8MM (1999) ☆ 👁

(Joel Schumacher)

amerikai-német dráma, thriller

3,5
★★★☆☆
654 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-02-11 19:29:04 branton (2) #10

Valóban lehetett volna sokkal bátrabb ez a film, s valamelyest pörgősebb is. Félidőtájt elkezdtem rajta ásítozni, amely kevés filmnél fordult eddig elő. Nem rossz film, viszont kevés ahhoz, hogy igazán jó legyen. A hangulata kellemesen sötét, a színészek egész jól teljesítenek, a zene ügyesen építi azt a kevés feszkót. Igen, kevés feszkó. Hiányzott a feszültség ebből a Schumacher-filmből, talán ez a legnagyobb gond vele. Kicsit olyan szürke, kicsit olyan sótlan. Hármaska.

2022-01-07 01:17:22 Joeker81 (3) #9

Újranéztem, mert az évek alatt sokat kopott bennem ez a film. Azonban én sokkal jobbra emlékeztem, mint ami valójában. Schumacher kísérletezett, de ezúttal nem találta meg igazán a hangját, ami mondjuk az Egyenesen át és az Összeomlás esetében tökéletesen sikerült. Pedig minden adott volt egy igazán egyedi filmhez. Azonban nem elég bátor, nem elég örült (leszámítva a zeneválasztást), nem elég mély és sötét, emellett túlságosan is célt tévesztően csapongó és darabos. A téma, valamint az átlag emberek számára tabuként a periférián létező, sötét pincékbe szorul zárt közösség világa és azt kiszolgáló eszközök és karakterek megvoltak hozzá, mégsem szállt alá a pokol legmélyebb bugyraiba. Nem volt meg Nic Cage karakterének metamorfózisának igazán erős íve és hatása sem, azaz, hogy miként lesz egy átlagos, tisztességes, pedáns mintaapából és férjből - kinek egyetlen bűne a cigizés - aki kénytelen alámerülni ennek a zárt világnak a legmocskosabb pöcegödrébe, egy szellemileg és fizikailag is teljesen összetört figura, aki a végére már megkérdőjelez minden körülötte lévő jót, aki szinte lecsupaszított és megrontott lélekkel olvassa el annak az embernek a köszönő sorait, akit végül saját lényegét is hátrahagyva mentett meg, kinek megnyugvást adott. Nagyon sajnálom ezt a filmet, mert tényleg nagyot üthetett volna, de ahelyett, hogy húsba vágna és szaggatna, csak a felszínt kapirgálja.

2020-12-07 10:35:00 Rorschach (4) #8

Fantasztikusan kemény film, és egy igazi klasszikus lehetett volna a 8mm, ha néhol egy kicsit bevállalósabb és bátrabb. No persze így is sokkal jobb volt annál, amilyenre számítottam, hiszen végig fenntartja az érdeklődést, van stílusa és Nic Cage is helytáll - viszont engem nagyon bosszant, hogy kvázi apró banánhéjakon bukja el a film, hogy az igazán nagy krimik közé kerülhessen.

Ennek ellenére egyes részei elég emlékezetesek. A Masina monológja (meg az egész revelációja) például isteni jó, ahogyan maga a felütés is, az übergazdag New England-i arisztokrata széfjében talált snuff movie-val. Ez a premissza egyrészt baromi egyedi, másrészt pedig milliószor több lehetőség lakozott benne, mint egy egyszerű halott/eltűnt lány utáni nyomozásban.

2020-12-07 09:53:26 Ágó (5) #7

Alaposan meglepett Joel Schumacher ezzel a filmjével. Sajnálom, hogy az embereknek elsősorban a bukásai fognak eszükbe jutni, ha visszagondolnak majd rá évek múlva. Schumacher jó érzékkel nyúlt a témához, Nicolas Cage pedig remek (de fura ezt leírni bizonyos filmjei után...)!
És érdekes... nekem pont a sokak által kritizált vége emelte fel egy osztályzattal.

2014-06-12 14:40:47 katoband (4) #6

Joel Schumacher valami elképesztő módon meg akar felelni a stúdió elvárásainak....Egy ilyen sötét tónusú filmhez egy ilyen befejezést kreálni.....Komolyan elkeserítő....

2012-09-09 10:48:05 Tenebra (4) #5

Tegnap újranéztem, és javítottam az osztályzaton 1-gyel. Elsőre csak egy olcsó hatásvadászatnak tűnt, de másodszorra megnézve kitűnik, hogy mennyire a főhős megváltozásáról szól ez az egész. Akár egy nagyon pesszimista mű is kisülhetett volna ebből, habár így sem ígért a lezárás túl sok megnyugvást. Nicolas Cage kiválóan hozza a bús kutya képű karakterét -egy darabig. Aztán elveszti a fejét, és ez kifejezetten jó. Végre nem végig a sablonfigurát hozza, hanem, mint mondjuk egy másik, korabeli mainstreamben, az Ál/Arcban megmutat pár eredetibb fogást is. Ebből is látszik, hogy ebben az emberben lett volna tehetség, ha nem tiszta biznisznek tekinti a színészetet, hanem művészetnek, és nem adja nevét olyan förmedvényekhez, mint az utóbbi 10 évben.

Schumachertől is meglepően sötét film volt, és kifejezetten kevés volt benne a giccs. :D Ennek is örültem. Talán... De nem, ez csak a véletlen műve. Schumacherből soha nem lehetett volna jó rendező.

Szóval jó ez, és én is nagyon remélem, hogy a snuff csak egy legenda. Bár amilyen beteg állatok léteztek/léteznek ezen a Világon, simán el tudom képzelni, hogy ha nem is publikusan, de léteznek ilyen szarok. (Illetve, ha az Al-Kaida "videoüzeneteit" ide vesszük, akkor léteznek - bár azok nem pornográf célzattal készültek, ugye. Vagy ki tudja...)

2012-02-23 15:27:39 Karesz84 (3) #4

Meglepő fordulatok nélküli, kicsit sekélyesnek tűnő film.
Nem érintett meg különösebben, mégis süt belőle valamiféle üresség.

2009-07-14 18:59:50 ronin07 (?) #3

Jó film, csak a végén szájbarágós. Nic Cage metamorfózisa óriásian ábrázolt, ha a "Segits rajtam, Amy!" zokogásánál fejeződik be a film, ötöst kap.

2009-04-03 20:19:48 fanatic57 (3) #2

A vége nagyon össze lett csapva.

2007-08-11 10:42:21 oscarmániás (4) #1

másodsszorra már unalmas