The Thin Red Line (1998) ☆ 👁

Az őrület határán

(Terrence Malick)

amerikai-kanadai dráma, háborús film

4,2
★★★★☆
559 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-11-25 17:56:35 mimóza (5) #82

A vakvágányon időző emberiség tézisének kibontása Malick varázsos, tökéletes, vegytiszta poétikájával. (Ronin07 cikke után szabadon, csak, mert nem tudnám ennél precízebben megfogalmazni a film után kavargó gondolataimat.)

2016-07-03 23:24:59 lizardking (4) #81

Semmiképpen sem szabad úgy leülni a film elé, hogy egy klasszikus értelemben vett háborús filmet akarjunk látni. Hangulat kell hozzá, vagy felkészülés "valami másra". Hogy filozofikus lenne, az talán túlzás, de mindenképpen elmélyülten gondolkodós. A narráció, vagyis a szereplők gondolatai néha kuszák, istenről, az emberről, az eredendő jóságról, a gonoszságról és annak értelmetlenségéről, vagy a körülöttünk lélegző világ szépségeiről. Nagyjából persze érthető, csak néha volt zavaros, de ez is segített a melankolikus hangulat létrejöttében, ahogy a jól eltalált zene, vagy a gyönyörű (esetleg borzalmas) (természet)képek. A középső, akciódúsabb rész elég realisztikus, izgalmas, feszült, látványos. A legerősebb talán az a rész, mikor elfoglalják a dombon túli japán bázist, vagy mit és teljesen eluralkodik az őrület és káosz, a megszégyenítettség és összetörtség, a hamis diadal és fölényes erőszak. Színészi teljesítményben nálam Nick Nolte vitte a prímet magasan, bár Caviezel is jó volt a melankolikus, szépségre és nyugalomra vágyó katona szerepében. Kétszer kellett megnéznem a filmet, hogy átjöjjön, aminek át kellett jönnie. Egyedi darab, tetszett is, de még mindig az Apokalipszis most a kedvenc háborús filmem.

2015-05-22 09:27:50 ipartelep (3) #80

Az elragadtatott hsz-ok alapján azt hittem, hogy ez egy jó film. Tévedtem. Ez sem dramaturgiailag, sem művészileg, sem élethűségben nem jó film. Még a legtöbb színész is hiteltelen, túljátszó benne. Egyetlen egy dolog tetszett csak benne: az elején a bennszülöttek "zeneszáma". Azt nem tudom, hogyan csinálták, mert ahhoz elég fordulatos mű volt, hogy pápua bennszülöttek népzenéje legyen.
A narráció különösen fárasztó nyafogó világfájdalommal teli kocsmafilozófiája is zavaró volt, és azon kívül egy csomó más ügyetlenség is. A film fő cselekményét képező támadás a teljesen nyílt terepen, egészen nevetséges (ott van mellette a dzsungel, de azt csak nézni szabad - nézik is, miközben az ezredes ott kiabál, és szónokol mellette), onnan támadni nem. Ezek nyilván a forgatókönyv gyengeségei, nekem a rendezés is bizonytalannak tűnt, mintha nem igazán tudná, mit akar ebből kihozni (a világfájdalom mellett). Nem mondom, hogy a műfajban olyan sok a jó film, de azért egy Full metal jacket, vagy egy Band of Brothers, _klasszisokkal_ jobb ennél. És még a Szakasz, vagy az Apokalipszis most is egy klasszissal.

2015-04-12 09:06:27 Dió (5) #79

Az utóbbi években sikerült végig- és újranéznem a teljes Malick életművet, és most így az a véleményem róla, hogy ez egy vizionárius, egy már-már hipnotikus képességekkel megáldott rendező, aki sajnos végtelenül szerelmes önmagába és a mesterkélt művésziességébe, aminek oly' sok filmje esik áldozatául, még ha azok olyan közel is vannak mindig a bennük rejlő irtózatos potenciál beteljesítéséig. Ez alól két kivétel a Days of heaven (ami viszont a megcsonkított változat helyett csak két és fél órás terjedelemben ütne nagyot), illetve a Thin Red Line, ami talán a legjobb filmje, még ha nem is tökéletes.

Először is, a minden filmjében jelen lévő bravúros képi, zenei és hangulatteremtő megoldások talán egyik más filmjében sem voltak ennyire erősek, mint itt, ami jól megágyaz a többi erősségnek. Ami még kiemeli, az az értelmes történet, ami - főleg a Tree of life-fal de sok más filmjével is ellentétben - itt kivételesen LÉTEZIK. Valódi, végre jól bemutatott, lélegző karakterek egy közös cél felé menetelnek, amely során ütköznek, izgalmas konfliktusokba keverednek, azok alól feloldozást nyernek, vagy nem, és így tovább. Hans Zimmer hipnotikus zenéje ezután már csak tovább repíti a filmet, ami viszont végül visszahúzza, az helyenként a béna narrálás és ezzel együtt az olyan snittek, amiket bizony ki lehetett volna vágni. Nem minden jelenetnek van súlya, hogy finoman fejezzem ki magam, és ezzel a végére elnyújtottá válik, leül a film. A kényszeredett malicki narrálás helyenként működik, sokszor viszont megint se eleje se vége mondatokat szül, amikből épp hogy csak az alany & állítmány nem hiányzik, nem hogy még üres közhelyeken felül emelkedő értelmük is legyen.
Összességében a végeredmény nagyon erős, és a film leghúzósabb jelenetei akárhányszor újranézhetőek, szinte klasszikusi magasságokba emelve a Thin Red Line-t.

2014-05-13 19:09:43 Szabó Dániel (4) #78

Meg kell néznem újra.

2014-04-29 23:01:11 Tóth Ferenc (1) #77

Röhögnöm kell, amikor olvasom a te kritikádat ennél a filmnél, ha már itt tartunk :D Talán majd ha megtanulod értelmesen leirni a gondolataidat/érzéseidet akkor próbálkozz az értékeléssel :)

előzmény: johnnymoore (#51)

2012-10-02 22:12:00 tomside (5) #76

Mennyi arcból áll össze az ember! Tökéletesen illene hozzá egy a szereplők arcából mozaikolt Ádám-arc. Mély film.

Külön tanulmányt érdemelne James Caviezel, aki itt már bőven az új paradicsomi Új Ádám/ Krisztus előképeként tűnik fel, mintha csak ez volna a belépője a Passióba. Az ontologikus narráció
nem is csak azt feszegeti, vajon honnan származik az erőszak, de azt is, hogy értelmetlen és hogy nem szüntethető meg.
Minden giccs nélküli, értően összerakott, rendkívül tudatos film.

2012-09-21 21:39:35 kobretti88 (5) #75

Kicsit dühös voltam mert nem tudtam normális minőségben megnézni csak a gépen. De azóta megvettem Blu Ray-en tökéletes képminőségben, azóta megnéztem apámmal és mindketten egyetértünk hogy egy remek film, remek színészi világgal, csodálatos kép világgal. Ez valóban több mint egy világháborús film :) Vissza is állítom az értékelésemet rögvest 5-re és 100 %-ra ;)

előzmény: ChrisAdam (#73)

2012-09-11 22:05:29 gomez1000 (4) #74

Gyönyörű képek, gyönyörű felvételek, rendkívül jó operatőri munka. Mind látványban, mind érzelemben gazdag film, látszik, hogy nem összecsapott rendezés. Az egészet áthat egyfajta gondolatmenet, miszerint az ember értelmetlen pusztítása fel nem fogható, és a nagy kérdés hogyan veszett el az emberből az eredendő jóság ?
Hátrányként az elnyújtott jeleneteket tudom mondani, és ez lehúzza az amúgy rendkívül jó érzékkel készített filmet.

2012-09-06 17:54:34 ChrisAdam (5) #73

Drasztikusan lecsökkent. Ha szabad kérdeznem, mi volt a kiváltó oka? :o

előzmény: kobretti88 (#72)

2012-09-06 17:22:55 kobretti88 (5) #72

Meg néztem másodszora, és erősenmegváltozott avéleményem, nem volt 2-ára annyira jó. Adok rá egy 70 %-ot.

2012-08-28 21:09:58 kobretti88 (5) #71

Maradandó alkotás, az egyik legjobb háborús dráma. Most hogy láttam ennek adtam volna a legjobb film díját. A színészek nagyon jók, de nincs kirívó alakítás. Teljesen a hatása lá kerültem. Imádom ezt a filmet. Egy mestermű.

Szinkron:

Egy kiváló munka, kimelném Reviczky Gábort aki Nick Nolte magyar hangja a filmben, az a jelenet amikor erősítést kér Elias Kotelas karaterétől az valami zseniális! Eeleinte furcsa volt, hogy Sean Penn magyar hanja Epres Attila, de nagyon jól működött.

100 %

2012-08-01 14:23:15 Prüstü (5) #70

Az biztos, hogy maradandó alkotás, a filozófiai gondolatok nagyszerűek és további gondolkodásra késztetőek, habár hozzáteszem azért az furán lett megoldva, hogy minden második szereplő ilyen filozofikus gondolatmenetekre képes. A fényképezés, az operatőri munka fantasztikus, viszont az nem menti meg a filmet az nagyon elnyújtottságától, valamint az sem tetszett, hogy túl sok az individualizált szereplő, amely miatt már-már átláthatatlanba csapott számomra a mű.
Hirtelen eltűnik egy addigi főszereplőnek tűnő krapek, és dobnak helyette egy újat, úgy mintha ő róla már eddig is tudtunk volna, és így alig marad olyan szereplő akivel igazán azonosulni tudtunk volna, vagy igazán megkedveltük volna.
Sean Penn játéka nagyon jó, valamint az a srác, aki feláldozza magát talán az ő gondolataik volt a legelmélyültebbek. 4 pont, az igazán nagy katarzis elmaradása, a túl sok kiemelt szereplő, és a elnyújtott játékidő miatt.
Top 3 mondjuk: Szarvasvadász
Apokalipszis most
Szakasz

2012-07-14 20:06:17 Hannibal Lecter (5) #69

Újranézve is ötös, nem is kérdés. Számomra Malick legszebb, legnagyobb hatású és legstílusosabb opusza, afféle revizionista háborús film, amiben nincs ideológia, a tisztek és a bakák nincsenek csalóka aranyfüstbe burkolva, a történet nincs bekenve győzelmi mázzal; csak a tetteket látjuk, illetve a háború nyers, értelmetlen, torz rettenetét, s azt, miként viszonyulnak e förtelmes élményekhez a katonák. A rendező pályáján fontos korszakváltást jelez ez az opusz. A narráció itt már nem ellenpontozza a cselekményt, sőt, nem is hagyományos narrálást hallunk, hanem az egyes figurák belső monológjait, önreflexióit, az "itt és most"-ba kivetített gondolatait. Szerencsére a rendező mértékletesen bánik ezzel az eszközzel, nem viszi túlzásba a használatát (vö. Az új világ), ráadásul ekképp (egy-két pillanattól eltekintve) anélkül tudja közvetíteni a szereplők belső világát, hogy az egész szájbarágóssá vagy túlzottan revelatívvá válna. A színészi játék rendkívüli (Sean Penn és Nick Nolte különösen nagyszerű, de a többieknek sincs miért szégyenkezniük), John Toll operatőri munkája pedig bámulatos. A tengerentúlon persze megbukott, míg Spielberg szentimentális eposza vastagon hozott a konyhára, de ez csak az amerikai publikum ízlését minősíti. Egyértelmű, hogy melyik film a jelentősebb.

2012-06-24 13:15:14 elmouse (5) #68

Szerintem a szinkron nagyon jó. Először nézd meg úgy, aztán felirattal. :)

előzmény: Korben (#67)

2012-06-24 12:21:00 Korben (5) #67

Feliratosan vagy szinkronosan érdemes nézni ezt a filmet? (úgyhallottam h szépek a képek,a narrátor folyamatosan mondja,ha állandóan azt olvasom, talán lemaradnák a képekről:)).Vélemény?

2012-06-20 00:43:51 beyczy (5) #66

Sokadik nézésre is: minden idők legnagyobb, legmélyebb filmje! Nálam vezeti a toplistát,és azt hiszem, vezetni is fogja mindig!

2012-03-11 14:34:29 ChrisAdam (5) #65

Na, akkor nekem is egy olyan toplista:
1. Schindler listája
2. A zongorista
3. Az élet szép / A tavasz 17 pillanata

De ebből a kategóriából még egy-kettőt meg kell néznem (Szentjánosbogarak).

előzmény: BonnyJohnny (#64)

2012-03-11 14:02:14 BonnyJohnny (5) #64

Tipikusan az a film, ami addig nyűgöz le, míg nem látsz jobbat. Belegondolva a háborús toplistám (meg minden egyéb filmes toplistám is persze) hosszú utat járt be az elmúlt cirka 18 év alatt a Michael Dudikoff nevével fémjelzett Szakaszvezetőtől. :) De már csak így van ez, az idő múlásával... :P
Megjegyzem, a (bár nem háborús, de naturalizmusban és giccsmennyiségben hasonló) Rettenthetetlen számomra kirobbanthatatlan a zseniális osztályzatból. Fura. Talán az, hogy a Spartacusos összefüggésben is említettem: A baráti, családi, szerelmi giccset jobban tolerálom, mint a zászlólobogtató, frázispufogtató, moralizáló giccset. (Bár a Rettenthetetlen ezektől sem teljesen mentes... na mindegy.)
A Zongoristát ki is felejtetettem. Az egy háborús háttérország listába mehetne. Bár nálam abból is kimaradna... az nálam így nézne ki:
1. Schindler listája
2. Szentjánosbogarak sírja
3. Az élet szép

előzmény: ChrisAdam (#63)

2012-03-11 13:15:42 ChrisAdam (5) #63

Én se számolom ide a Schindlert, meg a Zongoristát, mert azok inkább a zsidóságról szólnak. Az egy másik toplista. Egyébként én sem merem most megnézni a Ryant, mert lehet, hogy nekem is lejjebb menne az osztályzatom. :)

előzmény: BonnyJohnny (#62)

2012-03-11 00:43:10 BonnyJohnny (5) #62

Na ugye, hogy lehet giccs nélkül is hatásos filmet készíteni a II. világháborúról. Amiben ráadásul még jóval több minden is van. Örülök, hogy ezt néztem meg később, ha ezután újrázok a Ryannel, lehet eljár a kezem a hármas felé... vagy félóra után kikapcsolom.
Rendezés és fényképezés valami fenomenális (bár ezek hagyományosan Malick erősségei), és Hans Zimmer is nagyszerű munkát végzett. Gyönyörű (pont amennyire a témája borzalmas) és mély film.

1. Apocalypse Now
2. Paths of Glory
3. The Thin Red Line

(A Schindler listáját és a Szentjánosbogarak sírját nem számítom ide, mert nem harctéri filmek.)

2012-03-03 23:33:05 ChrisAdam (5) #61

Ajjaj... Mindig kihagyok valamit: Még annyit, hogy nem értem, miért nem kapott egyetlen Oscart sem. Ezerszer jobb, mint a Ryan. És ezerszer jobb lehet, mint a Sz.Shakespeare. Én a jelölésekből minimum odaadtam volna a filmet, az operatőrt, látványt, a rendezőt, a forgatókönyvet és a zenét.

előzmény: ChrisAdam (#60)

2012-03-03 23:25:55 ChrisAdam (5) #60

Szenzációsan gyönyörű film, persze ha mondhatnám ezt egy háborús filmre. Terrence Malickot nem ismertem eddig és csupán azért néztem meg ezt is, hogy ráhangolódjak a művészetére, ne legyen túl idegen Az élet fája, amit két nap múlva nézek nagyvásznon.
A Ryan közlegény megmentésénél azt hittem, hogy az a frenetikus élmény megmarad és soha nem látok majd annál jobb háborús filmet. Aztán Az őrület határán közben rájöttem, hogy a Ryan ehhez képest labdába se rughat - olyan tökéletesen összekomponált film, hogy ehhez foghatót rég láttam. Ilyen tökéletes látványvilágot, történetet, hangot még nem láttam. Malick nem a Földön jár. Aki ilyen gyönyörű képeket tud alkotni, aki figyel a természet szépségeire, aki nem tud elhaladni egy lélegzetelállító naplemente mellett. A kameramant külön kell dicsérjem - ilyen nagyszerű kamerabeállásokat még nem volt részem tapasztalni. Hans Zimmer zenéje pedig egyszerűen elvarázsolt - ő is hozzásegített ahhoz, hogy 2 óra 50 percre kilépjünk a saját világunkból és átlépjünk egy más, új világba. A forgatókönyv is elkápráztatott, nem éreztem 'okoskodásnak' a narrátort, sőt néha tényleg rátapintott a lényegre. A színészek is kiválóak voltak, ki kell emelnem Nick Noltét, aki egyszerűen tombolt.
Terrence Malick nagyon érzéki rendező, a halált olyan megindítóan mutatja be, amit senki más a filmtörténelemben. Amikor pedig elfoglalják a japánok faluját, ott éreztem a legjobban, hogy igen, a háború tényleg értelmetlen. És akkor kérdezi a narrátor: Honnan jön ez sok gonoszság? Benned van-e gonosz? Eszméletlenül zseniális!!! Rengetegszer utal Istenre, de egyszer se mondja ki a nevét....
Nos, régen volt ilyen nagyszerű filmes élményem - a film a TOP 10-embe ugrott, valahol az első 4 között készítek neki helyet.
110% Hatos film!

TOP War Movie:
1. The Thin Red Line
2. Ryan közlegény megmentése
3. A sólyom végveszélyben / Schindler listája
(És még nem láttam a Vietnam trilógiát...)

2011-10-26 13:29:39 Ágó (5) #59

Vagy a legnagyobbak mérhetőek hozzá. :)

előzmény: zéel (#58)

2011-10-26 12:21:12 zéel (5) #58

A legszebb háborús film - mondhatnánk, ha a háború nem lenne a legborzalmasabb dolog a világon.
Költőisége, képi ereje csak a legjobb szovjet/orosz háborús filmekhez (Szállnak a darvak, Ballada a katonáról, Iván gyermekkora) mérhető.
Terrence Malick pedig csak a legnagyobbakhoz mérhető!

2011-09-21 08:57:16 Olórin (5) #57

A CD-n:)
Meg pl. itt: God Yu Tekem Laef Blong Mi

előzmény: Ágó (#56)

2011-09-21 00:11:01 Ágó (5) #56

Ez a zene most vajon hol érhető el? Sehol sem találom.

előzmény: Olórin (#29)

2011-02-02 09:11:58 pietro (2) #55

Túl lírai, de jó.

2011-01-22 14:10:28 ronin07 (?) #54

Clooney azért már '98-ban is elég ismert volt, ahogy John Travolta is.

előzmény: HowardRoark (#53)

2011-01-22 14:04:39 HowardRoark (5) #53

Ha most készülne az a plakát, akkor oké, de 1998-ban kétlem.

előzmény: ronin07 (#52)

2010-12-05 13:19:44 ronin07 (?) #52

Clooney neve az eladhatóságért van feltüntetve a plakátokon. Egyébként Malick egy rakás nagynevű színész jelenetétől szabadult meg a vágószobában, például Mickey Rourke-étól is. És az öreg filozófusnál talán már csak a spanyol Victor Erice csinált kevesebb nagyjátékfilmet. Őt már a kutya se ismeri.

előzmény: robynballantyne (#48)

2010-10-21 20:55:17 johnnymoore (5) #51

Röhögnöm kell, amikor olvasom a negatív kritikákat itt ennél a filmnél... :D

2010-09-28 00:25:11 bruce (3) #50

A fényképezés zseniális a színészek szintén a hangulat a filmben végig nyomasztó, fojtogató de valamiért még sem tetszik annyira a belső narrációk pedig egyel talán nem jönnek be.Masszív hármas.

2010-09-10 18:01:15 csabaga (3) #49

A rendezőnek sajátos stílusa van.Minimáltörténet,kevés szereplő.Ez a mozi viszont szembemegy ezzel és nem is sikerült.
Máskor a narráció nála érdekes,itt csak üres közhelyekből áll.

2010-05-02 17:38:55 robynballantyne (5) #48

Már a film eleje sem volt semmi: paradicsomi lét, haldokló emberek...
Ez a film szerintem, azért nem tetszik sokaknak, mert nem az amire az ember alapból számít. El van adva háborús filmnek, pedig a háború csak a háttér, az emberi lélek és őrület boncolgatásának háttere. Nem arról szól, hogy a japcsik meg amcsik, hogyan ölték egymást halomra, hanem ennek a pszichés hátteréről, hogy egyáltalán miért öl az ember, mi motiválja, mitől esik darabokra, mindebből kifolyólag tele agyalással, magában beszélő emberekkel, belassított természeti képekkel, hogy az ember elmerülhessen a saját gondolataiban is mikor nézi. Szerintebb jobb, mint a Ryan közlegény megmentése (volt olyan időszak, hogy az volt nálam az etalon), de az emberek többsége - valljuk be - egy háborús film esetében vért, harcot, repkedő végtagokat akar látni, de az hogy mi zajlik le a katona agyában ilyenkor, az le van szarva.
A narráció jó volt, pedig ezt könnyen el lehet rontani demagógiával, de itt ennek nyoma sem volt.
Hans Zimmer pedig megint brillírozott - na jó, bevallom, hogy elfogult vagyok vele szemben :D
Malickkal csak egy bajom van: nagyon-nagyon ritkán rendez.
Egyvalamit viszont nem értek:George Clooneyt miért írták be főszereplőnek, amikor csak a végén bukkan fel, kb. öt perc elejéig?

upsz, ez egy kicsit hosszú volt


2010-03-30 09:36:19 diablo3 (5) #47

tudom h nem egy kategoria...de az volt a kerdes h nalunk hogy nez ki a haborus top3!

előzmény: hogyi (#46)

2010-03-20 19:10:26 hogyi (3) #46

A zongorista nem egy kategória ezekkel

2010-02-23 19:40:21 diablo3 (5) #45

1.Az orulet hataran
2.A szakasz/Apokalipszis most!
3.A zongorista

előzmény: deviant (#11)

2010-01-11 21:21:21 ronin07 (?) #44

Kiváló háborús dráma. Túllép a sablonokon, és átvilágitja az ember és a világ interakcióját, és költészetként is megáll a lábán.

2010-01-11 20:57:56 robertjordan (5) #43

Már ez a film is 12 éve, hogy elkészűlt. Gondolom azóta egyetemi tétel lett belőle.

2010-01-11 00:57:58 w.e.g.a. (5) #42

Ez mind igaz, szerintem mégse lehet összehasonlítani a 2 hadszínteret. Teljesen más harcmodor, egy teljesen más éghajlattal és földrajzi sajátosságokkal rendelkező környezetben, egy teljesen más felfogású és mentalitású ellenség ellen.

előzmény: eastbat (#41)

2010-01-10 15:35:35 eastbat (3) #41

Melyik nem a 2.VH-hoz ?
Szerintem Te a lokalitást veszed alapul, de a háború ugyanaz.
Sőt a felek egyike is ugyanaz.

előzmény: w.e.g.a. (#40)

2010-01-09 21:51:27 w.e.g.a. (5) #40

Nem is ugyanarról a háborúról szól... Nem mindegy!

előzmény: eastbat (#39)

2010-01-09 21:12:20 eastbat (3) #39

Ha valaki látta a a "Band of Brothers" részeket - amelyek hús-vér szereplők visszaemlékezéseire épülnek, - az talán némi ellentmondást vélhet felfedezni a háborúhoz való "hozzáállást" illetően. Legalábbis én igen.
Ott jóval kevésbé moralizáltak katonák, sokkal jobban érvényesült a győzni és túlélni akaró emberi természet. Mintha nem is ugyanarról a háborúról szólna a két film.

2009-10-29 17:12:42 critixx (4) #38

"Szerintem ez a film az emberi lét kérdésességére próbál válaszokat adni szinte majdnem tökéletesen."

Nem véletlen, hogy Malick "civilben" filozófiatanár. :-)

2009-10-29 17:06:53 HejjaX (5) #37

hangulatában egyszerűen utánozhatatlan. szinte tökéletes. persze, hogy 5-ös, what else?

2009-10-29 16:00:50 Bandi (?) #36

Szerintem ez a film az emberi lét kérdésességére próbál válaszokat adni szinte majdnem tökéletesen. Nem vagyok vallásos, de szerintem ezt a filmet csak egy viszonylag magas fokú szellemi szinten tudja befogadni az ember. Ilyen mély lelki töltetű filmet még nem nagyon láttam. Egyszerűen csodálatos.

2009-08-08 10:29:03 robertjordan (5) #35

Nem mostanában fog születni ilyen nagy film háborúról. Vagy Talán soha.

előzmény: gringo (#31)

2009-06-16 11:03:55 Ágó (5) #34

Egyik kedvencem. Köszi, hogy belinkelted!

előzmény: Olórin (#29)

2009-06-16 05:13:54 acidphase (5) #33

bar en ugy latom nem osztalyoztam le a filmet,de semmikepp sincs tulbecsülve, söt..
es latom sokaknak elso helyen van a haborus top 3-ban.. asszem vmikor sort keritek ra h felevenitsem a dolgokat:)

2009-06-15 22:13:49 deviant (5) #32

simán alábecsülik ez a filmet még 11 év után is. :(

előzmény: gringo (#31)

2009-06-15 20:38:54 gringo (3) #31

lehet, hogy újra kéne nézzem, de számomra ez volt az egyik legtúlbecsültebb (hogy megint ne kapjak a pofámra, amiért overratedet mondok) film, amit szerencsém volt látni.

2009-03-21 20:51:13 beyczy (5) #30

Egyszerűen zseniális. Nekem ez a kedvenc háborús filmem.
10/10

2009-03-17 20:31:51 Olórin (5) #29

Nekem ez jobban tetszik:
Take my life and let it be

2009-03-17 20:24:34 deviant (5) #28
2009-01-25 12:21:03 walter gábor (5) #27

Nem szokványos háborús filmet kapunk, inkább művészfilm.
Nem az akció a lényeg a filmben, hanem az öldöklésben résztvevők (talán utolsó) gondolatai, ábrándjai félelmei, ahogy lapulnak, kúsznak a magas fűben, vagy rettegve várják az újabb és újabb bevetést. Csodálatos film rengeteg sztárral (bár sokan csak egy-két percig szerepelnek). Nagyszerű színészi alakítások, kiváló rendezői és operatőri munka.
Ilyen filmek láttán szomorú, hogy például "A tégla" kap Oscár díjjakat és dicsőséget (egyben a díjjat is leminősítve).

2009-01-08 23:26:32 CrazyBoy (5) #26

Az biztos hogy pszichésen ez a legerősebb háborús film.

2008-08-11 15:39:46 k3pl3r (?) #25

Az első 30 percben, azt hittem, hogy a rendező stílusa nem tetszik, de aztán rájöttem, hogy erre a filmre nem vagyok ráhangolva.:) Kell hozzá egy bizonyos lelkiállapot. A harc jelenetek mesteriek voltak, főleg amikor a dombot kellett bevenniük. A fényképezés is tetszett (a legjobb, mikor az egyik katona mögül mutatja a kamera, ahogy jönnek felé a golyók!). Negatívum: egy kicsit hosszú, és túl lassú. Talán sok benne az „okos” monológ. Jobb lett volna, ha a képek beszélnek, a narráció helyett (legalábbis ne ilyen sokszor alkalmazzák). Úgyhogy ez most így, csak egy 4-es.

2008-02-04 21:53:18 Dió (5) #24

Így most hirtelen lehet, nem jut eszembe mindegyik, de azért:

1. A szakasz (toronymagasan)
2. Ellenség a kapuknál
3. Ryan közlegény megmentése

2007-07-12 10:51:39 Brumi (5) #23

1. Az őrület határán
2. Levelek Iwo Dzsimáról
3. Harcosok szövetsége

+ A szakasz

2007-07-12 10:23:40 [: Azuroo andrew :] (5) #22

1. Az őrület határán
2. Acéllövedék
3. Apokalipszis most

+ A dicsőség ösvényei

2007-07-12 10:04:32 deviant (5) #21

1. az őrület határán
2. a dicsőség ösvényei
3. acéllövedék

2007-07-10 18:58:07 Jereváni Rádió (5) #20

1. Sztálingrád
2. A sólyom végveszélyben/ Az őrület határán
3. A kaukázusi fogoly/ Hamburger Hill

+ 1 Nyugaton a helyzet változatlan

2007-07-10 18:37:43 wayage (5) #19

uuuuu tényleg, 3 éve láttam utoljára...hahaha így összekeverni dolgokat, szégyellem magam:)

előzmény: limupei (#18)

2007-07-10 18:33:03 limupei (5) #18

Az Őrület határán nem Vietnámról szól...

előzmény: wayage (#17)

2007-07-10 18:22:06 wayage (5) #17

1. Apokalipszis most
2. A szakasz
3. Az őrület határán
Érdekes mindhárom film Vietnamról szól.

2007-07-10 16:49:39 Olórin (5) #16

1. Az őrület határán
2. A dicsőség ösvényei
3. Harcosok szövetsége

Káosz nekem is második lenne, ha háborús filmnek vesszük, a Golyó a fejbe pedig harmadik - de utóbbit nem tartom annak.

2007-07-10 16:44:35 limupei (5) #15

1. Acéllövedék
2. Apokalipszis, most!
3. A szarvasvadász
(Bár, ha háborús filmnek vesszük a Káoszt, akkor az a második)

2007-07-10 16:43:38 Ivan/ (3) #14

1. Olive Stone - Vietnám Trilógia
2. Navarone ágyúi
3. Kémek a Sasfészekben

+ 1 Santa Vittoria titka (ezt gyanítom ugyse ismeri más rajtam kivül)

előzmény: deviant (#11)

2007-07-10 16:14:58 Leslie (?) #13

1. A szakasz
2. Acéllövedék
3. A szarvasvadász

2007-07-10 16:05:13 Daemiaen (5) #12

1. Golyó a fejbe
2. A szarvasvadász
3. Az őrület határán

2007-07-10 15:07:00 deviant (5) #11

nem akarok offolni, de nálatok hogy néz ki a háborús top 3?

2007-07-10 15:06:18 deviant (5) #10

a pár helyett találóbb lenne a tengernyi. :)

2007-07-10 12:03:09 Timon (4) #9

Nálam ezt a titulust a Harcosok szövetsége érdemelte ki, nem láttam még olyan háborús filmet, ami felülmúlná. Minden szempontból hibátlan.

előzmény: [: Azuroo andrew :] (#3)

2007-07-10 12:01:26 Olórin (5) #8

Az Ég és Földet meg én nem láttam, de a másik kettőnél ez simán jobb. Szóval nem kell:)

előzmény: Ivan/ (#7)

2007-07-10 11:45:49 Ivan/ (3) #7

Kell az, hidd el:)
Ugyan még nem láttam a filmet, de a Stone féle Vietnám-Trilógát semmi se verheti.

előzmény: Olórin (#6)

2007-07-10 11:41:27 Olórin (5) #6

szerintem meg az "egyik" szó nem is kell a mondatba:)

előzmény: [: Azuroo andrew :] (#3)

2007-07-10 11:26:24 Ivan/ (3) #5

Végülis mindenki annyira dicséri, lehet meg kéne már néznem nekem is. Amúgy is kezdek rájönni, hogy van pár elég nagy hiányosságom a lappangó trash mániám miatt:)

2007-07-10 11:21:04 Ágó (5) #4

Ámen!

előzmény: [: Azuroo andrew :] (#3)

2007-07-10 10:12:26 [: Azuroo andrew :] (5) #3

Minden idők egyik legerősebb háborús filmje

10/10

2007-07-10 01:35:31 spectator (5) #2

Kituno szereplvalogatas. Sean Penn nagyszru, mint mindig; Nick Nolte.. Nick Nolte szerintem elete legjobbjat nyujtotta. Talan senki sincs, akire jobban illett volna a szerep. Egyszeruen fantasztikus.
Kimagaslo rendezes, fenykepezes es vagas. Hosszu, de nem elnyujtottan hosszu. Es meg ertelme is van. Nagyszeru film. (arra azert kivancsi lennek, hogy Japan oldalrol miert nem latunk haborus filmet)
9/10

2006-01-05 16:51:26 Ágó (5) #1

Érdekes, annak ellenére, hogy a karakterábrázolása nem a legegyénibb, mégis jobban megfogott, mint a Ryan. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a rendezésről, a kiválóan megkoreografált, véletlenül sem öncélú csatajelenetekről, és persze a szereplőgárdáról!
Még több Malick filmet a vászonra!
100%