulatom volt. Most már inkább a négyes aljához megy le, míg az első egyre jobban erősödik.
Újra kéne már néznem. :(

előzmény: Victor Vance (#69)

2013-05-28 19:42:47 Victor Vance (4) #69

Szerintem sokkal jobb ez, mint a Baljós árnyak, erre a részre inkább mondom hogy Star Wars. Bár gyerekként mindegy volt, de így újranézve már egyre inkább kitüremkednek az amúgy sem halvány hibái, a szerelmi szál, amit Lucas úgy elbaszarintott ahogy van, külön fájdalmas hogy az eredeti trilógia Han-Leia párosa után csak ennyit sikerült összehoznia, pedig ez a saga szempontjából sokkal fontosabb, mint amaz volt.
Viszont, mint Chris, úgy énsem tudom nem szeretni ezt a filmet, mert ígyis tele van néhány nagyon jó, és ütős jelenettel, amikor Anakin elindul bosszút állni a buckalakókon, Lucas remekül megidézi John Ford westernjeit, a Monument Valley-re hajazó sziklákkal, és naplementével. Az utolsó jelenetek szintén ütnek, amikor a klónkatonák sorba állnak, Yoda vészjósló mondataival, aztán néhány másodpercre Palpatine elégedett arccal tekint le a seregre, közben szól John Williams páratlan zenéje. Az ilyen pillanatok miatt nem ásom el ezt a részt, minden hibája ellenére.

2013-05-28 19:38:55 BonnyJohnny (2) #68

Ebben is egyetértek Hanniballal. (Bármi is történt az első rész topicjában.) :)

előzmény: Hannibal Lecter (#64)

2013-05-28 19:38:19 simijohnny (1) #67

Pár napja láttam, de semmire nem emlékszem belőle, az elsőből is csak képek maradtak meg. Jar-Jar ide vagy oda, ez a SW alja.

előzmény: ChrisAdam (#61)

2013-05-28 19:38:10 critixx (1) #66

Ellene megyek az általános vélekedésnek, szerintem ez rosszabb film mint a Baljós árnyak. Mondjuk majdnem tíz éve láttam utoljára.

2013-05-28 19:38:06 BonnyJohnny (2) #65

Hasonlóan érzek én is az új... mármint a régi... szóval a McGregor féle Obi-Wannal. :) De egyébként ez is csak a kontinuitást erősíti. Hisz a Guinness féle Ben Kenobi is magabiztosan mozgott Moss Eisley-ban, és a csíntalan mosoly az arcán is sokszor ott ült. Egyébként McGregor át is veszi Guinness pár manírját.

előzmény: Dynast Grausherra (#62)

2013-05-28 19:36:40 Hannibal Lecter (2) #64

Szerintem az is roppant gyenge húzás volt. Nagyjából annyira, mint R2-D2 szerencsétlenkedése A Sith-ek bosszúja elején.

előzmény: ChrisAdam (#63)

2013-05-28 19:28:08 ChrisAdam (3) #63

Nekem tetszett a C-3PO harci robotos baromság. Jót nevettem rajta. Ezt még sikerült átmenteni a régi trilógiából. :)

előzmény: Dynast Grausherra (#62)

2013-05-28 19:24:32 Dynast Grausherra (3) #62

Amikor először láttam, én is úgy voltam vele, hogy a Baljós árnyak ennél jobb. Újranézve a két filmet megváltozott a helyzet. A klónok támadása Anakin és Padmé szerelmi szálával szörnyen egyenletlen, hiszen kezdünk egy izgalmas üldözéssel, elindul egy ígéretes nyomozás, közben meg figyelhetjük, ahogy Anakin tehénen lovagol, és nyűglődik a buckalakók miatt. Viszont a végén mégiscsak megkapjuk a "jutalmat", az arénás rész nekem nagyon tetszett, egyedül az a túlzás, amikor C-3PO megjelenik harci robotként.
Ewan McGregor Obi-Wanját ugyan sosem fogom egy napon emlegetni az öreg Ben-Kenobival, bár nincs rá egy rossz szavam sem, mégis, nekem Alec Guinness volt az igazi. Amúgy Obi-Wanról jut eszembe, hogy végülis a két legkevésbé karót nyelt jedi élte túl a mészárlást. A többi nagyokos szépen ott veszett (őszintén szólva nem kár értük, ha ilyen a Jedi Rend, ahogy láthattuk, akkor jobb nélkülük), viszont Obi-Wan, akinek látszik, hogy vannak alvilági ismerősei, otthonosan elmozog Curuscant forgatagában, és Yoda, aki képes eljátszani az idiótát, túlélik.
Lassan elérkezek oda, ahová akartam. A lényeg, hogy a fiatal Obi-Wan ugyan számomra sosem lesz olyan, mint az öreg, de ettől függetlenlenül mindkettőt kedvelem, viszont azt sosem fogom feldolgozni, hogy a Hayden Christiensen által bemutatott Anakin ugyanaz lenne, mint az a Darth Vader, aki ilyeneket mond, hogy "Megbocsátok, Needa kapitány." Ez a két karakter teljesen elüt egymástól.

előzmény: TomPowell (#55)

2013-05-28 19:08:45 ChrisAdam (3) #61

borzalmas szarul rendezett film

Ezzel egyet tudok érteni, most olvastam lentebb a kommentedet és igaz! Lucas olyan unalmas kamerát használ, hogy semmi, de semmi extra nincs benne. Ráadásul mindig zoomol egy picit, ami tök idegesítő. De ahogy néztem ezt a III-ban elhagyja nagyrészt.

előzmény: Olórin (#60)

2013-05-28 19:05:19 Olórin (2) #60

A mélypont naboo-i mezős idill CGI-tehén meglovaglásával. Arra nincsenek szavak.
Egyébként meg szimplán trehányul írt és borzalmas szarul rendezett film.

2013-05-28 18:51:31 ChrisAdam (3) #59

Padmé és Anakin külön szálának nem az összes jelenete rossz. Csak néhány, a Hannibal által írt jelenet, amit én írtam, meg egy-két dolog, de a tatooine-i dolog összességében elég jó, főleg a buckalakós dolog, mikor keresztülmegy a sivatagon Anakin. :)
Tehát én nem azt mondtam, hogy az egész Anakin-Padmé szál szar, csak abból is pár részlet, ami összességében mégis valahogy bélyeget nyom az egész szálra.

És nekem azért is elviselhetőbb az egész, mert a könyv sokkal jobban mutatja be a szerelmi szálukat. Itt rövid idő alatt akarja elmesélni, szép íves mondatokkal, látvánnyal, egyéb körítéssel, míg pl. a Han és Leia szerelmi kapcsolata nem direktbe megy és őróluk se tudunk meg sokat (mármint nem látjuk őket állandóan egymást majszolni) mégis sokkal teljesebb lesz a szerelmi kapcsolatuk számunkra.

Hannibal és Bonny: És Ian McDiarmid, aki mondjuk a következőben lesz nagyon jó. :)
Amúgy Ewan McGregor Obi-Wanja az új trilógia egyik legüdébb színfoltja és akkor már beszélhetünk Anakin-Obi-Wan párosról is, akik úgyszintén nagyon jól elvannak egymás mellett.

előzmény: BonnyJohnny (#56)

2013-05-28 18:49:06 BonnyJohnny (2) #58

Szerintem Christopher Lee is, de amúgy egyetértek.

előzmény: Hannibal Lecter (#57)

2013-05-28 18:46:30 Hannibal Lecter (2) #57

Valóban, ezek vállalhatatlan jelenetek. A filmet színészfronton jobbára csak Ewan McGregor karizmája tartja egyben.

előzmény: ChrisAdam (#54)

2013-05-28 18:45:43 BonnyJohnny (2) #56

Hát a film nem tudom hányadik percénél válik ketté a történet, ami csak a Geonozison egyesül, ami nem tudom hány perccel a vége előtt van. De legalább a negyedét akkor is az teszi ki.

előzmény: ChrisAdam (#54)

2013-05-28 18:45:16 TomPowell (4) #55

Én viszont minden egyes újranézéssel hajlok arra, hogy az előzménytrilógia leggyengébb darabja ez, részben az általad is említett szerelmi szál és nyálasság miatt, valamint a Baljós Árnyakhoz képest sokkal sterilebb látvány végett is.
Ami viszont engem zavar, hogy itt igazán szembeötlő, hogy ennek a három résznek nincs egy valamire való, karakteres gonosza, mint amilyen Darth Vader volt, pedig az első rész Darth Maul-ja, és/vagy a következő rész Grievous tábornoka jobban kibontva, végig vezetve három részen keresztül sokkal jobban üthetett volna. Imádom Christopher Lee-t, de Dooku gróf karaktere - noha abban is alapvetően van potenciál (részben a könyvből is kiindulva) - el van tékozolva, és a film végi kardpárbaját nem tudom maximálisan komolyan venni, és nem feltétlenül arra gondolok, amit a másik nyugdíjas adócsalóval művel. Jango Fett viszont valamelyest enyhíti ez irányú fájdalmamat, aki némileg helyrehozza Boba Fett blamáját A Jedi visszatérben, de akkor is azt gondolom, hogy egy Star Wars filmben a legbadassabb ellenfél egy sith legyen.

előzmény: ChrisAdam (#51)

2013-05-28 18:42:48 ChrisAdam (3) #54

Na meg az, amikor Anakin először szerelmet vall Padménak ott a tűzrakás mellett. Olyan giccses, körvirágos, költői szóösszetételeket használ az ifjú Vader, hogy hirtelen én is azt hittem, hogy belefulladok a nyáltengerbe. De amúgy Padmé arcát nézzétek, ahogy viszolyog a fiútól. :DD Az a jelenet nagy mélypont, na meg amikor Padmé az egyik sulis szerelméről beszél, aki kettővel felette jár. :DDDD Bazmeg, ez nem tiniromantikusszar.

Bonny: (tudod, egy nagy rohadt, elvakult rajongó vagyok.)
És amúgy nem a film felét, ugyan. Csak pár jelenet és annyi, csak azok nagyon szarok.

előzmény: Hannibal Lecter (#52)

2013-05-28 18:42:13 BonnyJohnny (2) #53

Egyébként azzal tisztában vagy, hogy az a (idézem) kurvaszar dolog, ami miatt nem adsz zseniálisat a film felét(!) teszi ki?

előzmény: ChrisAdam (#51)

2013-05-28 18:39:19 Hannibal Lecter (2) #52

A kedvencem (ami most így hirtelen beugrott): Anakin könnyekkel küszködve bevallja Padménak, hogy nemrég lemészárolt egy egész hordányi buckalakót, nem kímélve a nőket és a gyerekeket sem, ráadásul egyáltalán nem érzi magát rosszul emiatt. Erre mi Padmé válasza? "Dühösnek lenni emberi dolog." :D :D

előzmény: ChrisAdam (#51)

2013-05-28 18:21:41 ChrisAdam (3) #51

Sokkal-sokkal jobb, mint a Baljós árnyak. De az az epizód még mindig . Habár annak a gyengébbik feléből, ez pedig egy nagyon erős négyes.
Jóval kevesebb a baromság, gyerekesség egy csepnyi sincs benne, komolytalanság van, de hát istenem, kell az is. Ráadásul nem voltak ócska poénok (na, azért volt egy-két béna, amin nem röhögtem), de összességében jól működött végre a humor, persze messze olyan zseniális e téren, mint a régi trilógia.
Egyetlen hibája, ami annyira böki a csőröm, hogy képtelen vagyok rányomni a zseniálisat. Anakin Skywalker karaktere és nyálassága + Padméval való viszonyának ábrázolása.
KURVASZAR.
Már csak a mondatai is iszonyú bénák, egyszer-egyszer mond valami jót, de amúgy eszméletlenül buta, lapos karakter. Mondjuk a végére csak összeszedi magát valahogy, de ez még mindig gyíkfing.
A szerelmi szál nagyon erőltetett, ez akkor lett volna jó, ha Anakin és Padmé nem illenének egymáshoz. De összeillenek, méghozzá nagyon is jó, működik a kémia köztük, nem kell még rálapátolni két nagy giccshalmazt! Hadd működjenek maguk a karakterek együtt, nem kell ezt erőltetetté tenni! Na, nem mérgelődöm.

A másik nem is tetszett, tetszett is, nem tudom igazából. A látvány. Most látom csak igazán, hogy a Baljós árnyaknak micsoda jó látványvilága volt. Lucas ott úgy tudta elérni azt, hogy valamelyest természetesnek látsszon, hogy közben rengeteg cgi-t használ. Na meg ott azért forgatott is valamit, nem csak a zöld szobában ücsörgött. Tényleg, a Tatooine nagyon béna így számítógépesen (nem a Lars-farmra gondolok most) és nagyon giccses lett ez a aranyszín is, amit a Geonosis áraszt. Viszont a Naboo még mindig csodálatos, úgy ahogy a Coruscant is. És itt hadd mondjam el, hogy coruscanti kergetőzés nagyon, de nagyon faszányos, amikor Zam Wesellt kergetik. És még mindig tetszik az, hogy sok helyen játszódik - Coruscant, Kamino, Naboo, Tatooine és Geonosis. És Kenobi magánszála is tök élvezetes lett, csak kár, hogy nem bontották ki jobban pl. a geonosisi nyomozását és persze az is kár, hogy megszakították folyton a nyálas szállal.
De a vége csata elég faszányos lett, bár itt is az volt a bajom, hogy nagyon animációs film volt már... Tényleg, jajnekem. :(
A párbajokkal volt még pici bajom: rövidek és nem annyira izgalmasok.

De összességében szeretem ezt a részt, mert kicsit bepillanthatunk a coruscanti politikai életbe, a Jedi Rendbe, a coruscanti életbe (ez a kergetőzős jelenet rohadtul fasza, már mondtam) és sokkal bővíti a Star Wars világát.
Bár ez is úgy volt, hogy alapból úgy álltam neki a filmnek 2009 nyarán, hogy olvastam a könyvet és sokkal többet tudtam a sztoriról, mint amit a film elmesélt belőle. Pl. a könyv azt is leírja, hogy Anakinék meglátogatják Padmé szüleit, leírja azt is, ahogy Larssék a buckalakók nyomába erednek és harcolnak velük, sokkal de sokkal többet mond el és ez azóta is bennem van, így lehet egészebb a film.

De továbbra is imádom a Star Warsot. :DDD És erre is adnák ötöst, lehet majd adok is... és most... mondanék valamit... amiért... meg fogtok kövezni.
Az első rész is egy jó kis film. (Na húzok innen a csipába gyorsan.)

2012-02-22 20:23:37 Dynast Grausherra (3) #50

Ő volt az, köszönöm. Ha jól emlékszem, a filmben csak hátulról mutatták, és abból a nézetből teljesen olyan, mint a kaminóiak.

előzmény: Victor Vance (#49)

2012-02-22 20:06:24 Victor Vance (4) #49

Őrá gondolsz?

[link]

Hasonlít egy kaminóira, de ez egy másik faj.

előzmény: Dynast Grausherra (#48)

2012-02-22 18:24:40 Dynast Grausherra (3) #48

Én eredeti hanggal néztem, az elején el is viseltem, de a végére eljutottam odáig, hogy már szinte szurkoltam Lee-nek, hátha kettévágja, bármennyire is reménytelen volt a kívánságom.
Annak idején észrevettem az első részben Anakin meghallgatásakor, hogy a Jedi Tanácsban egy olyan alak billegeti a fejét, mint amilyenekkel Obi-Wan találkozott a Kaminon. Ezt én néztem félre, vagy valóban elkövettek egy ilyen hibát?

előzmény: Victor Vance (#44)

2012-02-22 16:25:48 Victor Vance (4) #47

"hát még neki."

Úgy értettem: "hát még ő."

előzmény: Victor Vance (#46)

2012-02-22 16:09:06 Victor Vance (4) #46

A harmadik részben korrekten odatette magát, kiváló nem volt, de rossz sem. De itt néha nagyon irritálóak a duzzogásai, a dühkitörései, meg a folytonos tinis hülyéskedések. A "nyálas" jeleneteket még valamennyire megis lehetne bocsátani, de amikor következik mondjuk egy olyan rész amelyben előjön a "sötét" énje (pl. buckalakók, majd tetteinek bevallása) akkor bizony már nem elég a pityergés és a durcás fej, ott színészkedni kell.
Egyébként azt bevallom hogy Hayden-nek nehéz dolga volt. Iszonyatos előítéleteknek kellett megfelelnie, szerintem a legtöbb rajongó már azelőtt temette mielőtt látott volna csak egy jelenetet is a filmből. Egy A-kategóriás színész sem tudott volna megfelelni teljes mértékben az elvárásoknak, hát még neki.

előzmény: ChrisAdam (#45)

2012-02-22 14:03:36 ChrisAdam (3) #45

Hayden pedig iszonyatosan rossz színész

Inkább éretlen a filmhez. Ő szerintem egyre jobb. A III.-ban már egész tűrhető. Csak ilyen nagy színészek mellett, mint Natalie Potman (aki már gyerekként zseniális volt) és Ewan McGregor, eltörpül.

előzmény: Victor Vance (#44)

2012-02-22 12:48:18 Victor Vance (4) #44

Hosszú idő után megint megnéztem, és bevallom őszintén fura volt újra látni. Az eredeti trilógiát gyakorlatilag évente újranézem, az előzményből pedig a harmadik epizód amelyet úgy igazából Star Wars-nak hívunk. De ez a film is nagyon közelít affelé. Köröket ver a Baljós árnyakra, monumentális csatajelenetek, fénykardpárbajok, kicsit sötétebb tónus, nyomasztóbb hangulat. Lucasnak mégsem sikerült maradéktalanul kijavítani azokat a hibákat amelyeket az előző felvonásban elvétett. Az a szerelmi szál... valami borzalmas, giccses nyálas, cukormázas, Hayden pedig iszonyatosan rossz színész, egyébként akik pikkelnek rá, azoknak kifejezetten ajánlom hogy eredeti hanggal nézzék meg a filmet, mert úgy nem nyílik annyira a bicska a néző kezében.
A színészi felhozatal egyébként kifejezetten javult, Ewan McGregor határozottan jól alakítja Kenobi-t, egy bölcsebb, érettebb, tapasztaltabb jedit láthatunk, egyre jobban közelít ahhoz a személyiséghez akit a negyedik részben megismerhettünk. Ezen kívül Samuel L. Jackson is többet szerepel, Lee pedig jó gonosz, de hiába van több mondata és hiába marad életben, nem olyan karizmatikus mint Darth Maul volt. Lucas több ponton is megidézi a klasszikus trilógiát, találhatunk utalásokat az Egy új remény és A Birodalom visszavág epizódokra.
Obi-Wan nyomozós szála megfelelő izgalmakat kínál, azonban mindemellett kicsit lapos és érzelgős a film (ami nem lenne baj, csak itt az egész rossz irányba megy), viszont a Geonosis-i csata felidézi a klasszikus trilógia izgalmas és pörgős akcióit, Lucas le sem tagadhatná hogy ezt ő rendezte, látva a dokumentumfilm szerű operatőri munkát, amelyet a Második Világháború ütközeteinek felvételei inspiráltak. Az utolsó jelenet pedig kifogásolhatatlan, a jól ismert zene finom, halk hangzásával és a menetelő klónkatonákkal. Remek ahogy Lucas összefonja a film sztoriját a valós eseményekkel, nem nehéz észrevenni Palpatine felemelkedését Adolf Hitler, Octavianus és Napóleon hatalomra jutása ihlette, vagy a párhuzamot a Klón háborúk és az Amerikai Polgárháború között.
Lucasnak ezúttal sem sikerült teljes mértékben kielégítenie a rajongók igényeit, ám A klónok támadása mégis egy élvezetes, szórakoztató film lett, ezt már inkább hívom Star Wars-nak mint az első részt, ugyanis több ponton is felülmúlja azt.

2012-01-03 09:58:12 Dynast Grausherra (3) #43

Azt nem tagadom, hogy Padmé és Anakin viszonya érdekesebb, összetettebb, de a megvalósítás már egészen más kérdés. Christensent én is nehezen bírtam elviselni, ez biztos rányomja a bélyegét arra, ahogyan a szerelmi szálat megítélem.

2012-01-03 00:02:18 o0o (2) #42

Szerintem Padmé és Anakin viszonya sokkal érdekesebb, nincsenek annyira "egymásnak teremtve", mint Han és Leia, sokkal több a kapcsolatukban a feszültség, ennélfogva az ezeken felülkerekedő szerelmük is sokkal elsöprőbbnek érződik, nem is szólva arról, hogy ez a szerelem végül is egy igen fájdalmas tragédiába torkollik...

Amit nem szeretek a II-III. epizódokban az Hayden Christensen hihetetlenül irritáló személye vagy szerepe, vagy mindkettő, nem tudom. Az a túlzásba vitt tinédzser-hülyegyerekeskedés, az az állandó kontrollálatlan hisztizés és szemforgatás és vicsorgás nekem sok, pedig valóban lennének erős részek ebben a trilógiában is.

2011-10-20 19:59:44 Dynast Grausherra (3) #41

Han Solo és Leia szerelme szerintem sokkal jobban sikerült, mint amit itt láthattunk. (Szeretlek. Tudom.) Az egyszerűen zseniális volt, itt meg olyan, mintha egy brazil szappanoperát néznénk, ami véletlenül nagyobb összeget kapott a díszletekre.
Dooku gróf egészen jó gonosz lett, bár nem olyan félelmetes, mint Darth Maul volt, aki nagyszerű ötlet volt, és kiváló lehetett volna, ha jellemet is kap. Viszont a végén Yoda és Dooku harca nagyon nem hiányzott. Az, hogy Yoda ugrándozott, mint egy nikkelbolha, teljesen túlzás. Utána meg nagy fáradtan odaröptette a botját, már szinte vártam, hogy azt mondja, "Jaj, de fáj a derekam."

2011-09-17 12:57:39 Hannibal Lecter (2) #40

Ja tééényleg, de hülye vagyok! Köszi! :)

előzmény: ThomYerk (#39)

2011-09-17 12:55:39 ThomYerk (5) #39

a buckalakók a taszkenek, a sárgaszeműek a dzsavák (jawa)

előzmény: Hannibal Lecter (#37)

2011-09-17 12:55:28 JeszKar (3) #38

Azok a Jawák. A buckalakók meg gondolom a magyar kifejezése a tuskeneknek.

2011-09-17 12:54:09 Hannibal Lecter (2) #37

Én mindig azt hittem, hogy a buckalakók a csuklyás, sárga szemű törpék, a taszkenek meg a hörgő, fegyvert szorongató sivatagi terroristák. Most akkor hogy van ez? Rájuk is ráhúzható a buckalakó elnevezés, mint gyűjtőnév, vagy csak a filmben kevergetik a terminusokat össze-vissza?

2011-09-17 10:08:17 deviant (3) #36

oké, rendben. csak ez tényleg nem volt tiszta.

előzmény: JeszKar (#35)

2011-09-17 10:00:28 JeszKar (3) #35

Nyilván nem egy törzs van az egész bolygón.

előzmény: deviant (#34)

2011-09-17 09:53:56 deviant (3) #34

ezt a részt talán most látom második alkalommal teljes egészében, annak idején moziban annyira nem tetszett. most sem, de legalább tudtam rajta nevetni - persze a baljós árnyak után az ingerküszöböm már igen alacsonyan van. :) a romantikus jelenetek kibebaszott gázosak, és nem azért mert a star warsban kell eltűrnöm, hanem azért mert önmagukban is kínosak.

egy valamit nem értek: ha anakin kinyírta az össze buckalakót, beleértve a nőket és a gyerekeket is, akkor mit keresnek a new hope-ban...? ezt tényleg nem értem.

2011-09-16 08:54:30 Olórin (2) #33

Ez elfogadható magyarázat lenne, ha elhangzana a filmben. De nem hangzik el. Mert Lucas túl hülye, hogy belegondoljon, vagy még inkább, nem érdekli ennyire a dolog. Kit érdekel a logika: "Ez gyerekfilm". Ja. A harmadik részben Yoda vagy Windu konkrétan ki is mondja, hogy "a sötét erő lengi körül a kancellárt", DE MÉG EKKOR SEM ESIK LE AZ IDIÓTÁKNAK!.
Nem, a Köztársaságról mindig csak mondják, hogy inkompetens, de azonkívül, hogy úgy működik, ahogy minden létező politikai rendszer a történelemben (tele van bürokratákkal és csak idővel tud reagálni dolgokra), sosem tudjuk, meg hogy mitől is olyan inkompetens. Amikor a cselekmény úgy kívánja (pl. Palpatine előremenetelénél), akkor hirtelen kurvagyorsan őrölnek ám a Köztársaság malmai. A jedikről ellenben látjuk, hogy balfaszok, újra és újra.

előzmény: JeszKar (#32)

2011-09-16 08:47:01 JeszKar (3) #32

Az, hogy nem ismernek rá a sötét nagyúrra, azt még nem is tartom olyan nagy hibának. Kifejezetten jól ért a manipuláláshoz, és mivel láttuk, hogy mennyi mindenre képesek a jedik az erővel (fizikai tulajdonságukat megnövelni, telepata kapcsolatot részesíteni stb.) nem tartom kizártnak, hogy ő képes arra, hogy a saját erejét el rejtse, elterelje a gyanút magáról stb.
Amúgy nem jedik inkompetens balfaszok, inkább a köztársaság, akit szolgálnak. Ez az egész válságba nem akarnak nagyon belekeveredni, ezért ők se avatkozhatnak nagyon bele.

előzmény: Olórin (#31)

2011-09-15 23:08:22 Olórin (2) #31

A harmadik után jutott eszembe, de inkább ide írom, mert főleg az első két részre igaz:
Ezek a jedik valami hihetetlenül inkompetens balfaszok. Windu és Yoda folyton ilyeneket mondanak, hogy "ezt majd kiderítjük" meg "ennek utánajárunk" és "azt majd megtaláljuk" meg "ezen meditálni fogok", de valójában sosem csinálnak lóganét se. A Baljós árnyakban pl. mondják, hogy majd kiderítik, kicsoda Qui-Gon támadója - ehhez képest nemhogy ez az ígéretük soha többet szóba se kerül, de ráadásul később magát Qui-Gont és Obi-Want küldik vissza a Naboo-ra, hogy ezzel majd előcsalogatják azt a támadót, akiről ők azt mondták, hogy majd ők előkerítik. Mellesleg nehogy elküldjenek Obi-Wanékkal még néhány jedit, akár csak a biztonság kedvéért. Dehogyis! Az a pár száz lovag sokkal hatékonyabban tölti az idejét a coruscanti kis jedi fellegvárban, mint ott, ahol a válság van, és sokkal bölcsebb arra használni az erejüket és a képességüket, hogy a seggükön ülve pislogjanak ki a fejükből, minthogy ténylegesen a gonosz ellen harcoljanak. Arról nem is beszélve, hogy a jedik, akik mindenfélét éreznek az erőben (többek közt egymás jelenlétét), nem veszik észre, hogy magával a Sötét Nagyúrral állnak napi csetelős kapcsolatban, és az orruk előtt csinál fasírtot az egész Köztársaságból.
Hogy a fenébe tartottak ezek fenn a békét ezer évig? Max úgy, ha a legnagyobb veszélyt a szezonális náthajárvány jelentette a galaxisra.

2011-09-15 17:58:59 Olórin (2) #30

Meggondolva, egy kettest azért megérdemel...

2011-09-14 22:00:09 Hannibal Lecter (2) #29

Érdemes egyébként ezeket a filmeket kifejezetten a mai eszképista álomgyári illúziófilmek ismeretében "újraolvasni." Ha belegondolunk, az első két epizód nem is különbözik tőlük olyan sokban, legfeljebb annyiban, hogy az ezredforduló környékén ez a fajta totális ötlethiánnyal párosuló látványügyi perfekcionizmus még nem ilyen méretekben mutatkozott, mint ma. A harmadikban már van spiritusz, csak az meg azért okoz némi csalódást, mert Lucas borzasztóan szarul osztotta el az arányokat a trilógia egyes darabjai között. Az egész hősdrámát az utolsó felvonásra hagyta, amiből így egy kétségtelenül tragikus és borús, de irgalmatlanul sűrű dramaturgiájú, és emiatt narratív súlypontok tömkelegét elaprózó mítoszzárlat lett.

2011-09-14 21:40:58 BonnyJohnny (2) #28

Látom JeszKar is úgy képzeli, hogy Olórin átment terminátorba. :) Amit elé raknak, azt lehúzza. :)
Lehet, hogy szomorú emlékű BP-vel is ez történt anno... Olórin a szemünk előtt változik át Bolond Pierrot-vá. :D

Amúgy a nemrég történt újranézésnél az én szemben is lejjebb ment az első két rész (az elsőre majdnem kettest adtam), de a harmadik nagyot ugrott. Reméljük, Olórin sem csalódik.

előzmény: JeszKar (#26)

2011-09-14 21:37:22 Olórin (2) #27

"Tegnapelőtt még abban erősen kételkedtem volna, hogy erre kettőre egyest adsz."

Én is:(

2011-09-14 21:32:24 JeszKar (3) #26

Tegnapelőtt még abban erősen kételkedtem volna, hogy erre kettőre egyest adsz. Talán a legjobb lenne kihagyni, és ugrani a négyre... ja nem jó, mert akkor meg lehet, hogy azt fogod lejjebb osztályozni. :)

előzmény: Olórin (#23)

2011-09-14 21:29:57 Olórin (2) #25

Tegnap nagyon meglepődtem, hogy milyen szenvedés volt végignézni a Baljós árnyakat, ma, A klónok támadásánál már a szemem sem rebbent, valahogy számítottam rá. De a harmadikban bízom:) Mondjuk egy 5-ösről 4-esre esést azért vizionálok:)

előzmény: BonnyJohnny (#24)

2011-09-14 21:26:46 BonnyJohnny (2) #24

Jaj, ne! :O :D
Olórin annyira lendületben van, hogy az általa zseniálisra osztályzott harmadik részt is lehúzza. :P :D El tudom képzelni, hogy amilyen állapotban van, a Keresztapáról is lehúzná a keresztvizet. :D

előzmény: JeszKar (#22)

2011-09-14 21:25:58 Olórin (2) #23

Na, arra azért erősen kétlem, hogy sor kerülne...

előzmény: JeszKar (#22)

2011-09-14 21:23:47 JeszKar (3) #22

Már 'várjuk' a harmadik epizód nézhetetlen értékelését :(

előzmény: Olórin (#20)

2011-09-14 21:23:06 BonnyJohnny (2) #21

Vicces, nálam a közepes nyomozós szál húzta fel a nézhetetlen romantikus nyálat. (Így átlagban rossz, de hozzáadva a látványos jeleneteket tovább kerekíti hármasra.)

előzmény: Olórin (#20)

2011-09-14 20:55:47 Olórin (2) #20

Na, második rész is újranézve, és teljesen az első sorsára jutott.
Az a baj, hogy a Baljós árnyak végig nagyon rossz. Nincsenek sem csúcs-, sem mélypontjai, egyszerűen szar. Ennek ellenben vannak csúcspontjai, van néhány kifejezetten jó jelenete, viszont ami nagyon rossz benne, az még sokkal rosszabb az egész Baljós árnyaknál is. Konkrétan Anakin egész nyavajgó-nyafogó karaktere, meg a szerelmi szál, aminek illő sárba tiprásához nincsenek megfelelő jelzők. A gyártósoros jelenet... a Yoda-Dooku párbaj... a nyomozós szál (Obi-Want a négykarú szakács meg a négyéves padawanok vezetik nyomra)... ezek megbocsáthatatlanok.
És a rendezés még mindig katasztrofális. Rájöttem, hogy Lucas egy lusta disznó. Ha full CGI felvétel van (klón vs robot csata), ott mozog a "kamera", lendületesek a képek, de ha helyszínen forgat, színészekkel dolgozik, statikus és unalmas minden. Ez akkor igazán nagy probléma, amikor egy csata közben a full CGI-ról egy valódi felvételre vált - totálisan megtöri a jelenet dinamikáját.
Ja, és apróság (vagy nem), de a sokjedis csatán nagyon csúnyán látszik, hogy a színészek/statiszták a semmit vagdosták, és utólag illesztették be az ellenséget a fénykardjuk elé.

2011-08-22 13:32:08 goromba (3) #19

Újranézve rohadtul zavaró,ahogy Ewan McGregornak fogalma sincs, merre kéne nézni Jar-Jar-ra(ahogy az elsőben sem volt).Mi a picsáért nem lehetett ezeket a jeleneteket újraforgatni?

2011-05-20 22:43:11 JeszKar (3) #18

Bocs, azt nem vettem észre. A színészek között kerestem.
Amúgy Darth Maul egy baromi jó gonosz lehetett volna, ha van valami karaktere. Akár lehetett volna egy állatias, dühöngő sith, de gyakorlatilag semmi nem volt. A kinézete cool, profin bánik karddal, azt ennyi. Még a reklámban halhatott mondat sem hagyja el a filmben a száját.

előzmény: BonnyJohnny (#17)

2011-05-20 22:37:25 BonnyJohnny (2) #17

Vigasztalásul végre értékelhető főgonoszt kapott a sorozat,
=
Christopher Lee

Csak nem írtam le a nevét, mert gondoltam egyértelmű, hogy kire gondolok. :)
Meg nem tartottam fontosnak kiemelni, mert ezzel mindenki egyetért. McGregorral kapcsolatban fontosabbnak tartottam kinyilvánítani a tetszésemet.

2011-05-20 22:30:46 JeszKar (3) #16

Lee-t meg sem említed húzónévként? :)

előzmény: BonnyJohnny (#15)

2011-05-20 22:28:05 BonnyJohnny (2) #15

Felemás véleménnyel vagyok a filmről. A film eleji hangulatos kezdés után Obi-Wan nyomozós/üldözős szála egész jó és izgalmas. A közben párhuzamosan futó romantikus szál pedig borzasztóan giccses és vérszegény. Aztán a finálé csoportos Jedi csatája, majd a klónok csatája (mindkettő a droidok ellen) szerintem nagyszerű. Ellentétben az előző résszel, ahol a finálé felszíni csatája borzasztó, az űrcsatája pedig (Star Wars mércével) kevés volt, de a fénykardpárbaj mindent vitt, itt éppen ellenkezőleg, a fénykardpárbaj volt... had ne mondjam, kifejezetten rossz. Vigasztalásul végre értékelhető főgonoszt kapott a sorozat, aminek pedig Darth Maul nem igazán volt nevezhető (nem tudom, ki írta már, hogy olyan volt, mintha egy videójátékból lépett volna elő).
Én az előző rész kapcsán is védelmembe vettem McGregort, de itt már egyértelműen a film húzóembere. Christensen és Portman nem igazán tesznek hozzá a minőséghez. Néhány romantikus mondatuk, vagy kemény(nek szánt) akció közbeni odamondásuk pedig kifejezetten kínos.
Cserébe nincs Jar Jar (na jó, egy kicsit, de már tizede annyira sem idegesítő) és a többi rajzfilmfigura, illetőleg csak Watto egy rövid cameo erejéig. Cserébe a két droid a fő humorforrás, miután találkoznak, és bár közelébe sem érnek az eredeti trilógiabeli önmagukhoz, a fenébe is, működik a kettősük.
Az eddigi jó értékelést (a mostani Thor és Karib 4 értékeléshez hasonlítva) vissza veszem közepesre, de kövezzetek meg, szerintem erős közepes, majdnem négyes. Az említett két idei filmnél például szerintem jobb.

2011-03-18 10:32:25 Gasz András (3) #14

Star Wars II. - A klónok támadása

George Lucas másodjára már tanult valamit a kritikákból. Jar-Jar-ból kevesebbet kaptunk, helyette sajnos jöttek a nyálas romantikus jelenetek, amik a szép digitális hátterekkel és a csodás Natalie Portmannel voltak ellensúlyozva. Mindezek ellenére nagyon giccsesek, nyálasak voltak. Tetőzte ezt, hogy az itteni párbeszédek talán a legrosszabbak a sorozatban. Viszont itt láthatjuk először újra Bobba Fettet ’apja’ Jango társaságában. Itt láthatjuk először a Halálcsillag terveit, újra az erő sötét oldalának megrázó pillanatait (villám ), szóval megannyi utalás van az 5-6. részre. Emellett a film végi 20-30 perces csata az egyik legjobb csatás, akciójelenet a Star Warson belül szerintem. Látványos pörgős, és igazán háborús hangulata van. Ugyanígy a lézerkard párbaj is nagyon szuper lett (főleg a Dooku VS Anakin-Obi Wan) csak a Yoda vs Dooku gróf párbaj volt felemás a még kezdetlegesen megoldott digitális Yoda ugrásai miatt talán. (a 3. részben jobban megoldották ezt). Tetszett a film nyomozós, krimis, fordulatos (cselszövések stb) jellegű része is a film elején Obi Wannal. Kellett egy kis nyomozgatás is az SW-nek. John Williams itt a szerelmi zenei témát, adta mint új dallamvilág a sorozathoz , ami nem rossz, de a nyálas és szar dialógusokkal fűszerezve veszít erejéből. Emellett még kiemelhető a film végi csatajelenet alatt hallható zene. A többi ismerős lehet régebbről.
Szóval úgy érzem Lucas sokat javított ezzel a filmmel és sajnos ugyanakkor bele is rondított nem figyelt semennyire se talán a dialógusokra és a szerelmi jeleneteket is félvállról vette. Akcióban megint nem szenvedett csorbát. A film vége pedig szintén idézte a Birodalom visszavág-ot azzal a baljós s egyben nyugodt 2 jelenetsorral. (Klónok háborúja elkezdődik és házasság amelyen előtűnik Anakin robotkeze is)

78%

2010-08-28 00:37:25 Sanchez87 (3) #13

A legújabb részek legsiralmasabb epizódja! És az a szerelmi szál azzal a hányingert keltő megvalósítással valami szörnyű. Giccses, nyálas egyszerűen gagyi. És azok a temérdek CGI jelenetek. Tele volt vele a Baljós Árnyak is, de sokkal diszkrétebben, szebben itt meg kapod a pofádba az egészet. Ja és a szörnyű párbeszédek, és persze Yoda harca a végén:S

2010-05-06 20:36:25 virag1025 (5) #12

Ezt a részt is nagyon szeretem, bár sztem a Klasszikus Trilógia jobb volt!

2010-01-13 13:34:35 BonnyJohnny (2) #11

Az első epizód gyerekes képtelensége után végre egy komolyabb film, de még mindig nem az igazi.

2009-03-05 21:38:16 largo (1) #10

Én megy így:)

Star Wars IV. - Egy új remény 8/10
Star Wars V. - A Birodalom visszavág 10/10
Star Wars VI. - A jedi visszatér 9/10

Star Wars I. - Baljós árnyak 6/10
Star Wars II. - A klónok támadása 1/10
Star Wars III. - A Sith-ek bosszúja 6/10

A Baljós Árnyak egységesen gyenge mindenhol. A Sith-ben viszont vannak „kimunkált”, korrekt, drámai részek, de így is közepesre van hígítva a fölösleges és értelmetlen csatározásokkal, következetlenségekkel, írói-rendezői botladozásokkal etc. A klónok szót sem érdemelne, de hát oly rég volt már téma nálam:) Az egészről ordít, hogy a készítő fényévekre van a témától, ami az egész filmjére kiterjed. Mintha egy 80 éves tata akarna pl. amerikai pitét csinálni. Egyszerűen nincs semmilyen formában köze hozzá. A téma teljes ismeretlensége sugárzik a „filmből”. Minden romantikusnak szánt jelenet ordítóan közhelyes, görcsös, logikátlan, ellentmondásos, és nem kevés egyenesen olyan, hogy nem is kerülhetnének a szereplők olyan szituációkba. A töltelék Obivan nyomozás pedig tartalmatlan és unalmas. A látvány épp csak egyenlít valamit, de megdöbbentően befejezetlen mindenhol. A színészvezetés pedig egyenesen katasztrófa. Nem tudnék ilyen volumenű filmből akár 5öt is mondani, ahol íly mértékben evidensre van redukálódva a mimika és a hanglejtés. De a hibalajstrom nálam nagyobb terjedelmű , mint a „forg.-könyv.”

előzmény: [: Azuroo andrew :] (#9)

2009-03-05 20:59:05 [: Azuroo andrew :] (4) #9

Én így látom, láttam :

Star Wars IV. - Egy új remény 10/10
Star Wars V. - A Birodalom visszavág 10/10
Star Wars VI. - A jedi visszatér 8/10
Star Wars I. - Baljós árnyak 6/10
Star Wars II. - A klónok támadása 8/10
Star Wars III. - A Sith-ek bosszúja 7/10

2009-03-05 20:29:31 largo (1) #8

Most már nem! Ennél van mélyebb:
http://kritikustomeg.org/film.php?fid=25731

előzmény: VVega (#7)

  • 1
  • 2