Zárójelentés (2020) ☆ 👁

Final Report

(Szabó István)

magyar dráma

3,2
★★★☆☆
51 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-09-04 22:12:58 hhgygy (3) #56

Hát, ez eléggé didaktikusra sikeredett a mestertől. Klisés, már-már parodisztikus figurák, önismétlő szövegek (legalább háromszor volt, hogy "El kell innen menni, de hova?").

2020-10-09 15:13:18 bromi (?) #55

A Bödörék óta véletlen sem nézek meg olyan filmet, amiben Stohl András benne van!!

2020-04-14 18:25:23 Doc (3) #54

Azért a Hasutasok mögött álló zseni joggal kér ki magának mindent...XD
És még nem is említetted a Le a fejjel! és a De kik azok a Lumnitzer nővérek? című csodás opuszokat...

előzmény: MicaHiro (#51)

2020-03-09 16:55:57 zéel (4) #53

Közel 27 ezer néző eddig. Magyar filmnél ez egészen jó kezdés.

2020-03-09 16:41:10 critixx (?) #52

Noé bárkája... :DD

előzmény: MicaHiro (#51)

2020-03-09 16:37:10 MicaHiro (?) #51

Azért a Hasutasok mögött álló zseni joggal kér ki magának mindent...XD

2020-03-09 16:35:37 critixx (?) #50

Sándor Pál hosszú évtizedek óta az egyik legarrogánsabb f...fej a magyar filmszakmában. Ez nem újdonság. De az "interjú" tényleg röhejes.

2020-03-09 14:02:17 kaamir (?) #49

Hahahahaha...az a lényeg, hogy nem ülnek egyesek magas lovon. Igazi f*sztarisznya.

előzmény: Atazzz (#48)

2020-03-09 13:18:33 Atazzz (3) #48

"Nem érdekel engem, hogy írástudatlan emberek miket firkálnak. Egyszerűen nem kívánok számomra bokáig érő emberek gondolataira reagálni" - fejtette ki Sándor Pál, Szabó István új, Zárójelentés című filmjének producere.

Sándor Pál kiakadt a kritikusokra

2020-03-06 12:04:31 oscarmániás (?) #47
2020-03-06 10:38:09 Tenebra (3) #46

Na, Eperjes most kicsit nőtt a szememben. :D Bár ezzel a mondatával vitatkoznék: "Ez a film nem a regnáló hatalomról szól, hanem a teljes elmúlt harminc évről." A Zárójelentés nagyon is a máról szól. A főhős az interjúban is idézett utolsó mondata (bár a filmet nyilvánvalóan előbb vágták össze, mint ahogy az életműdíj kapcsán érkeztek a támadások) pont azoknak szól, akik éppen támadják Szabót. Meg még lehetne sorolni, de az már tényleg durva politizálás lenne, nem mennék bele a szabályzat miatt.

Én is úgy gondolom amúgy, hogy könnyű úgy ítélkezni, hogy nem voltunk részesei hasonló dolgoknak. Most azt írnám, hogy engem halálra is verhetnek, akkor sem leszek egy diktatórikus hatalom cinkosa, társaim elárulója, de ki tudja, biztosan van az a kínzás, pszichológiai terror vagy fenyegetés, ami még a legszilárdabb embert is megtöri (én egyébként sem tartom magam "a legszilárdabb embernek", amúgy, félreértés ne essék). Persze a sztori itt nem ér véget, olvastam ennek kicsit ellentmondó tanulmányt a témában, de ennek ellenére is azt hiszem, pl. nekem, aki 1986-ban született, végképp nincs jogom "ítéletet hirdetni" az ügyben. Úgyhogy én inkább maradok a filmjeinél, és azok alapján Szabó István bőven megérdemli az életműdíjat.

előzmény: zéel (#45)

2020-03-06 10:05:42 zéel (4) #45

...azokról a támadásokról mit gondol, amik most a végül át nem vett életműdíj kapcsán érték Szabó Istvánt? Elővéve ismét a rendező egykori ügynökmúltját.
– Méltatlannak tartom. Mikor arról szól a történet, hogy három főiskolás filmest az utcáról vittek be 56-ban. Előállították és megverték őket, majd ők ezek után aláírtak.
– Előkerül mindez nagyon is konkrétan a filmben, a főszereplő személye kapcsán.
Mikor ez közöttük szóba került, Kézdi-Kovács Zsolt rögtön elmondta, hogy rögtön aláírt. Mikor bevitték őket a verőhelyre, és látta, hogy Pista ott fekszik vérben, mit tett volna? Benn van a filmben, Klaus mondja: kíváncsi lenne, hogy más, ha kap három hatalmas pofont, amitől kiköpi a tüdejét, utána mit csinált volna. Megtagadja az együttműködést? Ugyan. (Eperjes Károly)

Én azt gondolom, hogy ne ítélkezzünk mások felett, ha nem voltunk az ő helyében, helyzetében. Pl. nem voltunk ifjú főiskolásként, egyetemistaként egy börtön pincéjében elzárva, nem tudjuk, hogy miért. Egyébként is ez a magyar ügynök-ügy több sebből vérzik, máig is.

2020-03-06 08:16:03 Tenebra (3) #44

Jajaja, én is így gondolom, sőt ez nyilvánvaló, hogy a filmjeiben ez egy fontos téma, hogy megalkuvás és árulás, ami az ügynökmúltból következik. Csak sután fogalmaztam. Arra akartam célozni, amit később írtál, hogy ez ne befolyásolja a filmjei minőségét vagy azt, hogy Szabó kaphat-e életműdíjat vagy sem. A filmjeiben azt kell nézni, hogy mint művész, képes volt-e valami különlegeset alkotni. Az más lapra tartozik, hogy kiről, mit írt, milyen kényszerből. Ez ugyanaz a kategória, mint mondjuk Klaus Kinski, aki emberként egy pöcegödör szintjén volt, de a filmjeit nagyon sokan szeretjük a mai napig. Szabó Istvánnál talán nincs ilyen szélsőség, de az tény, hogy ha opportunizmusból is írta a jelentéseket társairól, az nem szép dolog volt. Viszont a filmjei pont azt tükrözik vissza, hogy ezért furdalta a lelkiismeret, ami már egy jó pont, és úgy gondolom, sokunknak fogalma sincs arról, milyen lehet így tükörbe nézni, hogy spiclikké válunk - akár kényszerből, akár karrierizmusból, amit később nagyon megbánhatunk. Szerintem amúgy az lenne az igazságos ilyen esetben, ha magánemberként felelősségre vonnák az illetőt, de művészként nem vitatnák érdemeit. Ebben az esetben meg pláne nem igazságos rászállni úgy Szabóra, hogy bizonyos közszereplőinknek is lenne mivel elszámolnia a kádári múltjával kapcsolatban, csak hát titkosítva lettek a dokumentumok... Ez amúgy szépen benne van a filmben: a polgármester egy mocsok ember, de azért van pofája besárazni egy idős orvost azzal, hogy egy évtizedekkel ezelőtti esetet előkotor, és direkt félreértelmezteti az ölebeivel. Mondjuk Szabó István is mentegette magát, amikor kiderült az ügynökmúlt, és azért az egy kicsit súlyosabb dolog, mint ami a filmbeli orvos esetében kiderül, de a lényeget megragadta: egy közszereplő aljasságokat csinál a jelenben, de azt egy másik híresség múltbeli bűneivel akarja leplezni.

Ja, azt korábban nem említettem, de szerintem az egy igen ötletes húzás volt, akármennyire is médiaceleb, hogy Stohl Buci negatív hőse volt Klaus Maria Brandauer karakterének ellenfele. Mármint abból a szempontból, hogy mindketten eljátszották Mephistót. :D

előzmény: Doc (#43)

2020-03-06 01:14:48 Doc (3) #43

Az meg, hogy Szabó István milyen szerepet vállalt a Kádár-rendszerben, a filmjei szempontjából huszadrangú kérdés, mivel a Bizalomtól kezdve elég hiteles képet fest a zsarnokságról és a neki behódolni kénytelen értelmiségiről. Itt most ez kicsit másképp zajlik, de ez az alternatíva is abszolút hihető.
Nem feltétlenül huszadrangú. Nem vagyok benne biztos, hogy az ügynökmúlt nélkül például a Mephisto ugyanolyan jó lett volna. A megalkuvás, a kollaboráció feldolgozása Szabó István esetében simán eredményezhette(!) azt a többletet, amitől az ő filmje klasszikus lett. Nem tudjuk, nem tudhatjuk, hogy milyen lett volna enélkül.
Ugyanakkor abban mégis igazad van, hogy ha Stohl András esetében jár a "leszarom hogy magánéletében mekkora suttyó", akkor Szabó Istvánnak hatványozottan jár a "a filmjeit ítélem meg, nem az embert magát".
Sajnos a Zárójelentésből nekem hiányzik ez a többlet, a "változtasd meg élted", a "biztos ezt akarod?".
A végén a beolvasás a védekezésre képtelen (és esetleg nem is akaró) frissen megmentett páciensnek elég nevetséges. A küzdelmet éppen feladó fickó azt mondja a győztesnek, hogy eljön majd az idő, amikor a fejkendős nénik is átlátnak a szitán?
Kicsit olyan mint a Tanú végén Virág elvtárstól a "Visszasírnak még maguk engem, Pelikán".
Hát erre azért én sem mernék megesküdni.

előzmény: Tenebra (#39)

2020-03-06 00:48:19 Doc (3) #42

Nem tudom, lehet, hogy urban legend, de állítólag több pénz folyik be a mozinak a popcornból, a kólából meg az egyéb rágcsából, mint a filmekből.
Valóban urban legend, itt egy elég jó cikk a részletekkel:
https://index.hu/gazdasag/2015/10/30/mozijegy/
TLDR: 60-70% (mozitípustól függően) a jegybevétel, 14-30% a büfé.

előzmény: Mizi (#37)

2020-03-05 22:39:58 Tenebra (3) #41

Igen, ezt még a Filmalap támogatta, és a stáblistán köszönetet mondanak Vajnának is. Kíváncsi vagyok, hogy a Nemzeti Filmintézettől miket fogunk kapni. Sok jóra nem számítok én sem. De ne legyen igazunk!

A konvencionalizmusát meg elnézem a filmnek. Viszont ha a Mephisto 4-es nálam, egy Apa meg 5-ös, akkor ez nem lehet, csak legfeljebb 3-as. :D

előzmény: zéel (#40)

2020-03-05 18:45:38 zéel (4) #40

Következő feladat: hasonlóan kemény társadalomkritikus film készítése...
Igen, jó lenne! 30 éve várok ilyen magyar filmre. És te is tudod, hogy mostanában nem fog több ilyen készülni. Viszont Szabó István megcsinálta. És, igen, ez nem egy fesztiválfilm minőség, nem is újítja meg a filmművészetet. Ez egy abszolút egyszerű, közérthető film. Gondolom, nem véletlenül.

2020-03-05 18:10:16 Tenebra (3) #39

Ez egy fontos, merész, de nem elég jó film. Pont az a fajta operatőri munka hiányzik benne, ami a Szabó-klasszikusokat naggyá tette, és ez bizony még Szabó István legdidaktikusabb filmjeinél is didaktikusabb. :D Soha nem értettem, hogy az a rendező, aki elkészítette a Tűzoltó utca 25-öt, amiben valóság és képzelet és jelen és múlt totálisan egybemosódik, az miért érzi szükségét legalább a Bizalomtól kezdve, hogy többször a cselekmény során kimondassa a karakterekkel a film "mondanivalóját". Ráadásul mindezt úgy, hogy a képek szintjén is tök egyértelmű, miről akar szólni a sztori. Persze kell néha a didaxis, ha egy téma nagyon alulreprezentált vagy kevesekhez jutna el túlságosan is kifinomult módon. Ezért működött a Kojot, és ezért működik ez is minden hibája ellenére. Sőt Szabó talán tényleg minden "mai" rendezőnél (jó, Mundruczónál azért nem) direktebben és hitelesebben beszél az "urambátyám" rendszerről, ami ezt az országot már legalább a Ferenc Jóska-féle Kiegyezés óta mérgezi. És aminek a magyar egészségü... pardon, betegségügy is az áldozata.

Az meg, hogy Szabó István milyen szerepet vállalt a Kádár-rendszerben, a filmjei szempontjából huszadrangú kérdés, mivel a Bizalomtól kezdve elég hiteles képet fest a zsarnokságról és a neki behódolni kénytelen értelmiségiről. Itt most ez kicsit másképp zajlik, de ez az alternatíva is abszolút hihető. Itt az orvos nem hajlandó benyalni a polgármesternek, sőt jól leoltja a film utolsó jelenetében, de azért mégis csak visszavonulót fúj, és elhagyja a falut, ahelyett mondjuk, hogy odabaszna a rendszernek úgy istenigazából. Mert lenne hozzá hatalma, presztízse, csak lehet, hogy lelki ereje nincs azok után, amin keresztülment. Pedig pont ezért fog ez az egész "magyar ugar" konzerválódni még 200 évre, mert valahogy ez a lelki erő mindig hiányzik belőlünk, értelmiségiekből. Valahogy mindig kivész belőlünk a fiatalos lendület, megfáradunk, inkább visszavonulót fújunk, és ha méltósággal is, de visszabújunk kis vackunkba. Na, ezt nem kéne!

Szóval erős 3-as ez a film, mert erősen tévéfilmes, közelébe sincs Szabó legjobbjainak, de mégis velem maradt a mozi után, és (el)gondolkodok rajta. Következő feladat: hasonlóan kemény társadalomkritikus film készítése, de az tényleg film legyen, formai, művészi értelemben is, ne tévéjáték.

2020-03-04 18:23:06 Kempesbaba (?) #38

Kb két éve láttam valami riportot a cinema city illetékesével (próbáltam megkeresni a videót hogy belinkeljem,de béna módon nem találom).
Akkor a reklámok volt a fő téma és valami olyasmit mondott az ürge,ha nem lennének a film előtti reklámok,ajánlók,illetve nem lenne a büfék bevétele,akkor legalább ezer forinttal meg kéne emelni a jegyek árát.

előzmény: Mizi (#37)

2020-03-04 17:58:27 Mizi (?) #37

Nem tudom, lehet, hogy urban legend, de állítólag több pénz folyik be a mozinak a popcornból, a kólából meg az egyéb rágcsából, mint a filmekből.

előzmény: Interracial Facial Creampie (#33)

2020-03-04 17:49:43 Kempesbaba (?) #36

Háát...
Olvassátok el,nagyon kíváncsi vagyok mások véleményére

előzmény: zéel (#35)

2020-03-04 17:41:23 zéel (4) #35

...azért bátran merem ajánlani a filmkritika további (nem kajálós) részeit is . Egy értő, bátor kritika (szlovák honlapon), egy bevállalós mai magyar filmről.

előzmény: zéel (#29)

2020-03-04 17:21:10 ryood (?) #34

"az a kibeba...tt profit!!! miért mindig föl, miért nem leee?"

előzmény: Interracial Facial Creampie (#33)

2020-03-04 17:17:53 Interracial Facial Creampie (?) #33

Ez tkp félig off kérdés, nem csak Szabó filmje alatt szól a szürcsölés meg a zacsizörgés, ugye.
Mozis ismerősöm szerint ez egyszerűen egy komoly bevételforrás, amiről őrültség volna lemondani.
Kisteremben kevésbé mernek ropogtatni, úgy tapasztaltam.

2020-03-04 14:15:22 Kempesbaba (?) #32

Tévedés ne essék,én is utálom a moziban zabáló büdös gyökereket. De büdös gyökér és büdös gyökér között igen is különbséget kell tenni. Meg kell becsülni azokat akik a mai világban elmennek moziba és PÉNZÉRT (nem lelopva torrentről,vagy később tévén) megnéznek egy nívós magyar filmet.
Az egy külön misét megérne hogy miképp alakult ki ez a moziban zabálós kultúra,vagy hogy a mozik miért érdekeltek abban hogy ezt a sok szart rá tukmálják a nézőkre,de ez már nagyon off...

előzmény: ChrisAdam (#31)

2020-03-04 13:50:05 ChrisAdam (?) #31

Hogy beültek, és támogatták az egyik legnagyobb magyar kortárs rendezőt, még nem menti fel fánkzabáló, állkapocstornász mivoltuk alól.

előzmény: Kempesbaba (#30)

2020-03-04 13:18:45 Kempesbaba (?) #30

Na így kel kifinomultan,cizellálva le suttyó parasztozni azokat,akik pénzt áldozva rá (ezzel is támogatva) beültek a talán az egyik legnagyobb kortárs magyar rendező filmjére...

előzmény: zéel (#29)

2020-03-04 12:28:11 zéel (4) #29

Fel nem tudom fogni, miért félnek annyira az éhhaláltól egyes, orálisan fixált emberek, hogy egy kétórás vetítési programot sem bírnak ki ropogós és hagymaszagú táplálék nélkül, hogy aztán mindez a tegnapi fasírt kellemes leheletével együtt a szénsavas üdítő hatására a szomszéd néző fül- és orrlyukában landolhasson. Csak ráadás, hogy még a stáblista sem fut le, de már tüstént, elmélkedés nélkül a mobiltelefont kell püfölni (hiszen nyilván rendkívül fontos dologról maradtunk le).
Mindez bizarr módon illusztrálja is a Zárójelentés üzenetét. A filmben Stephanus doktor / Szabó István zaklatottan azt mondja betegeinek, hogy „hiába írom fel a recepteket, ha nem szedik be a gyógyszereket”, ami az allegorikus nyelvről lefordítva annyit tesz: hiába készítek filmeket, ha nem gondolkodnak el rajta a nézők. Ilyenformán nemcsak a film szüzséje, de a film aktuális nézőközönsége is egy beteg társadalom szimptómája, ami előrevetíti, hogy Szabó még oly egyszerű nyelven megfogalmazott társadalmasítási kísérletére mennyire is lesz érett az a publikum, melyet megcélzott.
(Gerencsér Péter)

2020-03-01 12:53:55 zéel (4) #28

Itt nem tapsoltak, a végén nem is röhögtek, néma, sűrű, országnyi csend lett. Nem is mozdult senki. Ilyent csak egy régi Saul fia-vetítésen tapasztaltam, de az nem egy plázában volt.
Sok mindenre kellene reagálni, de most csak ezt emelem ki. Nekem most ez a legfontosabb, a legbiztatóbb: hogy talán nem kellene megdöntenihajnaltímeát szintűnek gondolni a magyar nézőt sem! Úgy látszik, van még igény az elgondolkodtató alkotásokra!

előzmény: Ugor (#27)

2020-03-01 12:35:11 Ugor (4) #27

Szóval, hogy az elején az az érzésem támadt, hogy egy jó film birkózik egy gyenge filmmel. Mint a gyerekek, hemperegnek, aztán hol az egyik van felül, hol a másik. Azután fogytak a gyengébb részek, itt-ott kilógott valami azért, nem volt eleje vagy vége, de tudjuk ezt be a vágásoknak, időkorlátoknak, utólag felfedezett ilyen-olyan egyenetlenségeknek. Ezek amúgy többé-kevésbé később megbocsátásra kerültek. Ha Menzel ismeri legjobban a filmjeiben a cseh életet (egy villanásra azért itt is beintegetett), akkor a barátja a magyart. Igen ám, de honnan? Vagy te honnan, ha nem is élsz ott? Gyanítom, hogy Szabó sem él egy ilyen társadalmi-modell faluban, meg a többségünk sem. De a fene egye meg, mégis tudjuk, hogy ilyen! Nem az a falu, hanem ez az egész működvény Záhonytól Sopronig! Így, az üzenete az egésznek fertelmes, nyomasztó, nyomorító. Beülünk a moziba, ami eléggé tele volt amúgy, és megnézzük saját magunkat. Orvosok, polgármesterek, asszisztensek, feleségek, tanítók. Akinek csak annyi jutott, kb. a mozifalu egytizedének, az mindenen röhögött. Mert moziba azt kell, talán saját magunkon is, ki tudja. Olvastam itt, hogy a végén volt, ahol tapostak. Itt nem tapsoltak, a végén nem is röhögtek, néma, sűrű, országnyi csend lett. Nem is mozdult senki. Ilyent csak egy régi Saul fia-vetítésen tapasztaltam, de az nem egy plázában volt. Szia Hungária-pláza, menj el, aztán győződj meg róla, hogy milyen koordinátákon élsz!

2020-02-29 22:45:14 Ugor (4) #26

Majd megpróbálok valamit mondani erről, de most nyolc pofont kell magamnak adnom, hogy ne napipolitizáljak bele.

2020-02-29 21:26:44 zéel (4) #25

Stohl András nagyon nem a kedvencem, viszont ez a gátlástalan, hazug vezető figurája, valóban, nagyon ment neki.
Nála jobban csak Andorai Péter tetszett. Aki kis szerepében is nagyot alakít. Lényegében szinte szótlanul üldögél egy padon. (Ezt a jelenetet egyébként a zebegényi vasútállomás mögötti kis téren forgatták.)

előzmény: Doc (#24)

2020-02-29 20:38:03 Doc (3) #24

Nem egy Mephisto, de azért egész jó film volt.
Az elején nem igazán tudtam hová akar kilyukadni, de már akkor is jó volt nézni.
Aztán a volt főorvos szembesült a falusi rögvalósággal, a kiskirály hatalmával, a pletyka erejével - és bizony nem tudott vele mit kezdeni, ugyanúgy ahogy mi sem tudnánk.
Viszont nekem pont Stohl András volt az egyik leghitelesebb szereplő az egész filmben. Kicsit faarcú, de erre a szerepre tökéletes volt. Eperjes viszont egy kicsit túljátszotta, bár tény és való nekem ő soha nem volt a kedvencem.
Erős 3-as vagy gyenge 4-es - talán inkább 3-as. Nem bántam meg hogy megnéztem, de nem érzem, hogy még egyszer meg akarnám nézni.

2020-02-28 17:35:58 zéel (4) #23

Látlelet. Korkép és kórkép. Rólunk, nekünk. Nem sok ilyen témájú, rendszerkritikus magyar film készült az elmúlt 20-30 évben.
...és hogy milyen sokan kíváncsiak rá! Engem erősen meglepett, hogy a film egyik kora-délutáni vetítésén (art mozi, hétköznap) milyen sokan voltak. Azt meg még soha nem tapasztaltam, amit most, hogy a vetítés után megtapsolták a nézők a filmet. Ilyet eddig csak fesztiválokon láttam.
Csak azt a minden árnyalatot, finomságot nélkülöző rémes (digitális) képminőséget tudnám feledni!

2020-02-27 17:39:27 dittike (5) #22

Érett, kiforrott alakítások, jelentékeny mondanivaló, erkölcsi dilemmák sorozata melyek meghatározzák a film hangulatát, történetvezetését. Sírásra késztetett ma délután a moziban ez az alkotás mely megannyi morális problémát vázolt fel számomra és úgy érzem Szabó István evvel a filmjével meghaladta még Önnön kvalitását is.

2020-02-20 21:20:22 caulfield (?) #21

Bizony sajnos már szegény Szakácsi Sándor sincs köztünk. Itt nagyon érezni az orgánumának a hiányát.

2020-02-19 14:59:55 critixx (?) #20

Ez még Az ajtónál is rosszabbnak tűnik.

előzmény: caulfield (#18)

2020-02-19 13:52:27 Atazzz (3) #19

Reméljük ez valami újhullámos játszadozás, mert ha nem szándékos, akkor az katasztrófa.

előzmény: caulfield (#18)

2020-02-19 10:55:52 caulfield (?) #18

Foci, hit, gyerekek és Szamóca, na meg kovászos uborka, minden ami kell. Ezek a vágások viszont hogyan...?

2020-02-14 19:30:21 Prüstü (3) #17

Tegnap részt vettem a premier előtti közönségtalálkozós vetítésen Szegeden, összességében az egész műsor pozitívan fog bennem élni, még akkor is, ha azért a film nem volt számomra makulátlan, meg nem is tapsoltam állva, mint sok néző, de szerintem ez az egész giccs mizéria inkább Szabó István jelenlétének szólt, és csak másodsorban a filmnek.
Láthatunk itt egy továbbra is zseniális színészt a főszerepben, Klaus Maria Brandauer még így 76 évesen is hozza azt az elementáris energikusságot, ami mindig is jellemző volt rá, a magyar színészek számomra átlagban a szokásos színvonalat hozták, Stohl amúgy nem rossz, ez a szerep kicsit nekem Sas Tamás Lehotáját juttatta eszembe, de az lehet kicsit árnyaltabb és ambivalensebb megformálása volt szinte ugyanennek a karakternek. Itt inkább Brandauer színészi túlteljesítésre ment rá, de hát az azért sokaknak nagy falat lenne. Akit még szintén fontos kiemelni az Csomós Mari, na ő neki szintén van jelenléte a vásznon.
A történet kicsit túlírt, kicsit klisés, kicsit hatni akaró, talán a sokat markol de keveset fog klasszikus esete, ráadásul itt-ott szinte didaktikussá vált a történetvezetés, viszont az tény, hogy nagyon megkapó emberi pillanatai vannak, valamint Koltai Lajos operatőri munkája is sokat dob az egészen. Van benne egy kis tisztelgés Jiri Menzel előtt is, nyilván a falusi mikrokörnyezet bemutatása talán neki ment a legjobban, és ugye ez a film is ilyen környezetben játszódik, nem árulok el vele nagy titkot. Még átgondolom hogy 3 vagy gyenge 4, van rá még két hetem úgyis hogy le tudjam osztályozni, amúgy kicsit az Aurora Borealis is eszembe jutott, amit hasonlóan tudtam értékelni....

2020-01-31 15:07:21 tomside (?) #16

Megkapta a gellert a topik! :D

Szóval várom a filmet.

Írtatok érdekeseket, kicsit biztosan összeadódik az ember és a színész, de ha belegondolok, soha nem szerettem Bucit, azelőtt sem, amit emberként elrontott. Vannak színészek, akikkel nincs meg a kémiám, és szerintem mindenkinek van ilyenje. (Listát is írtam, nekem Adam Sandler és George Clooney is ilyen.) Stohlnak a hangjától is rosszul vagyok, bennem mindig egy pózer benyomását kelti. Igaz, színpadon még nem láttam. De amint meglátom, művi.

2020-01-31 13:49:59 Kempesbaba (?) #15

Ez így van

előzmény: kaamir (#14)

2020-01-31 13:48:34 kaamir (?) #14

Persze, világos, hogy anyagi okai vannak. Ez innentől már elvi kérdés. Nekem nem férne bele, hogy ilyen szinten lemenjek kutyába pénzért (és jó pár színésznek, aki szintén éhbéren van, szintén nem fér bele). Stohlnak meg még jó pár arcnak belefér.

előzmény: Kempesbaba (#13)

2020-01-31 13:44:43 Kempesbaba (?) #13

Kaamir barátom ennek csupán anyagi okai vannak. Nekem annak idején Csőre Gábor mondta hogy amit színházban keres az hideg vízre se elég (pedig ő még egy foglakoztatott színésznek számít a víg és pesti színházban)
Ezért vállalnak szinkront,reklámokat és bohóckodnak kereskedelmi tévében.

előzmény: kaamir (#12)

2020-01-31 13:38:27 kaamir (?) #12

A magánemberi tettei engem teljesen hidegen hagynak. Abban viszont biztos vagyok, hogy magára egy kicsit is adó színész nem megy el bazári rikkancsnak kereskedelmi tévékbe (konkrétan amit a való világban művelt anno, az emberiség elleni bűncselekmény :D)

előzmény: Kempesbaba (#9)

2020-01-31 13:36:56 Kempesbaba (?) #11

Az emberek nem járnak színházba. Egy színészt az alapján ítélnek meg amit a tévében,vagy a bulvármédiában látnak róla. Másik jó példa ennek ábrázolására pl Hajdú Steve karrierje...

előzmény: ryood (#10)

2020-01-31 13:32:44 ryood (?) #10

sokan azt se tudják, hogy színházi színész.

előzmény: Kempesbaba (#9)

2020-01-31 13:30:43 Kempesbaba (?) #9

Nem tisztem Stohl védelme,de szerintem az ő megítélésekor az emberek nem tudják különválasztani a színész teljesítményét a magánember tetteitől. A filmre amúgy nagyon kíváncsi vagyok.

előzmény: kaamir (#7)

2020-01-31 12:55:09 ryood (?) #8

szerintem meg nem. én több darabban is láttam remekelni.
persze szubjektív, én véleményem stb. de neki igenis van kvalitása, nem csak a bulvár-arca...

előzmény: kaamir (#7)

2020-01-31 12:50:26 kaamir (?) #7

Láttam Bucit színpadon, sztem ott átlagos. Láttam Bucit számos filmben, borzalmas volt. Hallottam viszont sokat szinkronizálni, ott valóban remek volt.

Szóval az, hogy remek színész, sztem jóóóóókora túlzás.

előzmény: ryood (#6)

2020-01-31 11:55:18 ryood (?) #6

lehet sok minden miatt nem szeretni Bucit, de ő egy remek színész. hogy ebben a filmben milyen lesz, majd kiderül, én inkáb nem néztek előzeteseket.

2020-01-31 11:51:11 elzablues (?) #5

A Kisasszonyok előtt volt szerencsém látni tegnap a trailer-t, és The Hungarian szavazásán terveztem is megjelölni a későbbiekben a filmet, mert valóban nem tűnt rossznak. De ugyanaz taszít, ami téged.

előzmény: tomside (#3)

2020-01-31 11:45:25 Ugor (4) #4

Olyan, mint bármely neves politikus... tömegeket taszít és tömegeket vonz. Mérlegre tették most is, mennyit lehet vele nyerni vagy veszíteni.

előzmény: tomside (#3)

2020-01-31 11:41:51 tomside (?) #3

Egész izgalmas volt az előzetes, de aztán megláttam Stohlnak azt a meszesvödör fejét. Minek az az ember ebbe is?! Feláll tőle a szőr a hátamon.

2020-01-31 11:25:11 Ugor (4) #2

2020. február 25-én a Corvin moziban ez a film nyitja a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlét.

2019-12-28 10:24:50 Atazzz (3) #1