Meeting Gorbachev (2018) ☆ 👁

(Andre Singer - Werner Herzog)

amerikai-angol-német dokumentumfilm

?,?
 
6 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-12-28 01:27:39 critixx (2) #4

A tartalomleírás nagyon sántít. Gorbi bá' a Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke volt. Az ország vezetői között valóban ő volt a nyolcadik, Lenin, Sztálin, Malenkov, Hruscsov, Brezsnyev, Andropov és Csernyenko után, de az említett urak egyike sem volt "elnök", sőt, ő maga sem egészen 1990-ig.

2021-10-25 20:35:17 critixx (2) #3

Köszönöm, utánanézek. Már a leírás alapján sokkal érdekfeszítőbb, mint Herzog sótlan dolgozata.

előzmény: offerus (#2)

2021-10-25 20:07:16 offerus (?) #2

A témában kifejezetten ajánlani tudom ezt a filmet. Sajnos nem tudom, jelenleg hol hozzáférhető.

előzmény: critixx (#1)

2021-10-23 13:44:15 critixx (2) #1

Unalmas történelemóra, ami csak azoknak mond újat, akik nem ismerik a '80-as, kora '90-es évek eseményeit és politikai szereplőit. A cím és a trailer alapján azt várnánk, hogy két jellegzetes és határozott karakterű személy "feszül majd egymásnak", ehelyett Herzog egy átlag Viasat History-s ismeretterjesztő film szintjén elmeséli Gorbacsov életét és a fontosabb történelmi eseményeket. Az interjúk is unalmasak, a rendező gyakran alákérdez, az alanyok szájába adja a válaszokat, akik bólogatnak és felmondják, amit várt tőlük. Gorbacsov, aki gyakran egy átlagos tévéinterjút és közönségtalálkozót is végiganekdotázik, itt szinte semmi érdekeset nem mond.

Egy-két apróság miatt érdekes csak a film, például láthatjuk, hogyan építettek fel kamu műterem-irodát Csernyenko kórházi szobájában, ahol a tévékameráknak eljátszották, mintha az agg pártfőtitkár dolgozna és nem haldoklással töltené az idejét, vagy amikor Gorbacsov vehemensen tagadja, hogy bármit is elhallgattak volna Csernobillel kapcsolatban. A film természetesen "elfelejti" megemlíteni, hogy az akkor épp friss Nobel-békedíjas Gorbacsov által Bakuba vezényelt katonaság 1990 januárjában 150 helyi tüntetőt ölt meg.

A tanulságot egyébként Lech Walesa foglalja össze kiválóan rövidke megszólalása alatt: jött egy ember, aki azt hitte, a szovjet rendszer megreformálható, létre lehet hozni az "emberarcú szocializmust", de elfelejtette, hogy ha kiveszik a rendszer alapjait képező téglákat, az egész összedől.

Herzog filmje helyett ajánlom inkább a BBC sokkal élvezetesebb és informatívabb dokumentumfilmjét a Gorbacsov és Reagan közötti diplomáciáról, arról, hogyan jött létre a hidegháborúnak véget vető párbeszéd a két szuperhatalom között.