Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) ☆ 👁

Star Wars: Skywalker kora

(J.J. Abrams)

amerikai akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi

2,6
★★☆☆☆
471 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-12-14 20:40:49 ipartelep (2) #207

Jó kis akciófilm, nem mondom (de). Többet lövöldöznek benne, mint egy James Bond filmben. De mit keres benne egy szőrös (de nem fehér szőrű!) 2 méteres jeti (vagy nagylábú?) és két rendkívül béna robot? Azok (a robotok) valahogy mindig ott vannak az akciókban, pedig... na hagyjuk. Jól mondta George Lucas, hogy mi a lószerszámot várnak a filmjétől (már nem ettől, hanem az elsőtől), hiszen az csak egy infantilis gyerekfilm.
Szóval, kissé uncsi. Én átpörgetve néztem, mégpedig azért így, hogy kipipáljam ezt a "világot", tudjam, hogy fejeződik be ez a "nagy saga". (És még mindig jobb osztályzatot adtam rá mint sok rajongó, akiknek valami miatt éppen ez nem tetszett.)

2022-05-27 10:39:05 Gruden Gergo (1) #206
2021-06-12 21:02:43 geminijan (1) #205

Nagy kutyaszar filmxddd
Kylo ren kellett vna fohos legyen elejetol fogva, o az EGYETLEN szinesz az EGESZ starwars sorozatban
Egyenesen bantam h elovette ujra azt a "nevetseges maszkjat"

2020-12-20 21:19:45 Fujimi (1) #204

Eleinte két ponttal jutalmaztam ezt a mesterművet, aztán aludtam rá egyet. Gusztustalanul hatásvadász. Miközben néztem, már majdnem meggyőzhető voltam, hogy értem annak ellenére, hogy semmi célravezető nem történt. De rájöttem, hogy semminek nem volt semmi értelme. Nem is tudom, hol kezdjem... A nagyját ki is hagyom majd szerintem.
Kezdem a jóval. Leia hercegnő halála elengedhetetlen volt, mégis szépen kivitelezett. Kylo Ren remek karakter és fantasztikus színész, kár, hogy emiatt borzalmasan feltűnő volt Rey erőlködése a párbajuk során. Szörnyen tehetségtelen lány. Továbbá továbbra sem lett világos számomra, hogy mégis mi a rákosfaszú trollhere miatt lett gonosz Kylo Ren. I mean, a film próbálta megmagyarázni, hogy a Sith egy DNS, és örökölhető, de akkor Luke miért nem volt egy percig sem geci? :D Meg konkrétan olyan volt, mintha a rendezőnek és a forgatókönyvírónak fogalma sem lenne a Star Wars világáról. Én sem vagyok egy nagy fan, épp csak most néztem meg az összes filmet, de az valahogy eljutott a tudatomig, hogy az Erő nem egy ember része, hanem körülöttünk van, és léteznek az erre érzékenyek. Mint Finn? Látszólag ő is az, bár ez eddig nem derült ki. Sőt, tulajdonképpen mindenki az.:D Vagy én nem tudom, őszintén, teljesen átértelmeztek mindent. Palpatine még hagyján, de nem igazán értem, hogy minek támasztotta fel magát, ha a film alapján a halottak éppen ugyanolyanok, mint az élők, tehát meghalni nem nagy dolog. (Kylo Ren él, huhú!) Luke szelleme is ugyanolyan ügyesen emelget egész hajókat, mintha mi sem történt volna. Most akkor van egyáltalán súlya annak, ami az előző részekben történt? Nem értem, srácok, komolyan. Meg a végén imádtam ezt a kijelentést is: „Mindenki fellázadt!” De mi ellen? :'D Úristen, ennyi zagyvaságot egy helyen... Rey meg mi a faszomért ilyen kikúrt istenség még mindig? És a végén miért tagadja meg a szüleit, akik a saját belátása szerint is megmentették? Ez nem epic, ez bullshit. A szövegkönyv pedig mind a három részben olyan ostoba, hogy komolyan mondom, Csubakka drámája volt a leghatásosabb. Na, ő aztán tényleg mindenkit elveszített, akikhez a néző is kötődhetett valamennyire.
Nagyon rossz. Méltatlanul rossz.

2020-10-06 16:39:10 slawter (3) #203

"Uropera, mese, scifi fantasyba oltva amely elkapraztat a sokszinusegevel"

Engem megdöbbentett azzal, hogy mennyi hülyeséget, logikátlanságot, marhaságot sikerült belezsúfolni.

előzmény: Havierez (#113)

2020-04-22 15:53:53 Lady Ópium (3) #202

Szerintem az baj, hogy tudják igen magas az elvárás a nézők felől, így senki nem szívesen nyúl már a témához.
Mondjuk nem ez volt leggyengébb rész, ami engem illet.

előzmény: Xuja (#201)

2020-04-22 15:42:00 Xuja (2) #201

"már tényleg nem lesz több rész soha de soha??!" - ha ilyen színvonalúak lennének, akkor ez nem is baj.

előzmény: Lady Ópium (#195)

2020-04-22 15:03:48 Lady Ópium (3) #200

Igen, köszönöm srácok leesett végre a tantusz...nem láttam a fénykardtól az erdőt :)

2020-04-22 15:02:18 Ubul (2) #199

Mandalorian

előzmény: Lady Ópium (#198)

2020-04-22 14:10:30 Lady Ópium (3) #198

.

2020-04-22 14:03:12 Lady Ópium (3) #197

Az mi?
Nem is hallottam róla...

előzmény: Kempesbaba (#196)

2020-04-22 14:00:49 Kempesbaba (3) #196

Ott van Mando,azt nézheted amíg nincs valami új.

előzmény: Lady Ópium (#195)

2020-04-22 13:35:22 Lady Ópium (3) #195

Nagy Star Wars rajongóként csöppet csalódás volt a film, benne nem 1felesleges jelenettel, volt ami nem is volt teljesen világos, a lezárás jó is, meg nem is, nem kevés hiányérzet maradt bennem utána.
Mindezektől független életem végéig néznék még belőle részeket, folytatást, más szemszögből, kitudja...már tényleg nem lesz több rész soha de soha??!

2020-04-21 17:07:18 caulfield (4) #194

Jó, azért természetesnek ne nevezzük, ez van, a marketing ilyen. Szerencsére mindent nem lehet elspoilerezni.

2020-04-20 23:57:53 Leo_Stotch (3) #193

Rajta van a hivatalos poszteren.
Innentől kezdve ez természetes.

előzmény: caulfield (#192)

2020-04-20 12:00:21 caulfield (4) #192

A szereplésének említése talán nem az, de a szereplés bemutatásának a leírása már inkább.

2020-04-19 18:48:08 Leo_Stotch (3) #191

Palpatine szereplésének említése nem spoiler.
Pl. Han feltűnése már igen..

előzmény: caulfield (#150)

2020-03-17 23:08:21 sasi89 (1) #190

Hát igen, szívemből szóltál, nehéz lenne belekötni.

előzmény: Golyo (#189)

2020-03-15 21:24:31 Golyo (1) #189

Nem volt szívem 1-est adni rá, leginkább a régi szép emlékek miatt, de te itt most meggyőztél, köszi! Ha egy film 80%-ban olyan érzést vált ki belőled, hogy konkrétan nem hiszed el, hogy ez a talicska híg fos a generációnk legnagyobb mozis sorozatának a lezárása, akkor ott valami nagyon, de nagyon komoly gond van. Leginkább a forgatókönyvvel, vagyis annak hiányával. Mindenki jobban járt volna, ha lövöldözésen és kardozáson kívül semmi más nincs benne. Patetikus lezárás helyett, (ami talán a cél lehetett, de ez csak tipp) kaptunk egy szánalomra méltó lezárást, ami helyenként próbál böködni az orrával, hiszen a gyerekkorod a fénykard, az X-szárnyúak, az Ezeréves Sólyom, De ebből a filmből hiányzik a lélek. Egyetlen emlékezetes pillanat nem jut eszembe, pedig fél órája láttam. Mármint, de, vannak emlékek, csak azokat egyszerűen nem tudom hova tenni, és ezeket Rorshach remekül összefoglalta.
- még több csillagrombolóra gumipókozott szuperfegyver, még több felrobbanó bolygó. Amúgy ha egy darab antennát kilövünk, nem tudják a hajók, merre van a feflelé - és ez a filmben így el is hangzik. De az antennát nem lehet csak úgy kilőni, lovaglás után, a földről kell kilőni. A kurva anyádat, aki ezt kitaláltad, remélem, ezután csak szénbányában kapsz munkát.
- Finn-nek meg kellett volna halnia az előző részben (így kevésbé lett volna égő elfelejteni Rose-t), ennek ellenére a fekete hősünk mellé most egy ázsiai helyett találunk egy új, fekete nőt, hajrá PC subplot... Komolyan nem értem, hogyhogy senki nem ekézi a stúdiót a "mi nem vagyunk ám rasszista, pénzéhes férgek, nesze itt van egy token színesbőrű mellékszál" hozzáállás miatt, gusztustalan. Semmit nem ad hozzá, vádaskodás elleni pajzsnak van csak jelen.
- a film első húsz percében tizenöt bolygón járunk hogy aztán nekiálljunk és keressünk valami szart ami eljuttat egy faszihoz aki elmondja hogy hova menjünk és ott mit keressünk hogy elmehessünk a célunkra. Ciki, nem ciki, kérdezném kellett a mellettem ülőtől egy idő után, hogy mi történik a vásznon, mert ez a katyvasz kiégette az összes relém nettó fél óra után. Ha nincs történeted egy két órás filmre, akkor bazmeg nem kell nekiállni túlcsavarni a semmit, hanem szedd össze magad, vesd máglyára, amit eddig összeszenvedtél és kezdd elölről, te hhhülye.
- a fan service csomó helyen nem zavart. Tetszeni sem kifejezetten tetszett, de most szimplán elment mellettem Lando, a híres mondatok újrázása, meg a többiek. Han Solo (mennyit fizethettek ezért a két percért, úristen) és a zárás amúgy egy jó filmben tetszett is volna, viszont mikor porgokat és ewokokat láttam, kis híján elpattant egy ér az agyamban.
- még mielőtt elfelejtem: a világ szégyene, hogy nincs olyan fénykard-harc, amire holnap még emlékeznék. A trilógia záró részében, baszd meg, nincs egy látványos párbaj, mert ahhoz kreativitás is kell, nem csak videokártyák, úgyhogy marad a csillagrombolók közti lövöldözés.
...
Itt szeretnék megállni egy percre, hogy nyomatékosítsam, az utolsó fél óra sith nagycsarnoki ármánykodása a legbrutálisabb koporsószög, amit valaha láttam, annyira szürreális, odakent nonszensz, amilyen ezidáig nem létezett. Pedig még idén volt a Trónok harca S8, szóval vannak relatíve friss jelentkezők a trónbitorlásra. Felvont szemöldökkel néztem, mi zajlik, mert nem értettem. Miért lenne gonosz Rey, ha megöli a gonoszt? Mi változik csak azért, mert segít Rennek győzni? Eddig is a jók oldalán állt, most is. Mi az a templom? Kik a csuklyás templomi kóristák? A sith az egy vallás? Nem egy nyelv? Vagy egy egész kultúra? Ők az űrnáci faj, hogy aki arra a bolygóra születik és azon a nyelven beszél, az sith, automatikusan erőérzékeny és automatikusan népirtó akar lenni ha nagy lesz, karácsonyra meg halálcsillagot kér öt éves korától? A jediket értem. Hébe-hóba születnek erőérzékeny gyerekek, akiket ha a rend megtalál, összetoboroz és kiképez kardforgató, űrpap-mágusnak, ez tiszta sor. De most akkor a sithek nem azok, akiket ugyanígy összetoboroztak, csak a demagóg propagandával meggyőzték arról, hogy gyilkolni jó és adtak a kezükbe egy piros fénykardot? Ez hirtelen egy bolygóhoz kötött szekta, akiknek az utolsó EVÖR képviselője Palpatine és benne van mindenki ereje és különben is, ott klónozzák Snoke-ot lombikban a csuklyás minyonok. Amikor a negyven éves eposzt lezáró végső összecsapásoddal nem az a legnagyobb baj, hogy súlytalan, nem elég kreatív, nincs megkoreografálva, hanem az, hogy szó szerint nem értem, mi zajlik előttem a vásznon, akkor menj el inkább Hallmark-filmeket rendezni, baszd meg.

Ez történik sajnos, amikor a pénzügyesek meg a marketingesek nekiállnak filmet csinálni. Örülnék egy bátrabb jövőnek, és nagyon remélem, hogy ebből a filmből a későbbiekben majd fordulópontként beszélhetünk, mert nagyon nem látom, hova van még innen lejjebb.

előzmény: Rorschach (#128)

2020-03-15 16:45:34 qanic (3) #188

Céltalan (kapkodó) rohangálás, jellegtelen (kit érdekel, felesleges és ellenszenves) karakterek, (nevetséges) megalománia.

2020-03-03 15:35:25 Kempesbaba (3) #187

Én nem vagyok ilyen megbocsájtó...
Amúgy az előzmény trilógiával nekem töredéknyi problémám volt az újhoz képest.

előzmény: MicaHiro (#186)

2020-03-03 14:34:15 MicaHiro (3) #186

Szerintem a Star Wars rajongók (köztük jómagam is) kicsit még mindig a trauma hatása alatt vannak, nem biztos hogy tudunk hideg fejjel gondolkodni ezzel kapcsolatban. Meggyőződésem, hogy pár év múlva azért többen fognak látni értékeket is az új trilógiában, ha igazán szeretni nem is fogják. (Az előzménytrilógiával is ilyesmi történt azt hiszem)

előzmény: Kempesbaba (#185)

2020-03-03 11:25:31 Kempesbaba (3) #185

Egyszerűen ezt az egész disney féle szemetet ignorálni kell,mert megmérgezi azt is ami jó volt.

előzmény: ChrisAdam (#184)

2020-03-03 09:10:02 ChrisAdam (1) #184

Rajongók: Ennél rosszabb nem lehet.
Disney: Hold my blue milk.

2020-02-06 07:19:01 XERADERIN3 (?) #183

Ezek szerint összejött. :)

előzmény: Kempesbaba (#182)

2020-02-05 18:51:30 Kempesbaba (3) #182

Most okosat akartál mondani de nem jött össze :D

előzmény: XERADERIN3 (#181)

2020-02-05 18:07:26 XERADERIN3 (?) #181

Sokat spóroltatok nekem a kritikáitokkal,szóval visszafogom magam,de nem őriztünk együtt nyájat.:)

előzmény: Kempesbaba (#175)

2020-02-03 09:21:41 Zoliz (1) #180

Az esélyegyenlőségi biztosok tolják túl és elsősorban ezért rossz film és hiteltelen.
Ha pedig ennyire megosztó egy film akkor semmiképpen sem nevezhető jónak.

előzmény: Mizi (#172)

2020-01-15 17:47:58 csabaga (?) #179

Igen, szerintem romolhat, ha a klasszikusba belenyúlnak, hogy passzoljon az utólag készült előzményekhez.

előzmény: Mizi (#178)

2020-01-14 22:56:28 Mizi (2) #178

Tehát, ha egy klasszikusnak csinálnak egy rossz folytatást/remake-et/prequelt, akkor az tönkremegy?

előzmény: csabaga (#174)

2020-01-14 19:13:54 Kempesbaba (3) #177

És azt hányadik pont taglalja hogy ne állítsuk be magunkat tévedhetetlennek,azt aki másképp gondolkodik ostobának,illetve (a te esetedben) ne játsszuk a KT csendőrét?
(Mivel ez erősen off,további intelmeidet inkább küld el privátban,ha nagyon ráérek,lehet hogy még el is olvasom :D )

előzmény: csabaga (#176)

2020-01-14 18:21:43 csabaga (?) #176

Viszont legalább a Star Wars filmekről beszél és nem sérti meg a szabályzat első pontját...

előzmény: Kempesbaba (#175)

2020-01-14 18:19:00 Kempesbaba (3) #175

Öreg,te olyan bölcs vagy hogy életvezetési tanfolyamokat kéne tartanod. Sőt megállapításaid már-már isteni kinyilatkoztatások :D

előzmény: XERADERIN3 (#173)

2020-01-14 17:38:54 csabaga (?) #174

Az első 8 pont biztosan igaz, a későbbi részeket már nem láttam.

Az előzményeket sem kellett volna, hiszen tönkretették vele a régi trilógiát.

előzmény: XERADERIN3 (#173)

2020-01-14 16:43:01 XERADERIN3 (?) #173

Valaki hiányolta az objektív véleményeket.Nos,legyen jó napja,az én véleményem objektív és messze az átlag felett áll,akár kinyilatkoztatásként is értelmezhető.
Szerénységem és hozzáértésem ellenére szívesen olvasom mások véleményét,ebből is látszik,hogy mennyire tisztelek másokat,hiszen a saját véleményeimet sosem olvasom.

Viszont,amennyi elmebetegséget össze tudtok vartyogni erről a szegény filmről,az már önmagában hizlal,édesség sem kell hozzá.Borzasztóan tetszik továbbá,hogy bármit képesek volnátok belemagyarázni,amit a készítők a szátokba adnak.A tisztánlátás érdekében nem árt fixálni néhány tényt,ami sokat segít majd a továbbiakban.

1.A Csillagok Háborúja eredetileg egyetlen filmnek készült,amibe a készítője túl sok mindent szeretett volna beletenni,de félre kellett raknia.Nem volt semmilyen negyedik epizód,még alcíme sem volt.
2.A film azóta három részes lett,amiből csak az első kettő hozza igazán a mese és a hangulat egyvelegét,a harmadik már inkább csak szükséges volt és ezzel a résszel a Csillagok Háborúja 1983-ban befejeződött.
3.Az előzménynek nevezett hulladék nem számít,ennyi erővel Tom és Jerry is szerepelhetett volna benne,a sok féleszű azt is elhinné.
4.Nem a 12 éves taknyosok döntik el,hogy mi a Csillagok Háborúja,hanem az eredeti rajongók.
5.Sem ez a film,sem az előzménye,ha kellett ilyesmi neki,nem Darth Vader-ről szólt,még csak megközelítőleg sem,természetesen féleszűék ezt is gond nélkül megették.
6.A Birodalom Visszavág legnagyobb butasága az volt,hogy Luke Skywalker Darth Vader gyereke,ezzel feleslegesen leszűkítették a galaxis szabadságáért vívott harcot valami családregényre,viszont érdemben semmi jelentősége nem volt,de gondosan tönkretették az első részt,mert Vader simán megérezte volna Luke-ot még a Halálcsillagon.
7.Ezt folytatva,beleerőltették,hogy Luke és Leia testvérek,amin már a színészek is majdnem elnevették magukat,ez látszik A Jedi Visszatér-ben,Mark Hamill konkrétan alig bírja elfojtani,még Carrie Fisher volt az,aki valamennyire tartotta magát.Ezzel a "remek" ötlettel ismét hülyét csináltak magukból,mert lehetetlen,hogy Vader még az Erő segítségével sem kap sugallatot Leiáról a film elején vagy később,szintén a Halálcsillagon.Még A Birodalom Visszavág-ban is a Halálcsillag elpusztítása miatt üldözi Skywalker-t,nem pedig azért,mintha bármi egyéb köze lenne hozzá.Leia pedig nem is érdekli.
8.Darth Vader és Anakin Skywalker két különböző személy,csak szegény Lucas nem tudott már mit kezdeni a primitív ötleteivel.A találkozásukkor Obi-Wan említi Luke-nak,hogy egy gonosz Jedi árulta el és ölte meg Anakint és segített elpusztítani szinte az összes Jedi-t.Ezt A Birodalom Visszavágban az Uralkodó is megerősíti,Skywalker fiából nem lehet Jedi,mondatával.Amúgy is furcsa,hogy mindketten megéreznek valakit,aki képes a teljes pusztulásukat okozni,de a vérköteléket nem érzik meg.
9.Az egyetlen film,ami még értékelhető,a Zsivány Egyes,ezt várják a rajongók ettől a stílustól,akinek nem tetszik,az nem érti és nyugodtan keressen más mesét magának.
10.A mostani három hulladék az eredeti filmek ismételt leforgatása,a buta készítők szerint akkor ezen elv alapján A Jedi Visszatér folytatása a Csillagok Háborúja volna.Persze.
11.A vívódó karakterek nem lehetnek gonoszak,a gonoszak pedig nem vívódnak.Ahogy Vader legkevesebb hat éven át volt gonosz,aztán a záró rész utolsó 10 percében még gonoszabb lesz,mert még mesterét is elárulja és megöli,ez csak hülyék szerint lehet jóság,bármilyen cél is vezérelte.
12.És egy díjnyertes baromság a végére.Hol tanult fénykardozni Luke?Esetleg A Birodalom Visszavág könyv változatából választ kaphattok erre a roppant nehéz kérdésre,ami olyan jelentéktelen,hogy külön még a film sem tért ki rá,mert még az akkori gyerekeknek is sikerült rájönniük,hogy gyakorolt.X-szárnyút vezetni hol tanult,hülyegyerekek?Vagy hósiklót vezetni?

Szeretném még említeni kedves barátom észrevételét,hogy Anakin a galaxis legjobb pilótája volt,mégis,a képzetlen paraszt srác kifogott rajta.
És őszintén sajnálom,hogy ez a valamikor ígéretesnek induló mese,ami sokunk gyerekkorát örökre megszépítette,erre a sorsra jutott. :)

2020-01-11 17:13:58 Mizi (2) #172

Túltolod.

előzmény: Zoliz (#171)

2020-01-10 14:11:29 Zoliz (1) #171

Elolvasva a kommenteket, nekem se tetszett a film és remélem a Disney-hercegnők becsödölnek (persze sajnos soha legfeljebb átalakulnak). A legrosszabb, hogy nem volt illiberális azaz Rey már a nevét és nemét is tudja változtatni, hiszen "tökös csaj" neki semmi se lehetetlen és az összes férfi elbújhat a szoknyája alatt. JediLovagLánnyá érett. :D

2020-01-09 09:55:15 robertjordan (1) #170

Kínos. Kellemetlen. Ezek a szavak jutottak eszembe.
Azokat sajnálom leginkább, akik erre az egészre vallást alapítottak.

2020-01-06 22:15:34 Corso666 (2) #169

Ohhh, hát és még lehetne sorolni. :)
Erre csak konkrétan nem emlékeztem, nem néztem rongyosra az előző részt... :)

előzmény: Fatupi (#168)

2020-01-06 22:05:07 Fatupi (2) #168

Rey elvitte őket a szigetről, a Last Jedi végén mutatják, hogy bent vannak a Falconon egy rekeszben.
Szerintem inkább az a röhej, hogy a szerencsétlen Abrams visszahozta egyszer Anakin fénykardját, hogy a Bespinen isten se találta volna meg (létezik, hogy ennél is arra számított, hogy majd Rian jól megmagyarázza neki?), másodszor meg csakazértisbasszameg módon, miután kettészakadt a Supremacy fedélzetén.

előzmény: Corso666 (#167)

2020-01-06 21:59:48 Corso666 (2) #167

"Ennek az egésznek nincs értelme"


Lenti kritikákkal maximálisan egyetértek, de egy kis plusz savazást engedjetek meg, ami a legjobban idegesít hogy
mi a tökömért kell játszani ezt a tragédia történt, ja mégsem trükköt. Kezdődött az előző rész Leia robban, majd supermanezik. Csuvi felrobban, ja még sem, másik hajó. C3PO törölödik véglegesen, ja mégis lehet adatmenteni és még sorolhatnám. Így semmilyen eseménynek nincs súlya. AGYF@SZ

LGBTQ-ből meg már végképp ELÉG!!! (Ezt egy politikailag full semleges emberként mondom...)


Egy kérdés, ami előző részből nekem lehet tévesen maradt meg:
Luke nem felgyújtotta a Jedi könyveket?

2020-01-04 12:13:35 kwzatz (?) #166

A 18 éven aluliaknál is 6,7-6,9 IMDB-n. Okádék lett ez mindenki szerint, ahogy nézem. :D

előzmény: oscarmániás (#164)

2020-01-04 12:04:17 oscarmániás (1) #164

[Mivel láttam nyolcéves fiúcskát Han Solo végzetén keseregni, feltételezem, nem is: meggyőződésem, hogy a most felnövő jedipalántáknak az elmúlt tíz év lesz az etalon. Ez lesz alfa és az omega, az origó, és 2030 körül ugyanolyan vérmérséklettel fogják ekézni a jövőbeli pénztermelő Star Wars opusokat, mint a mostani "öreg" harcosok...]

2020-01-04 12:01:09 kilépett felhasználó (?) #163

Örülök, hogy tetszett és, hogy ezt leírtad, ráadásul felhívtad a figyelmet, hogy a sok divatmajom küldi a nézhetetlent, ha kell, ha nem.

előzmény: akdestroyer (#162)

2020-01-04 11:34:27 akdestroyer (4) #162

Szerintem meg nagyon jó kis mozi lett.
...
Ilyenkor mi van?
Sodródjak a trenddel, és toljak rá egy 1-est?

2020-01-02 16:51:55 HejjaX (1) #161

Ezeréves Falcon :)

előzmény: Gasz András (#160)

2020-01-01 23:02:33 Gasz András (1) #160

Akkor nem csak én voltam így egyedül azzal, hogy ez a film nagy csalódás lett. Az ébredő erőben is több ötlet, volt pedig az másolta nem egyszer az Új reményt. S a látványvilága is sokszor jobb volt úgy éreztem. (Pl Kylo megfogja a lézernyalábot vagy lefegyverezi Reyt a film közepén, Ezeréves Falcon üldözéses rész stb) Utolsó jedikre is igaz pl a jobb fényképezés és látványvilág számomra. (Kivétel a 'Monaco' s rész...) S ott legalább mertek újítani még ha olykor félresikerülve is. Itt pedig semmi.... De még epikus lezárásnak se mondanám, pedig a készítők a Király visszatérhez hasonlítgatták annó a premier előtt.

2019-12-31 13:17:37 Mizi (2) #159

Rian Johnson nagyon jó irányba terelte a sagat, mondom ezt úgy, hogy nekem tetszett az Abrams-féle Az ébredő erő is, annak ellenére, hogy az tulajdonképpen az Egy új remény újrázása volt, és hogy az Az utolsó Jediknek is voltak hibái. De Johnson filmje bátor volt és újszerű, nekem különösen tetszett, hogy Rey egy "senki", és ennek az üzenete: Nem kell szűzen fogantatott messiásnak vagy egy nagy dinasztia sarjának lenni ahhoz, hogy valaki hőssé váljon, az bárkiből lehet. És az is tetszett, hogy Luke kiábrándult öregember lett, nem egy eszménykép. De Abrams ezeket az újításokat kidobta a kukába, és inkább visszahozta Palpatine-t a semmiből, mert sok rajongó oda van érte. Jól elkúrta. Már csak azért is, mert szinte semmi sem volt előkészítve, ami a Skywalker korában történt. Még a Rose-Finn szálat is sutba vágta, és inkább behozott a képbe egy női Finnt. Egyébként a végén már komolyan azt hittem, hogy róla meg kiderül, hogy Lando balkézről született fattya, de valószínűleg erre akartak utalni.
Amúgy szerintem egyáltalán nem volt szükség "új" főgenyára, hiszen ott volt Kylo. Szóval még csak új karaktert sem kellett volna írniuk. De ez a "feltámasztunk" egy régi arcot csakúgy, mert nincs jobb ötletünk, a lehető legrosszabb, amit tehettek.
Továbbá csak apróság, de a túlzott cukiskodás sem tett jót a filmnek, és valamiért ennél a résznél zavart leginkább a mesterséges feszültségteremtés - (a levegőből nem tudjuk szét lőni az antennát, mert csak, így írtuk meg, mert amúgy túl egyszerű lett volna, és nem lehetne izgulni a négerekért.)
De azért volt ami tetszett. A fénykard harcok jól koreografáltak, a látvány fantasztikus, tetszett a Jedi-hangok montázsa, Daisy Ridley, meg hogy C-3PO-t végre nem szorították teljesen háttérbe. Mindent össze vetve egy feszes, pörgős, kalandos film, csak épp Star Wars.nak gyenge, és fájó, hogy teljesen szembe megy az előző epizóddal. Ezért teljes mértékben megértem, ha valaki rá nyomja a karót.

Amúgy nem nagyon értem a Disneyt, egyáltalán miért vették el a VIII. részt Abramstől, és adták oda Johnson-nak, de ha már így tettek, miért nem rendezhette az utolsó epizódot is Johnson? Kár, hogy visszahozták J. J.-t, mert ezzel jó nagy káosz lett a Disney-féle trilógia.

2019-12-29 15:35:24 Fatupi (2) #158

Hogy aztán az Uralkodó visszasündörögjön egy világot meghágó haderővel. :)
Egyébként sem volt 30 az a 30 év, mert Abrams jóvoltából már az Első Rend flottája is odateleportálódott. Viszont a sith-ek vérvonalának véget vetett, legalábbis eddig úgy tudtuk.

előzmény: Dangar (#157)

2019-12-29 14:16:34 Dangar (3) #157

"értelmetlenné teszi a 6. rész áldozatát"

Ezt azért nem mondanám. Anakinnak/Vadernek hála 30 évig béke volt a galaxisban.

előzmény: Fatupi (#105)

2019-12-29 00:51:09 Denice (2) #156

ChrisAdam, Tenebra, Rorschach: +1
Ez még nekem is fájt, pedig nem vagyok a legnagyobb fan, max átlagos..

2019-12-28 14:23:36 Edwest12 (3) #155

Az emberi érzelmek teljes spektrumát átéltem, ahogy tegnap néztem a moziban. Inkább negatív a véleményem, mint pozitív, de azt gondolom, muszáj lesz újra néznem, hogy el tudjak magamnak számolni arról, szerettem-e végül is ezt az utolsó filmet vagy sem.
Onnantól, hogy elkezdődött a film, egy pillanatra nem volt megállás, csak sajnos nem feltétlenül jó értelemben. Az egész két és fél óra alatt azt éreztem, hogy rohanunk, hogy mindent bele tudjunk gyömöszölni a játékidőbe. Olyan dolgokat is, amiket simán ki lehetett volna hagyni. Ettől gyakran mire felfogtad volna, mi is történik, már rég véget is ért az az etap, és már valami egész más történt. A legátlátszóbb nyúlás az volt, mikor bemennek a vezérhajóba, hogy kiszabadítsák a hercegnőt Chewbaccát. Már vártam, hogy rohamosztagos ruhát lopnak, Csuvi meg beszól a testmagasságukra... És míg a Csillagok háborújában jó hosszan időztünk a Halálcsillagban a kiszabadítással és meneküléssel, addig itt volt az egészre vagy tíz perc. Számomra a legfeleslegesebb fanservice Lando szerepeltetése volt. Soha nem érdekelt különösebben a karakter, így itt is csak egy idős fazont láttam, aki időnként bemászik a képbe egy súlytalan egysoros kedvéért, amit többnyire kaján vigyorral hadar bele a kamerába. Nem értem, hogyan és honnan került elő Palpatine. Kiherélték az amúgy sem túl acélos előző két részt azzal, hogy az abban lévő gonoszt elintézték egy félmondatban, hogy "Ja, őt mi találtuk ki. Tök érdektelen volt ám". Zavarosak voltak az uralkodó szándékai is: most akkor kit akart holtan látni? Ki volt az ő gyereke? Kivel gyártotta le egyáltalán? Kik voltak azok a csuklyás törpék, akik megtöltötték Palpatine sportcsarnokát, csak hogy kántáljanak? Nem tagadom, hogy voltak percek, hogy izgatottan meredtem a vászonra. Talán át fogom még értékelni magamban ezt az egészet, de jelenleg leginkább csalódottság és kérdőjelek vannak bennem. Mint rajongó, nem bánom, hogy elkészült ez a trilógia, de úgy érzem, narráció szempontjából teljesen felesleges volt. Kb. ugyanoda jutottunk vissza, ahol a klasszikus történet véget ért, csak most ez a befejezés komoly hiányérzetet kelt az emberben.

2019-12-28 11:25:23 Gergely Gergő (2) #154

Persze,hogy lesznek, ez soha ne legyen kérdés senki részéről. Amíg hozza a pénzt, addig mindig lesznek... :(

előzmény: ChrisAdam (#153)

2019-12-27 10:52:57 ChrisAdam (1) #153

Mindenki nyugodjon le, lesznek még Skywalkerek.
És meg nem tudom mondani, mennyi keresetlen szavam van ehhez az emberméretű picsához.

Rorschach: Köszi, öröm volt olvasni! :)

2019-12-26 12:28:03 Watto (?) #152

Olyan ez a film, mint a köztársasági váltó: fabatkát sem ér!

2019-12-26 00:04:32 ender1112 (1) #151

Méltó lezárása az ST-nek.

2019-12-25 21:53:43 caulfield (4) #150

Nemcsak az a lényeg feltétlenül, hogy benne van a filmben, hanem hogy miként tálalják ezt és ahogy teszik az meglepő. Hogy valakinek ez a meglepetés rosszul sül el az egy dolog, mondhatná azt is, hogy tök egyedi és frappáns megoldást választottak, ez mindegy. A fontos a meglepetés élménye.

előzmény: Fatupi (#149)

2019-12-25 21:43:05 Fatupi (2) #149

Nem spoiler. Ian McDiarmid bejelentette, hogy benne lesz a filmben, előzetesben is hallani a hangját, plakáton szerepel, nyilatkoztak róla az alkotók, imdb-n ott a kredit, kritikák is nyíltan leírták, hogy él és virul, ha ott sem kezelik úgy, nem értem, itt miért kellene. Ráadásul nem telik el egy perc, és a film telibe belevágja az arcodba, hogy mi a szitu.

előzmény: caulfield (#148)

2019-12-25 21:24:15 caulfield (4) #148

Nem akarod érteni, mindegy. Boldog karácsonyt.

előzmény: Rorschach (#145)

2019-12-25 20:57:47 Rorschach (1) #147

Nagyon üde színfoltja vagy a közösségnek, Havierez, köszönöm szavaid, kellemes ünnepeket kívánok.

előzmény: Havierez (#146)

2019-12-25 19:48:48 Havierez (5) #146

Ha nem tetszett a film szíved joga. Semmi se tetszhet mindenkinek.
Azonban a véleményedet kultúrált formában is kifejezheted nem fontos más lelkébe taposva ítélkezni, szidni ezt a filmet. Nekem például tetszett ez a hiperaktív lendületes film nem vagyunk egyformák. Viszont kölcsönösen fontos tiszteletben tartani mindenki értékrendjét még akkor is ha eltér a tiédtől.
Ez a film méltón lezárja a Skywalker sagat szerintem mivel minden lezáratlan szálat sebészi pontossággal varr el.
DE! Kinek a pap kinek a papné ha neked nem tetszett akkor csak sajnálni tudlak. Más örömét ne orozd el kérlek!!!

előzmény: Rorschach (#145)

2019-12-25 19:33:45 Rorschach (1) #145

Ha tényleg így lenne, akkor nem lenne a hozzászólásom fele spoilerbe rakva - de be van, azért, mert ott olyasmikkel szemben utálkozom, amiket a film nem közöl az első percében, sem pedig a hivatalos plakátján (!!!).

előzmény: caulfield (#144)

2019-12-25 18:01:21 caulfield (4) #144

A spoilerezés mögött megbúvó rosszindulat és gonoszkodás itt a probléma. Hogy nem a film nimbuszát rombolod, amit persze lehet, hanem hogy akár valaki szórakozásának elrontását is vállalod, csakhogy még nagyobb súllyal essen latba az utálatod. Az teljesen másodlagos, hogy ténylegesen okozol-e „kárt” valakinek az élményében ezzel.

előzmény: Rorschach (#141)

2019-12-25 16:07:14 Ugor (4) #143

De miért veszi ezt mindenki ennyire komolyan? Nem mondták még, vagy csak nem tudatosult, hogy ez egy könnyed mese? Semmiféle logika, meg fordulat nem érdekes, nincs is, mi lenne... van, aki a keze felemelésével elpusztít egy bolygórendszert, a kávéscsészét meg kiejti a kezéből... meg túlél egy camping gatyában tűzvészt, mélytengeri szörnyeket, de egy szálka meg belemegy a talpába és elvérzik. Ehhez képest, hogy mások meg folyton meghalnak meg feltámadnak, már csak díszítősor a füzet szélén. De ezért ülünk be rá. Ha dokudrámárt akarunk nézni, akkor meg másik terembe veszünk jegyet.

előzmény: caulfield (#139)

2019-12-25 16:05:44 Gergely Gergő (2) #142

Nem tudom, én el akartam kerülni minden lehetséges spoilert, ezért nem olvastam véleményeket sem itt, sem egyéb közösségi fórumokon, sőt még az előttünk lévő vetítésről kijövő nézők reakcióit is el kell kerülni,mert van,hogy hangot adnak neki nem törődve másokkal. Az ilyen emberek pedig minél előbb próbálják megnézni a filmet,pont a fent leírtak végett. De az alábbi dolgot azért nem tartom spoilernek mivel a film kb. 20. másodpercében elhangzik, így a maradék kb 150 percet nem befolyásolja, de lehet csak nekem, mert én már láttam, passz...

előzmény: caulfield (#140)

2019-12-25 16:04:20 Rorschach (1) #141

Ne haragudj, de én ezen nem fogok vitatkozni. A legelső teaserben hallod a nevetését. Azóta volt trailer, amiben megjelent az alakja. Konkrétan rajta van a mozipénztáraknál a plakáton. A film első percében kiderül, hogy ő lesz a fő genya. Elment comic conra fellépni a színész legalább egy alkalommal a stáb tagjaként. Ez nem spoiler.

2019-12-25 15:57:31 caulfield (4) #140

Ez nem a kákán a csomó, hanem következetesség. Nézd meg az első hozzászólásokat a trailerről.

előzmény: Gergely Gergő (#138)

2019-12-25 15:53:56 caulfield (4) #139

Az nem erre a részre vonatkozott. A felúszó szöveg tartalma viszont komoly fordulatot tartalmaz, ha Palpatine visszatérés már az előző részben be lett volna exponálva, akkor mindegy lenne.

Feltéve persze ha van még valami értelme a spoiler gombnak.

előzmény: Ugor (#137)

2019-12-25 15:41:34 Gergely Gergő (2) #138

Azok nem hiszem,hogy itt olvasgatnak véleményeket, de felőlem a kákán is keresheted a csomót! ;)

előzmény: caulfield (#136)

2019-12-25 15:36:38 Ugor (4) #137

Na, de itt olyan is volt, csak úgy, spoiler nélkül, hogy Luke eldobja a kardot... és mi van, ha valaki sohasem látott még egyetlen Star Wars-t sem, és nem is tudta, hogy van valamelyikben kard vagy van valamelyikben Luke?

2019-12-25 15:28:43 caulfield (4) #136

És? Van, aki azok megnézése nélkül ül be a filmre.

előzmény: Gergely Gergő (#135)

2019-12-25 15:19:26 Gergely Gergő (2) #135

Igazából a trailerben lelövik ezt a poént amúgy.

előzmény: caulfield (#134)

2019-12-25 15:14:56 caulfield (4) #134

A meglepetést.

előzmény: Gergely Gergő (#133)

2019-12-25 14:22:47 Gergely Gergő (2) #133

Mit rombol le, a főcímet + 2 mondatot ?

előzmény: caulfield (#132)

2019-12-25 13:58:40 caulfield (4) #132

A harmadik bekezdésben lévő szöveget azért mégis spoilerbe kéne rakni. Így vagy úgy, de rombolja az élményt.

előzmény: Rorschach (#128)

2019-12-25 12:47:12 Ugor (4) #131

És nyilván már ma élnek azok, akik 5-10 év múlva fanatikusan utálják majd, bármilyen is lesz, meg azok is, akik fanatikusak rajonganak érte továbbra is. :o)) És végül is, ez nem biztos, hogy baj...

előzmény: critixx (#130)

2019-12-25 12:38:56 critixx (?) #130

Simán el tudom képzelni, hogy 5-10 év múlva, mikor a Disney újabb bőrt kíván lehúzni a SW univerzumról, kitalálják, hogy csinálnak egy alternatív trilógiát, ami semmissé teszi az utolsó három rész eseményeit, és A Jedi visszatér-től folytatja az eseményeket. És még rosszabb lesz, mint ezek voltak.

előzmény: SoZi (#125)

2019-12-25 12:32:08 caulfield (4) #129

Akik a nyolcadik részt azért utálják, többek között, mert Luke eldobja benne a kardot, azok szerintem alapvetően nem értik, hogy miről is szól az egész Star Wars. De ugyanígy, akik ezen film azon jelenetét, mikor Luke elkapja a tűzbe tartó kardot - szólva, hogy a jedi fegyvere ennél több tiszteletet érdemel, vagy valami ilyesmi - annak tudják be, hogy Abrams ezzel csak ki akarta engesztelni a rajongókat szintén nem nagyon vannak tisztában a saga üzenetével. Utóbbi jelenet teljesen szervesen következik az előzőből. Mint, ahogy a kilencedik rész is a korábban látottakból.
Azt kell felidézni, hogy hogyan győzte le Luke saját apját korábban. Eldobta a zöld fénykardját. Amely kard többé elő sem kerül - leszámítva egy flashback jelenetet, nem véletlenül. Az az ígéret, hogy Luke (vagy hogy korábban Anakin), majd elhozza az egyensúlyt az Erőbe, mert ő a kiválasztott nem dől meg itt, a fináléban sem, hanem helyére kerül - a jedikkel egyetemben.
A jedik eleve a szellemi és nem pedig a cselekvő (lovagi) kasztot lennének hivatottak képviselni. Ennek meg nem valósulására épül az egész konfliktus, vagyis a háború, ezzel is kezdődik az első epizód. A Bajlós árnyak beúszó szövege önmagában fejezi ki az egyensúly megbomlását, hisz az adóügyi konfliktusból fakadó blokádot a Köztársaság jedi lovagokkal akarja intézni. A jedik nem lovagok, ők jedik. Persze erősek, tiszteletet parancsolnak, de ha kvázi kidobókként, verőlegényekként alkalmazzák őket, akkor azzal épphogy saját lényüket árulják el. Az ilyen abszolútumszerű „alakok” persze sok mindent csinálnak: gyógyítanak, élelmezik a szegényeket, járnak a vízen is akár, de a harcot „belül” vívják - mint Luke a Jedi visszatérben. Ha teszem azt, leszúrná az apját, akkor azáltal válna álszentté. Vagyis kísértésbe esne. A zöld kard ennek a megkísértésnek a jelképe, a jedik hübriszét szimbolizálja. Amikor pedig előkerül a nyolcadik részben, akkor Luke végül abban a jelenetben épphogy az éberség, a jediség felé fordul, a szó valódi és nem a dogmatikus értelmében. A kard eltűnik. Persze, emellett Luke valakitől el is fordul, vagyis kitűnik, hogy már jócskán előrehaladt a tévúton, azaz fals és hiú reményeket táplált az unokaöccsében, aki nem kicsit elárulva és becsapva érzi magát ezért. De Luke elvonulása teljesen önazonos, sőt, egyenesen bátor tett. Egyszerűen csak így tud hű lenni ahhoz, aki ő valójában.
Tehát a karddal neki nincs dolga, a régivel sem, legalábbis olyan módon biztos nincs, mint ahogy az előzményekben a jediknek volt, mivel ő nem akarja folytatni a háborút. Helyesen. Lehet rá akár úgy is tekinteni, mint abszolút szellemi emberre.
Amikor viszont Rey behajítja a fegyvert a tűzbe, félelmében, akkor Luke kénytelen ennek a tettnek ellenállni, mert ez megint a háború folytatását jelentené. Szembemegy azzal, amit a Skywalker név jelent. Illetve Rey így teljesen azonos módon válna Luke követőjévé, mint anno az unokaöccse korábban. Az elvonulás hübrisz lenne a lány részéről. Rey ugyanis nem a szellemi kaszt sarja, hanem uralkodói ivadék, tehát neki igenis van dolga a karddal. A háború csak akkor ér véget valóban, ha egyensúly áll be, ehhez kell Rey, aki a Skywalker alapú, szellemi kaszt jegyében királynőként uralja a galaxist és a végülis magát az aranymetszést tartja a kezében, mint valódi jedi lovag.
Szerintem el kell tellenie egy kis időnek, de akár éveknek is, hogy helyére kerüljön ez a film.

2019-12-25 12:05:05 Rorschach (1) #128

Sajnos későn is érkezik, meg nem is fog megfelelni az elvárásoknak, de szerintem ezzel együtt lesz pont témához illő az alul következő terápiás jellegű iromány.

A legszomorúbb az egészben, hogy mire odáig jutottam, hogy elkezdődik a film, már semmiféle hype vagy elvárás nem volt bennem, fel voltam készülve egy lelketlen, fárasztó, kelleténél hosszabb Transformersre, és ebbe a skatulyába 100%-ig be is farolt a film, úgyhogy nem fogok tudni semmi formabontóan újat mondani mikor leírom, hogy lélekölően, pusztítóan reménytelen moslék a Skywalker kora.

Nem én vagyok az első, aki bevallom, hogy már a feliratok alatt összezavart a film. Konkrétan negyven másodperc telt el, mire bejelentik nekünk bazmeg, hogy Palpatine él és ezt nem rakom spoilerbe, mert még le se etted salsával a karácsonyi pulcsidat, mire kiderül. Annyi erőfeszítés nem volt, hogy valahogy megpróbáljanak meglepni ezzel az infóval, vagy ráépítsenek valami csavart, simán megkapjuk az első percben. Aztán kiderül, mindezt azért, hogy Abrams nyakon önthessen minket öt perc kínos expozícióval, és innen kezdje el a filmet, ne pedig a Last Jeditől.

Ledarálom, hogy is tetszett a legrosszabb Star Wars, hogy aztán elmélkedhessek egy kicsit:
- hihetetlen ostoba, nyálas és milliószor hallott soroktól hemzseg a film, amiket a legnegédesebb lágy vonósokkal festenek alá többször is. Nincs az az ünnepi koszt, ami úgy megfeküdné a gyomrod, mint ez az újrahasznosított szirup.
- nincs karakter, aki érdekelne. Rey és Kylo az előző részben sokkal jobbak voltak, hiába utáltam azt a filmet (is). Azért pingpongozni Kylo Rennel három részen át, hogy a végén mégis a jó oldalra álljon és meghaljon egy csók után (abszolút mélypont, a maci faszát), finoman szólva nem spanyolviasz kategória. És még ők ketten a legjobbak, van úgy öt jó percük - amíg meg nem szólalnak, onnantól sajnos nonszensz -, a kettejük kapcsolata rendes író tollából ennyi pénzzel, ezekkel a színekkel maradandó élmény lehetett volna. Talán Soderbergh össze tudná vágni egy pöpec másfél órás filmmé...
- még több csillagrombolóra gumipókozott szuperfegyver, még több felrobbanó bolygó. Amúgy ha egy darab antennát kilövünk, nem tudják a hajók, merre van a feflelé - és ez a filmben így el is hangzik. De az antennát nem lehet csak úgy kilőni, lovaglás után, a földről kell kilőni. A kurva anyádat, aki ezt kitaláltad, remélem, ezután csak szénbányában kapsz munkát.
- Finn-nek meg kellett volna halnia az előző részben (így kevésbé lett volna égő elfelejteni Rose-t), ennek ellenére a fekete hősünk mellé most egy ázsiai helyett találunk egy új, fekete nőt, hajrá PC subplot... Komolyan nem értem, hogyhogy senki nem ekézi a stúdiót a "mi nem vagyunk ám rasszista, pénzéhes férgek, nesze itt van egy token színesbőrű mellékszál" hozzáállás miatt, gusztustalan. Semmit nem ad hozzá, vádaskodás elleni pajzsnak van csak jelen.
- a film első húsz percében tizenöt bolygón járunk hogy aztán nekiálljunk és keressünk valami szart ami eljuttat egy faszihoz aki elmondja hogy hova menjünk és ott mit keressünk hogy elmehessünk a célunkra. Ciki, nem ciki, kérdezném kellett a mellettem ülőtől egy idő után, hogy mi történik a vásznon, mert ez a katyvasz kiégette az összes relém nettó fél óra után. Ha nincs történeted egy két órás filmre, akkor bazmeg nem kell nekiállni túlcsavarni a semmit, hanem szedd össze magad, vesd máglyára, amit eddig összeszenvedtél és kezdd elölről, te hhhülye.
- a fan service csomó helyen nem zavart. Tetszeni sem kifejezetten tetszett, de most szimplán elment mellettem Lando, a híres mondatok újrázása, meg a többiek. Han Solo (mennyit fizethettek ezért a két percért, úristen) és a zárás amúgy egy jó filmben tetszett is volna, viszont mikor porgokat és ewokokat láttam, kis híján elpattant egy ér az agyamban.
- még mielőtt elfelejtem: a világ szégyene, hogy nincs olyan fénykard-harc, amire holnap még emlékeznék. A trilógia záró részében, baszd meg, nincs egy látványos párbaj, mert ahhoz kreativitás is kell, nem csak videokártyák, úgyhogy marad a csillagrombolók közti lövöldözés.
- retcon time! Egyébként kiképeztem a testvérem, de sose mondtuk el senkinek, mert azt mondta, hogy "hű ezt a szablyát rakd el, Luke, mert majd egyszer történik valami csúnya és akkor jól fog jönni," majd mikor megtalálom a fénykardot, már kék, pedig az előbb még zöld volt...
- retcon time all day long! Rey, igaz, hogy a szüleid senkik voltak, na de a nagyszüleid aztán fúha!
- retcon all day, all night! Palpatine bazki leereszkedik a plafonról mint Glados a Portalból és aszondja, ölj meg, az összes sith ereje átmegy beléd és te leszel a főgonosz. Hat másodperccel később: meg akarsz ölni? Hát akkor pusztulj, kiszívom az életenergiád és fellövök egy cool villámot az égbe, mert ez még mindig 2010 és a Transformers 9-et nézed, nem is a Star Wars 9-et.

Itt szeretnék megállni egy percre, hogy nyomatékosítsam, az utolsó fél óra sith nagycsarnoki ármánykodása a legbrutálisabb koporsószög, amit valaha láttam, annyira szürreális, odakent nonszensz, amilyen ezidáig nem létezett. Pedig még idén volt a Trónok harca S8, szóval vannak relatíve friss jelentkezők a trónbitorlásra. Felvont szemöldökkel néztem, mi zajlik, mert nem értettem. Miért lenne gonosz Rey, ha megöli a gonoszt? Mi változik csak azért, mert segít Rennek győzni? Eddig is a jók oldalán állt, most is. Mi az a templom? Kik a csuklyás templomi kóristák? A sith az egy vallás? Nem egy nyelv? Vagy egy egész kultúra? Ők az űrnáci faj, hogy aki arra a bolygóra születik és azon a nyelven beszél, az sith, automatikusan erőérzékeny és automatikusan népirtó akar lenni ha nagy lesz, karácsonyra meg halálcsillagot kér öt éves korától? A jediket értem. Hébe-hóba születnek erőérzékeny gyerekek, akiket ha a rend megtalál, összetoboroz és kiképez kardforgató, űrpap-mágusnak, ez tiszta sor. De most akkor a sithek nem azok, akiket ugyanígy összetoboroztak, csak a demagóg propagandával meggyőzték arról, hogy gyilkolni jó és adtak a kezükbe egy piros fénykardot? Ez hirtelen egy bolygóhoz kötött szekta, akiknek az utolsó EVÖR képviselője Palpatine és benne van mindenki ereje és különben is, ott klónozzák Snoke-ot lombikban a csuklyás minyonok. Amikor a negyven éves eposzt lezáró végső összecsapásoddal nem az a legnagyobb baj, hogy súlytalan, nem elég kreatív, nincs megkoreografálva, hanem az, hogy szó szerint nem értem, mi zajlik előttem a vásznon, akkor menj el inkább Hallmark-filmeket rendezni, baszd meg.


Egy résszel ezelőtt azt mondtam, hogy hülyeség azon civakodni, mi volt Johnson inputja, meg hol van Abramsé, hiszen ők fogaskerekek csupán a Kennedy-masinában. Szentül meg voltam győződve arról, hogy van Az Egyetemes Nagy Történet, és csak az változik, hogy ki veszi fel a színészeket, amint elmondják az elmondani valót.

No most pedig szentül meg vagyok győződve arról, hogy tévedtem. A Star Wars az a cím, amivel egy trilógián belül mindenki úgy baszakodhat, ahogy akar (akkor mi a túrósnak mondanak fel mégis minden második leszerződött rendezőjüknek?), olyan isten ugyanis nincsen, hogy ezt a szutykot így tervezték már az elejétől.

Én eddig azt hittem, hogy van központi gondolat, csak az pont fabatkát sem ér, erre kiderül, hogy a nagyközönségnek szóló filmkészítés leghíresebb, legnépszerűbb és egyik legrégebbi zászlóshajója úgy folytatódik, hogy akik kifizettek a folytatás jogáért és lehetőségért négymilliárd dollárt, nem rendelkeztek háromszáz összefüggő oldallal egy filmtrilógiára. Ez akkora szopás mindenkinek, aki közreműködött ebben és azoknak is, akik végignézik, amekkora nem is létezik.

Mikor a Dizni megcsinálta a John Cartert, azt úgy volt szokás csúfolni, hogy "na a Mickey akar magának egy Star Warst..." Az viszont nagyon durva alternatív idővonal, hogy hét évvel később megvan a saját Mickey-féle Star Wars trilógia, és a John Cartert inkább nézném meg egymás után háromszor, mint ezeket a filmeket. Pedig nem tetszett a John Carter. Moziból kifelé egy három kisgyerekkel sétáló anyuka is csak annyit tudott mondani, hogy inkább fizettek volna a Jumanjira, ami a közönségfilmek bajnokára nézve iszonyatos szégyen.

Hiába volt bizalomgerjesztő a kezdés, ezt a trilógiát nem kellett volna megcsinálni és ha soha nem aratják le az elmúlt öt év Star Wars-termését, mindenki jól járt volna.

előzmény: ChrisAdam (#117)

2019-12-25 01:19:49 SoZi (2) #127

A számokat, értékeléseket nézve egyelore ez nagyon nincs így. Persze kb egy év múlva lehet ebből rendes eredményt nézni. (Lehet, bennem is enyhül a csalódottság, ha másodszor megnézem)

vagy azt mondják, hogy a VIII. miatt nem lehetett jó ez a befejező rész
Hát persze. Valami tőlem kívül álló dologgal igazolni kell, hogy hangos ostobaságom után miért koppantam akkorát...

előzmény: Fatupi (#126)

2019-12-25 01:04:08 Fatupi (2) #126

Szerintem (sajnos) a VIII. rész megítélése még mindig rosszabb, mint ennek. Legalábbis döbbenten tapasztaltam, hogy nagyon sokan a trilógia legjobbjának tartják, vagy azt mondják, hogy a VIII. miatt nem lehetett jó ez a befejező rész. Szóval valamennyire célba ért a Disney megalkuvása.

előzmény: SoZi (#125)

2019-12-25 00:49:01 SoZi (2) #125

És ezt csak most kezdik észrevenni. Senkinek sem tűnt fel anno, hogy már a Terminátor és az Alien franchise is így járt... A Salvation es a Prometheus óriási lázadásokat szított, mire a stúdiók visszavonták az új irányokat és ismét a régi formulában dolgoztak, aminek csapnivaló eredményei lettek, mindenki utálta őket. Ezek után többségbe kerültek azok a vélemények, hogy az új vonal tök jó volt, azt kellett volna folytatni. Igen, hagyni kell dolgozni a kreatívokat, a filmes szakembereket.

Erre most itt is megindult a #thankyourianjohnson kampány. Most? Most? Mikor az elmúlt két év arról szólt, hogy minősíthetetlen hangnemben gyalázták szét olyanok, akik egy pálcikaemberes firkát sem képesek összehozni... Most persze milyen fasza a Last Jedi... Míg ott kb 50-50% volt a megosztottsága, addig ez befejező epizód kb 80-20 a negatív irányba. A Star Wars egyértelműen közönséget vesztett.

Ezen azért elgondolkodhatnának a stúdió exek. Mert ebben a fenti jelenségben nem a hangos vélemények és a véresszájú fanok (ja,meg az internet) a hibásak, hanem a stúdió fejesek, akik képtelenek helyükön kezelni ezeket a véleményeket, és a legkisebb kiesett centtől is tartanak. A biztonsági játék már rég nem kifizetődő. Fox, Sony, Disney, Warner, már mindnek van egy hasonló példája, mint a fenti. Kár hogy ezt a fájdalmas úton tanulják meg gondolkodás és elemzés és kreatív tervezés helyett...

Végtelenül szomorú vagyok a 9. rész miatt.

2019-12-24 12:10:26 Gergely Gergő (2) #124

Nem, ez sajnos nem jó dolog. Kb mintha Da Vinci Mona Lisajára mondanák,hogy fesse már át mert néhány műkedvelő nem egészen így képzelte. Sőt, nem hogy nem jó dolog, egyszerűen szánalmas. Az új trilógia egyébként nem tudom,hogy lett volna menthető(bb), így legalább a fanok egy részét visszanyerte magának Abrams és a Disney. Szerintem eleve felesleges volt a leforgatása, annyira érződött már az ébredő erőnél,hogy ötletük sincs hogyan tovább! (Minek egyátalán,hiszen a jedi visszatérben tökéletes lezárást kapott a saga) Érződik,hogy ezek csak remake-ei a régi részeknek, amit nem igazán értek mivel annyi szenzációs teória-ötlet-történet van, akár könyvek formájában amit vászonra lehetett volna adaptálni,ha már mindenképp tovább akarják fejni ezt a tehenet. Az ötlettelenség pedig a 3 új rész után ki is ütközött elég keményen, nem volt egy olyan történet az alkotók tarsolyában ami egy trilógiára építkezik, vagy ha volt is azt elkaszálták (Johnson és a filmje ebből a szempontból tekinthető bátornak, az már más tészta,hogy konkrétan meggyalázták Luke Skywalker karakterét a VIII részben) de ezt tette most Abrams Anakinnal is,konkrétan lehugyozták a Kiválasztott történetét...és mindezt a pénz miatt, sajnálom,hogy a Star Wars is áldozatul esett ennek. Bár számomra a Star Wars saga a VI. résszel véget ért, csak a rajongásom miatt mentem el megnézni az új részeket, és persze azért bíztam benne a legutolsó pillanatig,hogy lehet ez még jó.....nem lett ! :(


Megjegyzésként szerintem akkor működhettek volna jól az új részek ha mondjuk több száz évvel a RotJ után játszódnak, és max említés formájában vannak jelen a legendák, a régi szereplők.

előzmény: Tenebra (#119)

2019-12-24 11:25:37 Olórin (1) #123

Ez elég szabad (félre)értelmezése ezeknek a soroknak:)

előzmény: banana (#122)

2019-12-24 11:23:42 banana (4) #122

Viszont ez alapján akkor jó volt az előzménytrilógia és a Trónok harca 8. évad is :)

előzmény: Olórin (#120)

2019-12-24 11:12:12 caulfield (4) #121

Ezt pedig filmen (vagyis hát sorozaton) David Lynch valósította meg 2017-ben. Gyönyörűen.

+ Lucas valahol talán jól érezte anno, hogy milyen kaliberű rendező kellett volna a 6. részhez. Lehet, hogy nem tartanánk most itt.

előzmény: Olórin (#120)

2019-12-24 10:44:43 Olórin (1) #120

Ahogy Alan Moore mondta:
"It’s not the job of the artist to give the audience what the audience WANTS. If the audience knew what they needed, then they wouldn’t be the audience. They would be the artists. It is the job of artists to give the audience what they NEED."

előzmény: Tenebra (#119)

2019-12-24 09:14:05 Tenebra (1) #119

"a hatalmat a népnek elv az elmúlt években, évtizedekben korábban soha nem látott hatást vált ki ma már a filmekre."

Kérdezem én: és ez jó dolog? Mert az jó dolog, ha egy nép fellázad a diktátorok ellen, és forradalmat csinálva leváltja vezetőit. De a film, a nézők és az alkotók kapcsolata azért kicsit más kategória. A videokamerák (80-90-es évek), majd az okostelefonok elterjedésével mindenki számára megadatott a lehetőség, hogy leforgassa a saját kis Star Wars-filmjét, született is pár profi munka. Ezt nevezem a filmművészet, vagy na, a filmkészítés demokratizálódásának, és ez megint csak jó dolog abból a szempontból, hogy a kreativitásnak nem szab határt a pénz és az elitizmus.

Azzal viszont már szerintem NAGYON NAGY problémák vannak, hogy feldühödött ortodox rajongók tömegei nekimennek egy általuk istenített franchise legújabb részének, és ennek hatására a stúdió készít egy bérmunkát, amiben minden úgy van kicentizve, hogy kielégítse ezt a hőbörgő tömeget. Ezt én nem demokráciának nevezném, hanem inkább diktatúrának, hiszen az alkotói szabadságot korlátozza. Nagyon nagy tévedésben vannak sokan, hogy a Star Wars az övék. A Star Wars-t George Lucas hozta létre, és amúgy hiába utáltam Jar Jart, idővel felfogtam, hogy ő ezt így akarta tovább szőni, és nekem attól semmiféle jogom nincs beleszólni az ő víziójába, hogy kedveltem a klasszikus trilógiát.

Szerintem elvétjük a film(művészet) lényegét, ha azt hisszük, hogy a közönségnek bele lehet, vagy bele kell szólnia egy film készítésébe. Nem azt mondom, hogy minden, amit a Disney csinál, szent és sérthetetlen, csak mert náluk vannak a Star Wars-jogok, sőt a Skywalker korát második megtekintésre még jobban utáltam, és erősen gondolkodok az 1-esen. Persze ez speciális eset, mert ezt a filmet az ortodox rajongóktól való félelem szülte. Viszont az, hogy J. J. Abrams Az ébredő Erőben Kylo Rent egy Darth Vader-imposztornak ábrázolta, Rian Johnson meg Luke-ot szürke Jediként a VIII. részben, még az alkotói kreativitás gyümölcsei. Azt semmiképp nem nevezném demokratikusnak, ha mondjuk a Disney egy közönségszavazáson megszavaztatja, hogy Az ébrdő Erőbe nem Kylo Rent vezetik be, hanem feltámasztják Darth Vadert klónként. Miért? Mert a fanoknak Vader a kedvenc főgonosza, és hát egy igazi Star Wars film nem létezhet Vader nélkül, meg amúgy is milyen ripacs már az a Kylo Ren!

Szóval nálam ez a fajta "demokrácia" a "na neeee" kategória. :D Kylo egy nehezen megszerethető, de kiváló karakter volt az új trilógia első két részében, benne volt a kétely és a bizonyítási vágy, és majdnem minden tette arról szólt, hogy képtelen megfelelni nagyapja örökségének. Tűnhet ripacskodásnak, amit csinál az első filmben, de ez érezhetően egy tudatos döntés eredménye: Darth Vader nem volt ripacs, mert ő tényleg a legerősebb "utolsó Jedi" volt; ellenben Kylót szétbaszta az ideg, hogy képtelen olyan hatalmassá válni, mint nagyapja, és ráadásul egy Snoke-féle degeneráltat kell szolgálnia. Ha nem ilyen lett volna a karakter, hanem kezdettől olyan, mint a Skywalker korában (nekem természetesen ebben a filmben már nagyon nem tetszett) csak azért, hogy az elégedetlenkedők ki legyen elégítve, akkor egy igen érdekes karakterdrámától fosztottak volna meg minket.

Tehát szerintem ez nem jó irány, hogy van egy ortodox rajongói réteg, aki elkezd dühöngeni, meg petíciókat ír, mintha legalábbis joga lenne beleszólni az adott film készítésébe. Elismerem, hogy nagyon sok tehetségtelen ember dolgozik a hollywoodi filmiparban és az amerikai sorozatiparban is, és valahogy érzékeltetni kell az alkotókkal, hogy szarul végzik a munkájukat. Viszont a Star Wars vagy a képregényfilmek esetében nem esztétikai, hanem ideológiai problémákról mennek a viták, és azt veszem észre, hogy ez a "közönség beleszólhat a filmkészítésbe" egyre inkább az alkotóegyéniségeket gátolja. Emlékszem, hogy annak idején mennyire fel voltak azon is háborodva sokan, hogy Az acélemberben és a Batman Superman ellenben Superman nem a képregényekből megismert white knight, hanem egy ellentmondásosabb figura. Oké, Zack Snyder túltolta a dolgot, alapvetően mindkettő elbaltázott film, de én úgy vagyok vele, hogy nehogy már egy alkotó ne készíthesse el a saját értelmezését egy pokulturális mítoszról! Hozott az nagyon is jó eredményeket, elég csak Frank Miller Batman-értelmezésére gondolni. És én bizony megnéztem volna Darren Aronofsky Batmanjét is. És valahogy én nem arra vágyok egy nagy múltú sorozatnál sem, hogy ugyanazokat a sémákat lessem. A 2006-os Casino Royal üdítő film volt a sok egy kaptafára készült James Bond-film után. Ahogy Sergio Leone és Sergio Corbucci szutykos-mocskos-cinikus westernjei is felüdülések voltak a megcsontosodott, dögunalmassá és manírossá vált amerikai westernek után. Pedig ha a műfaj ortodox rajongóin múlt volna, akkor nincs spagetti western, mivel tudniillik, legalább olyan hevesen támadták Leonét, Corbuccit és Sollimát a borostás, pénzéhes hősök miatt, mint Rian Johnsont a szakállas, cinikus Luke Skywalker miatt...

előzmény: banana (#118)

2019-12-24 08:22:41 banana (4) #118

Azért az remélem megvan mindenkinek, hogy a hatalmat a népnek elv az elmúlt években, évtizedekben korábban soha nem látott hatást vált ki ma már a filmekre. Ahogy a filmben Reyt megszólítják az elmúlt idők nagy Jedijei úgy szólítjuk meg mi a film rendezőit, producereit...

Az erdetei trilógiához képest fasorban sincs az előzménytrilógia? Rendben, akkor az új trilógia inkább hajazzon majd az eredetire. Hogy? Az ébredő erő túlságosan hasonlít az eredetire? Rendben, értem, akkor a következő részre változtatunk... Most mi a baj? Az utolsó Jedik túlságosan eltávolodott az eredeti trilógiától? Akkor már inkább az ébredő erő? Hmm... próbállak követni, akkor mégis inkább térjünk vissza. Na ne már, akkor most ez sem lett jó? Tessék? Mégis inkább az elózménytrilógia? Hogy az sokkal jobb volt? De hisz eddig azt mondtad, hogy...

2019-12-24 00:45:58 ChrisAdam (1) #117

Wake up, Neo! Welcome to the...

Amúgy várok egy jó velős, hosszú Rorschach kommentet! Holnap este be is tenném a fa alá. :)

előzmény: Rorschach (#107)

2019-12-23 23:39:19 HejjaX (1) #116

Na én ezen a ponton gondolnám át az életemet, ha 4-est vagy 5-öst adtam volna a filmre. :)

2019-12-23 23:26:28 Ugor (4) #115

Sajátos űrtörténelmi helyzet, hogy az ember kivel, hogyan kerül egy táborba, meg kivel, hogyan az ellenkezőjébe, de majd csak megoldódik valahogy ez is. :o)))

2019-12-23 22:45:21 Havierez (5) #114

Nem értek egyet veled Olorin. Mostanság divat lett szidni a Star Warst és ez roppant rossz irány szerintem.

előzmény: Olórin (#112)

2019-12-23 22:42:15 Havierez (5) #113

Velemenyeddel maximálisan egyet értek Ugor! Ez nem muveszfilm hogy mindig legyen rajta csamcsogni való. Uropera, mese, scifi fantasyba oltva amely elkapraztat a sokszinusegevel valamint a Jó és rossz kuzdelmrol szól.
Tökéletes kritikát írtál teljes mértékben egyet értek veled, minden szavad színarany!

előzmény: Ugor (#104)

2019-12-23 21:12:36 Olórin (1) #112

Hát, ha Star Wars-analógiával akarunk játszadozni, akkor inkább ez a lelketlen nagyvállalati termék a Gonosz, az Ellenállást pedig pont a kritikus hangok teszik ki :)

2019-12-23 20:34:56 Ugor (4) #111

...és egyszer mi leszünk többen és legyőzzük a gonosz kritikákat!

előzmény: caulfield (#110)

2019-12-23 20:23:32 caulfield (4) #110

Igen, az Ellenállás él.

előzmény: Ugor (#109)

2019-12-23 19:49:00 Ugor (4) #109

Hát, nem vagy egyedül! )))

előzmény: miraculum (#108)

2019-12-23 19:41:35 miraculum (4) #108

Na végre, pont egy ilyen kommentre vártam, mert nem alszom nyugodtan amióta berántottam ötösre.

előzmény: Ugor (#104)