Midway (2019) ☆ 👁

(Roland Emmerich)

amerikai-kínai akciófilm, dráma, háborús film, történelmi film

3,2
★★★☆☆
19 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-11-15 21:23:09 Ugor (4) #7

Hogy rámelegítsek, éjszaka megnéztem már vagy harmadszor a 76-os Midway-t, a Charlton Hestonosat. Az akkori amerikai férfiszínészek legjava vonult fel benne, de csak egy szerény irodalmi színpad kerekedett ki a cuccból, voltak benne bizonyos csatajelenetek is nyomokban. de hát a kor technikai lehetőségei, ugyebár… de mindmáig az volt nekünk a Midway-es film. Egy polcnyi háborús filmem van, vannak közte szerényebbek meg jobbak, sokáig A halál 50 órája volt az etalon, mint nagy eposz, a Kelly hősei, A piszkos 12, meg a 22-es csapdája inkább olyan kis torztükrök és irodalmi kitérők, volt remek Sztálingrád, meg remek német Das Boot is… mégis jobban vonzódtam inkább a Csendes óceáni hadszíntérhez, az Őrület határán, A dicsőség zászlaja, Tora! Tora!, Pearl Harbor stb. és ez most jó folytatása volt ennek, beleillik a sorba. Persze, minden nagy háborúős eposzba benne van valami Hollywood-i érzelmi szál is, ami történelemfüggetlen, ezt bele is kalkulálom, jó az, van valami személyes kapcsolat benne, lehet valakiért jobban szorítani, de ez a film a csatát is jól hozta, annak ellenére, hogy minden történelmi rész és tény nem fért bele, talán pont a legizgalmasabb, legjelentősebb apróságok elvesztek a történet zsúfoltságában. Kérdés, kellett-e az egészet Pearl Harbor előtt kezdeni… talán azoknak a nézőknek szólt. szerte a világon, akiknek már nem sok bélgáza van a történelemről. És talán így jobban motivál, érthetőbb a bosszúvágy, a túlerő elleni bevállalás. Nekem ez jó volt, ilyen lehet egy zuhanóbombázás, felhőkből kitörve, és ordítva rávetődve egy qwnagy ellenséges objektumra, hat az, ez vérpezsdítő!

2019-11-14 09:39:19 project640 (4) #6

Abszolút vállalható háborús film ... valóban nincs amolyan 'main story line' ... gyakorlatilag pearl-től midway-ig megyünk, egy-két hátországi jelenettel vegyítve. Több híres csatában is részt veszünk. Kisebb hibák, pontatlanságok vannak, de ez nem csorbítja a filmet. A Lexington elsüllyedése, a yorktown elsüllyeséde 'csak' amolyan háttért esemény ... ettől függetlenül az első film, ahol láthatjuk egy II. VHs anyahajó működését, pontosan megjelenített repülőgépek .... nagyon nagy érdeme a filmnek a japánok megjelenítése ... ámbár nem igazságos tőle, hogy Nagumo-t olyannak jeleníti meg, amilyen valójában nem volt. Minden harci-kedvelő embernek ajánlott.
és non-plusz ultra, hogy láthatjuk a hatalmas Yamato-t :-) .... és minden pátosz ellenére, midway-nél tényleg masszív túlerő ellen győztek az amerikaiak ... a csata (az én véleményem szerint) inkább egy hihetetlen pech-sorozaton csúszott el a japánoknak.

2019-11-11 23:09:35 Bogár Bence (3) #5

Nem vagyok a rendező munkásságának nagy rajongója (habár A hazafi valamiért kifejezetten tetszett), sok szempontból pedig a Midway is illik az Emmerich-életműbe. A sok akció meg rombolásorgia nekem már néhol sok volt, így meglepő módon a film csendesebb részei jobban bejöttek, ahogy néhol a hangulat is eléggé el van találva. A színészek szerencsére sokat javítanak az összképen, Woody Harrelson vagy Patrick Wilson talán még akkor sem tudna rosszul játszani, ha fegyvert fognának a fejükhöz. A Midway soha nem lesz klasszikus, de egyszer mégis simán vállalható. 60%

2019-11-10 22:39:38 BonnyJohnny (2) #4

Sok szálon sok szereplő cselekszik, de a megjelenésükkel felskiccelt figuráik nem mélyülnek el a két és egynegyed órás játékidő előrehaladtával sem. És nem vállnak kedvelhetővé attól, hogy néha sokszor komoran merednek maguk elé (vagy valakire). A folyamatos patetikus egysorosokkal és aranyköpésekkel való kommunikálásuk viszont egy idő után paródiába hajlítja a filmet (kb. mint a Roller Blade Seven).
A túlterhelt, kapkodó és felszínes történelem óra (pláne a kényszeres mindenfelé megfelelni vágyás kényszerével) viszont nem, hogy összeroppan a saját súlya alatt, hanem fel sem épül, és a film előrehaladtával egyre csak rombolódnak az alapok is. Amellett feleslegesen messziről indít. Ha egyszer Midway a címe nem kellene az első negyedének Pearl Harborral foglalkoznia. Szerintem minden néző tudja, hogy mi történt akkor. Indulhatna a történet a Midway elleni támadást megfejtő kódfejtőktől.
Meg különben is, mind Pearl Harbor, mind az azt követő amerikai ellentámadás fel lett dolgozva Michael Bay filmjében. (Fun Fact: Aaron Eckhardt ebben a filmben ugyanazt a James Doolittle-t alakítja, akit Bay filmjében Alec Baldwin játszott.)
Amúgy annyira nem patetikus és giccses, mint a Pearl Harbor, sőt igyekszik bemutatni mindkét oldalt, de azért így is abból a fajtából való. Leginkább a nem régi USS Indianapolis filmmel tudnám összehasonlítani. Persze az inkább egyes közeli film. Itt lényegesen nagyobb költségvetés, és jobb színészek álltak rendelkezésre, akik alapjáraton is nézhetővé teszik a produkciót. De a nézhető szint a legtöbb, amit ez a film el tud érni.

2019-11-09 07:40:59 dittike (3) #3

Nagyon hosszú és terjengős.

2019-11-08 23:13:25 Horváth Szabolcs (2) #2

Fú gyerekek, ezzel vallatni lehetne

2019-07-01 13:34:19 oscarmániás (?) #1