The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021) ☆ 👁

Démonok között: Az ördög kényszerített
Démonok között 3

(Michael Chaves)

amerikai-angol horror, thriller

2,7
★★☆☆☆
41 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-06-14 14:20:05 Calavera (2) #10

Rettenetesen ócska alaptörténet, ezzel a megátkozgatással, totálisan jelentéktelen karakterekkel és kliséhegyekkel.
Félelem vagy feszültésg semmi nem volt és azzal, hogy már magukat a főszereplőket próbálja meg veszélybe sodorni, hogy értük aggódjunk, savanyúuborkáért kiáltó ötlet.
Az első két részben ők azért segítettek a családoknak, mert egyrészről ez a munka-hobbijuk másodszor sajnálják őket.
Az első két részre első megnézés után is tisztán emlékeztem. Ezt tegnap előtt láttam és kb fogalmam sincs mi volt benne.
Sherlock Holmes-ban Lord Blackwoodnak jobban ment a "megátkozás".
Nagyon túltolták Warren asszony képességét, ami megint csak nagyon olcsó időkitöltés, azokkal a bűvésztrükkökkel.
Kettest érzek itt és netflixes érzés van itt nagyon.

2021-06-12 22:14:14 Benny Bug (3) #9

Nem örülök neki, hogy Wan átadta a rendezést, ráadásul épp annak az embernek, aki a Gyászoló asszony átkát dirigálta? Úgy látom, Michael Chaves valamennyit fejlődött azóta, vagy csak komolyabban vette a feladatát. Ennek ellenére is elmarad az előző két rész színvonalától, amiket nagyon kedvelek. Maga a történet pedig legalább annyira érdekes, mint előzőekben, illetve végre el is mert távolodni kicsit a kísértetházas tematikától és új dolgokat hoz be. Hiába van ugyanakkor hangulata, hiába imádnivaló Patrick Wilson és Vera Farmiga továbbra is a Warren-házaspár szerepében, a Démonok között 3 egy dologban bukik el: a félelemkeltésben. Lehet, hogy csak én néztem sok horrort az évek során, mindenesetre nem igazán sikerült megijednem vagy rettegnem. Az első két rész sem találta fel a spanyolviaszt, mégis tökéletesen tudta felépíteni az ijesztegetéseket és épp jókor használta őket. Ilyen szempontból a harmadik rész sajnos messze mögöttük kullog. Ugyanakkor egy stabil hármast nekem így is megér, a The Conjuring 1-2 és az Annabelle 2 után negyedik helyen rangsorolnám ebben a rémuniverzumban. Nem utáltam, a rossz számomra nem itt kezdődik, de több helyütt is kihagyott lehetőség, hiába a fentebb már taglalt erények. Remélem azért a negyedik rész esetében másnak Wan fenntartva az a bizonyos rendezői szék.

2021-06-11 23:58:03 Rorschach (2) #8

Meglepő módon a humor működik ebben a filmben a leginkább, sajnos nem is csak akkor, amikor kellene. Az első két részre négyest adtam, de van egy olyan érzésem, hogy túlzottan cinikus és öreg vagyok én már ehhez.

2021-06-10 04:51:36 Jason13 (2) #7

A Démonok között horror-univerzumot (manapság már minden sikeres cím köré méretes franchise-t próbálnak építeni a producerek) az a James Wan alapozta meg, aki a Fűrész és az Insidious sorozatok elindításáért is felelt. Nem vitás, korunk egyik legnépszerűbb rémfilmese a rendező, aki pályafutása során már nagy költségvetésű stúdiófilmekből is kivette a részét, mint például a Halálos iramban 7. vagy az Aquaman.
De térjünk vissza a Warren-házaspár kalandjaihoz. A Wan által dirigált 2013-as első rész, ha nem is egy műfajújító klasszikus, de egy rendkívül hatásos kísértetházas/megszállós alkotás, melynek a második epizódja is teljesen korrektre sikeredett. A széria mellékágai azonban már nem képviseltek ilyen színvonalat, a „gyenge” vagy a „közepes” kategóriából egyedül talán csak az Annabelle 2. tudott kitűnni.
Ennek az egész horror-univerzumnak viszont a Démonok között a gerince, így én a harmadik felvonást nagyon vártam, hiszen mégis csak ez a főattrakció, bíztam benne, hogy az első két részhez hasonlóan a harmadik felvonás is újra minőséget fecskendez a sorozat ereibe.
Az Ördög kényszerített alcímet viselő epizódra kereken 5 évet kellett várni, ami alapvetően nem baj, hiszen a jó munkához idő kell. Viszont ahogy beindultak a film körül az események, jött a hír, hogy James Wan dobbantott a rendezői székből és a helyét az a Michael Chaves vette át, aki a 2019-es A gyászoló asszony átkát hozta tető alá. Ez már rögtön nem volt valami kecsegtető, hiszen az előbb említett alkotás meglehetősen átlagosra sikeredett, ezzel a kijelentésemmel pedig még vissza is fogtam magam.
De sebaj, a két főszereplő visszatért, Wan uraság azért maradt a háttérben producerként és a második epizód egyik forgatókönyvírója is megtartotta pozícióját.
Azonban hiába, a harmadik Démonok között sajnos mellément.
Kezdjük a történettel. A sztori ismét egy „megtörtént” Warren- esetet dolgoz fel, ahol a házaspár egy gyilkossági ügyben nyomoz, mégpedig azért, mert az elkövető állítása szerint egy túlvilági erő befolyása alatt követte el bűnét. Meg kell hagyni, ez egy egész ígéretes koncepció, ami rengeteg potenciált tartalmaz, például hogy az igazságszolgáltatás hogyan viszonyul egy ilyen szokatlan esethez.
A témán felül a műfajra is hatással lehetett volna ez a történet, mivel az eddigi kísértetházas eseményekhez képest itt lehetőség lett volna beemelni egy erősebb krimi szálat, megbolondítva néhány tárgyalótermi jelenettel, melyekben szembe lehetett volna állítani Warren-ék hitét a szkeptikus bírókkal/nyomozókkal.
Ezeket a felvázolt ötleteket azonban csak lépten-nyomon érinti a film, rendkívül felszínes módon. A cselekmény nagy része itt is az előző két epizódhoz hasonlóan zajlik, főszereplőink kutakodnak a túlvilági gonosz után, hogy aztán a lezárásban szembenézzenek az épp aktuális entitással.
Igazából még ez se lenne baj, hiszen érthető, hogy a készítők nem akartak nagyon eltávolodni a széria alapjaitól, de sajnos atmoszférateremtés és ijesztgetések szintjén egy elég harmatos produkcióról beszélhetünk.
És itt érződik az, hogy James Wan kezéből kikerült a gyeplő, ugyanis a rémisztőnek szánt jelenetek meglehetősen súlytalanok, nincsenek eléggé felvezetve és amikor előugrik a semmiből egy rémalak, csak enerváltan legyinthetünk egyet, hogy ilyet bizony már sokszor láttunk.
Félreértés ne essék, nem akarom egy rendezőgéniusznak kikiáltani Wan-t, mivel ő is klasszikus horrorok elemeiből rakta össze az előző két filmet, de ő képes volt egy sötét folyosón való sétálást is rendkívül torokszorító élménnyé varázsolni.
Michael Chaves sajnos nem ennyire profi, pedig nagyon igyekezett, hogy az előzményekhez hasonló képsorokat alkosson. De ezek jellegtelenre sikeredtek, arról nem is beszélve, hogy a korábbi filmekben egész emlékezetes démonok/szellemek tűntek fel (Annabellle, az Apáca) innen viszont már egy kreatúrát se tudnék felidézni.
Arról már említést tettem, hogy a készítőknek lehetőségük lett volna a horror mellett más műfajokat is érinteni a történetből kifolyólag, de ez rendkívül felszínesen történik meg. Az talán már nagyobb baj, hogy a középpontban álló gyilkosság és annak következményei sincsenek igazán kibontva, az összes ilyen feldobott ötlet csak katalizátorként van jelen, hogy szolgálják a szokásos misztikus szálat.
Pedig a cselekmény során megjelenik a hit kérdésköre és az, hogy vajon az elkövető tényleg démoni megszállás alatt követte el, azt, amit. De ezeket a gondolatokat is hamar lesöpörték az asztalról a készítők, viszont itt elengedhetetlen lett volna kifejteni néhányat, hiszen mégiscsak egy gyilkosság a központi téma, nem pedig egy ház, amiben szellemek garázdálkodnak.
Így az elégedetlenségeim kinyilatkoztatása után érdemes azért szót ejteni a pozitívumokról is, ugyanis az Ördög kényszerített közel sem egy csapnivaló alkotás.
A színészi játék például teljesen korrekt, legalábbis ami a Warren-házaspárt, azaz Vera Farmigát és Patrick Wilsont illeti. Ők már egész rutinosak voltak a szerepükben, de a mellékkarakterekkel sem volt különösebb baj.
Technikai szempontból sem érheti panasz a filmet, vannak egész ügyes operatőri megoldások és a ’80-as évek hangulatát is sikerült korrekt módon megidézni.
A film tempója kellően pörgős, a cselekmény sosem fullad üresjáratokba, így unatkozni nem igazán lehet a látottakon.
Külsőségekben terén nincs baj az alkotással, simán hozza azt a szintet a film, mint az utóbbi évek átlagos horror termése. Ez ide viszont kevés, hiszen ahogy már említettem fentebb, az előző két rész se volt túlbonyolítva, túlgondolva, megszokott sablonokból építkező darabok voltak azok is, viszont remekül adagolták a feszültséget, az ijesztő képsorokat és mindezek mellett megható drámai képsorokat is tartalmaztak.
Chaves alkotása ellenben egy üres, lélektelen tucat darab, ami sztori szinten egész sokat markol, de abból szinte semmit nem tud megtartani, érdekes kérdéseket vet fel, de egyiket se vizsgálja meg közelebbről. Horror terén pedig maradnak a súlytalan ijesztgetések és a feszültségmentes atmoszféra.
Szomorú ezt leírni, de ennél még talán a Gyászoló asszony átka is magasabb szintet ütött meg, hiszen ott a rendező pont annyit vállalt, amennyit teljesíteni tudott. De itt egy erősen induló szériát zárt trilógiába egy langyos harmadik résszel.
Mindenesetre kíváncsi vagyok, mi lesz későbbiekben a franchise sorsa. Azért bízok abban, hogy a Warren házaspár még visszatér a vásznakra legalább egy olyan produkcióban, mely képes lesz legalább megközelíteni azt a mércét, amit az előző epizódok felállítottak.

2021-06-06 09:48:19 KicsiPeti (3) #6

Én szerettem az első,és a második részét,az előzményfilmek felemásra sikerültek az Annabelle 1 egyáltalán nem tetszett a 2 része egy jó 70% os volt, a 3 része 60% -os.
Az apácát pedig amennyire vártam,és érdekesnek tartottam ,és tartom a mai napig a karaktert elég rendesen elcseszték,a végén volt neki egy két jó pillanata,ennek ellenére várom a folytatást ,hátha valami démoni csoda történik :))
A démonok között 3 .....most már kicsit tartok tőle,de azért természetesen majd a saját szememmel eldöntöm,azért remélem nézhető lesz. Bár ezek az Ördögűzős filmek azért elég unalmasak.

2021-06-06 08:27:00 Trashman (2) #5

Az alap történet érdekes lett volna bizonyítani, hogy egy gyilkosságot valaki külső hatás miatt - démon megszállás - követte el, mint precedens, de sajnos ehelyett kaptunk egy zagyva Ördögűzőt. Szar film.

2021-05-17 12:40:57 Calavera (2) #4

Májkell Csávez? Érdekes, sajnos már a második rész sem volt az mint az első, pedig ott még együtt volt a banda. Gondolom a lejtőn már megállíthatatlanul száguld az imdb 5 felé....remélem nagyot tévedek. Nagyon várom.

2021-04-25 12:09:49 FurstvonKohary (?) #3

Nagyon remélem, hogy legalább már a fő filmeket nem cseszik el, ha már szinte az összes spin-off egy rakás szerencsétlenség lett. Az első Annabel film nekem még úgy ahogy bejött, de a többi nagyon nem. A Gyászoló Asszony Átka egy langyos semmi lett és az Apácára nem is érdemes karaktert vesztegetni, annyira színvonaltalan gagyi lett. Az utód rendezők valahogy nem tudják továbbvinni a James Wan első két filmjében lévő hangulatot.

2021-04-23 08:38:34 Ubul (1) #2

hát, engem ez egyáltalán nem győzött meg. Azóta már túl vagyunk pár hasonló kategóriájú filmen/sorozaton, és számomra az itt a trailerben mutatottak kevésnek bizonyulnak már. Na de hátha nem lőtték el az összes puskaport ebben a 2 és fél percben

upd: A rendező személye se valami biztató

előzmény: Joeker81 (#1)

2021-04-22 22:14:03 Joeker81 (?) #1

Megérkezett az első előzetes, itt. Izgalmasnak ígérkezik, remélem méltó folytatása lesz az első két résznek, sőt túl is tesz rajtuk.