Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999) ☆ 👁

Star Wars I. rész: Baljós árnyak

(George Lucas)

amerikai akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi

3,2
★★★☆☆
1417 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-11-18 22:59:38 Locke(d) (3) #213

Éljen a BD hatalma: kiszúrtam Dougray Scott-ot. :)

2019-09-16 17:37:10 slawter (2) #212

A Jedi Power marha király volt és elég nehéz is (nem csak a kameranézet miatt). Nem tudom, hogy a bónusz pályáz ,aminél minden ellenségből 10 db jött, erősségi sorrendben, meg tudta-e halandó csinálni...

előzmény: Hannibal Lecter (#179)

2017-01-09 02:33:53 lukivaker ekekapája (2) #211

Én viszonylag későn láttam a Star Wars-filmeket, és egyértelműen, mikor megnéztem az eredeti trilógiával kezdtem, és csak utána tértem át a prequel-re. Gondoltam, hogy nem lesz jó, hogy nem fogja megütni a régebbi részek színvonalát, de ilyen rosszra nem számítottam. Ez a film egyszerűen rossz. Színes-szagos valami, de Star Wars-hoz alig van köze. A "Duel of the Fates"-en kívül konkrétan talán semmilyen pozitívumot nem tudok kiemelni. Jar-Jar Binks-nél idegesítőbb karaktert pedig filmvásznon nem láttam még.

2016-12-16 22:39:18 ChrisAdam (3) #210

Egyetértek Maul-lal, én először a könyvet olvastam, utána láttam csak a filmet és így kerekebb képem van a karakterről, valamint egy önálló Maul-os könyvet is olvastam (habár nem volt valami nagy eresztés). De itt a filmben tulajdonképpen tényleg egy árny, egy senki, olyan, mint egy halálfaló, dementor, semmi, de semmi jelentősége nincs a filmben, csak annyi, hogy megöli Qui-Gont, ami persze, látszólag nagy jelentőségű, de mégsem az, mert nem személyes okokból vagy egyéni bosszúvágy viszi előre, csak úgy tűnik, mint egy lelketlen katona, akinek parancsot adtak és ő teljesíti. Csúnyán elrontották, mert tényleg lehetett volna jobb is.

Az ébredő Erő vs. Baljós árnyak párbaj pedig nevetséges, irreális. Sajnos a Baljós árnyak a lustaság és a kiégett pénzéhes lélek eredménye. Tökéletes inverze az Egy új reménynek: történetben, karakterekben, hangulatban és a film lelkében is. Na de majd a második rész.

előzmény: Tenebra (#209)

2016-12-16 22:29:50 Tenebra (3) #209

MI?! Hát Jar-Jarról még nem tudod az igazságot, hogy valójából ő egy mindenki felett álló Sith Lord, aki csak álcázza magát? Sőt állítólag ő Darth Plaeguis. :D :D

Amúgy mindennel egyetértek, egy kis apróságot kivéve: Darth Maul szerintem alapvetően jó lenne. Csak nem hagynak neki elég teret. A róla szóló könyvben sokkal izgalmasabb karakter, ezt mondani sem kell.

Egyébként az a vicc, hogy az ostoba módon ortodox Star Wars-rajongók szerint ez sokkal jobb, mint a VII. rész... :D Ebből az állításból két dolog következik: 1.) vagy annyira rohadtul elvakultak, hogy képtelenek ojbektíven gondolkodni, és belátni, hogy Abrams ezerszer jobb munkát végzett, mint a technokrata és kifáradt Lucas, 2.) vagy annyira kurva szar az ízlésük, hogy TÉNYLEG úgy látják, hogy ez egy jó film, és csak a gonosz kritikusok húzták le igazságtalanul. Egyik sem jó opció. :D Az ébredő erő nem tökéletes film, de nálam simán veri az előzménytrilógiából amúgy legjobb Sithek bosszúját is.

előzmény: ChrisAdam (#208)

2016-12-16 02:45:52 ChrisAdam (3) #208

Na, hát, három és fél év után újra megnéztem a Baljós árnyakat így a Rogue One előtt, tavaly a Machete Orderből elegánsan kihagytam, hála égnek. Három éve négyesre osztályoztam, akkor azt vallottam, hogy az első fele rossz a filmnek, amiből feltápászkodik a végére egy négyesre.

Nos, hát. Kezdjük az elején. Most, hogy egy héten keresztül daráltam a régi epizódokat és oda-vissza voltam, egészen bámulatosan nem vártam a Baljós árnyakat, mert tudtam, hogy nagy kínlódás lesz. A négyes ellenére tudtam, hogy az egy Star Wars-fanboy négyes, ami átszámolva lehet, hogy egy hármas, vagy rosszabb.
Most nem mennék végig a filmen, pedig ha valamit ekézni kell, abban benne vagyok, azt meg mindenki szívesen olvassa, hogy miért szar a Baljós árnyak. De szeretném leírni, hogy miket vettem észre, de korántsem gondolom, hogy spanyolviaszt találtam volna fel, de csak elfér itt.

- Binks. Már a nevétől is feláll a szőr a hátamon, a legnagyobb merénylet a rajongók, a nézők, de még a kamerák, számítógépek, vetítőgépek, vásznak ellen, hogy Jar Jar Binks létezik. Nem beszélve a színészről, kár, hogy nem cikkeznek arról, hogy azóta hogyan dőlt romba az élete. Egyszerűen nincs szó. Amíg nem lép a színre ez a lény, addig a film teljesen jó. Tény, hogy a tizedik percben már a képernyőn virít, de tény az is, hogy addig jó a film és ha így maradt volna, akkor sokkal nyugodtabban, képernyőt nem betörve, billentyűket nem rágcsálva tudnánk végignézni a Baljós árnyakat. Egyszerűen az egész filmnek szörnyű módon elkobozza bárminemű komolyságát, az egész egy gyerekes matinéba csap át.

- Igen, a Baljós árnyak egy délutáni mozimatiné, semmi több. Nem Jake Lloyd miatt, a kis Anakin szerény véleményem szerint teljesen rendben van, semmi bajom nincs vele. A Baljós árnyak felettébb BUTA. Gyerekeknek nézi minden nézőjét, figyel arra, hogy minden jelenetbe beússzon valami kellemetlenül szar poén, ami aztán elrontja a szcéna jelentőségét. Sok Jar Jarhoz köthető, sőt az esetek 80%-a, de ezen kívül is olyan rettenetesen törekszik arra, hogy a nevetőizom edzve maradjon, hogy a vége az lesz, hogy ugyanaz az izom görcsbe rándul és törekszik visszatartani a hányást.

Kegyetlen szavak egy Star Wars-rajongótól, tudom, ne keseredj, még van remény.

- A Jedik. BUTÁK. Mint a föld. "Hmmm, itt van Anakin, a kiválasztott, valaha élt legtöbb midimiajóanyáddal, hát tanítsa ki Obi-Wan, persze, adjuk neki meg az engedélyt, ha már ez volt a BÖLCS Qui-Gon utolsó szent akarata." Az ifjú Obi-Wan pedig tapasztalt padawanként kitanítja a kései, tele kétségekkel lévő fiút, aki... a Tudjukki lesz.
Természetesen megintcsak Lucas ótvar baromsága, hogy ezt a konfliktust beírja a filmbe, hiszen a későbbiekkel és a régi trilógiával ellentmondásos lesz. Vegyük példának azt, hogy akkor Obi-Wan padawan fürtjének levágásának másnapján már reggel nyolctól kezdte Anakinnak a jediórát, Anakin pedig oly nehezen kapta meg aztán a Mesteri címet és a többi. Felesleges szál, melyet sokkal egyenesebben, egyszerűbben is meg lehetett volna oldani úgy, hogy izgalmas legyen, mert így egy buta, lapos, ostoba szálat kapunk, melynek tudjuk mi a vége. Anakin Jedi lesz, nocsak, ugye nem gondoltad volna?

- A főgonosz, ellenség. Darth Maulra képtelenség igazi, fenyegetést jelentő gonoszként jelenteni, alig van a vásznon és nincs nagyon se karaktere, se jelenléte. A Kereskedelmi Szövetség fejei, Gunray és társa nem igazán vehető komolyan, mintha ott se lennének. Tehát a Baljós árnyakban nincs főgonosz, Sidious túlságosan háttérbe szorul és nem is igazán vet a latba akármit is. Így tökéletes módon elmarad az, hogy a filmnek mondjuk a főgonosz bármilyen sötétebb árnyalatot adjon.

- Az effektek. Általában a végére szoktam hagyni, de fél háromkor hajnalban már nehéz a gondolatokat szortírozni. 1999-ben azért már eléggé professzionális szinten húzták a mesterséges vonalakat, ennek ellenére még nem egészen annyira, hogy teljes, komplett jelenetsorokat generáljanak komputerben. Sorolom: a robotok, az űrlények, a víz alatti szörnyek, a naboo-i mező, látkép, gunganek... ocsmány. Nem elég az, hogy nagy részben a film számítógéppel animált, de mindenhol tolakodóan elénk tárja azt. A naboo-i mező egyenesen olyan, mintha a Minecraftból kopizták volna ki (kis túlzással), de persze nem az a veszte annak a csatának, alapból egy nagy rakás banthaguanó.

- A színészek. Szegény Shmi Skywalkert játszó színésznő szerintem nem volt életben a forgatás alatt, de mivel nem tudtak mást találni, kötelekkel bábuztak vele. Szörnyen érzelmes tud lenni, amikor soha többé nem látja fiát és el kell búcsúzni, vagy akkor amikor a fiát a versenybe küldi talán meghalni, meg úgy egyébként, ne bambuljon már az egész játékidő alatt, szegény. Borzalom, szerintem a filmtörténelem legszarabb színjátéka.
Liam Neeson szegény nagyon haza akart már menni mindegyik jelenetben, rettenet unta az egészet, ide hallottam akkori gondolatait. Obi-Wan Kenobi barátunk már azért más tészta, talán egy kicsit élvezte... DE.
De hát minek ostorozzuk szegény színészeket, mikor az egész Lucason csattan, hát szörnyen tud ez rendezni és igen, ez lenne a következő...

- A rendezés. George Lucas nem tud rendezni, nem tudok ezzel újat mondani, de most, hogy már kicsit idősebb fejjel tudatosan figyelek a rendezésre és egyéb dolgokra, rájövök arra, hogy ez tényleg mennyire fájdalmasan igaz. Valahogy elfelejtett rendezni vagy egyszerűen túl lusta volt, de minden jelenet a totál unalomról és érdektelenségről, kreativitás hiányáról árulkodik. Nem találunk semmi, de semmi épkézláb momentumot, amit anélkül, hogy szétcseszne valami érdektelen betétjelenettel, üres, kongó, faarcú érzelmekkel teli szcénával, végig tudna vinni.

- Anakin Skywalker. Még annyi eszembe jutott, hogy egy sosem ismert gyerek képességeiben bíznál annyira, hogy "szinte" az életedet rábízd? Vagy: véletlenül berepül a hangárba, ahol kiad egy lövést és fél perc múlva az egész felrobban. Wat?

A Baljós árnyak rettenetesen nagy ziccer, ez pedig a legeslegfájóbb pont egy Star Wars rajongónak. Az eredeti három epizód húsz éven keresztül őrizte az előzmények titkát, amelyet hasonló hangulattal, érdekes karakterekkel és történettel várt volna a közönség. Ehelyett kapott egy bugyuta, állagát tekintve széteső, morzsálódó sztorit, aminek alapja jó, de rettenetesen rosszul van összerakva.

Áh, mit mondhatnék még, csalódott vagyok, mert tényleg mérges vagyok a Baljós árnyakra. Most azon gondolkodok, hogy egy hármast megér-e. De ugyanakkor természetesen vannak jó pontjai. A fogatverseny egyértelműen a csúcspontja, a záró űrcsata, akármilyen ostoba, rendkívül látványos, jó pont, ahogy a fiatal Natalie Portman túllép Lucas atya lustaságán és elkezd némelyik jelenetben csinálni valamit a többiekkel ellentétben, és... hát most tele vagyok negatívummal, kérdezzetek majd máskor.
Lehet lesz kettes is, most egy nagyon gyenge hármas. Eljött ez az idő is. :(

2016-12-06 18:24:03 noresz02 (3) #207

Mondjuk tuti nem Portman elsődleges nemi jellegét stíröli, mert abból nem sok van a felső hányadban az amúgy csodaszép színésznőnek. :))

előzmény: BonnyJohnny (#206)

2016-12-06 18:09:02 BonnyJohnny (2) #206

Szerintem Nass főnök sem a szemeibe néz, úgyhogy egy-egy... :D

előzmény: noresz02 (#205)

2016-12-06 17:59:14 noresz02 (3) #205

Tartok egy teljes újranézést a Rogue One előtt és hát ezt is végig akartam sokadjára is szenvedni becsülettel. Minden le van írva már korábbi hsz-ekben, csak néhány megjegyzés az aktuális benyomások alapján. Továbbra is rendkívül irritáló számomra a humor alkalmazása a filmben (nem is akarom kihegyezni Jar-Jar karakterére) amikor komoly, katartikus jelenetek közben is humorbonbonokat szór Lucas. Különben két szar poén között (és amikor elfelejtik Jar-Jar-t a képünkre nyomni) rögtön előjön a film amúgy remek hangulata, képes akár perceken belül is csúcsra járatódni.
Amúgy most vettem észre, hogy a végső ceremónián Amidala nem a gungam király szemébe néz, szerintem elszúrták az utómunkát.

2016-08-13 03:38:21 kritikuss (3) #204

Gyenge-közepes jedi visszatér utánérzet,ha nem lenne benne a f...szopó jar jar ,még nézhető is lenne.

2015-12-25 11:16:42 Kirchner (4) #203

Le kell szögeznem mindenek előtt, hogy én alapvetően (bár a 2. epizód elég problémás), de szeretem az előzmény trilógiát is. Szerintem nagyon szép ívet ír le a 6 rész egymás után, a kezdeti pozitív rend állapotából való kibillenéssel, a sötét erő diadalával, majd a rend helyreállításával. (Kérdés ezt az ívet mennyire tudja majd értelmesen és szervesen tovább vinni az új trilógia.) Nekem egyáltalán nincs bajom azzal, hogy ez a rész sok tekintetben ártatlanra sikeredett, mivel türközi azt a korai, többé kevésbé harmonikus status quo-t, amelyből aztán a romlás elindul, másrészt mindez korrelál Anakin korával is szimbolikusan, aki összekötője az epizódoknak és türközője is egyben a világban lezajló változásoknak. Persze ettől még elfogadom ha valaki azt mondja, hogy lehetett volna kevesebb gungan... szerintem is : )) Qui-Gon egy kifejezetten izgalmas figurája a filmnek, aki ellentmondásos, mivel egyfelől bölcs, másfelől renitens, és nem látja meg az Anakinban leselkedő veszélyt. A fő konfliktusszál is szépen van felvezetve, hogy itt még csak egy kis lokális momentumát látjuk annak a nagy tervnek, ami a második epizód végére lesz világos, és a harmadikban pedig letarol (majdnem) mindent és mindenkit. Tetszik, hogy a gonosz ebben a részben még csak arctalan fenyegetés, szó szerint mivel a titkos nagyúr le van takarva, de Darth Maul is egy szótlan, nem emberi, és végső soron teljesen megfoghatatlan figura. Így, a sötét erőnek a három epizódban egyre inkább kiforrott arca lesz, ahogy a világban is elhatalmasodik a fenyegetés, mivel a második részben Dooku gróf már komoly előrelépés a csupán ronda arccal ugrándozó Darth Maulhoz képest, a harmadikban meg Palpatine-al megkapjuk a filmtörténet egyik legnagyobb, igazi shakespeare-i főgonoszát. Mindezek mellett, ütős a film végén a Griffith-t idéző, párhuzamosan több színtéren zajló csata, közte a Kirov balettet megszégyenítően stilizált fénykard párbajjal. Ami viszont talán a legnagyobb erőssége a filmnek, és ezt Star Warsnál lehetetlen nem figyelembe venni, az a zene. (Majd frászt kaptam, amikor, most a hetedik rész vetítésénél a közönség 90% kiment a vége főcím alatt...... ) Ebben az epizódban nagyon sok, szuggesztív és míves új téma jön be, kezdve méltóságteljesen kibontakozó droidos indulótól, a kultikus kardpárbaj zenén át, egészen a kis Anakin témájáig, amelyben zeneileg benne rejlik Vader motívumának csírája is. Amik, miatt mégis 4-est kap a film, az a gungan túladagolás mellett a midikloriános, sikertelen merénylet a Star Wars ellen. Sikertelen, mert Lucas megpróbálta ezzel sci-fisíteni a filmtörténet legnagyobb fantasyját, de természetesen a megfoghatatlan erő, attól még nem lett tudományosabb, hogy valamilyen megfoghatatlan élőlényekhez utaljuk azt, és így ez nem lett más, mint egy tartalmatlan sci-fiskedő giccs. De ettől még csúnya bibircsók a mítoszon. Amúgy a film, mint egy, még közel idilli de már repedező köztársaságot bemutató felütés, szerintem okés...

2015-12-23 15:02:03 Tomsa (2) #202

Legalább jó a zenéje.

2015-12-08 19:09:14 Nordbright (2) #201

tényleg, mellényomtam :) de korrigálom a hibát 2-esre

előzmény: BonnyJohnny (#199)

2015-12-05 23:08:43 ChrisAdam (3) #200

Egyébként igen, az egész annyira balfékül van kitalálva, hogyha egyszer már ott van a királyné meg minden kutyafüle, akkor miért nem megy vissza anyját kivásárolni? Talán még ma is élne. Oké, hogy a Jedik nem ragaszkodhatnak senkihez, de talán elfért volna a naboo-i palota egyik udvarhölgyeként szegény fapofájú Shmi. :(

előzmény: BonnyJohnny (#197)

2015-12-05 23:07:44 BonnyJohnny (2) #199

Ehhez a véleményhez a négyes értékelés némileg zavarba ejtő... :)

előzmény: Nordbright (#198)

2015-12-05 23:02:47 Nordbright (2) #198

Jézus, Atya Úr Isten...! A közelgő VII. rész miatt gondoltam, hogy kronológiában végignézem az összeset. Hát lehet, hogy nagy hiba volt. Az első részt sikerült két részletben újranézni, de inkább nem részletezném mert nyomdafestéket nem tűrne. Ez...ez... kritikán aluli. Csak azért nem nézhetetlen, mert végül is meg lehet nézni, de egyértelműen ez a franchise szembeköpése. Egy "Walt Disney bemutatja" mesedélutánban tökéletesen mutatna, de így... akcióvígjátékként... is gyenge mint a harmat.

előzmény: BonnyJohnny (#197)

2014-12-06 17:45:21 BonnyJohnny (2) #197

Miután helyreállt a rend, a királynő, aki szerelmes a kiskölyökbe (és ebbe még csak bele sem kötök) igazán kivásárolhatta volna az anyját. És az inkompetens nyugdíjas sakkozókör egy kicsit jobban is ráizgulhatott volna a sithek felbukkanására. Tekintetbe véve, hogy Qai-Gon láthatóan nem bír vele, talán küldenék vele valaki mást is a tanítványán kívül. Aaahhh...

2014-12-05 22:19:52 Leo_Stotch (4) #196

Én minden gyengesége ellenére (mert azért van pár) a hangulatát nagyon szeretem. Ès ez sokmindent ment..

2014-12-05 20:32:55 tomside (3) #195

Újranéztem... elég gyengus. Túl didaktikusan jönnek egymásra a jelenetek, nem szervesül, nincs igazi hangulata. Némi romantikával azt is mondhatnám, olyan, mint anyám húslevese. Pontosan ugyanabból főzöm én is, mégis, nálam megállnak külön az ízek, míg nála összeérnek.

2014-12-04 20:18:40 critixx (1) #194

Ezt még legalább filmre forgatták és nem szörnyű HD-re...

2014-12-04 19:29:50 ChrisAdam (3) #193

Szerintem meg egyáltalán nem rossz. Minél többször látom, annál erősebb bennem ez az érzés. Na persze messze nem zseniális, de nézhető.
...De ismerek olyat is, akinek ez a kedvenc része.

2014-11-29 21:52:02 Leo_Stotch (4) #192

A hangulatán mit sem változtat, mikor jön ki.
De most, az internet korában mindenki (sajnos èn is) akarva,akaratlanul már egy előzetest is szétcincál. Règen olyan más volt. Mindenért moziba kellett menni, esetleg mozimagazin, vagy tévében elcsípni egy percet. Ma meg minden előzetesnek van előzetese.. Furcsa.

2014-11-29 21:31:09 Olórin (1) #191

Csak a viszonyítás kedvéért: ennek a trailere fél évvel a premier előtt jött ki, a mostanié meg több mint egy évvel előtte.

előzmény: Leo_Stotch (#190)

2014-11-29 21:21:49 Leo_Stotch (4) #190

Én 13 voltam.
Szerintem még most is jó. Igen, sok az idiótaság, gyerekesség (egyébként a Jedi visszatér is ilyen az Ewok-ok miatt) de egyszerűen nsm tudok haragudni. A hamisítatlan hangulata nem enged. Ja és katt youtube.. ennek a teaser-e megeszi reggelire a mostaniét.
Bár nálam a Star Wars etalon,elfogult vagyok sajnos. :)

2014-11-29 17:51:32 BonnyJohnny (2) #189

A trailer alkalmából tettem egy újabb próbát a filmmel. Próbáltam felidézni milyen volt először látni, moziban, 12 évesen. Próbáltam elképzelni milyen lehetett a hatalmas várakozás után végre látni.
Felemelő élmény volt... 10 percig... aztán tudjuk mi lett. Nem bírtam tovább nézni.

2014-05-16 17:28:19 csabaga (1) #188

Kezd egyezni a véleményünk.

Képregényfilm kisiskolásoknak.

előzmény: Tenebra (#186)

2014-05-16 10:31:22 Ninety-Four (3) #187

"Qui-Gon szemmel láthatóan gyűlüli Jar Jart"

Erről most hirtelen ez a nem hivatalos változat jutott eszembe. "Legközelebb letépem."

előzmény: Tenebra (#186)

2014-05-16 09:47:13 Tenebra (3) #186

Újranéztem tegnap este, és rájöttem, hogy ez kb. olyan színvonal, mint a Star Wars Holiday Special. :D Borzasztó, mit művelt Lucas a Star Wars-szal ebben. Sokak szerint az I-II rész egyaránt szar, de ez szerintem így nem igaz. A II. résznek vannak hibái, de simán Star Wars-filmnek mondom, mert van benne dráma, karakterábrázolás stb. Ez viszont egy matiné, tele ostoba párbeszéddel és a szerepüket felolvasó színészekkel. Elfogult vagyok a Sötét Oldallal szemben, de akkor is: Darth Maul és Sidious voltak értékelhető karakterek. :D Rajtuk kívül max. Obi-Wan az, aki még elmegy, a többi valami iszonyú pocsék volt, főleg annak fényében, hogy olvastam pár könyvet, melyekben Qui-Gon kifejezetten szerethető figura. Itt viszont... :D

Csak néhány, már-már mulattató momentumot emelnék ki:
-a végső buli, ami még a Jedi visszatér lezárását is alulmúlja :D
-a gunganek, akiknek egy szavát nem lehet érteni, se magyarul, se eredeti nyelven
-Qui-Gon és Obi-Wan, de talán Padmé is folyton azt hajtogatják, hogy "nincs idő", miközben olyan hülyeségekkel szarakodnak, mint Jar Jar, víz alá merülés, fogadás a fogatversenyre stb. A nép szenved, a Kereskedelmi Szövetség terrorizálja a Naboo-t, melynek a megmentésére küldték a Jediket, közben meg egy ágrólszakadt kisfiút babusgatnak, meg fogatversenyezgetnek... :D
-ennek mondjuk kifejezetten örültem: Qui-Gon szemmel láthatóan gyűlüli Jar Jart. :D
-Liam Neeson valami eszméletlenül látványosan utálja a szerepét és unja az egészet... :D

De még lehetne sorolni sajnos.

Igazából két-három olyan jelenet van, melyekre szívesen emlékszem vissza. A kezdés például egész ígéretes és jó, akkor még nem sejtjük, mivel, kivel találkozunk majd a történet további részében... :D
A Sithek minden jelenete kiváló. Sajnálatos, hogy Darth Maul karakterét is ennyire elnagyolták, és csak sablon keménykedős szövegekre redukálták ezt a kiváló harcost.
A fogatverseny is jó, bár nagyon érződik rajta, hogy csak a látványossága miatt rakták bele a filmbe.
A Tatuin hangulatos e részben is, csak ne csesznék el az erőltetett poénkodással ezt is...
A Darth Maul-párbajok is tetszetősek. Bár az első, sivatagi összecsapás elég bénácska lett.

Szóval, ha nem lennének ezek a momentumok, számomra már simán nézhetetlen szutyok lenne ez az első rész. Mindannak megbecstelenítése, amiért a Star Wars-t szeretjük. Illetve csak azért nem 1 így újranézés után, mert láttam már rosszabb Star Wars-filmet is, a 2008-as animációs Clone Warst.

2014-03-19 17:59:47 kobretti88 (2) #185

Tényleg jól adaptálták, de engem akkor is idegesít.

előzmény: BonnyJohnny (#184)

2014-03-19 17:55:39 BonnyJohnny (2) #184

A fogatverseny egy az egyben a Ben Hur szekérversenyének lenyúlása
Ha valami jót, jól adaptálnak, az szerintem sosem negatívum. (Annak pláne nem, aki nem látta az eredetit.)

előzmény: kobretti88 (#183)

2014-03-19 17:52:36 kobretti88 (2) #183

Ez volt számomra az első Star Wars film, amit moziban láttam. Akkor nagyon tetszett, de ma már csak egy átlagos filmnek tartom ami fényévekre van a klasszikus trilógiától.

Pozitívumok:
- John Williams zenéje
- remekül koreografált fénykardpárbajok
- Darth Maul(igaz hogy nincs karakteer, de akkor egy badass)
- a fogatverseny nagyon látványos, pörgős és izgalmas

Negatívumok:
- rossz forgatókönyv és egysíkű karakterek
- idegesítő Jar Jar Binks és Jake Lloyd
- A fogatverseny egy az egyben a Ben Hur szekérversenyének lenyúlása
- gyerekes hangulat
- a filmvégi űrcsata lenyúlja az új remény űrcsatáját

60 %

2013-05-29 16:01:53 Hannibal Lecter (3) #182

Poénból ismét nekikezdtem a játéknak, de öt-tíz perc után már egyáltalán nem tudott lekötni, mai szemmel nézve bizony ez irtózatosan gagyi. :)

Egyébként volt még egy elég hasonló, a Star Wars: Obi-Wan (csak konzolra jelent meg), bár nem tudom, hogy ez mennyire hűen követte a film cselekményét.

2013-05-28 20:24:50 JeszKar (3) #181

Fogalmazunk úgy, hogy a játék egy ***** volt. Legalábbis én úgy érzem. Borzalmas kameranézet, fel-alá mászkálás, Jedi-nek még csak véletlenül se érezhetted magad benne. És minden idők legröhejesebb módján tudsz a Maul-lal végezni benne (röhejesebb, mint a filmben.)

2013-05-28 20:13:24 Hannibal Lecter (3) #180

Valahol biztos megleled. :)

előzmény: ChrisAdam (#178)

2013-05-28 20:10:48 Hannibal Lecter (3) #179

Nem volt egy jó játék, de valahogy mégis hatásosan tükrözte a film hangulatát. :) Volt egy nagyon hasonló konzolos "párdarabja" is egyébként, én azt is sokat toltam annak idején. :)

2013-05-28 20:09:21 ChrisAdam (3) #178

Lehet ezzel még játszani valahol? Szívesen kipróbálnám. :)

előzmény: Hannibal Lecter (#175)

2013-05-28 20:05:09 Victor Vance (3) #177

Erről a gameről mindig beugrik a gondtalan gyerekkor :) Mennyit nyomtam vele...

előzmény: Hannibal Lecter (#175)

2013-05-28 20:03:55 TomPowell (4) #176

Nanáhogy.:D Nem is tudom hányszor vittem végig.

előzmény: Hannibal Lecter (#175)

2013-05-28 19:27:57 Hannibal Lecter (3) #175

Na jó, ez már az a szintje a dolognak, ahonnét viszont én nem vagyok hajlandó továbbmenni (pedig tudnék, ha akarnék, nyugi!:) Ti amúgy látjátok, én emígy - Istenem, nem először fordul elő itt ilyesmi. :)

Egyébként emlékszik még valaki erre a játékra? :)

előzmény: Olórin (#174)

2013-05-28 19:15:15 Olórin (1) #174

Hogy mennyire van eltúlozva, az más kérdés, ez alapvetően egy mese, nyilván nem ez alapján fogják tanítani a lurkóknak az "áram" emberre gyakorolt hatását - nem is beszélve arról, hogy ez nem áram, nem is tudjuk, pontosan mi, a sötét erő valamiféle erőteljes és pusztító manifesztációja, ami azt jelenti, hogy kb. pont úgy működik, ahogy a világot kitalált alkotók megálmodták, nem máshogy. Szóval azt nehéz megmagyarázni, hogy miért ott a legerősebb (meg tudnám, nyugi:) de nem kell, mert már utaltak rá lent), de hogy ott a legerősebb, az a jelenet kontextusában tény, ez a kontextus pedig az erre kitalált csontvázeffekt.

Why, thank you, dear:) Ami a csodálkozásod illet, nagy sajnálatodra nem vagyok non-stop a monitorhoz ragasztva:)

előzmény: Hannibal Lecter (#171)

2013-05-28 19:12:13 ChrisAdam (3) #173

Nem feltétlen lát annyira a jövőbe, hogy lássa előre Kenobi csapását. De érezte, hogy Kenobi készül valamire, ha megnézitek, az arca hirtelen megváltozik. Tehát ezért nem tudom elfogadni ezt a olyan-hirtelen-jött-csapást. Simán meg tudta volna ölni Obi-Want, ez a film szardarabkája.

előzmény: HejjaX (#172)

2013-05-28 19:08:33 HejjaX (3) #172

Na várjunk. Ha a jövőbe lát, akkor tudta, hogy nem kerülheti el Kenobi csapását, nem? Akkor minek tornázzon feleslegesen?

előzmény: Olórin (#170)

2013-05-28 19:08:21 Hannibal Lecter (3) #171

Ti nem tudjátok megmagyarázni, hogy miért ott a legerősebb (mert nem is lehet, mert ha belegondolsz, erre nincs magyarázat, ez logikátlanság, pont azok miatt, amiket írtam - ha el is fogadom, hogy ott a legerősebb, de nem feltétlenül fogadom el, hogy ne legyen olyan könnyű a dolgotok:). (Mellesleg ha tényleg olyan drasztikusan megpörkölte volna Vadert, akkor nem kellett volna friss égési sérüléseknek látszódniuk, mikor lekerül a maszk? Vagy akár gőz csaphatna ki a sisakjából. De semmi ilyesmi. El van ez túlozva. Nagyon.)

"de hagyjuk, ez már így is egy hihetetlenül mélygeek vita:))"

Ezért is csodálkoztam, hogy eddig hallgattál, hiszen nálad nagyobb geeket ez az oldal még nem látott. :) Eddig kotlottál ezeken az "ellenérveken"? :)

előzmény: Olórin (#170)

2013-05-28 18:59:13 Olórin (1) #170

Mikor arra már nincs ellenérved (mert nem is lehet), hogy az "áram" ott a legerősebb, ahol röntgenképet gyárt Vaderről, gyorsan elviszed a témát egy másik irányba, amin még lehet(ne) rágózni, hátha senkinek nem tűnik fel, hogy már buktad a vitát:) (Erre a "röntgenkép-dolog már maga hülyeség" témára is lehetne bőven mit válaszolni, de hagyjuk, ez már így is egy hihetetlenül mélygeek vita:))

Maul: most, hogy jobban megnézem, Obi Wan a körülményekhez képest még kényelmesen meg is veti a lábát, mielőtt lecsap. (Ami a jövőbelátó sith-et meglepi:))

előzmény: Hannibal Lecter (#163)

2013-05-28 18:37:25 HejjaX (3) #169

Még el is hajol Kenobi elől, nehogy az ráessen. Éppen megbeszélné Obi 1-nal, hogy milyen ügyesen elkerülte az ütközést, amikor az aljasul kettévágja.

előzmény: BonnyJohnny (#167)

2013-05-28 18:25:29 BonnyJohnny (2) #167

TomPowell a #118-ban megmondta: Darth Mault ez váratlanul érte. Mikor évekkel később Anakin próbálkozott ilyesmivel Kenobinál, az már tudta mit kell tenni. :D

előzmény: ChrisAdam (#166)

2013-05-28 18:23:05 ChrisAdam (3) #166

Mondjuk a Maulos dolog tényleg béna. Háromszor is levághatta volna Kenobit.

előzmény: Hannibal Lecter (#165)

2013-05-28 18:18:27 Hannibal Lecter (3) #165

Persze, a SW logikáján belül lehetséges akár ez is. Végül is ez egy mese, amiben bizonyos dolgoknak egyszerűen be kell következniük. Ezért is nem szőrösszívű módjára viszonyulok én ehhez az egész Vaderes dologhoz, meg voltaképpen a Darth Maul-oshoz sem (habár az jóval röhejesebb). Részemről lezártam a vitát. :)

előzmény: ChrisAdam (#164)

2013-05-28 18:13:03 ChrisAdam (3) #164

És mit gondolsz a 154-esben leírtakról? :) Nem tudom, olvastad-e a könyvet, de ott hasonlót ír le James Kahn.

előzmény: Hannibal Lecter (#163)

2013-05-28 18:04:43 Hannibal Lecter (3) #163

"Tényleg, az ő esettében is olyan erős volt az áram, hogy "röntgengépként" funkcionált? Szerintem nem."

Ez a röntgenkép-dolog már maga hülyeség. Miért épp akkor a legnagyobb az áramerősség, amikor nem is koncentráltan, egy bizonyos személyre fókuszálva érkeznek a villámok, hanem Palpatine elveszíti a kontrollját az egész felett, és össze-vissza küldi őket a levegőbe? Persze van rá válasz: Vadernek meg kellett halnia.

"Ha valaki megcsapnak pár száz volttal, akit amúgy is gépek tartanak életben, az meghal, ez elég egyértelmű."

Te már csak tudod, hiszen ott voltál, amikor mindez történt. :)

előzmény: JeszKar (#161)

2013-05-28 17:59:17 ChrisAdam (3) #162

Palpatine sugarai amúgy tényleg nagyon erősek, hacsak azt nézzük, hogy milyen hamar leamortizálta a saját arcát a III-ban. Szóval nem 2 Volt. :P

előzmény: JeszKar (#161)

2013-05-28 17:52:34 JeszKar (3) #161

Tényleg, az ő esettében is olyan erős volt az áram, hogy "röntgengépként" funkcionált? Szerintem nem.

Ha valaki megcsapnak pár száz volttal, akit amúgy is gépek tartanak életben, az meghal, ez elég egyértelmű.

előzmény: Hannibal Lecter (#155)

2013-05-28 17:52:10 BonnyJohnny (2) #160

Nem úgy értem. :D
Hanem, hogy igen, ebbe beleköthetsz. Csak nem mondhatod rá, hogy logikátlan, vagy következetlen.
Ez már szubjektív kérdés. Ami felvet egy csomó olyat is, hogy miért nem ütötte ki valaki korábban, ha csak ennyi kell? Meg Vader mért nem védte be magát ez ellen, ha azt tervezte, hogy megdönti az uralkodót, gondolnia kellett volna a sith erő villámokra, amik igazából többször is megszívatták már fiatal korában.
Tehát ilyen szempontból jogos a belekötés.

előzmény: Hannibal Lecter (#158)

2013-05-28 17:51:39 ChrisAdam (3) #159

... :D

előzmény: BonnyJohnny (#156)

2013-05-28 17:49:20 Hannibal Lecter (3) #158

"Lentebb is írtam. Ezt kifogásolhatod."

Megengeded? :D

előzmény: BonnyJohnny (#157)

2013-05-28 17:46:56 BonnyJohnny (2) #157

Lentebb is írtam. Ezt kifogásolhatod. De nem vádolhatod logikátlansággal, vagy következetlenséggel. Mert ami történik az logikus, és a vásznon is megmagyarázzák.

előzmény: Hannibal Lecter (#155)

2013-05-28 17:45:31 BonnyJohnny (2) #156

egyértelmű volt számomra már gyerekként is
tavaly?

:D

előzmény: ChrisAdam (#154)

2013-05-28 17:45:27 Hannibal Lecter (3) #155

JeszKar: Luke még az utolsó dózisból is SOKKAL többet kap. Ennyi. Ezen nincs mit ragozni.

BonnyJohnny: Úgy jön ide, hogy az ember az előző részek alapján azt szűri le, hogy Vader még lélegeztetőgéphez kötve, emberi roncsként vegetálva is veszélyes harcos. Talán nem kell ragozni: túlélt egy-két dolgot korábban is. De akkor újra felteszem a kérdést (bár meg kell mondjam őszintén, nem tudom, miért van erre szükség, szerintem nem olyan bonyolult a probléma, hogy ne lehetne elsőre megérteni - persze nem vagyunk egyformák): ennyire könnyen kiiktatható lenne a Vadert a külső sérülésektől megóvó védelmi mechanizmus? És itt gondolhatunk akár a lélegeztetőgépre, akár bármi másra.

2013-05-28 17:43:49 ChrisAdam (3) #154

Nem értelek titeket. (Vagyis főleg ugye Hannibalt.) :D Én is amúgy úgy vagyok vele, hogy egyértelmű volt számomra már gyerekként is, hogy Vadernek lételeme a maszk és a ruha. Deréktól lefelé nem is volt semmilyen testrésze (pöcse sem, ha már itt tartunk :P), mellkasa pedig erősen meg volt rongálva, tüdeje pedig oly mértékben megsérült a Mustafaron, hogy 2-3 percig bírhatta maximum maszk nélkül. (Ezért volt az a Birodalom visszavágban, hogy levette a maszkot, de csak rövid időre, hogy kicsit "kiszellőztesse" a búráját.) De! Ugyanakkor a ha már létfenntartó ruha, akkor már van olyan biztos, hogyha a berendezés meghibásodik, való igaz, nem biztos, hogy meghal. Az, hogy utána olyan a hangja, nem biztos, hogy a teljes rendszer meghibásodását jelzi.
Most megnéztem a jelenetet gyorsan (véletlenül az egész Saga lenn van a gépemen :D).
Azt mondja Vader: Segíts levenni ezt a maszkot.
Luke: De akkor meghalsz.
Vader: Mostmár úgyis meghalok.
Tehát Vader volt az, aki erőltette, hogy vegyék le a maszkot, ami hogyha rajtamarad, valószínűleg még tovább élteti. Ha így nézzük. Tehát mire érti azt az úgyis meghalokot? Hogy ő már mindenképp halott!!! Nem hivatkozhat arra, ha leér Luke-kal a Lázadókhoz, hogy ő az utolsó pillanatban átállt a Fény Oldalára, nem, a katonák és a politikusok (Mon Monthma és Ackbar) szarnak az egészre, hisz háborús bűnös. Inkább meg akar halni Vader. Tehát ezért veteti le többek közt a maszkot és hogy hadd lássa Luke-ot az igazi szemével.

És ha emlékeztek (persze, hogy emlékeztek) Padmé is meg akart halni és meg is halt, hiába volt teljesen egészséges. Vader mondjuk nem volt teljesen egészséges, de meg akart halni és meg is halt.

Szóval szerintem eléggé meg van magyarázva a dolog, Hannibal. :) Ha ezek után még kételkedsz, nem veszünk be a Jedi Rendbe, azt megmondom. :D

2013-05-28 17:24:50 BonnyJohnny (2) #153

Egyébként az egymástól függetlenül (egy időben) írt, mégis összecsengő válaszok is azt bizonyítják, hogy ugyanazt láttuk a filmben. Nem pedig most találjuk ki a Lucas bizonyítványát.

előzmény: JeszKar (#152)

2013-05-28 17:23:19 JeszKar (3) #152

Egész végig kínozza. Miközben beszédet mond neki.
A végén nyilván végzett volna vele, de amikor Vader elkapja, akkor már a saját élete forgott veszélyben épp ezért próbált ellenállni.

előzmény: Hannibal Lecter (#148)

2013-05-28 17:23:18 BonnyJohnny (2) #151

Hogy jön az ide, hogy milyen harcos?

előzmény: Hannibal Lecter (#149)

2013-05-28 17:22:49 BonnyJohnny (2) #150

Az utolsónál akarta megölni. Látszik is, hogy a voillámok intenzitása erősebb, és Luke-nak is jobban fáj, mint előtte. Ott kapta el Vader az uralkodó grabancát, és onnantól kapta ő az áldást.

Az egyetlen, amiben kételkedhetsz, hogy tényleg ennyi elég-e neki a halálhoz. Jogod van ezt hibaként felróni. De a világ saját logikájába ez belefér, és a filmben le is van vezetve.

előzmény: Hannibal Lecter (#148)

2013-05-28 17:22:26 Hannibal Lecter (3) #149

Hű, nem mondod! :) És nem gondolod, hogy ezen szervek funkcióit kellene átvenniük a gépeknek? Vader ugyebár "inkább gép volt már, mint ember", ám a korábbi epizódokban semmi jelét nem láttuk annak, hogy e minőségében kevésbé volna ütőképes harcos.

előzmény: BonnyJohnny (#147)

2013-05-28 17:16:31 Hannibal Lecter (3) #148

Csak kínozta? "Most meghalsz, ifjú Skywalker." Egyértelmű, hogy ki akarja végezni.

előzmény: JeszKar (#146)

2013-05-28 17:15:21 BonnyJohnny (2) #147

Az mindegy, hogy a többiekében mennyi gondolom volt (pláne egymástól függetlenül), mert én röviden és összefüggően fogalmaztam. Két mondat volt, ami egymásból következett, és mindkettőnek vannak látható jelei a filmben. Ebbe belekötni már nem nagyon lehet. A makacs szemellenzőn meg semmi sem segít. :P
A maszk ( a száj) csak az egyik fele a légzésnek. Van még egy csomó más szerv, ami szükséges hozzá. Olyanok, amik tropára mennek, ha elégünk egy vulkán kráterében. ;)

előzmény: Hannibal Lecter (#145)

2013-05-28 17:13:35 JeszKar (3) #146

Csakhogy Luke-ot csak kínozta egy ideig, sokkal kisebb volt az áramerősség (neki például nem lesz látható a csontváza). Nem kis villámszórás volt az.

előzmény: Hannibal Lecter (#139)

2013-05-28 17:12:31 Hannibal Lecter (3) #145

Nemcsak a te posztodra értettem. :)

De jó, tegyük fel, hogy elfogadom, akkor viszont adódik a kérdés: Vadert egy kis villámszórással meg lehet ölni? És ne mondd, hogy nem halt volna meg, ha rajta marad a maszk, mert ő maga mondja, hogy: "Most már úgyis meghalok." :) Nekem ez nem realisztikus. :)

előzmény: BonnyJohnny (#144)

2013-05-28 17:08:58 BonnyJohnny (2) #144

Egyetlen gondolom volt benne, és azt alátámasztja egy későbbi jelenség.
Ha látok meghalni egy embert, aki fulladozva dől el, akkor arra gondolok, hogy valami légzési elégtelensége volt. És bár ezernyi más dolog lehet, ez azért elég megalapozott lenne első feltételezésnek.
Esetleg a torkán akadt valami? :P Lehet, egy Heimlich fogás kellett volna a legerősebb jedinek.

előzmény: Hannibal Lecter (#143)

2013-05-28 17:03:04 Hannibal Lecter (3) #143

Túl sok itt a "gondolom". :)

előzmény: BonnyJohnny (#142)

2013-05-28 17:01:19 BonnyJohnny (2) #142

csak épp meggyőzhetetlen vagyok e téren.
Hát pedig elég meggyőző érveket sorakoztatunk fel. :) Meg, ha jól emlékszem a filmből is egyértelmű. Látszik, hogy Vader mellkasi részén lévő műszert külön körbejárják a villámok, meg szikrázik. Gondolom leállt, vagy akadozni kezdett a lélegeztető, ezért jól hallhatóan légszomjasan szuszog a későbbiekben.
És, ahogy simijohnnynak, ez nekem már gyerekkoromban is tök egyértelmű volt. :)

előzmény: Hannibal Lecter (#141)

2013-05-28 16:58:11 Hannibal Lecter (3) #141

Amúgy meg nem akarok ezzel egy külön kis vitát itt elindítani, csak épp meggyőzhetetlen vagyok e téren. :) Persze én így is szeretem A Jedi visszatér fináléját (a "NOOOOOOO!" mondjuk már tényleg betette a kaput, de az más tészta), szóval még mielőtt néhány rajongó kardot rántana, nyomatékosítani szeretném, hogy no offense! :)

2013-05-28 16:57:44 Olórin (1) #140

Így van.

előzmény: Dynast Grausherra (#135)

2013-05-28 16:56:29 Hannibal Lecter (3) #139

Villámok: ennyitől ki lehet fektetni Vadert? Luke sokkal nagyobb dózist kapott, ráadásul koncentráltabban. Vader meg véletlenül került Palpatine "célkeresztjébe". Légzés: nyilván azért hörög olyan furcsán, mert levágták a kezét és megpörkölték a koponyáját, az ilyet senki sem viseli könnyedén, de gondoljunk csak bele: ilyen könnyen haza lehet vágni Vader "mechanikus belsőségeit"? Az univerzum legnagyobb harcosáról beszélünk, nem egy rohamosztagosról. :)

2013-05-28 16:56:24 simijohnny (1) #138

Én kiskorom óta meg vagyok győződve az elméletemben, így ez megváltoztathatatlan. :)

2013-05-28 16:51:46 Hannibal Lecter (3) #137

Gyerekek, most magyarázzuk Lucas bácsi bizonyítványát. :)

2013-05-28 16:50:10 simijohnny (1) #136

A villámok miatt a teste is és a lélegeztetője is feladta a küzdelmet, elég egyértelmű.

2013-05-28 16:47:47 Dynast Grausherra (3) #135

Viszont egyáltalán nem egészséges a hangja. Nem mondom, hogy kimondottam légszomjjal küzd, ennyire nem pontosak, de megfigyelhető, hogy hosszabb szüneteket tart. A hörgést pedig szerintem a lélegeztetője okozta, ami nem is működik az utolsó jelenetben.

előzmény: Hannibal Lecter (#134)

2013-05-28 16:40:55 Hannibal Lecter (3) #134

Vader utolsó jelenetében amúgy már egyáltalán nincs az a ronda hörgés.

előzmény: Olórin (#132)

2013-05-28 16:34:19 csabaga (1) #133

Ahelyett,hogy egy sejtből klónozták volna,"vastüdőre" rakták.Komolytalan.

előzmény: ChrisAdam (#120)

2013-05-28 16:20:03 Olórin (1) #132

Mert a gép szabályozta a légzését, és anélkül meg is hal.

előzmény: Hannibal Lecter (#128)

2013-05-28 16:14:12 JeszKar (3) #131

Olyan erős villámokat kap az uralkodótól, hogy a csontváza is láthatóvá válik, ez nekem elég magyarázat.

2013-05-28 15:32:39 Hannibal Lecter (3) #130

Én sem rovom fel, félreértés ne essék, az efféle okozati hiátusok szinte már kötelező védjegyei a sorozatnak. :) Egyébként akár szívroham is végezhetett vele, ki tudja... :)

előzmény: vadPINGvin (#129)

2013-05-28 15:28:47 vadPINGvin (2) #129

Kicsit félreértettél. A halála teljesen rendeben van, de hogy pontosan mi volt a diagnózis arról volt előttem filózva. Nem hiszem, hogy Lucas orvosokkal diskurált volna erről a témáról a forgatás közben, nem is hiszem, hogy kellett volna. Ezért csodálkoztam eleve a lehetőségen, hogy valaki ilyeneket vitat meg.
Darth Vader meghal, mert a történet épp megköveteli. Mint ahogyan az öreg Don is. Ennyi.
Azt hiszem a Lucas elleni támadásom zavarta össze a hozzászólást, de nagyon nehéz neki ellenállni. :)

előzmény: BonnyJohnny (#122)

2013-05-28 15:27:32 Hannibal Lecter (3) #128

Csak az a baj, hogy semmilyen konkrét utalás nincs erre - sem vizuálisan, sem verbálisan -, így ez inkább csak feltételezés. Az "asztmás" légzés csak átmeneti, a végén megint normális ütemben veszi a levegőt, amikor lekerül róla a maszk.

Szerintem mellesleg az lett volna a legstílusosabb halálnem, ha Vader nemes egyszerűséggel leveti magát a gazdájával együtt az aknába. Persze akkor elmaradt volna a könnyes búcsú, ami egy ilyen mesénél nélkülözhetetlen záróakkord, de százszorta nagyobbat szólt volna.

előzmény: ChrisAdam (#120)

2013-05-28 12:41:11 BonnyJohnny (2) #127

Én úgy tudom, az éppen az első, amit már számítógéppel csináltak.

előzmény: JohnnyJohnny (#126)

2013-05-28 12:35:28 JohnnyJohnny (3) #126

A Tron még klasszikus ilyen szempontból.

előzmény: BonnyJohnny (#124)

2013-05-28 10:05:25 simijohnny (1) #125

Igen hallottam ilyen városi legendákat anno, hogy kézzel rajzolgatták a "szalagra" a lézerpisztolyok sugarait is. Azon kevés mozik egyike, amiről szívesen megnéznék egy werkfilmet.

előzmény: BonnyJohnny (#124)

2013-05-28 10:01:45 BonnyJohnny (2) #124

Régen is volt utómunka. Csak régen nem számítógéppel, hanem kézzel.

előzmény: simijohnny (#123)

2013-05-28 09:59:07 simijohnny (1) #123

Ha már papás kardozás, régen milyen technikával oldották meg a "spádét"? '99-től ugye behúzták paint-el ez világos, de előtte?

2013-05-28 08:23:43 BonnyJohnny (2) #122

Ez a komment felébresztett. :D

Hannibal: Darth Vader abba halt bele, amibe Chris is írja. És bár Lucas valóban szereti az elképzeléseihez idomítani a forgatókönyveket saját realitásuk rovására is. Ez egy igen logikus halálnem.

vadPINGvin: Ezt kifogásolni olyan, mintha azt írnánk Corleone azért hal meg senkitől sem zavartatva egy kertben, mert Puzo rossz író, egyszer csak rájött, hogy ez a karakter már nem kellene, hogy itt legyen, aztán gyorsan a lapokra fosott valami banális halált. Pedig az a halál is pont annyira logikus, mint Lucasnál.

előzmény: TomPowell (#118)

2013-05-28 07:50:06 vadPINGvin (2) #121

Darth Vader egészségi állapotával foglalkozni, kb olyan mintha Mikiegér fülméretét biológus szemszögből elemeznénk...
Vader abba halt bele, hogy Lucas úgy gondolta meg kell halnia. Mivel soha nem értett a logikus sztorik írásához, egyszerűen meghal mindenféle orvosi látleletek olvasgatása nélkül és kész. :)

előzmény: ChrisAdam (#120)

2013-05-28 06:21:35 ChrisAdam (3) #120

Darth Vader abba hal bele, hogy mechanikus testét éri Palpatine villámai, ami így valószínűleg leáll vagy meghibásodik (rövidzárlat) - biztos a légzőrendszer legfőképp az, ami károsodott, ugyanis ha emlékszel, utána ilyen mindjártmegfulladó asztmás hangja van, aki alig tudja venni a levegőt. És mivel Anakin legfőképp azért kapott maszkot, hogy tudjon rendesen lélegezni (na meg eltakarja azt a csúnya pofát), ezért aztán hibás lélegeztetővel nélkül nem sokáig bírja. Bár akkor az a furcsa, hogy miért nem megfulladva halt meg....
De szerintem ebbe halt bele leginkább, na meg Luke is elég intenzíven harcolt ellene, ha jól emlékszem, az során is megsérül.


Egyetlen kardpárbaj van, ami reális, a fizika törvényeit betartja: Vader vs. Kenobi a IV-ben, de mint ahogy már mondtam, az olyan, mint valami papigyógytorna. :)

előzmény: Hannibal Lecter (#119)

2013-05-28 01:05:24 Hannibal Lecter (3) #119

Igen, az "no komment"-kategória. Odáig viszont remek az egész. Mondjuk - nem tudom, ti hogy vagytok vele, de - szerintem nincs is olyan fénykard-párbaj, ami valamelyest ne becstelenítené meg a logika törvényszerűségeit. És ez értelemszerűen a régi trilógiára is érvényes. Máig nem tudok például rájönni, hogy a hatodik rész végén pontosan mibe is hal bele Vader - abba, hogy Luke levágja a kezét, vagy az Uralkodó villámaiba? Egyik sem tűnik túl realisztikusnak.

előzmény: Olórin (#117)

2013-05-28 00:14:51 TomPowell (4) #118

Mert Obi-Wan megtanulta mit NEM szabad csinálni ilyen esetben.:D

előzmény: Olórin (#117)

2013-05-28 00:02:58 Olórin (1) #117

Tényleg nagyon jó ez a párbaj (talán tényleg a legjobb ha csak a koreográfiát nézzük, de mást is beleveszünk, akkor messze nem), egészen a végéig, ami kész gyalázat. Obi Wan lóg az akna szélén. Maul áll fölötte. Mit csinál? Bámulja, meg a kardjával suhogtatja az akna szélét, hogy szikrákkal zavarja a jedit (WTFFFFFFF?). Oké, mondjuk, hogy egy gonosz rohadék, és élvezi, hogy játszik a prédájával. De aztán csak bambán néz, ahogy Obi Wan átszaltózik felette, és kettévágja. Tiszta röhej. (Amúgy emlékszünk még, Obi Wan mit csinált fordított helyzetben Anakinnal az EP3-ban? Pedig ott Anakinnak még kardja is volt)

2013-05-27 23:41:05 Hannibal Lecter (3) #116

Ha a realitás felől közelítünk, akkor szerintem a Windu-Palpatine összecsapás volt a mélypont (harmadik epizód). Mindkét fél iszonyú természetellenesen mozgott, ráadásul a Császár mindvégig olyan arcot vágott, mint akinek kakilni kell. Persze a táncoló Yoda is megér egy misét, mind A klónok támadásában, mind A Sith-ek bosszújában. Itt viszont szinte tökéletes a párbaj: mozgalmas, kitűnően megkoreografált, feszültséggel teli, változatos, és annak idején minden gyerek Darth Maul dupla pengéjű fénykardját akarta. Nem véletlenül: menő volt. Mondjuk ez nem valami nagy fegyvertény, mert lássuk be, minden más tekintetben gyalázat ez a film, viszont semmi kedvem most azért újranézni, hogy rázúzzak valami csúnya érdemjegyet. Inkább hagyom, hadd maradjanak meg bennem a kellemes emlékek. Annak idején ugyanis elszórakoztatott. Ne kérdezzétek, miért, fogalmam sincs. :)

2013-05-27 23:02:31 Dynast Grausherra (3) #115

Erre eddig nem is gondoltam, de valóban, a párbaj (ha leszámítjuk, hogy elég értelmetlen helyen játszódik, egy energiaközpontban, ráadásul úgy Darth Mault simán lelőhették volna előtte) egészen jól egyensúlyoz a mozgalmasság és a realitás között. Ráadásul tényleg rendelkezik a kellő feszültséggel, különösen úgy, hogy én annyira nem is kedveltem Qui-Gont (hogyan kedveljünk valakit, aki képes magával hurcolni Jar-jart), Darth Mault meg alig ismertük.
Innentől kezdve viszont az új trilógiában egyre mélyebbre süllyedtek a párbajok az akciózásba. A legjobb talán az Anakin-Dooku második menet, rövidsége ellenére is.

előzmény: ChrisAdam (#114)

2013-05-27 22:30:53 ChrisAdam (3) #114

Amúgy ez igaz, mert ez áll a legközelebb a valósághoz. Nem gyors, irreálisan gyors, mint a Star Wars III-ban, nem öregpapikarmasszázs lassúságú, mint a Star Warsban, hanem jó tempójú, izgalmas és látványos... és nagyon jól "megkoreografált". A Jedi visszatér Vader-Luke párbaj mellett valóban ez az egyik legjobb összecsapás.

előzmény: Hannibal Lecter (#113)