Dronningen (2019) ☆ 👁

Szívek királynője
Queen of Hearts

(May el-Toukhy)

dán-svéd dráma

3,9
★★★★☆
122 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-02-13 15:46:02 Uberunter (?) #22

szánalmasnak tartom, hogy az ilyen történeteknek csak rossz végük lehet...
miért kell mindenkinek a tömegember véleményének alányalni??!
na mindegy, azért megnézem én is a filmet, mert jobbat/pozitívabbat úgysem találok/gyártanak.....

2021-05-30 19:50:13 szandika99 (4) #21

Amúgy te mit gondolsz a filmről?

előzmény: dittike (#20)

2021-05-30 18:40:07 dittike (5) #20

Kényes témát feszegető film, amelyben egy szakember vívódik az általa kezelt problémák és a saját életének gyötrelmei közepette.

2021-01-23 14:47:34 vlkv (4) #19

Velemenyem szerint teves az a megkozelites amelyik a boldogsag kutatasok eredmenyei tukreben kozeliti meg a filmet, valamint a skandinav autogyartas felol :D. A joleti tarsadalmakban ugyan ugy vannak hutlen ferjek es nok, eletunt es elet ertelmet kereso emberek, alkoholistak, drogosok, sorozatgyilkosok. Erdemes megnezni, hogy ezek a kutatasok milyen szempotok alapjan keszulnek. Tovabba az Amerikai szepseggel valo osszehasonlitas santit. Mig ott egy eletunt/elet ertelmet kereso, csaladjatol teljesen eltavalodott ferfirol beszelunk, addig ebben a filmben a foszereplo lathatoan nem ebben a helyzetben van.
Szamomra a film inkabb egy ember szakmai es maganeleti kudarcat mutatja be. A foszereplo egy gyermek bantalmazasokkal foglalkozo ugyved, maganeleteben es szakmai eleteben nem tur ellentmondast, mindig neki van igaza. Ilyen ertelemben a dan cim (Dronningen = A kiralyno) es mondjuk ebben a magyar cimadas sem sikerult rosszul. A foszereplo ennek megfeleloen is hozza a jo alakitast, mig a ferfi lathatoan egy gyengebb karakter. Szamomra ez abbol is kitunt, hogy a feleseg nyit ajtot nem egyszer az ejjel kozepen, mig a ferj edesen durmol. A fogmosos jeleneten nekem is felszokot a szemoldokom, ugyanakkor elkepzelhetonek tartom, hogy inkabb egy olyan motivum volt ami a csalad egyseget akarta hangsulyozni a srac kulonallosagaval szemben, mint a csaladi egyuttalvos jelenet is.
A film fo motivuma a szexualis kapcsolat a feleseg es feltehetoen 14-15 eves srac kozott. Tetelezzuk fel forditott a nemek felallasa. Hogyan reagal a nezo? Egyreszrol a mediaban sokszor lehet hallani, hogy idosebb ferfi letesit kapcsolatot egy tizenevessel. Egyreszt azt mondhatna a nezo, nah megint egy klise. Vagy erosebb indulatokat valtana ki a film. Itt a kommentek kozott max. egy sajnalom a fiut volt.
Tovabba a film hozza azt a dilemmas helyzetet, hogy ki mond igazat, kinek hinni? A felesegnek aki avval vedi magat, hogy a srac mindenkit manipulal, plusz o kevette el a rablast. Vagy a fiunak? Igy a film vegkifejlete mindket felnott borzalmas donteseinek az eredmenye.

P.S.: Elnezest az ekezetek nelkuli betukert, nincs magyar billentyuzetem.

2020-07-18 02:21:31 Lady Ópium (?) #18

.

előzmény: The Cortez (#17)

2020-07-18 01:30:35 The Cortez (4) #17

Ez nem menti föl, hogy elkapja a vágy.
Ki lett volna a megfelelő személy?

előzmény: Lady Ópium (#16)

2020-07-17 18:43:57 Lady Ópium (?) #16

Ez a film is azt bizonyítja, hogy egy nő épp úgy elvesztheti a fejét ha elkapja a vágy, akkor nincs mit tenni.
Bár jelen esetben az alany nem éppen volt a legmegfelelőbb személy erre, sajnos.
Sajnáltam a srácot, nem ezt érdemelte volna...

2020-04-02 18:36:28 Interracial Facial Creampie (?) #15

Amíg nem elég ügyesek az önálló fogmosáshoz (4-5 éves korukig), addig nincs ebben semmi különös.
A filmbeli lánykák idősebbek, talán 9-10 évesek.

előzmény: biri (#13)

2020-04-02 10:02:40 oscarmániás (4) #14

"Amúgy az normális, hogy a szülők mossák a gyerekek fogát?"
Hallottam már cifrábbat is, nem lepődök már meg semmin sem.

előzmény: biri (#13)

2020-04-01 21:52:37 biri (?) #13

"Nem a génlottó nyertese" :) :) :)
Sokáig billeget nálam, hogy hatásos vagy hatásvadász, de sajnos maradt az utóbbi, pedig egészen jó film is lehetne. Valahogy nem tudott hiteles lenni, és nem azért mert nem a kelet európai valóság adja a környezetet.
Amúgy az normális, hogy a szülők mossák a gyerekek fogát?

előzmény: Interracial Facial Creampie (#10)

2020-03-24 21:50:33 Rorschach (3) #12

Az utolsó fél óra konkrétan két jegyet emelt a filmen, végül csak nem bántam meg, hogy befejeztem. Egy idő után már sejtettem, hogy a srác öngyilkosságával fog végződni a történet, de jó darabig azt hittem, simán csak kibukik a titok és kész. Onnantól, hogy a film elkezd a zárásán ügyködni, minden teljesen pöpec.

Addig viszont egy kész tragédia, az ilyenek miatt léteznek előítéletek az európai művészfilmek ellen - öncélú, távolba bámulós, alulírt szar.

2020-02-05 22:04:03 ryood (5) #11

ha ilyenek lennének a másodvonalbeli filmek...ejjjha :)

előzmény: Interracial Facial Creampie (#10)

2020-02-05 21:44:50 Interracial Facial Creampie (?) #10

Másodvonalbeli, nem túl bonyolult dráma, Dyrholm viszi a hátán. Nem a génlottó nyertese, ötvenesnek néztem (és nem csak én), pedig a forgatás idején 46 éves volt. A netről "kölcsönözhető" változatból az a bizonyos explicit jelenet kimaradt.

2019-11-27 12:24:01 mimóza (4) #9

Bergmani témafelvetés és előrajzolás, Haneke betonkemény, rideg-számító kegyetlenségével fűszerezve.
Egyelőre ennyi telik tőlem.
Még ökölben van a kezem.

Mindössze két fél mondat még, [de úgysem felejteném el később sem]:
...*@&*, hogy kivétel nélkül, mindig szegény gyerekek szívják meg nárcisztikus anyjuk/apjuk végtelenül önző, képmutató életvitelét!!! :( :(
... az egyetlen jelenet, amire igent tudtam mondani, s aminek láttán nagy sóhajjal azt mondtam: "végre!", amikor Gustav szembeköpte a "mamit".

2019-11-26 21:14:45 Cyntia (?) #8

Videan fenn van, magyar szinkronnal.

2019-10-03 23:31:23 The Cortez (4) #7

Ez a lassan kibontakozó sztori, egy tipikus pornós fantáziát elevenít meg, méghozzá azt, amelyik a fiatal srác + a nevelőmami parittyázásáról szól. A pénzes, kapuzárási pánikban szenvedő MILF néni drámája, sok tekintetben hajaz a hasonló életszínvonalon élő, ugyanezzel a parával küzdő Lester Burnham történetére. Tehát ez egyértelműen az Amerikai szépség női változata, aminek – figyelembe véve a mai filmes trendeket – simán lehetett volna Svéd szépség/Dán szépség a címe (a jelenlegi magyar elnevezésnél még ezek is jobbak lennének!).
Az alkotás legnagyobb érdemei közé tartozik, hogy tovább viszi az A vadászat hagyományait, vagyis skandináv létére szembe megy az ottani politikai propagandával, tökéletesen bemutatja a női ösztönöket plusz a hozzájuk tartozó, félrebaszással való lebukáskor rögtönzött műbalhézást és ráadásul mindezekkel együtt, a MeToo-terror idején jelenik meg.
A mozi rohadt hosszú snitteket, egy hipnotikusan fényképezett jelenetet (ami olyan fasza lett, hogy kétszer is meg kellett mutatniuk), valamint több szexbetétet tartalmaz, melyek közül az egyik már-már pornóba hajlik. Negatívumai az elnyújtott játékidő, illetve a mutter ”megfiatalodása”, ugyanis az a karakterfejlődés, amelyik remekül passzolt Lesterhez, az röhejesen áll a szintén középkorú nőszemélynek.

2019-06-24 16:05:44 caulfield (?) #6

A skandináv bölcső. Vagy a puha bélésű koporsó. Nem véltelenül az egyetlen hely volt, ahol mindig is különös hangsúlyt fektettek az autók biztonságára. Mindenhol nagyban tettek erre a tényezőre, mert másoknál a lényeg a szabadságélmény, még ha bele is halsz. Északon él egy hűvös, de gáláns beletörődömség, minden mindegy hozzáállás, amit viszont nem a (déli) kalandvágy fűt, hanem az örökzöldek oltalma.

előzmény: somogyireka (#3)

2019-06-24 14:47:26 csabaga (?) #5

Ahogy Hitchcock mondta: 'Ez csak egy film'. Ez mindig, mindenhol igaz, itthon is, most is, 1930-ban vagy 1950-ben is.Akkoriban itthon semmi gond nem volt, a filmek szerint...

előzmény: somogyireka (#3)

2019-06-24 14:38:44 ryood (5) #4

amikor a skandinávok vicces filmet, szatírát, komédiát csinálnak, még az is nyomasztóbb tud lenni sok esetben- ha jobban belegondol az ember- mint egy közép-európai drámai akotás. na ebben a filmben humornak nyoma sem volt...pedig talán alapvetően azért boldogabbak, mert mindent képesek a humor szemszögéből megközelíteni...
(és azért az élettereik, városaik élhetővé tételében el kell ismerni, ők a legjobbak a világon. persze az emberek., akikkel élnek ezeken a helyeken, és a köztük lévő kapcsolatok, az már egy más tészta...)

előzmény: somogyireka (#3)

2019-06-24 10:16:46 somogyireka (4) #3

Egyre gyakrabban olvasom, hogy ilyen-olyan felmérések szerint az északi országokban a legboldogabbak az emberek. Valamit itt eléggé félrestatisztikáztak. Az élet kellékeinek megszerzése még önmagában nem ok a boldogságra. Sőt, úgy tűnik ezek felhalmozása után lehet csak igazán szenvedni. Soha ennyi lelkében nyomorult embert nem láttam, mint az északi filmek élére állított és hadd éljek az elhasznált, trendi szóval letisztult világában. Pont annyi köze van a skandináv boldogságnak a boldogsághoz, mint a letisztultnak a tisztához. Mesterséges, fehérítővel kisuvickolt divatos borzadály.
Hosszúra nyúlt, közhelyektől nehézkes kezdés. Képeskönyvnyi mintaélet, magassarkúban a vacsora mellett, fagyasztóból a házasélet mehet a mikroba három percre és már élvezhető is. Emberek a saját maguk börtönében raboskodva. De kényelmesek a cellák ezek, így már a lakók a falat sem kaparják és nem küldözgetnek egymásnak rejtjeleket az éjszaka leple alatt a szabadulást tervezgetve. Minket meg Közép-Európában ezzel a boldogságképpel etetnek.
Na jó, egy valaki mégis kaparja a falakat, a főhős asszony, de ő is csak lába köze sóvárgása miatt. Kapuzárási pánik okozta őrület, nem több ez. Érzelemmentes nyomor pillanatnyi önkívületért. És persze olcsó, sunyi módon, titokban, hogy a kellékek meg ne sérüljenek. Jól csinálja, egy ideig a néző még be is dől neki, hátha ő az egyetlen aki nem illik e képbe. Az egyetlen, aki szabadulásért könyörög. Ám önző módon unalmát, kihűlt testét férjének mostohafiával lobbantja lángra. Nagyjából erőszakot követ el a kiskorún, persze annak nem kell kétszer mondani, de a nyitó mozdulat az asszonyé. Aztán reggel meg megy a bíróságra, hogy bántalmazott gyerekek ügyeiben járjon el.
Aztán a fiúcska nem bírja tovább és színt vall apjának..
Innentől mintha egy másik filmet néznék, kapaszkodok a karfába. Legmélyebb félelmeim öltenek testet a vásznon, hetek múlva nagykorúvá érő fiam. Jóideje miatta kínlódok, néha irigylem az északi anyák hidegségét, akkor könnyebb lenne nekem. Lehet boldog lennék, ha igazán nem is, de skandinávosan igen. Moziba menekültem épp magam elől, erre utánam jön az életem és háromszorosára nagyítja annak kínjait. Persze minden anyák kínja ez.
A nőbe visszavágyó kamaszfiú sóhaja, az anya utáni sóvárgás, a gyerekkor utolsó mozdulatai, már majdnem férfiarcon kisfiús könnyek és a királynő végítélete, hogy uralmát mentse. Pusztuljon mindenki, csak ő maradhasson a trónon. Brutális dráma. És a 18 éves Gustav abszolút lényének diadala. Megnyugodtam. A dolgok a helyükre kerülnek, csak lehet, hogy mi nem tudunk már róla. Gustav bemutat a túlvilágról. (túlvilág= az élő lelkiismeret)

2019-06-04 10:41:27 ryood (5) #2

nehéz megszólalni e film után, annyira torkon ragad...
drukkoltam nagyon a bűnös, tiltott szerelemnek, de hamar be kellett lássam, ez csak az egyik oldalról szerelem. pedig annyira kíváncsi lettem volna, ha ezt a viszonyt fel meri vállalni a jogi szakember anyuka is. de hát azzal elveszett volna minden, ami addig felépített, arról nem is beszélve, hogy mindne bizonnyal börtönbe került volna.
onnantól pedig sejtettem, hogy ennek nagyon rossz vége lesz. így is lett.
egy gyomorst vitt be May el-Tourkhy rendezőnő az egynes kommunikálásra képtelen házasságban élő embereknek, igen, mert oda kelene valami alap, amit még egy ilyen botrányos viszony sem rendíthet meg.
az egyetlen igazán ősinte szereplőszerelmes, tragikus hős Gustvanon kívülazért az apával is mélyen együttéreztem. ennél szörnyűbb dolog talán nem történhet egy szülővel.
brilliáns film, ami a bőr alá mászik.

2019-05-24 21:46:30 Benny Bug (5) #1

Nézzetek meg, ha tehetitek. Nagyon erős dráma, feszült atmoszférával. Tényleg pazarul lett elkészítve, le a kalappal a dánok előtt!