The Gentlemen (2019) ☆ 👁

Úriemberek

(Guy Ritchie)

amerikai akciófilm, krimi, vígjáték

3,9
★★★★☆
584 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-07-02 04:35:29 Boxer (4) #24

Egy ekkora katyvaszból élménydús, tekinthető filmet kreálni. Na, ehhez kell a tehetség.
A Blöff marad az első, a Ravasz (+ a spiler) a második, de azért ez a történet is ott van a szeren.
Sajnos valóban túl Guy Ritchie-s a film, és ez most mintha tényleg nem válna a produktum előnyére, de még igy is háromszor annyit ér, mint tizenkét Segal, négy Van Damme és három Stallone film, disz-bőr kötésben.
Ritchie boy talán kicsit belassult, messze nem olyan dinamikus, mint volt pl. a Blöff. Pedig nálam ez a pörgős történetmesélés egy nagy érdeme volt a Guy R. filmeknek,
eddig..

Egy harmatgyenge négyest kap, mert túlontúl kitapinthatóak, már-már tolakodóak is a stilusjegyek, na és Mickey nője. Hát, ez a kislány kicsit túlkorosra sikeredett. Afféle domina, aki a film első felében erősen túl is játssza a szerepét.
Á'propos. A lopott verdák mühelyében szerelgető lánycsapat szerintem nem volt rossz geg.

Guy Ritchie üzen is a filmjeivel.
Ennek a filmnek a vezérmondata a politiknyók felé az, hogy legalise the marijuana, asshole!
Ezért is az erős párhuzam a kokóval (trombita gyártás a lakásban).
A közönség felé pedig valszleg az, hogy filmen nézni tizszer jobb és biztonságosabb ezeket a gengsztereket, mint a köreiket élvezni.

2022-01-01 09:51:04 dorothygale (1) #23

Nem kapott el . Grantet nem bírom. Nevettséges ezekben a szerepekben… csak mondja mondja … s a béna poénok…@.@

2020-09-12 03:41:35 DevilTakeU (3) #22

Ha agyonütnek se tudnám megmondani hogy mi,talán a "Guy Ritchie esszencia" vagy passz,de valami nagyon hiányzik ebből a filmből. Nem tudok rá jobb szót,egyszerűen száraz. Egyáltalán nem rossz,csak olyan...nem tudom,érdektelen,meh. Elkezdődik,történik benne pár dolog,majd egyszer csak vége. Izgulni nincs miért,nincs kiért,humor nyomokban se,túltolt jelenetből viszont annál több (a kínai tag persze hogy a sínekre esik rá,naná hogy keresztbe,és természetesen pont jön a vonat),a csajokból álló autószerelő brigád vérciki,az meg tényleg a legnyomibb írói húzás,hogy McConaughey állítólagos húdeüberkemény jellemét egy olyan jelenetből ismerjük meg,amiről kiderül,hogy az amúgy telitalálat Grant csak kitalálta azt történetmesélés közben,hogy "legyen egy kis izgalom is." (Ráadásul ezt Ritchie eljátszotta a kínai Száraz Sam-mel is.) Nekem McConaughy határozottan nem tudta eladni a karaktert,no offense,de Baltás Harry-nek a bajusza félelmetesebb volt (a nézése meg...huhh,kiráz a hideg ha az eszembe jut).

Ha már Grant,én mindig is kedveltem,örülök hogy mostanra kifejezetten beérett,nagyot megy így ötven felett (Florence,Paddington 2,Felhőatlasz,U.N.C.L.E),le a kalappal. Még Hunnam az,akire úgy-ahogy szívesen emlékszem vissza,mindenki más fiaskó,a már említett McConaughey is,Farrell is,Michelle Dockery-t pedig ki kellett gugliznom,életemben nem hallottam még a Mickey feleségét alakító (sorozat)színésznőről, én speciel nem látom az okát a szerepeltetésének,nem jön be sem mint nő,sem mint színésznő. A Spíler után ismét van Strong,ezúttal Mark helyett Jeremy. Ránéztem a filmográfiájára,és meglepve láttam,hogy őt már láttam. Eddig legalább hat filmben. Nem hagyott mély nyomot,ahogyan most sem.

Tulajdonképpen egyetlenegy ütős jelenetet nem tudok felidézni a filmből a mobilkergetésen kívül,de ott sem az események,sokkal inkább az aláfestő zene adta a hangulatot. A Blöffben elkövetett stílustörés (Mickey anyjának a meggyilkolása a cigánytelep felgyújtásával) itt is tetten érhető,egyszerűen nem értem hogy miért kellett a kínai éttermes,nagyfőnököt befenyítős jelenet közbe be-bevágni az udvarra kisétáló, majd összeeső drogos lány halálát,valamint a szülőket,ahogyan rátalálnak,egyszerűen nem fut ki sehová a jelenet,azt meg szájbarágás nélkül is megérti mindenki,hogy a heroin,amivel Lord George kereskedik,rossz. Az ezután folytatódó Grant-jópofáskodás ezek után nekem különösen visszás volt,kellett pár perc a visszarázódáshoz.

Ha Ritchie és gengszterfilmek,az Úriemberek a Revolvernél mindenképpen jobban tetszett,szívem szerint mondanám hogy a Spílernél is,de annak valahogy több maradandó pillanata volt,a Blöff mindenképpen erősebb,a korona meg egyértelműen marad a Ravasz...-é.

Ja,és a cocainzultálás mekkora nyúlás már a Black Mirror-ból,tényleg kellett ez? Vagy csak egyfajta tiszteletadás/hommáge akart lenni?


6/10

2020-09-10 13:38:45 Rorschach (4) #21

Meglepően király film és iszonyat jól áll Guy Ritchie-nek, ha Guy Ritchie lehet - pedig az Aladdin után már minden reményem elszállt, hogy valaha élvezhető gengsztermozit kapunk tőle.

Egész okés, össze-vissza kavart sztori, irigylésre méltó három részes öltönyök és olyan, de olyan karakterpillanatok vannak a filmben, amik miatt az ötösön is elgondolkodtam. Amit a színészek néha pusztán egy-egy lezser gesztussal leművelnek, az maga a csoda, betegre röhögtem magam az Úriembereken.

2020-08-08 11:58:51 sptt (4) #20

Ezer kilométerről felismerhető Guy Ritchie film. Ugyanakkor az ismertetőjegyek ellenére sem unalmas, a színészek remekül kiválogatott nagymenők, a poénok rendben vannak, a történet is megfelelő. Ennek ellenére egész film alatt vártam azt a "hűha" érzést, amit Ritchie esetében megszokhattunk, de ez most nem szólt akkorát, vagy elmaradt. Kellemes szórakozás, de nem az a film, amire évtizedek múlva is emlékezni fogok. 7/10

2020-08-04 23:13:12 Batyu (3) #19

Sajnos unalmas lett kicsit, az elmesélem a film történetét meg visszatekerem és csavarunk rajta történet vezetés stb. már szerintem kicsit divatja múlt.
Voltak jó momentumai. Szódával.

2020-08-03 20:19:33 biri (3) #18

Aki már látott Guy Ritchie filmet, annak ez nem tud újat mutatni. Inkább unalmas, pedig a sztárok jól játszanak, de túl erőltetett az egész, számomra nem tudta hozni azt, amivel pl. a Ravasz meg tudott venni.
"Újszülötteknél" persze teljesen működhet, egy próbát megér.
Ja, a zenéje is remek.

2020-07-15 08:47:48 Xuja (4) #17

Habkönnyű, stílusos "over the top" gengsztervígjáték, csavaros forgatókönyvvel (bár ezt a végére kicsit túlzásba viszik) és sziporkázó párbeszédekkel. A karakterek már egy fokkal gyengébbek, de így is kapunk jópár remek szereplőt, köszönhetően a színészeknek (Farrell és Hunnam különösen nagyot megy). Erős négyes.

2020-06-27 00:25:13 The Cortez (3) #16

Sztárparádé, jól megírt, tartalmas dialógusok és agyoncsavart sztori, ami a végén mindjárt dupla fordulattal zárul. Szép számmal akadnak benne poénok-ütős beszólások, és szerencsére távolról sem akar PC lenni. A színészek közül Colin Farrel & Hugh Grant lopja el azt a bizonyos show-t, utóbbit ráadásul valóságos felüdülés volt egy tőle teljesen szokatlan szerepben látni. Guy Ritchie az alkotás egyik utsó jelenetében, alaposan leszopkodja önmagát, de legalább végre visszatért régi stílusához.

2020-06-24 18:05:52 Kempesbaba (3) #15

Közepes film egy egyre inkább középszerűvé váló rendezőtől.
Túlbonyolított,sokszor minden realitást nélkülöző cselekmény(több száz,föld alatti hatalmas kenderültetvény)feleslegesen sok szereplő mozgatása( Mickey feleségének a történet szempontjából milyen szerepe volt,azon kívül hogy a férje egyszerű trófeaként tartotta számon? Mondjuk annak meg messze nem volt elég jó nő. De megemlíthetem a női alkalmazottakból álló szerelőműhelyt is.Abba bele sem szeretnék gondolni,hogy ez utóbbit Ritchie vajon miféle nyomás hatására tette bele a filmbe... ),elvarratlan szálak( az oroszok tényleg ilyen könnyen feladják?),stb,stb,stb...
De mindez mind eltörpül Ritchie legnagyobb bűne mellett,ami a ,,totyogók" rap-műsora volt.
Minden esetre inkább még száz ilyen filmet csináljon,mint Arthur király,meg Aladdin-féle csodákat...

2020-05-01 02:11:14 lizardking (5) #14

Erre most hirtelen felindulásból rányomom az ötöst, mert remekül szórakoztam, és nagyon jól esett egy ilyen gengszter sztorit nézni. McConaughey, Hunnam, Grant és Farrel mind jól tolták, látszott rajtuk, hogy élvezik a szerepeiket. Stílusos, tökös, csavaros (kicsit talán jobban is a kelleténél), karakteres, laza.

2020-04-07 14:56:08 BonnyJohnny (4) #13

Guy Ritchie közel húsz év után elkészítette a harmadik jó filmjét. (Jó, tudom, hogy az U.N.C.L.E. is sokaknak tetszik, de nálam "csak" erős hármas.) Ez sem ér az első két film zsenialitásához, de kellemesen megidézi az angol alvilág guyritchies világát (mégha a Ravasz és a Blöff által bemutatotthoz képest úriemberesebb is a miliő... legalábbis külsőségekben).
Jó figurák, jó szövegek (jó akcentusok), sablonok kifigurázása.
Kár, hogy Statham, Graham vagy Jones nem fértek el (akárcsak cameo erejéig).
De van helyettük Grant és Farell (utóbbi lehetett volna Statham :)), akik folyamatosan lopják a showt.

2020-03-31 10:15:02 ifj. Ó. Posszum (5) #12

Hugh Grant mikor volt ennyire jó? Colin Farellt meg betenném a spájzba a cukorborsó mellé.
Fasza, hogy Guy Ritchie újra gengszterkedik, de ez a két faszi viszi a filmet.

2020-03-31 01:27:12 unrealnoise (3) #11

Hát nem tudom. Annyira nem érdekelt, hogy háromszor hagytam abba... De csak befejeztem.

A két klasszikus nyomába sem ér, kevés a jó poén és helyzet, vannak benne "logikai" hülyeségek, pl egy fotót meddig tart feltölteni, le merem fogadni a legtöbben alapból instára fotóznak, ha valami menő pózolós cucc a téma... de lépjünk túl rajta...

A karakterek sem olyan durván jók, számomra egyszerűen középszer...

2020-03-27 10:17:12 kaamir (4) #10

Csupa póz és manír, de valahogy jól áll neki. Az pedig hétszentség, hogy a színészek mocskosul élvezték ezt az egészet.

Aki eredeti nyelven nézi, külön örömét lelheti az akcentusokban.

2020-02-29 20:52:44 CrazyBoy (4) #9

Az atmoszféra, meg a színészek java elvitte. Díszlet, jelmezek, fényképezés pozitív. Sztori faék, mesélős, de tetszett.

2020-02-29 20:14:13 bambula (4) #8

Kár,hogy lassú folyású volt a film és hogy nem köszönt vissza a vászonról egy Statham vagy egy Flemyng,de remélem ezek után marad ezen a hazai pályán Ritchie(vagy esetleg bevállja a Sherlockot)és nemet mond a Disneynek az Aladdin2-re,bármennyi pénzt is kínálnak neki.

2020-02-29 09:41:31 bruce (4) #7

Guy Ritchie ismét bebizonyította, hogy nem felejtett el rendezni és visszatért a számára igazi hazai pályához a brit gengszterfilmekhez. Külön jó pont a Hosszú nagypéntek kultikus jelenetének megidézése.

2020-02-06 10:18:44 Jason13 (5) #6

Guy Ritchie az utóbbi időkben elég érdekes produkciókat készített. Miután a két Sherlock Holmes mozijával eltávolodott a gengszterfilmek zsánerétől, belekóstolt a szórakoztató, retro kémfilmek világába az UNCLE emberével, azt követően pedig a fantasy műfajban is kipróbálta magát az Arthur király-A kard legendájával. Én személy szerint mindkét alkotást kedveltem, de egyik se robbantott kasszát, viszont az élőszereplős Aladdin már annál inkább. A Disney égisze alatt születő adaptáció ugyan megosztotta a közönséget, mégis szép summát termelt, így akár ezen a vonalon is maradhatott volna Ritchie. De ő inkább visszatért a gyökereihez és egy újabb gengsztermozival rukkolt elő, és ezt milyen jól tette!
Az Úriemberek története nem definiálja újra a zsánerét. A középpontban egy gazdag marihuána király foglal helyet, aki arra az elhatározásra jut, tovább ad a kétes bizniszén. Az üzlet azonban egy véres bandaháborút indít el, melynek során kivetkőznek magukból az úriemberek.
Alvilági körökben játszódó alkotások esetében nehéz bármi újat is mondani, Ritchie-nek jól láthatóan nem is ez volt a célja legfrissebb produkciójával. Fogta az egyedi stílusát, hozzákapcsolta egy egyszerű, de működőképes, helyenként fordulatos történethez és az abban szereplő szórakoztató karakterekhez és faragott egy remek kis gengszter krimit.
Amiről mindenképp szót kell ejteni, hogy az Úriemberek hiába hasonlít több ponton is a Spílerhez vagy a Blöffhöz, mégis jól elkülöníthető tőlük. A sztori közel sincs annyira túlcsavarva, mint az előbb említett filmekben, de Ritchie stílusjegyei is jóval visszafogottabb módon érhetők tetten. Ezt a letisztultabb hozzáállást már a cím is jól visszaadja, ugyanis a cselekményszövés és vizualitás ügyesen idomul a kifinomult bűnözők világához. Persze, megijedni nem kell, akadnak ötletes vágások és kisebb-nagyobb ugrások a narratívában, ezek azonban beleépülnek a hangulatba.
És akkor itt vannak még a karakterek. Egyrészt iszonyú erős a színészigárda és egytől egyig mindenki kihozza magából a maximumot. Matthew McConaughey remek a marihuána biznisz kiskirályaként, de segítőjeként felbukkanó Charlie Hunnam alakítását se érheti panasz. Azonban két mellékszereplő durván ellopja a showt, mégpedig Colin Farrel és Hugh Grant. Az ő jeleneteik aztán tényleg parádésak és hihetetlenül viccesek.
Igen, az Úriemberek nem mellőzi a humort, de aki ismeri a rendező eddigi munkásságát, annak ez nem lehet nagy meglepetés. Már alapból a párbeszédek kellően stílusosak és viccesek, de erre rátesznek még egy lapáttal a karakterek és a köztük kialakuló kapcsolatok, na, meg azok a szituációk, amikbe belekeverednek.
A játékidő második felében viszont a humor kissé feloldódik, hiszen ekkor a történet már kissé komolyabb vizekre evez, így akadnak igazán feszültre sikeredett képsorok is. De mielőtt túlságosan eldurvulnának a helyzetek, újra felütik a fejüket a poénok.
Ezt lehet többen negatívumként élik majd meg, de nekem semmi bajom nem volt vele, sőt, ezért is ült az egész film alatt széles mosoly az arcomon. Ez az az alkotás, amit kár lett volna a végére túl sötétté és komorrá varázsolni.
A lezárással nem voltam teljes mértékben megelégedve, ott elég gyorsan lettek elvarrva bizonyos szálak, még talán plusz 10-15 perc nem ártott volna, hogy teljesen kikerekedjen a történet.
Ezen felül egy intertextualitásra épülő poén is belekerült a végeredménybe, mely kétségtelenül jól sikerült, viszont engem kissé kizökkentett a mozi fiktív világából.
Összegezve a látottakat, az Úriemberek egy közel sem eredeti, de annál inkább szórakoztató gengsztersztori lett Guy Ritchie talán visszafogottabb, de mégis könnyen észrevehető és szerethető stílusában. Simán helye van a Ravasz, az Agy…, a Blöff és a Spíler mellett.

2020-02-05 04:08:21 dittike (5) #5

Fifikás blöffölős igazi vérbeli bűnsztori.

2020-02-03 22:32:33 Benny Bug (4) #4

Guy Ritchie visszatért ahhoz a stílushoz, ami a legjobban áll neki. Nagyon rendben van az egész: menő dumák, fordulatos történet, érdekesen zizi, de mégis szerethetően balek karakterek, illetve nagybetűs hangulat. Számomra simán többször nézős kategória, szvsz Ritchie legjobbja a Blöff mellett. Amint lehet, megveszem Blu-rayen is, piszok jól szórakoztam!

2020-01-31 14:25:22 McCl@ne (3) #3

Guy Ritchie munkássága röviden: annak a meg nem értése, hogy igazán felesleges a cselekményt ilyen mértékben csűrni-csavarni, ha a karakterek teljesen érdektelenek. Ha még nyolcat csavar rajta, és behoz még hetven szereplőt, akkor sem lesz az egész érdekesebb. Talán kiemelkedő csak Charlie Hunnam dél-londoni jelenete volt, amikor okította a fiatalokat, az tetszett.
Ami már nem a filmhez tartozik szorosan, az Matthew McConaughey szinkronja, szerintem borzalmas. Bár a játékától sem vagyok elájulva, amikor ezt a dörzsölt karaktert hozza, de ez az erőltetetten elmélyített hangon lassan suttogás valami borzalmas.

2020-01-30 21:41:17 TheDriver (4) #2

Ritchie végre visszatért az angol gengszterekhez, a londoni alvilághoz és ezt nagyon jól tette. Az Úriemberek szerintem a legjobb filmje a Blöff óta. Ha nem is ér fel az említett filmhez, vagy A ravasz, az agyhoz, de sikerül megközelítenie őket.
Remek dialógusok, menő karakterek ( Colin Farell vitte a show-t), a vártnál kevesebb, de ütős poénok, erőszakos jelenetek és csavaros történet. Utóbbit talán kissé túlcsavarta Ritchie és jobb lett volna pár perccel előbb befejeznie a filmjét, de ez legyen a legnagyobb bajom vele. Hugh Grantet nem szeretem, de itt ő is nagyon rendben volt, jó volt egy ilyen karakter bőrében látni a sok romantikus limonádé után.
Egy nagyon erős 8-ast adok neki.
Úriembereknek kimondottan ajánlom!

Ui: A szinkron elég korrekt lett, úgyhogy az ne riasszon el senkit.

2020-01-30 18:51:25 elzablues (3) #1

Egyelőre 4-es, de nagyon döcögősen, mert elég kiszámítható. Viszont nincs szívem a 3-ashoz.