Rambo: Last Blood (2019) ☆ 👁

Rambo V: Utolsó vér

(Adrian Grunberg)

amerikai-bolgár-spanyol akciófilm, kalandfilm, thriller

2,8
★★★☆☆
205 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-08-05 14:17:29 Tom85 (3) #19

Kicsit mintha összemosódott volna John Rambo karaktere Barney Ross figurájával. Alapból nincs bajom a fröcsögő vérrel és belső szervekkel, de ez ebben a történetben, Sly-al valahogy nekem nem állt össze. Megnéztem, Tarantino keze nincs benne a filmben :D Mindentől függetlenül nekem Sylvester Stallone az örök és utolérhetetlen kedvenc lesz!

2020-09-04 00:04:47 Dorian Gray (2) #18

Egyetlen dolog tetszett benne, amikor a hangszóróból a Doors - Five to one szólt.
"Five to one, baby
One in five
No one here gets out alive, now
You get yours, baby
I'll get mine
Gonna make it, baby
If we try"

2020-09-02 19:02:58 Rorschach (1) #17

Ez a fajta öncélú erőszak egy olyan főhőstől, akivel elvileg szimpatizálnunk kéne, borzasztóan sok. Egybites gyűlölet fűtötte gyilokpornó ez, amiben kivétel nélkül minden borzalmas, ami alapján egyébként filmként kellene értékelni; ritmustalan és közhelyes a sztori, színészi játékról nem nagyon lehet beszélni, de a kedvencem a score, ami a sekélyes drámázásra még rá is lapátol egy extra adag szirupot.

Gusztustalan, kifejezetten káros film.

2020-03-21 17:10:01 gellert01 (2) #16

Csatlakozom az előttem szólókhoz. A film első fele Elrabolva beütésű, a második fele pedig a Reszkessetek betörők-et juttatta eszembe...Szóval nekem végig nevetséges volt az egész. Stallone világfájdalommal átitatott, öregedő arca sem mentette meg a filmet.

2020-02-18 11:59:29 Ugor (2) #15

A legenda okán azért ez egy kötelező darab lenne, de mint ötödik, később kiizzadt csatolmány elé, nem ültem túl nagy elvárásokkal. Nem az a baj, hogy megöregedett, de nem csak maga a színész, meg a filmes vetülete, hanem az, hogy ez a karakter is általában, amit képvisel. Forradalmian jó volt a magányos hős egykor, aki hadseregeket pusztít el szeme minden villanásával, közben meg sokat szenved és begyógyul. De azt hiszem, hogy a stílus felett is eljárt kissé az idő.

2020-01-22 09:46:44 Leo_Stotch (2) #14

Terv nélkül besétál 50 állig felfegyverzett ember közé. Egymilliárd az egyhez, hogy túléli. Vagy kevesebb. Na meg ahogy visszafelé átmegy Mexikóból az Államokba. Ez a két dolog szétkúrta az egész filmet.
Nem, nem várok el nagy sztorit. De ez egyszerűen megengedhetetlen. És hiába ...
mesteri a végefőcím.. vagy amikor Giselle-t kérdi, hol a lány és beleszúrja a lány előtt az asztalba azt az alkarnyi kést!

Nekem a Rambo nagy kedvencem.. a negyedik volt a tökéletes lezárás.

2019-12-09 08:24:57 Edwest12 (4) #13

Én jól szórakoztam a filmen, de abban van valami, hogy a hangulata nem ért fel az elődökéhez. Csak ugye, az első rész óta eltelt 37 év. Rambo karakterével az egyik legnagyobb gond, hogy nem azért született meg, hogy "tisztességgel" megöregedjen. Ezt tudták vele kezdeni. Igazából vannak érthetetlen dolgok a cselekményben. Például nem érzem logikusnak, hogy a csaj mexikói barátnője végül sértetlenül megúszta, hogy eladta a lányt... Bármennyire is egy Rambo filmről beszélünk, a gyilkolászások kivitelezését öncélúan brutálisnak éreztem. A bunkerharc ugyanakkor ötletes volt - még ha elég eltúlzott is. Kamaszkoromban valószínűleg kevesebb kritikával tudtam volna szemlélni az alagutakban rohangáló, saját csapdáiba véletlenül sem belelépő Rambót, aki valahogy mindig ott bukkan elő, ahol valaki épp beleült pár százas szögbe.
Adriana Barraza játékát nagyon gyengének éreztem. Sly félig bénult arcán több érzelmet lehet felfedezni, mint az övén.
Ami még mindenképp megemlítendő, az a lány sorsa. Nem egyértelmű, hogy megerőszakolták-e (szerintem igen), de bedrogozták, megbélyegezték, azaz mindenképp megfosztották a tiszta és ártatlan mivoltától. A halálára lehet mondani, hogy szükséges volt ahhoz, hogy Rambo bosszúvágyát felébressze, meg fokozza a drámát. Ugyanakkor szerintem (bár talán csak belemagyarázás részemről) elgondolkodtató, hogy a film világában az ártatlanságától megfosztott, ám valójában bűntelen lány nem élhet tovább. Ez nagyon jól rávilágít szerintem arra, hogy a nemi erőszakkal és annak áldozataival valahogy nem tud mit kezdeni a világ, ezért a lánynak szükségszerűen pusztulnia kellett.

2019-12-02 19:33:26 ryood (2) #12

hát...ez nagyon gyenge eresztés lett...
unalmas klisékből építkező történet, sztenderd karakterekkel, akik teljesen érdektelenek, azonosulhatatlanok.
semmike az egész. semmi meglepetés, semmi izgalom, és a "rambo-feeling" sincs sehol. talán utóbbi a legnagyobb baj vele...
remélem, nem folytatják már ezt...

2019-11-30 23:59:13 slawter (3) #11

Ha a film hasonló lett volna, mint az első Rambo első fele, akkor egy kiváló befejezést kaphattunk volna...

2019-09-30 07:50:19 dittike (5) #10

Kegyetlenül kemény és fájdalmas is kicsit de végülis győz az irónia

2019-09-25 15:23:02 Jason13 (4) #9

Sylvester Stallone nem igazán tud hátat fordítani kedvenc karaktereinek. 2006-ban még úgy tűnt, Rocky végleg bedobja a törölközőt, de aztán mégiscsak folytatódott az Olasz csődör története a Creed-filmekben, még ha csak mellékszereplőként is.
John Rambo 2008-ban tért vissza a mozikba és akkor még úgy tűnt, ez az ikonikus figura utolsó bevetése lesz, hiszen a film egyaránt működött brutális akció orgiaként és egyfajta búcsúként is. De ahogy Rocky is visszatért, úgy Rambo is, most pedig itt van nekünk az Utolsó vér alcímre keresztelt ötödik epizód, ami ha jól teljesít a kasszáknál, akkor közel sem a széria befejezéseként fog funkcionálni, legalábbis Sly szerint. De ebbe most talán még ne menjünk bele, inkább lássuk, milyen is lett kedvenc veteránunk legújabb (utolsó utáni) kalandja.
Rambo miután visszatért apja farmjára, egyfajta cowboyként tengeti mindennapjait, azaz lovakat tör be és katasztrófák esetén segíti a bajbajutottakat, tehát csak a szokásos. Viszont miután egy hozzá közel álló személy eltűnik Mexikóban, újra előkeresi vadászkését és nyomozásba kezd, mely (mily meglepő) egy hatalmas vérengzésbe torkollik.
Mit ne mondjak, a történet nem igazán lett túlbonyolítva, de ez szerintem senkit nem érint váratlanul, hiszen mégiscsak egy Rambo filmről van szó. Ami nagyobb baj meglátásom szerint az az, hogy cselekmény igencsak lassan folydogál előre és igazából az egész sztori csak azt a célt szolgálja, hogy megágyazzon a finálé mészárszékének.
És itt jegyezném meg, hogy az előző epizód se az a faltól falig akciókban tobzódó adrenalin löket volt, de ott ügyesebb arányérzékkel voltak azért elosztva a kisebb összecsapások, melyek egy egészen elképesztő csatajelenethez vezettek.
Jelen esetünkben azonban meg kell elégednünk pár perces ízelítőkkel, melyek egész egyszerűen annyira rövidek, hogy nem nevezhetők akciójelenetnek. Talán csak a kezdést lehetne annak nevezni, de az meg szimplán kilóg abból a sorból, amit eddig megszoktunk egy Rambo filmtől.
De a lassú cselekményvezetéssel nem lenne baj akkor, ha némileg árnyalva lenne a történet, viszont erről szó sincs. Egyedül Rambo karaktere kap némi új megvilágítást, de ezek az árnyalatok sincsenek elmélyítve. Stalonne alakítása azonban kiválóan működik és hiába nem lett kiaknázva a címszereplő drámája, Sly miatt nem válik végül unalmassá a film, hiszen ő még van annyira karizmatikus figura, hogy elcipeljen egy egyszerű, különösebben izgalmasnak sem nevezhető alkotást a vállán. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy mikor már tényleg leülne a cselekményt, mindig kapunk egy-egy olyan párbeszédet, melyek feldobják a leülepedett hangulatot.
A másik működőképes eleme a filmnek az, hogy az ember egyik legősibb érzelmére lett felépítve a sztori, a bosszúra. Ugyan a készítők elég primitíven építenek erre, de végeredményben elérik a céljukat, hiszen a fináléhoz érve már legszívesebben mi, nézők is fegyvert ragadnánk, hogy a másvilágba küldjük a rosszarcú kartell tagokat. Ezt viszont Rambo cselekszi meg helyettünk, mégpedig igencsak látványos módon.
Az a vérengzés-orgia, ahová kifut a sztori, igencsak ütősre sikeredett. Bár, összhatásában nem ér fel a negyedik epizód zárlatához, azért így sem érheti panasz, mert Rambo jó szokásához híven, végtelenül brutális módszerekkel kapja szét az ellent. Ropognak a csontok, szakadnak a testrészek és fröcsköl a vér, tehát minden itt van, amit egy erős gyomorral rendelkező akció (netán horror) rajongó elvárhat egy bosszúfilmtől.
A stáblista alatt futó képsorok pedig rátesznek még egy lapáttal az élményre, egész egyszerűen gyönyörűre sikeredtek és képesek méltó módon megkoronázni a szériát, ha már maga a film csak tessék-lássék módon adózik az emlékének.
Összességében az Utolsó vér nem egy hiánypótló műremek, nem is az a lezárás, amit megérdemelne ez a sorozat, köszönhetően annak, hogy rendkívül felszínes, nem igazán ad teret a mélyebb dráma kiaknázásához és akciók tekintetében még a legutóbbi epizódot sem éri utol. De Sly uralja annyira a vásznat, hogy a középszerű jeleneteken túllendüljünk, majd a türelmünket egy igazi vérben tocsogó, a ’80-as évek akció (és horror) filmjeit megidéző rendrakással zárja, amire még rátesz egy lapáttal a stáblista alatt futó képsorokkal.
Így a végeredmény kissé felemás képet mutat, de összességében egy szórakoztató, közel sem visszafogott brutalitással megáldott produkció lett Rambo ötödik kalandja, mely Brian Tyler erős zeneszerzői munkájának is sokat köszönhet.
Aki egy komoly, mélyenszántó darabot vár, ne itt keresgéljen, de a retro akció és bosszúfilmek szerelmesei azért megtalálhatják az Utolsó vérben a számításaikat.

2019-09-25 09:02:23 TheDriver (4) #8

Megmondom őszintén majdnem elvették a kedvemet a kritikák a filmtől, de szerencsére egyik barátom meghívott egy mozira így erre esett a választásunk és utólag baromira örülök, hogy nem hallgattam a kritikákra és a nagyvásznon tekintettem meg Stallone újabb és utolsó??! menetét.
Természetesen hibái vannak bőven, a sztori faék egyszerű, igazi old school storyline, de olyan érzésem volt közben végig, mint amikor a 90-es években néztem vhs-eken a kedvenc akciósztárjaim filmjeit. És ez bizony a mai filmes kínálatban nagyon ritka. Remélem a Bad Boys 3 során is hasonló érzésem lesz. Igazi vérgőzös és brutális nosztalgia, aminek a felvezetése valóban hosszúra nyúlt, de az utolsó negyed óra engem simán kárpótolt. Fantasztikus érzés amikor látod régi ikonodat, példaképedet újra akciózni és aprítani az ellent, akik ráadásul a mexikói kartell tagjai és rohadtul rászolgálnak a film végére, hogy teljes szívedből gyűlöljed őket.
Még egyszer mondom sok helyen bele lehet kötni az Utolsó vérbe, de én mint Stallone fanatikus és rajongó, nem tudtam nem szeretni. Azt a hatalmas savazást meg végképp nem érdemli meg, amit a kritikusoktól kapott idehaza is.

Ui: A stáblista alatti montázsok teljesen elvarázsoltak és újra éltem a kamaszkoromat. :D Nagyon megható és szép lett ez a visszaemlékezés.

2019-09-23 21:44:03 Benny Bug (3) #7

Tény, hogy messze nem hibátlan film, de abszolút nem érdemelte meg azt a savazást, amit sok kritikustól kapott. Egy korrekt lezárás (mert azért remélem, tényleg az), egy kicsit melankolikusabb stílusban. Persze tudtam előre, hogy nem az Elrabolva-beütésű story lesz a lényeg, így is lett. Az viszont tetszett benne, hogy ez szerintem messze Rambo legszemélyesebb "bevetése". Persze van benn jócskán klisé, a dialógusok tényleg nem az igaziak, de mégis, számomra ez bőven megfelelt egy hétfő esti kis akciómozinak. Sly továbbra is remek a szerepben, a végső nagy leszámolás pedig, hiába veti el csöppet a sulykot, egészen menő és adrenalindús. Talán túlságosan is. Csodát nem kell tőle várni, de a régivágású akciók kedvelőinek egy megtekintést simán megérhet. A végén a régebbi részekből való bevágások pedig nálam ütöttek, finoman szólva is arcon b@szott egy csöppet a nosztalgia. Basszus, voltam vagy 14, mikor az elsőt láttam, még a mamával. Ahh, memories... :) Nálam ez egy erős hármas, vagyis jóindulatú 70%.
Köszönöm szépen a Savaria mozinak, hogy ingyen megtekinthettem. Tényleg hálás vagyok érte. (Röviden a story: szóltam nekik, hogy nem működik a jegyfoglaló appjuk, amiért kaptam egy szabadon választható ingyen mozit. Persze nem azért írtam nekik, nem vártam érte semmit, de tisztességből és jófejségből jár nekik a csillagos ötös!)

2019-09-21 21:15:11 The Cortez (3) #6

Gyenge, elcsépelt dialógusok jellemzik a filmet, ám van benne egy megdöbbentően kíméletlen monológ is. A fordulatok nagy része kiszámítható (már a 10. perc környékén lehet sejteni, hogy megint egy újabb Elrabolva koppintással lesz dolgunk), ugyanakkor akadnak váratlan fordulatok is, melyeknek száma kábé 2.
Stallone a szokásos arckifejezésével előadott szövegekkel- illetve válasz helyetti morgásokkal tolja végig a mozit. A legerősebb pont a véres, brutális finálé, amibe még egy kevés stílus is szorult, na meg a(z) (ős)régi részekből származó, stáblista alá vágott jelenetsor.
A Rambo V egy totálisan felesleges epizódja a franchise-nak, moziélményként viszont egy teljesen elfogadható, közepes alkotás.

2019-09-21 08:10:50 Tenebra (3) #5

Ez akár egy Logan színvonalú drámai zsánerfilm is lehetett volna, ha kidolgozottabb lett volna a forgatókönyv, és a dialógusok nem lettek volna ennyire silányak. :D Illetve az alapfelállás, hogy Rambo egy farmon él az isten háta mögött, szinte ordított egy olyan alapkonfliktusért, amit mondjuk a Shane-ben, a Szalmakutyákban vagy akár a magyar Kojotban láttunk. Nem vitatom, hogy az is lerágott csont (elvégre egy nagy westernklisé volt, hogy "védjük meg a farmereket"), de ez a drogkartelles cucc ebben a formában nagyon erőltetett volt. Ráadásul a főgonoszok is annyira sablonosak, mint egy régi rajzfilmben. Persze a többi karakter is egydimenziós, emiatt nem kell "aggódni". Meg sokszor azt éreztem, hogy kimaradt valami, hogy két jelenet közé be lehetett volna még rakni egy harmadikat, ami magyaráz, bővít, árnyal. És nem, nem mentség, hogy "ez egy Rambo-film". Sőt, pont azért nem mentség! A John Rambo sem volt egy Tarkovszkij-film, de azért ott minden a helyén volt, és kellőképp ki volt fejtve 1,5 órában az, hogy a pacifizmus és a keresztényi szeretet abban a háborús közegben abszolút nem működik, és nem mellesleg a főhős sem szabadulhat az erőszaktól és vérontástól. A Rambo V viszont elnagyolt, kapkod még úgy is, hogy okosan spórol az akcióval, és a végére tartogatja a puskaport. Bár megjegyzem, nem akciómentes a film kétharmada sem, de tény, hogy a film utolsó kb. 10 perce az igazán "Rambós". Mondjuk a szívkitépés már nagyon sok volt, az egyfelől inkább groteszk, mint heroikus jelenet, másfelől felvet olyan kérdéseket, amelyeket a film nem tesz fel: ez az ember miért is hős? Miért nem sorozatgyilkos? De hát aki esetleg olvasta Douglas Kellner Rambo-elemzését, az ismeri a Rambo 2-3 ideológiai ellentmondásait is. :D

Szóval pont a kapokodós cselekményvezetést lehetett volna kiküszöbölni azzal, hogy ha itt sem (csak) egy lányért, hanem a földért megy a küzdelem. A Hell or High Water is megmutatta, hogy vannak ilyen gondok a tengerentúlon is. És egy "Utolsó vérnek" az állt volna jól, ha a kör bezárul, és ezúttal Rambo újfent nem "idegenekkel" kerül szembe, hanem a saját fajtájával, saját honfitársaival. Sokkal fókuszáltabb, feszesebb, tökösebb és nem mellesleg drámaibb, thrilleresebb lett volna a film. Még így sem rossz, talán még második alkalommal is élvezhető, és amúgy sokkoló a szexrabszolgaság és a fiatal lány halála miatt, de amellett, hogy összességében korrekt film, kihagyott ziccer is. Meg értem én, hogy Stallone úgy érzi, még 70 fölött is csúcsformában van, és simán kinézem belőle, hogy Kirk Douglas-i kort fog megérni, de jobb lenne, ha Clint Eastwood módjára tudna emelt fővel búcsúzni kedvenc karaktereitől, és nem hozná vissza őket újra és újra. A Rocky Balboa és a John Rambo is gyönyörű hattyúdalok lehettek volna, de nem, kellett ez és a Creed. :'D De jó, a Creed kifejezetten jó film volt, és ez is egy szép búcsú lehetne (a végefőcím szerintem is remek, a John Wayne-féle A mesterlövész kezdő főcímét juttatta eszembe)... ...de ha sikeres lesz, lehet, hogy Stallone folytatja ezt is. Nem tudom, hogy lehetne folytatni amúgy, mert két súlyos sebbel ellovagol úgy, hogy sorozatgyilkos módszerekkel kinyírt egy egész osztagot. :'D Persze biztos el lehet könyvelni ezt is önvédelemként... :D :D Ám ha el is jut egy kórházba, azért európai szemmel az lenne logikus, hogy lesitteljék. És akkor mi lesz? Jön egy Szupercella-szerű történet? :D :D :D

2019-09-19 07:30:07 Mikkey (3) #4

Izmozhattak volna picit a forgatókönyvön, mert a faék és az egyenetlen között mozgott félúton.
John még mindig szikár csávó, de pont a Rambos mivolta veszett el a szériának, egy mezei jobb/közép szintű akció filmmé butítva. Amúgy korrekt iparos munka!
vége főcím percek azok viszont omg!! tesztoszteron, történelem, kalap emelés..
na az instant libabőr

2019-03-22 13:07:43 ogreg83 (3) #3

Lehet, hogy gyenge lesz a film? Benne van a pakliban. Szép lezárás volt a John Rambo vége? Tökéletes.
De mégis, nem tudom nem gyermeki lelkesedéssel várni, kedvenc raTATAtám filmjét.

2019-03-22 11:38:03 Leo_Stotch (2) #2

A negyedik végén olyan szépen hazabattyogott. Gyönyörű lezárás volt.
A Rocky kellett a Creed-be. Az jó továbbgondolás.
De ez sajnos nem való már. Lehet lesznek jó pillanatai, de ez meg a Toy Story 4 elszomorít!

2019-03-21 21:35:44 Ugor (2) #1

Ha szeretnétek, ha nem, jön, jön, jön...