Dune: Part One (2021) ☆ 👁

Dűne

(Denis Villeneuve)

amerikai-kanadai akciófilm, dráma, kalandfilm, sci-fi

3,9
★★★★☆
596 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-03-04 13:15:35 Nesselrode (5) #56

Gyerekkoromban olvastam a könyveket. Újra átéltem azt, amit akkor. Önmagában ezért jár a dicséret. A többi indokot pedig leírták mások. Nagyon vártam a 2. részt, ami egyébként még jobb lett.

2024-03-01 11:05:39 Nordbright (5) #55

Jól mondod. A fanyalgók (nagyobb része) ékes példája annak, amivé Hollywood manapság lett. Illetve amivé tette a "filmnéző közönséget" (vagy fordítva, ez ugye kereslet-kínálat törvénye).
Manapság, ha nem robban fel 5 percenként a "fél világ" és nincs benne (szar minőségű, hihetetlen fizikájú) CGI pornó megállás nélkül, akkor már szar, unalmas a film, nem történik semmi. Nem érdekel a történet, nem érdekelnek a dialógusok, nem érdekel semmi, csak AKCIÓ legyen megállás nélkül! Hát pont nem erről kellene szólni egy filmnek, max a B->ZS kategóriás popcorn moziknak.

Akik meg azt mondják, nincsenek a filmben a karakterek kibontva, meg nincs karakterfejlődés, stb... hát csókolom, milyen filmet tetszettek nézni? De úgy őszintén! Egyszerűen nem is értem, teljes vicc.

előzmény: ChrisAdam (#53)

2024-02-26 21:50:52 VVega (3) #54

Másodjára kicsit kevésbé untam, mint elsőre. Ezt sikerként könyvelem el.

2024-02-14 10:11:26 ChrisAdam (5) #53

Én is újranéztem moziban, így másodjára láttam a filmet.
...és egyszerűen nem értem, aki arra panaszkodik, hogy unalmas a film. Egyrészt tele van izgalmasabbnál izgalmasabb jelenetekkel - amiken másodjára ugyanúgy szurkolsz -, de ami külön plusz pont, hogy Villeneuve egy pillanatra sem áll be a trendi, agyonhúzott, felturbózott, a modern néző igényeit kielégítő akcióáradatába, hanem a klasszikus történetmesélést, régimódi tempót fölvéve mutatja be a karaktereket, a világokat, egy szenzációsnak ígérkező franchise expozícióját. Alább szó esett arról, hogy mennyire kevés dolog történik a filmben, és tényleg érthetetlenül állok - akár vitába is szállok: az ingerre éhes agyunk lehet agyonzsúfolt két és fél órára vágyik, de közben meg egyszerűen hazudik az, aki azt mondja, a filmben kevés dolog történik.
Pont azt fogalmaztam meg tegnap a moziban, hogy Villeneuve mennyire bátor ebben a mai blockbusteres közegben. Zseniálisan találta el az arányokat, a film egyszerre tud egy monumentális űropera lenni és egy fiú felnőtté válásának története - legalább annyira jól, mint ahogy az másoknak sikerült 1977-ben -, egyszerre hangos, akciódús, de csöndes és kibontakozó is, a finálé pedig grandiózus a maga egyszerű és szolid tőrpárbajával.
Hálás vagyok Villeneuve-nek, hogy ennyire a klasszikus recept alapján vitte vászonra a Dűnét, igazi régi vágású mozi. Arról persze már nem is beszélek, hogy technikailag, látványügyileg, színészileg mennyire rendben van minden perce, no meg: Hans Zimmer.

Két hét a második epizódig. A stáblista után bemutatott exkluzív betekintő alapján marad a szint.

2023-05-07 23:18:10 dittike (5) #52

Megnéztem Dvd-n is, mivel nemsokára jön a második rész, s így még jobban átjött, mint a zsúfolt moziteremben anno.

2023-04-04 16:06:23 Xuja (3) #51

Ötödik?? Te jó ég, nekem egyszer is unalmas volt, de persze örülök, hogy neked maradandó élménynek bizonyult. A filmzene szerintem is kiváló munka.

előzmény: BalaKovesi (#50)

2023-04-04 11:50:19 BalaKovesi (5) #50

Ötödik nézésre sem tudnék rá rosszabbat adni zseniálisnál. Szinte majdnem minden a helyén van benne, úgy beszippant, ahogyan kevés film tud, és ha már Fraser még csak jelölve sem volt a Batman-ért, ezért legalább megkapta az Oscar-t (ahogyan Zimmer zenéje is, amiről így két év távlatából ki merem jelenteni, hogy a zeneszerző legerősebb zenei anyaga az Interstellar óta). Rettentően várom a folytatást, szerencse, hogy novemberig lesz pár érdekes film a moziban, különben elég nehéz lenne a várakozás. Butler Feyd-Rautha-jára rettentően kíváncsi vagyok, no meg arra, hogy Villeneuve adaptálni fogja-e a Dűne messiását is, persze kisebb kihagyással az időugrás miatt (a történetet nagyvonalakban ismerem, de a könyveket még nem olvastam, hogy jobban élvezni tudjam a filmeket). Mindenesetre már egy rész után benne van a potenciál, hogy olyan filmes univerzumok mellé tegyük Villeneuve Dűne adaptációját, mint a Gyűrűk Ura-trilógia, A Harry Potter univerzum, A Star Wars, stb (minőségben az elsőhöz hasonlítanám, a Star Wars minősége hullámzó, A HP-filmeket pedig nem tartom kifejezetten jónak, de a jelentőségük elvitathatatlan).

2022-02-18 22:41:16 Mizi (3) #49

Ez olyan volt, mint egy rettentően hosszúra nyúlt pilot.
A Lynch-féle verzióval az volt a probléma, hogy zanzásított. Villeneuve-ék eleve úgy álltak hozzá, hogy több film készül majd, lesz idő építkezni. Csakhogy a "Part 1" bő két és félórája alatt alig történik valami, borzalmasan vontatott az egész. Sajnos nem ismerjük meg kellőképp a karaktereket, sem a konfliktusokat, sem magát a világot. A Gyűrű szövetsége csupán húsz perccel hosszabb, és mennyi minden történik!
És azt kell mondjam, nekem jobban bejött a 84-es film Giger-szerű látványvilága, mint az ebben látható steril minimalizmus.
Visszatérve az első gondolatomhoz: szóval megnéztem a "pilotot", és azt kell mondjam, van benne potenciál, de fogalmam sincs, jó lesz-e, ami ebből kisül majd. Ez így egyelőre kap egy közepest.

2022-01-17 09:13:48 Xuja (3) #48

Jéghideg, steril, kiszámított perfektcionizmus, de semmi lélek. Engem ez a minimalista látvány se vett meg (annyira), de tény, hogy ez inkább a sztorin és a karaktereken csúszik el: baromi érdektelen az egész. Értem én, hogy ez a regényfolyam a világábrázolás miatt olyan egyedi és izgalmas, de akkor meg vagy legyen inkább minisori a koncepció, vagy pedig nyúljanak hozzá kicsit több érzéssel. A színészgárda viszont elég impozáns, és kövezzetek meg, de nekem bejött a zenéje is, ez a grandiózusság illett ide (még úgy is, hogy párszor igencsak a néző arcába nyomta, hogy mit is érezzen az adott jelenetnél). Valahogy nem ülök tűkön, hogy mikor lesz már folytatás..

2021-11-22 12:16:47 Ágó (4) #47

Villeneuve hogy a viharba csinálja, hogy legutolsó négy filmje 3,9-es átlagon pihen? :)

2021-11-22 03:19:34 SoZi (3) #46

Teljesen jól megértettem mindent amit kell a könyv ismerete vagy bármilyen előismeret nélkül. Jól követhető, tudtam ki kivel van és miért. Ide ennyi elég volt, a következőben lehet ezt majd szétaprózni, bővíteni. Kicsit több figyelmet igényel mint egy átlag blockbuster, de azért erőlködni nem kell egyáltalán.
Lejjebb lévő dolgokra reagálva: az is lejött hogy a boszorkányok készítik elő a terepet, és az is hogy anyu direkt mire hajt

Kényelmes film, az jutott eszembe. Ülsz és belesüppedsz. Grandiózus kimért képek, ugyanilyen zene. Érdekel a másik fele.

2021-11-19 21:50:39 whitekiss (4) #45

Paulnak sok neve van, az "المهدي" (al-Mahdi, "the Guided One", Isten által vezetett) az egyik, talán jobban el kéne a filmnek magyarázni, hogy a Bene Gesserit korábban milyen próféciát terjesztett el róla, miért várják a fremenek a megváltót.
Idézet a könyvből: "Pault valahogy felkavarták a rá vonatkozó utalások. Mahdi! Lisan al-Gaib! Ha lehunyta a szemét, a fülébe csengett a tömeg kiáltozása ... És eszébe jutott mit mondott az öregasszony: a Kwisatz Haderach...".
A Muad'Dib nevet majd a 2. részben kapja (reméljük), bár a sivatagi egeret már mutatták most az első részben. Az egér jól sikerült, rövid a jelenete, viszont több fontosabb szereplőnek sem sokkal hosszabb...
Engem is valahogy felkavart ez a film: kb. 2 oldalnyi idétlenül összerakott párbeszédet, jelenetet, következetlenséget gyűjtöttem ki, amik lerontják az egyébként klassz látványt. De legalább újra olvasom a könyvet és megint megérint Frank Herbert zsenialitása.

előzmény: Doc (#44)

2021-11-14 16:37:02 Doc (3) #44

Nem voltam tőle elájulva. Szépen megcsinálták, de valahogy mégsem lett jó.
Nem volt unalmas, csak valahogy élettelen. Szerintem az 1984-es Dűne minden irritáló hülyeségével együtt is jobb film.
Képi világában egy az egyben az Érkezés.
Sztoriban viszont szinte ugyanaz mint a Lynch Dűne - és ezt nem magyarázza, hogy egy könyvből dolgoztak. A már említett DOS-os játék is abból dolgozott, és mégsem pont ugyanazokat emelte ki.
Azért a sztoriban vannak hangsúlyeltolódások. A boszorkányok sokkal hangsúlyosabbak - pl. ők terjesztik a Paul kiválasztottságát, nem saját magának vívja ki. A kedves mama nem a herceg kedvéért szült fiút, hanem kifejezetten a kiválasztottra hajtott...
A "mahdi" a "Muad'Dib" helyett kifejezetten bosszantott.
Gyenge 3-as, 2-es felé hajlik.

Nincs stáblistás jelenet.

2021-11-13 00:16:29 Hege (4) #43

Grandiózus alkotás. És talán pont ez a legnagyobb hibája. Minden jelenet, minden beállítás "epic"-re van vágva. Ezáltal számomra hamar súlytalanná váltak azok a jelenetek is, amiknek jelentős érzelmi hatást kellett volna kiváltaniuk - például Atreides halála, hogy csak egyet írjak. Nem éreztem semmit, csak néztem a 2 és fél óra látványorgiát. És erre még Hans Zimmer sem volt gyógyír. A moziból kifelé sétálva az első gondolatom az volt, hogy remélem, Zimmer jövő évi koncertjén a Dűne soundtrackjei nem fogják elvenni az értékes perceket a Mester klasszikusaitól.

2021-11-08 19:43:27 sptt (3) #42

Nem lehetetlen, hogy ez esetben a várakozások okoztak nálam komolyabb csalódást. Ha nem úgy ülök le a mozihoz, hogy "na, megnézem az év filmjét", akkor talán jobban tetszik, vagy legalábbis nincs ekkora csalódás. A kezdés jó volt, közel egy óra eltelt úgy a filmből, hogy észre sem lehetett venni az idő múlását, jó volt a film felépítése, érdekes volt a felvezetés, de szépen, fokozatosan kezdett leülni a film és később sem vált feszessé, nem éreztem azt, hogy "szemem a vásznon, mert különben lemaradok valamiről". Sajnálom, hogy így alakult, mert tényleg nagy volt a várakozás, és készültem egy rég nem látott 9-esre, 10-esre. 5/10

2021-11-04 17:31:14 The Cortez (3) #41

Grandiózus megvalósítású sztárparádé, egyben Marvel Studios osztálytalálkozó. A komolykodó film ereje nem meglepő módon a látványban, az akciójelenetekben, a fényképezésben, a nagytotálos snittekben, a színhasználatban és a sivatagi miliőben rejlik. A ritkán izgalmas sztori legfeljebb a regény rajongóit, vagy talán még azokat sem tudja lenyűgözni. A tempó messze elmarad a Szárnyas fejvadász 2049 monotonitásától, ahhoz képest ez egy pörgős kokaintrip, ám a dialógusokban megidéződik az ottani meditatív hatás. A színészi játék erős, Dave Bautista is egész tűrhető az egyik ellenség szerepében, igaz jó ha összességében 5 percet látjuk a képernyőn. A mozi leggyengébb pontja a folyamatosan felcsendülő, kizökkentő, idegesítően szar kornyikálás, ami pontosan olyan, mint a Snyder cut Wonder Womanes részei alatt hallható nyekergés. Mindent összevetve, a mű egy erős közepes, tehát szerencsére fényévekkel jobb, mint a Lynch-féle verzió.

2021-11-04 15:42:33 sa22 (4) #40

Sorozatként szerintem is sokkal jobban működne.

előzmény: Rorschach (#37)

2021-11-02 00:07:00 acidphase (5) #39

mind-blowing movie !!! :o

2021-11-01 10:36:43 miraculum (3) #38

Villeneuve teljesen elszabadult, és semmi nincs ami a gyengeségeit ellensúlyozza. Nincs Amy Adams, aki az Érkezést emberséggel töltötte meg, de a cselekmény, illetve a forgatókönyv sem annyira érdekes/változatos, mint a Szárnyas Fejvadászban, na most akkor nagyjából ki lehet számítani hogy mi marad ezeken kívül. Audiovizuális szempontból kiváló, de tartalmát tekintve vagy hogy mennyire érintett meg, milyen üzenetet próbál velem közölni, abszolút elbukik. Erős hármas, de kíváncsi vagyok a folytatásra, egyben talán az összkép is kedvezőbb lesz.

2021-10-31 18:45:18 Rorschach (2) #37

Nem lehet elvenni a Dűnétől, hogy elég nagy audiovizuális élmény tud lenni az arra nyitottak számára. Igencsak hatásos Zimmer bácsi zenéje, illetve fantasztikusan jól néz ki a film ezzel a brutalista nagytotálos stílussal. Villeneuve is igyekszik mindent megtenni a kamera mögött, sikerül is egy-egy elég feszült, intelligens, érdekes jelenetet összehoznia.

És számomra ennyi. Ennyit sem vártam volna amúgy, a színészek például jobbak a vártnál, és tény, hogy az alkotók igyekeztek élvezhető filmet gyártani. Az, hogy ez szerintem nem sikerült, valószínűleg annak köszönhető, hogy én nem vagyok képes befogadni a Dűne történetét és világát. Azzal kezdődik a dolog, hogy a Dűne annyira sci-fi, amennyire a Star Wars. Ez a film egy eposzi ívű fantasy sztorit sejtet, ami önmagában még nem baj, viszont... És most elnézést kell kérjek a sarkos fogalmazásért, de szerintem ez a történet ilyen minőségű forgatókönyvből prezentálva egy kalap szar, aminek semmi keresnivalója nincs mozivásznon 2021-ben.

Én nem olvastam a könyveket, ám ennyi alapján ez a világ nekem egy csúnya gonosz gazemberes meg szép és bölcs jófiús, kardozós-jóslatbeteljesítős, soha véget nem érő szappanopera, ami százszor jobban működne sorozatként valami prémium büdzsés streaming platformon. Akkor talán nem érezném úgy, hogy egy két és fél órás pilotot láttam, ami minden volt, csak saját lábain megálló film nem.

Nagyjából erre is számítottam egyébként, és sajnos hiába nem értettem, mit keres itt egy Denis Villeneuve kaliberű rendező, a filmet megnézve továbbra sem értem. Ő tud annál többet is, mint hogy most éveken és számtalan folytatáson át a Dűne-projekttel legyen elfoglalva.

2021-10-31 18:35:18 Gruden Gergo (2) #36

Sőt, már már valószínű :)

előzmény: opposition (#35)

2021-10-31 09:39:48 opposition (4) #35

Nem kizárt, hogy a hasonlóságnak az az oka, hogy ugyan abból a könyvből készült ;-)

előzmény: Gruden Gergo (#32)

2021-10-31 00:22:58 BalaKovesi (5) #34

Elvileg négy helyszínen forgattak, ebből az egyik az Origo filmstúdió. A cikkben említett egy jeleneten kívül nem tudom még mit vettek fel itt, de a stábtagokat többször is látták Budapesten (itt például Villeneuve-t és Csalamádét kapták lencsevégre az Andrássy úton).

előzmény: Gruden Gergo (#33)

2021-10-30 23:44:48 Gruden Gergo (2) #33

Amugy mi az a sok magyar a stablistan? Hu-ban forgattak? Ha igen, akkor mit es hol?

2021-10-30 23:43:26 Gruden Gergo (2) #32

Eleg nagy volt a felhajtas a film korul ezert elotte megneztem az eredeti, 84-es verziot.
Annyira borzalmas volt, hogy 3x kellett nekifekudjek mert minden este belealudtam.
Ez egy fokkal jobb volt, mert nem aludtam bele, de attol fuggetlenul rossz volt.
Ja, es kulon gratulalok, hogy 2 es fel ora kellett ahhoz, amit a 84es film kb masfel ora alatt hoz. Persze, az regi, nem atgondolt, stb stb. Szerintem sok 2 es fel ora elmondani egy elozo film.... felet!
Ja, amugy ne varjon senki semmi ujat. Egy az egyben ugyanaz, mint a 84es valtozat, csak szebb.
Csak azert nem nezhetetlen, mert vegig tudtam nezni

2021-10-29 09:20:11 dittike (5) #31

A sivatag filozófiája fejeződik ki ebben az egy fejezetben, mely sejteti a folytatást is.

2021-10-27 10:54:25 BalaKovesi (5) #30
2021-10-26 14:49:38 ender1112 (3) #29

Hát ez így kevés volt. Ehhez a történethez több idő kell; egy csomó karakter, történés összecsapott volt (és annak, aki nem olvasta a könyvet talán érthetetlen is), bár érződött a törekvés ill a hozzáértés, hogy visszaadják azt, amit a könyv nyújt. Talán egyszer lesz belőle egy jó sorozat.

2021-10-26 12:07:01 opposition (4) #28

Kevés olyan könyv van, amit kvázi kívülről tudok, de a Dűne az. Gyerekkorom óta hatalmas rajongója vagyok Herbert univerzumának; sőt a fia előzmény/folytatás könyveit is olvastam (egyik-másik egész jó).
Fogalmam sem volt, hogy a Dűnét miképp lehetséges filmre vinni (bár azt tudjuk hogyan nem érdemes), mert az ember mindent szeretne a könyvből a filmeben látni, ami persze nem megoldható - max 4-5 filmben, ami viszont a sok/rengeteg filozófiai eszmefuttatás miatt nem érné meg, nem érne el tömegeket. Ezzel a lendülettel néztem meg és ezzel a lendülettel osztályoztam négyesre. Még egy párszor megnézem - majd a második résszel együtt is - és változhat a véleményem, de még viaskodik bennem az alapmű komplexitása és a filmes megvalósítás (törvényszerű) elnagyoltsága.
A film nagyon látványos, nagyon igényes, a karaktereket - számomra - abszolút eltalálták. Jó a zene, jók a színek, az egész nagyon egyben van. Lenyűgöző.
Viszont a 'miért'eket, a cselekvések mozgatórugóit nem fejtették ki rendesen. Legalább a Harkonnen, Atreides, Corrino házakat alaposabban be kellett volna mutatni (pár snitt és párbeszéd kevés volt ehhez), ahogy - az egyébként nagyon fontos mellékszeplők (Liet-Kynes. Wellington Yueh, Shadout Mapes) is szinte csak jöttek/mentek; a feladatukat elvégezték, előbbre lökték ugyan a történetet, de plusz mélységet nem adtak annak. A film lezárása nem tetszett: okés, várható volt, hogy valahol ketté kell vágni baltával, de bíztam abban, hogy elegánsabb lesz - pl. valamiféle erőteljesebb Muad'Dib-re utalás szép lett volna (szerepelt is a sivatagi kisegér a filmben korábban).
Szóval elégedettség és hiányérzet furcsa keveréke, valamint reménykedve várás a második részre. Alia-ra (Paul húga) pl. kifejezetten kíváncsi leszek, ő elég odab.szós karakter :)

2021-10-26 08:53:53 Ehun69 (4) #27

Sok gyalult agyú beült a moziba, ami egyébként tömve volt, de mivel másfél órás aprítós filmre számítottak és a világ működéséről halvány fogalmuk sincs, ezért kocsmai szintű beszólásokkal tarkítva kellett a filmet végignéznem. Kiváló zene és meditatív részek segítettek ebben ,hangulatában a Szárnyas fejvadász 2049-et hozza, vagy talán übereli is.

2021-10-24 23:48:20 rth (5) #26

Nem kell héterkedni, jó ez annak is aki olvasta és szereti, meg annak is, aki most találkozik vele először. Szép és igényes. Kábé 8 év után az első mozifilm, amire beültem a nejemmel. Jó volt.

2021-10-24 10:41:39 shrek (5) #25

hatalmas ötös!
nagyon tudom ajánlani az IMAX-ben nézést
hiba volt előtte egy nappal megnézni a Lynch féle verziót:D, de még így is élvezhető a sztori, a kép és a hang pedig konstans libabőr

2021-10-23 22:43:26 Simpleton Larry (3) #24

Második megtekintés után még mindig hármas, de tudok mondani olyat ami tetszett: klassz, hogy annyi fizika szorult bele, hogy megjelenik, ahogy a homok rezgés hatására folyadékszerűen kezd el működni. És az is jó pont, hogy az öltözékeknek a hölgyeken nincs "boobplate" változata (bár ez alacsony léc.)
Ami jobban zavar, az a pajzs, és mostmár jobban értem, hogy akiknek ez az első találkozása a művel, az miért nem érti, hogy minek vannak. A film alapján ugyanis a pajzs maximum gyors kardvágásokat véd (bár ezt a koreográfia teljesen figyelmen kívül hagyja, és aszerint enged át vágást/szúrást, hogy éppen mit szeretnének a készítők) miközben a lövedékeket csupán lelassítja, de mi értelme ennek, ha miután áthatol a pajzson, ugyanúgy célt ér? (Pl. kábítólövedék, bombák) És sehol nem hangzik el, hogy a lézer és a pajzs találkozása nukleáris detonációt vált ki, sőt, a lézert nagyon is liberálisan használják ahhoz képest, hogy az irodalom szerint a látatlanban pásztázással bármikor megsemmisíthetnek mindent pár mérföldes körzetben, ha véletlen útjába akad egy olyan ember, akin aktivált pajzs van - ami egy harcmezőn nem olyan valószerűtlen.
Fergusson másodjára jobban tetszett, viszont Chalemet továbbra is rossz választásnak tűnik. A srácon sosem látni pozitív érzelmeket, még a haveri ölelések is kilógnak. Nem tudok nem úgy tekinteni rá, mint egy sértődött kamaszra, minden megszólalása, hangneme, mozdulata ezt súgja, miközben Paul eredetileg még kamasznak is igencsak koravén. Nem gondoltam, hogy ebből a gárdából pont Momoa fog kiemelkedni, de no, így történt.
És Arrakeen városa miért néz ki úgy, mint egy félig elsüllyedt, barnára festett csillagromboló alja?
Marad a hármas.

2021-10-23 02:22:24 whitekiss (4) #23

Nekem úgy tűnik - kicsit kiélezve -, hogy a film forgatókönyvírói a Dune nevű még DOS alatt futó számítógépes játékkal játszhattak a legtöbbet, de igazán nem szerettek sokat olvasni. Kialakuló élményeiket viszont továbbadták a látványvilágért felelős csapatnak. Így a látványosoknak jut minden elismerésem. Vége is a pontosztásnak. A film a két szék között a földre esik, mert (1) nem szólítja meg megfelelően azokat akik olvasták a könyvet - idegesítő katyvaszt csinál Frank Herbert gondolataiból (2) a könyvet nem olvasók meg nem kapják meg normálisan az alaphoz szükséges információkat, így ők is csak katyvaszt főzhetnek belőle. Az alapsztori és a világ atmoszférája persze annyira erős, hogy még az összes belerontás ellenére is megtartja a gerincét, így élvezhető marad mind a két csoportnak. De ez így nálam valami hihetetlen rossz szájízt hagy, ami lecsapódik az értékelésemben.

2021-10-22 13:59:30 ender1112 (3) #22

Energialövedék estén brutál robbanás mind a pajzs viselőnél, mind lövöldözőnél.

előzmény: BonnyJohnny (#17)

2021-10-22 12:53:27 project640 (5) #21

az intergalaktikus utazást említették a filmben, hogy az lehetetlen a fűszer nélkül .... ide azért had tegyem hozzá, hogy itt nem csupán 'kitágított tudatú navigátorokról van szó', hanem gyakorlatilag a fűszer által teljesen módosult 'valaha emberi' entitásokról ... az első Lynch féle verzóban valahogy ábrázolták őket (bár ne tették volna) ... a mostani változatba nem tették be őket, inkább :-) ... ugyanis nagyon nehéz őket elképzelni, pedig gyakorlatilag a fűszer körüli ramazurinak ők az alfája-omegája

az, hogy kardokkal mennek egymásnak, miközben űrhajóik vannak, azt tudjuk be annak, hogy ez a Dűnei világ ... ettől autentikus ... hasonlóan, mint mondjuk a steampunk-ban is, hogy bizonyos techonlógiában előrébb vannak, bizonyosban viszont hátrébb, mint a mai kor embere ... pl. figyeljétek meg a kopterek kezelőszerveit :-) (ebbe nem kell belekötni, ez a lényeg)

a spiritualitás, és a technológia furcsa keveréke a Dűne világa ... ettől olyan nagyszerű ... egyébként a rendező számos dolgot egy az egyben átvett a Lynch féle adaptációból, csak azt lényegese jobban jelenítette meg ... ez egy furcsa világ ... ez nem star wars, ez nem marvel .... a szrányas fejvadászhoz hasonló meditatív, minimalista ábrázolás, stb.... ez valakinek vagy bejön, vagy nem ... nekem igen :-)

előzmény: BonnyJohnny (#17)

2021-10-21 23:06:00 dikalosz (2) #20

Kicsit kevesebb, mint egy órája jöttem ki a moziból, hát mit mondjak... Gyakorlatilag úgy érzem magam, mint aki az elmúlt több, mint három órában nem nézett semmit. Nem nagyon találkoztam még ilyen szintű közömbösséggel filmnézés során. A rendezés gyenge volt, karakterábrázolás szó szerint 0, egyszerűen egy pillanata sem volt, ahol bármit is megmozgatott volna bennem.
Állítom, a film élvezhetetlen, értékelhetetlen a regény ismerete nélkül, s biztos vagyok abban, egyáltalán nem volt tervben az, hogy a laikusokat akár csak egy kicsit is megcélozzák. Ha mint filmet osztályoznám, egy kettest megérne, azonban most frissen az élmény dominál. Elpocsékolt két és fél óra, ez most egyelőre egyes. Azért a második részt majd letöltöm, mikor le lehet, hátha annak függvényében megváltozik a véleményem erről a filmről valamelyest.

Ui.: ilyen rosszul koreografált, komolynak szánt (?) harci jeleneteket nem is tudom, láttam-e már valaha.

2021-10-21 21:26:39 Nyugalom (3) #19

Na így máris jobban hihető, hogy inkább kardoznak. :D

előzmény: Edwest12 (#18)

2021-10-21 20:54:31 Edwest12 (4) #18

A filmet még nem láttam, de a könyvek ismeretében azt kell mondjam, az energialövedékek ellen nem véd. Már ha "energialövedék" alatt a lézert értitek. Attól konkrétan felrobban a pajzs, de olyan detonációval, ami azt is szétkapja, aki rálőtt.

2021-10-21 20:10:06 BonnyJohnny (4) #17

Szerintem az energialövedékek ellen is. (Bár erre most nem vennék mérget, de csak úgy van értelme. :D)

Ha ezt a filmben említették, akkor valahogy elkerülte a figyelmem
Ha ezt a filmben nem említették, akkor az hiba. :P

előzmény: Nyugalom (#16)

2021-10-21 19:49:09 Nyugalom (3) #16

Mert a testpajzs véd a gyors lövedékek ellen, de a "lassú" szúrófegyver ellen nem

Energialövedékek ellen is, vagy csak szilárdak ellen?

Az kell az elme kitágításához a navigátoroknak, akik számítógépek nélkül számítják ki az útvonalakat.

Ha ezt a filmben említették, akkor valahogy elkerülte a figyelmem.

előzmény: BonnyJohnny (#15)

2021-10-21 19:42:17 BonnyJohnny (4) #15

ha ekkora high-tech minden, minek a kard?
Mert a testpajzs véd a gyors lövedékek ellen, de a "lassú" szúrófegyver ellen nem.

Kiderült, hogy a fűszer mitől is annyira nagyon drága?
Az kell az elme kitágításához a navigátoroknak, akik számítógépek nélkül számítják ki az útvonalakat. Így quasi az űrutazáshoz elengedhetetlen a fűszer. Azaz áttételesen az egész civilizáció erre épül. ... És csak egyetlen bolygón terem.

2021-10-21 18:52:46 Nyugalom (3) #14

A képi világ szép, de 2021-ben nagyjából ez el is várható. A házak és a császár hierarchiafát és hogy egyik-másik háznak milyen egymással a viszonya elég ködösen és hiányosan maradt meg bennem, de akkor sem értettem igazán, hogy most pontosan ki hova tartozik.
Azt nem értettem amúgy, hogy ha ekkora high-tech minden, minek a kard? Meg minek a sima ágyúk? A lézer átvágja a falat, mint a vajat. Akkor minek az oldschool? Az is fura volt, hogy a hordozó repülő a fűszer-szüretelő gépet csak úgy megfogja, és pár lufival felemeli a kitudja mekkora súlyú böhöm gépet, bár lehet van rá rendes magyarázat.
Az a szitakötő repülő úgy még rendben is lenne, hogy sugárhajtás helyett az kell, mert tele megy homokkal a hajtómű, de az antigravi cuccok helyett minek ez?

Ja és hogy van, hogy a gép az szüretelhet ki tudja meddig, de pár emberi lépésre meg megjelenik a dűneszörny?
Az a "hang" képesség eléggé tetszett, meg a fűszeres része úgy, hogy nem láttam sem a régi verziót, sem a könyvet nem olvastam.

Kiderült, hogy a fűszer mitől is annyira nagyon drága? Azon kívül, hogy hallucinogén és hajtóanyag?


Számomra alapozásnak úgy elment, de nekem ez egy hármas, maximum egy gyenge négyes. Ha megjön a második része, lehet még változik a nagy képpel együtt.

2021-10-21 11:55:29 Dió (3) #13

Igazából pont azt hozta, amire a trailert látva és Villeneuve stílusát ismerve számítottam: egy sokat tapasztalt rendező grandiózus, profi munkája a Dűne, ami egyben egy totál rideg, steril, patikamérlegen kimért film is, bármiféle egyéniség nélkül. Az első perctől fogva dől belőle az infó, de mivel közben semmi lélek nem szorul bele, és az első tényleges konfliktusra még 75 percet is várni kell, én végig egy történelemórán éreztem magam. A színészek és a képek miatt még így is jó nézni, de konkrétan már egy perccel a végefőcímek begördülése után sem emlékeztem semmi maradandó momentumra. Emellett számomra külön szívfájdalom volt az is, hogy Zimmer muzsikája sem hozta az elvártat - mármint összességében rendben volt, de az sem adott semmi olyat, amit a Mester 2022-es koncertjén dúdolni vagy akár csak várni akarnék; helyette csak kényelmesen beleilleszkedett a film sterilitásába a már milliószor hallott Zimmer dobjaival és copy/paste kórustaktusaival. Szóval összességében Villeneuve rajongóknak, blockbuster váróknak és sci-fi fanatikusoknak lehet tetszeni fog, de abban is biztos vagyok, hogy sok néző pont azt a pluszt fogja belőle hiányolni, ami miatt a nagybetűs Mozit szeretjük.

2021-10-17 20:23:38 Simpleton Larry (3) #12

Látványos. Nagyon látványos. Baromira látványos. Gyönyörűen fényképezett. Szép. Minden alárendelt a látványnak, vitathatatlanul. A szemem lubickolt, viszont a szívem, a fejem unatkozott. Nem éreztem különösebb megrendülést, ha elhullott valaki, izgalmat, mikor épp veszélyben voltak. A zene sosem hagyott nem hogy kérdést, de menekülést sem az ügyben, hogy éppen mit kellett volna éreznem, viszont a forgatókönyv, az alakítások nem tudták kiváltani azt - ez utóbbi gyanítom, hogy a rendezésnek köszönhetően. És ha már mindent a látványnak rendelünk alá, akkor a jelmezek és a díszletek is kaphatnának akkora figyelmet, mint a beállítások, mert eléggé zavaró, hogy minden műanyagnak látszik a karaktereken, a helyszínek pedig egyhangúan brutalisták.

2021-10-15 20:40:44 ipartelep (3) #11

Megnéztem az előzetest. Teljesen ugyanaz, mint a Lynch-féle Düne, csak persze "felújítva". Ezzel az a baj, hogy igazán nagyot az eredeti, sosemvolt filmek ütnek, és nem az újrajátszások. Azért persze megnézem majd, de így már nem érdekes, hogy pontosan tudom, mi, és milyen lesz.

2021-09-19 22:27:22 vlkv (5) #10

Teljes egyet tudok érteni :)

előzmény: Gatyamadzag (#8)

2021-09-19 22:26:57 vlkv (5) #9

1 órával ezelőtt láttam. Zseniális a film...egyes jelenetek a filmben akár mediáció is lehetne. Gyönyörűen minimalista a képi világa, nagy látványos, film zene remek, remekül működik minden együtt. Én máris beülnék a folytatásra..
.

2021-09-15 14:12:04 Gatyamadzag (5) #8

Nekem friss élmény, most jöttem ki a moziból de hangulatban pont olyat rakott le amit reméltem is. Az a fajta scifi amiből nagyon kevés jön ki sajnos, beszippantja az embert a világ, aztán film végéig el se engedi.

Ami így elsőre biztos hogy iszonyatosan látványos és jól össze lett rakva. Nem olvastam a könyvet se az eredeti filmet nem láttam de jól követhető volt a világ amit felépítettek (itt ott kapkodtam csak picit, oda kellett azért figyelni). A film pedig nem siet, hosszú és ezt igazán jól használja ki, amit már lehetett is tudni korábban hogy két résszel számolnak nagyon remélem hogy meglesz a megfelelő bevétel erre mert anélkül kapunk egy fél tökéletes filmet.

Nekem a legizgalmasabb a világ bemutatása volt és az ismerkedés a különböző kultúrákkal és technológiakkal. Tele van kreatív ötletekkel a film (itt bizonyára a könyvet lehet dicsérni), nem süllyed az expozíció dumpok szintjére, természetes módon fedi fel amit tudnunk kell. A színészek végig első osztályúak, Zendaya talán nem azon a szinten vibrál mint a többiek de ez így elsőre komolyabb gondot nem okozott majd meglátjuk a folytatást. Ha tehetném kérdés nélkül be is ülnek a következő részre egy kis tisztasági szünet után :)

2021-07-07 19:19:42 KicsiPeti (5) #7

Én most vettem meg az első könyvet, hamár a kedvenc rendezőm rendez belőle filmet. Csak attól félek igy lesz csalódás maga a film.

2021-07-07 16:03:49 szandika99 (?) #6

Nem lehetetlen, mivel az első regény is 3 évet ölel fel, és TC meg Zendaya pár évig még eljátszhat tiniket. Viszont Villeneuve tervei közt egyelőre nem szerepel folytatásfilm, csak egy Bene Gesserit-es sorozat, aminek a producere lesz illetve a pilotját rendezi.

előzmény: Nordbright (#5)

2021-07-07 13:01:28 Nordbright (5) #5

Akkor folytatásban gondolkodnak... (ha bejönne a nézőknek).

előzmény: McCl@ne (#4)

2021-07-07 12:46:32 McCl@ne (5) #4

Az elsőnek a felét. Pontosan nem lehet tudni, meddig, de sejteni azért igen.

előzmény: Nordbright (#3)

2021-07-07 11:33:50 Nordbright (5) #3

Mármint úgy érted, hogy a 6 könyvből 3-at fed le? Vagy az elsőnek a felét?

előzmény: szandika99 (#2)

2021-07-05 23:51:27 szandika99 (?) #2

Ráadásul az alapregénynek csak a felét dolgozza fel.

előzmény: elzablues (#1)

2020-10-05 22:05:07 elzablues (?) #1

Eltolva 2021. okt. 1-re. Várható volt, de kapja be a covid a térdkalácsom...