Le jeune Ahmed (2019) ☆ 👁

Az ifjú Ahmed
Young Ahmed

(Jean-Pierre Dardenne - Luc Dardenne)

belga-francia dráma

3,7
★★★☆☆
37 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-03-01 12:00:19 somogyireka (5) #2

A jelenkori filmművészet számomra egyik legtermészetesebb, legemberibb, minden póztól mentes alkotói a Dardenne-fivérek, tetszik, hogy még angolul sem tudnak, ahogy nem vették fel a versenyt a világgal. Szinte pályán kívül, de annál határozottabban haladnak a saját irányukba, mely teljességgel egyedi. Az ember hirtelen nem is tudja, vajon most dokumentumfilmet néz vagy ennyire átal tudja szőni egyes műveiket a valós élet.
Mintha kifordítanák a nyugati társadalmat, mintha a csillogó kirakatos boltok mélyéről kihordanák az évek óta ott heverő kacatokat, lomokat, kisepernék a koszt.
Ahmed 14 éves és az iszlám fundamentalisták vallási fanatizmusának hálójába kerül, onnantól ellensége a fátylat nem hordó anyja, testvére és a Korán arabja helyett a modern arabot oktató tanítónő is, akit imámja hatására eldönt, hogy megöli..
Annak a ténye, hogy Istent imádja, a napok miatta való felszabdalása, hisz percre pontosan be kell tartani, mikor teríti le a szőnyegét és imádkozik, tetszik nekem. Szeretem, amikor az életnek a célja nem az életben van, amikor van valami ügyünk, mely alá rendeljük az életet. Szeretem a szertartásokkal szabdalt mindennapi rutint, és igenis magamról tudom, ha van olyan, hogy boldogság ebben az életben, akkor ez e napot kettétörő, sőt, három, négy részre szabdaló szüneteknek köszönhető. Szóval mint minden vallás csodálatos mankó az úton, amíg az ember meg nem gyógyul, hogy nélküle járjon végre..Ám itt a dolog ahelyett, hogy a gyógyulás, a vallástól való megszabadulás felé haladna éppen ellenkezőleg..
Zajlik a tökéletes agymosás, Isten képének teljes megcsúfolása, mely torzulást aztán elvetemült ötletekre használnak.. Döbbenet, hogy a "fejlett" nyugaton középkori állapotok uralkodhatnak egyes fejekben..és innen nem is mesélem tovább, mert ismerjük.
Ahmed abban az utolsó előtti pillanatban van, amikor még lenne esélye a szabadulásra, Dardenne-ék kutatásokat végeztek a témában, hol van az az életkor, amikor még vissza lehet fordulni egy egészséges és önálló Istenhit felé a fanatizmus helyett. A film ennek az utolsó pillanatnak a lelassítása. És végül egy afféle valódi Isten dönt a fiúról, aki a Sorsa, aki elől nem menekülhet, s akinek mintájait semmilyen vallási fanatizmus nem érinti. A film legeslegutolsó perceiben dönt a Sors a fiúról, hogy mire szánja. Tekervényes útjai vannak ennek az "Istennek". Az én olvasatomban Ahmed megmenekül, de menekülése nem egy klasszikus belépő az életbe. Sőt!! Brutális csavarok útján jut talán a "valódi Istenhez", aki a saját pici szíve..aki olyan nagyon de nagyon egyszerű...itt három betűből áll a neve, végre van egy pont, amikor jó irányba szól a kisfiú imája.

2020-02-10 19:48:02 ryood (4) #1

rendhagyó "vezeklés-történet" dokurealista (dardenne-os) stílusban.
kicsit döcögősen haladó, de összességében remek film. az utolsó jelenet pedig - a merényletből baleset következtében mély megbánás - egészen szenzációs. amikor Ahmed feküdt a földön, esküszöm még bennem volt, hogy nyakon szúrja a tanárnőt, de szerencsére nem így lett, és valljuk be, igen olcsóan hatásvadász is lett volna
közben érdekes finomság Ahmed "szerelmi kalandja" is, ami persze elég jól megmutatja reménytelenül ostoa vallásos fanatizmusát.
nagyon ajánlott, komplex alkotás.