Ballon (2018) ☆ 👁

A hőlégballon

(Michael Herbig)

német dráma, thriller, történelmi film

3,7
★★★☆☆
91 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-11-09 19:46:50 necksprain (2) #8

azaz szted azon kivul, hogy hany ballon volt, teljesen eletszeru a sztori. a 2000 oldalt attanulmanyozott anyag dokumentarista jelleggel kerult a vaszonra.

előzmény: HejjaX (#7)

2019-11-05 23:51:13 HejjaX (4) #7

Az ugye megvan, hogy ez egy valós történet? A rendező 2000 oldalnyi Stasi anyagot tanulmányozott át, hogy hiteles legyen a sztori. A valóságban pl nem is kettő, hanem három hőlégballont varrtak meg, vagyis a valóságban még nagyobb "balfaszságokat műveltek".

előzmény: necksprain (#5)

2019-11-05 11:47:23 hhgygy (4) #6

A stasis lánya nem volt arabkínai, egy másik filmet néztél.

előzmény: necksprain (#5)

2019-10-30 08:04:59 necksprain (2) #5

borzalmasak a szereplők, főleg a főszereplő apjuk, aki mintha egy szex és new york részből lépett volna elő. a szomszéd sztázis lánya meg miért volt arabkínai? elképesztő balfaszságokat műveltek össze, mintha direkt le szerettek volna bukni. persze úgy könnyű a dolguk, ha alkalmatlan balfácánok eredtek utánuk, akik egyébként a kor legrettegettebb titkosszolgálata volt. tényleg, mintha valami lassie szintű ifjúsági filmet néznék. de komolyan, minden második percre jutott egy hangos nemáár-os felröhögés.

2019-08-14 09:12:54 somogyireka (4) #4

Mennyire is szeretem nézni a német 1989-es novemberi híradókat. Ha örömtől akarok megittasodni bekapcsolom ezeket, nem is tudom, milyen sokszor megnéztem már, ahogy bejelentik, nyitva vannak a határok, ahogy kb. élő műsorban szembesül a bemondó is azzal, hogy igen kimondhatja, lebomlik a fal. A nagy újrakezdés korlátlan boldogsága volt ez, ami hol van már...most már nincsenek falak, most másfajta börtönök vannak.
Jó film, ami azért túl van tolva..Rögtön utána megnéztem, hogy is volt ez igazából, és persze, hogy kellett valami, ami odaszegez a képernyőhöz, és nem ártott "thrilleresíteni" kicsit, nagyon. De szerencsére nem tolták annyira túl, mint a '82-es amerikai változatban, amitől a túlélőknek is kavarog a gyomra és csak reménykedtek, hogy ezúttal jobban sikerül.
Tényleg bajban vagyok az ilyen valós történeteken alapuló filmekkel, hisz annyira odaadom magam a filmnek, és én a valóságnak szeretném odaadni magam, és nem tudom, milyen mélységben bízhatok a filmben.
Persze érzelmileg brutálisan megmozgatott, 18 éves fiammal és az apjával néztem, aki ha nem is az NDK-ból, de Magyarországról menekült még '81-ben, és a fiamnak most lett nyilvánvaló, mit is élt át az apja. Noha számtalanszor elmeséltük neki már, de hogyan is érthetné innen a "szabadságból" a múltat. Hiába sétáltunk már át sokszor az egykori fal nyomain, ezek mára nekik csak mesék..mindaddig, míg saját bőrükön nem érzik újra.
Szóval, mint afféle történelemóra nagyon is kellenek az ilyen filmek, sajnos dokumentumfilm nem készült arról az éjről, így ezzel kell beérni.

Nekem azzal semmi bajom, hogy nincs mélységeiben árnyalva, miért akarta a normális NDK-s otthagyni az országát, azt gondolom, még az én törtélelmi ismereteim is elegendőek ennek teljes megértéséhez, ami nem volt ötös sosem.

2019-08-13 16:17:11 havasipeti (5) #3

Elképesztő, hogy a film készítői voltak elég bátrak, hogy a “népszerű mozi” eszközeihez nyúljanak anélkül, hogy hagynák magukat lekenyenyerezni általa. Utólag próbálom csak felidézni, hogy vajon a színészet elég igazi volt e, mivel a cselekmény annyira lekötött…de butaság is ezen gondolkoznom, hiszen bizonyára feltűnt volna, ha valami annyira hamis lett volna. Itt most számomra nem volt se színész, se rendező, se operatőr. Mindössze egy csomag, amit tökéletesen kézbesítettek…mindent átadtak, legalábbis amit akartak ezzel az időszakkal kapcsolatban. Az NDK-nak (is) egyedülálló történelme van. Nem csodálkoznék, ha bárki a hátában érezné a stázi szemeit pár napig e film után.

2019-05-27 22:46:58 tomside (4) #2

Nagyon izgalmas volt. Horrort rezzenéstelen arccal nézek húsz éve, de a valóság elképesztően félelmetes tud lenni.

2019-04-27 21:24:06 ryood (4) #1

olvastam Tenebra kritikájának utolsó bekezdését, és pontosan így vagyok vele én is...
a szereplőknek egyszerűen nincs mélysége, egysíkuak, persze a színészek munkájára nincs panaszom. ám maga a film elejétől végéig egy konstans adrenalin-bomba, és egy pillanatra sem untam, szóval annyira odaszegezett a vászo elé, hogy kap tőlem egy négyest.
a szabadság mindig, mindenkor üdvözülendő..