Valan - Az angyalok völgye (2019) ☆ 👁

(Bagota Béla)

magyar dráma, krimi

3,7
★★★☆☆
110 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-10-23 15:08:13 The Cortez (5) #22

A magyar skandináv thriller. A nyomozó első fél órája is próbálkozott ezzel a stílussal, ám itt az egész film olyan, mintha egy Q-ügyosztály epizód lenne.
A sztori felkavaró, a képi világ és az atmoszféra sötét, nyomasztó, melyekhez tökéletesen passzol a lepusztult, téli helyszín + a komor zene, a főszereplő kellően kiégett, a társadalom morálisan züllött, a színészi játék pedig ténylegesen erős. Merészen reflektál aktuális problémákra, megdöbbentő fordulatokkal operál, ráadásul egy percre sem érződik olcsó, erőltetett koppintásnak, mivel az észak-európai stíljegyek mellett, magyar sajátosságok szintúgy befigyelnek.
Első nagyjátékfilmhez képest a rendezés hihetetlenül profi: a cselekményvezetés feszes, a hangulat már az elején beszippantja az embert, nézeti magát az alkotás, a jelenetek meg 2-t leszámítva (a totál felesleges szexbetétet, illetve a szarul fényképezett-vágott rendőrségi lövöldözést), erőteljesen vannak megkomponálva.

2020-08-04 13:33:31 dittike (5) #21

Újra és újra nézve egyre jobban nemesedik ez alkotás, mondhatjuk beérik, s ezáltal egészen Twin Peaks hangulat kerít hatalmába a nézésekor.

2020-07-04 16:19:00 hhgygy (4) #20

A rendező ambíciója dicséretes, valamint az is, hogy a magyar nézők számára szinte ismeretlen (románromániai magyar), de annál jobb kvalitásokkal rendelkező színészekre bízta a történet bemutatását.

előzmény: Emberke (#19)

2020-07-03 23:06:03 Emberke (?) #19

Nagy reményekkel ültem le a tv elé, ugyanis annyi jót, pozitív visszajelzést hallottam a filmről. Felemás érzésekkel, de inkább csalódottan álltam fel. Azért volt ellenmondásos érzésem, mert egy szépen fotografált, kifejezetten izgalmas helyszínen játszódó, jó színésze által, nagyon jól megformált szerep sem tudtak aztkurva érzést kiváltani belőlem. Lehet, hogy az én elvárásaim voltak magasak, irreálisak, de valahogy mélyebb, logikusabb, sejtelmesebb, izgalmasabb műre számítottam. A rendező ambíciója dicséretes, valamint az is, hogy a magyar nézők számára szinte ismeretlen (román), de annál jobb kvalitásokkal rendelkező színészekre bízta a történet bemutatását. Továbbá az is nagyon tetszett, hogy a film, annak ellenére, hogy Romániában játszódik ,semmilyen sem primer, sem pedig áttételes módon nem állt bele a mély magyar nekibúsulásba. Épp ellenkezőleg, általános módon beszélt, mutatta be egy közösség elszegényedésének, deklasszálódásának, kiszolgáltatottságának, ha nem is szociológiai mélységű bugyrait, de legalább a felszínét. Szóval a filmnek sok apró erénye van, de igen jelentős hibái, hiányosságai is. A skandináv krimi zsáner vonásait majdnem magabiztosan, de éppen ezért csak halványan rajzolta a vászonra. A közhelyeken túl, a kliséken, a kiszámítható húzásokon túl semmi eredeti karakterjeggyel nem lepte meg a nézőt. Példának okáért a szeretkezős jelenten dramaturgiailag annyira illogikus, indokolatlan, hogy csak vattafunkciót tölt be. Sem előre nem lendíti a cselekményt, sem pedig a drámai feszültség elmélyítéséhez sem járul hozzá. Ok, a rendőrségi lövöldözés e jelenetből eredeztethető, ennek ellenére nagyon erőltetett volt. Szóval, csalódott voltam, de a hibái, gyengeségei ellenére is üdítő színfolt volt a magyar filmek tengerében.

2020-06-04 21:56:38 Rorschach (3) #18

Jajajj, hát pedig ebben kvázi minden megvolt, ami egy jó krimihez kellhet - meg sajnos rengeteg olyasmi is, ami nem.

Kegyelem hármas a fényképezés, a vége, illetve amiatt, hogy nincsen fölöslegesen két óra közelébe húzva.

2020-06-01 15:03:52 tomside (4) #17

A Valan egy sokkal több figyelemre érdemes film, csatlakoznék az ajánlókhoz.

A film feszesen rendezett, fordulatos. Jól fordítja magyarba a máshol már kiforrottan meglévő thriller-eszköztárat, és az ízek sikeres házasítása után az ízvilág igazán magyaros lesz, finom. Ebben a műfajban brutális kihívás a vezető darabok szintjére kerülni, de mint hazai termék megsüvegelendő!

Aki teheti, üljön neki, nem fogja megbánni.

2020-04-22 21:17:22 hhgygy (4) #16

Skandináv krimi a festői Kárpátokban. Volt szerencsém járni Balánbányán tavaly, már ha ez szerencse, annyira lepukkant, de a környék az fenséges.

900 pengő forintért most nézhető a Budapest Távmoziban

2020-01-17 21:49:34 ryood (4) #15

és közben még krimiként is abszolút élvezhető...kár, hogy olyan kevesen nézték meg, pedig volt marketing...

előzmény: zéel (#14)

2020-01-17 17:15:15 zéel (5) #14

A Valanban tulajdonképpen mellékes a gyilkosság, az „angyalcsinálás” témája, a film jóval érdekesebben beszél a kelet-európai rendszerváltások elvesztett tömegeiről és a völgyből kimászás lehetetlenségéről, a morális lealjasodásról és a méltóság látszólagos megőrzése mellett a tudat felbomlásáról, a vallási ideológiával elfedett erkölcsi leépülésről. Az 1989-ben egy fiatal lány eltűnésével kezdődő és a 2011-ben egy csontváz előkerülésével újragondolt elmúlt húsz-harminc év a rendszerváltás utáni idők thrillerbe oltott allegóriája. (Stőhr Lóránt, ÉS, 2020/3)
Hát...ennyi! A lényeg!

2019-11-23 22:02:15 zéel (5) #13

Valan szerepében Balánbánya. (Valan konstruált név a Balán és a román "völgy", azaz „vale” szavak összevonásával.)
A gyönyörű fekvésű Balánbánya Románia egyik legnagyobb rézbányászati központja volt. Azonban 2006-ban a bányát bezárták. Azóta radikálisan elszegényedett,
A szegénység nem csak a filmben, hanem a valóságban is jelen van. Lepusztult lakótelepet sem kellett a filmeseknek a filmgyárban, maketten felépíteni.
Valamikor színmagyar település volt. A bányászat fellendülésekor ezrével telepítettek be románokat. Mostanra kb. fele-fele a magyar-román arány.
(Ha gondoljátok, tegyétek át az érdekességek közé!)

2019-11-23 20:41:05 ryood (4) #12

ezt nem tudom. mindenesetre az a rész nagyon "igazi" a filmben.

előzmény: somogyireka (#11)

2019-11-23 20:37:36 somogyireka (3) #11

Azt a semmiből előkapott, heves egymásnak esést ott a nyomorban nagyon szerettem..az nagyon rendben volt.

És erdélyi? tehát ott lehetett a forradalomkor? mert ugye a kisfiú az kb. 9 lehet ott.

előzmény: ryood (#10)

2019-11-23 20:32:52 ryood (4) #10

OFF: kb az én korosztályom...ránézésre. a Lajkó forgatásán dolgoztam vele (ott ő volt az első asszisztens) nagyon korrekt, jófej fickónak tűnt.

előzmény: somogyireka (#9)

2019-11-23 20:22:52 somogyireka (3) #9

Egyelőre nem találtam semmit, még Bagota Béla születési dátuma sincs sehol fent, hogy valami nyomon el tudjak indulni. Mielőtt írtam róla ezt kerestem. Elveszettem útközben a fonalat, elkezdődött egy film és egy másik fejeződött be.

előzmény: ryood (#8)

2019-11-23 20:18:42 ryood (4) #8

de végül mégsem kaptam semmit a "valóságból"

valamennyit azért mégis, bár kétségtelen, hogy a papos elkövetős szálkissé művinek hathat, valamiért még sem volt nekem olyan zavaró, talán mert az is olyan élethűen lett ábrázolva. mindenesetre jó lenne erről megkérdezni a rendezőt...

előzmény: somogyireka (#7)

2019-11-23 20:12:56 somogyireka (3) #7

Új magyar film, sosem látott őszinte szereplőkkel, a mozi által nem elhasznált arcokkal, igazán üdítő kezdet. A történet: emberkereskedelem témájának aktualizálása, a lepusztult romániai táj, a tél és a szegénység összefonódása, a fele magyar fele román párbeszédek, a főszereplő vásznat átégető játéka, és még sorolhatnám...mi mindent szerettem a filmben. Egy ideig..
Nem tudom, a rendezőnek meddig volt sajátja az alkotása, vajon hány éves volt a '89-es román eseményeknél, melyek azok a részek, melyeket talán saját bőrén vagy nagyon közelről látott, élt át. De nagyjából akkor kezdett nyomni a moziszék alulról, amikor a történet is hiteltelen lett, összetákolt. Emberkereskedelem felől nyit aztán hirtelen nagyot vált, és egy másik divatos témát kap fel, ez pedig az egyház totális lejáratása, kigúnyolása. Hirtelen, nem is értem, hogy került a csizma az asztalra. Mintha két filmet férceltek volna össze.
Nem értem a célt, annak a borzasztó ténynek akart nagyobb visszhangot kelteni, hogy Magyarországon évente gyerekek ezreit adják el prostituáltnak vagy szimplán egy újabb bőrt akart lehúzni az egyházról? Persze elvileg lehet összefüggés minden között, meg a "fantázia mezején nőhet akármilyen virág"..de minek.

És tényleg sajnálom, mert roppant mód megérintett, kapaszkodtam a szék karfájába, ilyenek..de végül mégsem kaptam semmit a "valóságból", csak egy újabb sztorit tehettem a polcra fel, amit ráadásul nem is az élet írt..Pedig ő jobban tud. És nekem csak az a művészet.

2019-11-22 19:19:51 zéel (5) #6

Az ilyen filmeket nagyon szeretem. Mert rólunk szólnak. Még, ha éppen ez most Románia egyik leépülő, elszegényedő régiója is. (Ráadásul Valan a valóságban a pusztuló erdélyi bányászváros, Balánbánya.) Szóval, a skandináv jegyek ellenére ez egy nagyon is ká európai film, ká európai történet.
Torokszorító, gyomorszorító. És nem úgy, mint egy szimpla krimi, hanem lélek-marcangoló is.
Bagota Béla nagyszerű munkával mutatkozott be. A főszereplő Krisztik Csabának is első nagyobb szerepe. És nagyot is alakít. (Bár ő a kis szerepekben is nagyon jó. Pl. Hajdu Szabolcs Off Hollywoodjában, a film elején ő esik össze az utcán. Én pedig a Zsótér rendezte színházi Hamlet előadásban láttam először, éppen tíz éve, ahol mellékszerepben remekelt.)

2019-11-21 16:23:00 Benny Bug (4) #4

Nekem tetszett. Hangulatos, érdekes cselekménnyel bíró krimi, mindvégig nagy érdeklődéssel néztem. Az atmoszférája pedig tényleg szinte páratlan. Elsőfilmes rendezőtől ez elég szép teljesítmény, úgy gondolom. Kicsit rövidnek éreztem, ahogy a mellékkarakterek sem voltak olyan érdekesek, mint a főszereplő, de mindent összevetve a Valan bizony egy olyan magyar krimi, ami közben még egy kicsit neo-noir és skandináv elemekkel is bír. Tényleg érdekes, nem mindennapi alkotás volt: szerettem eléggé a hibái ellenére is. 75%

2019-10-27 22:21:44 ryood (4) #3

nagyon ígéretes debütálás ez a film. örültem kiváltképp Bagota Béla első filmjének, nem csak azért mert tényleg jó, hanem mert ez egy vérbeli erdélyi skandináv-krimi. juhéé. nagy kedvencem a műfaj pár éve, amióta megismerkedtem Jo Nesbovel és társaival az északi országokból. és persze nem elfelejtve a zseniális híd című sorozatot sem. szóval egy végig székbe szegező, remekül felépített pszichológiai krimiről van szó. borongós vonós biztosítja a komor hangulatot a téli, hófedte vidéki tájban, kisvárosban. nagyon élt a főszerepet játszó Krisztik Csaba is, nélküle ez valószínűleg egy közepesebb alkotás lenne.
talán lehetett volna kicsit hosszabb, némelyik szálat jobban ki lehetett volan fejteni, bele lehetett volna menni mélyebben is. és mondjuk mutathatott volna többet a 89-es eseményekből is.
jó lenne, ha a Valan meghozná a magyar írók, rendezők kedvét a műfajhoz, és tovább haladnánk a Bagota Béla által kijelölt úton. (ja, tavaly az X is ilyen volt, de talán ez jobban működött nála.
erős négyes jár neki. nézzétek!

2019-10-23 10:34:33 zéel (5) #2

Most hétvégén 900 Forintért tudjátok megnézni premier előtt a Valant a Cinema City Magyarország mozikban! Ráadásul pénteken, Budapesten a Cinema City Arénaban és szombaton, Székesfehérváron a Cinema City Albaban a film után beszélgethettek is az alkotókkal!

2019-10-19 10:51:11 dittike (5) #1

Komoly lelki megterhelést okozó mozi.