The Hunt (2020) ☆ 👁

Vadászat

(Craig Zobel)

amerikai akciófilm, horror, thriller

3,5
★★★☆☆
167 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-08-12 21:36:01 DevilTakeU (3) #7

- Óóó Jézusom..!
- Nem,ez Gary.


Sírni tudnék. Akár klasszikussá is válhatott volna,de nem adom meg rá a négy csillagot,nem érdemli meg. Ezer sebből vérzik - nade kezdem a pozitívumokkal.

Az első 25-30 perc fergeteges. Már a bevezető repülőgép-jelenet kamillázós,az ezt követő rétes (nem a sütemény,a nagy zöld terület) felütés pedig még emeli is a tétet. Kapunk egy elmebeteg alapszituációt (pontosabban kapunk egy helyzetet,amin aztán agyalgathatunk),egy tündéraranyos minimalacot - meg egy imádnivaló Emma Roberts-et,akiről azt se tudtam hogy szerepel a filmben,és aki a 13. percben húz egy akkora drewbarrymore-t,hogy szó szerint ujjongtam! A pontot az i-re a vegyesboltos jelenet teszi fel,na ekkor kezdtem el bizakodni hogy valami brutál jóságot látok: nagy elánnal huppanás a mozizós fotelbe,mikrós popcorn,palack Pepsi Max kézközelbe,frankó beállítások, frankó zene,frankó karakterek,hangulat a köbön. Az Amerikai história X egykori kövér nácija,Ethan Suplee a szakállas (Shut the F*** Up) Gary szerepében igazi comic relief man-ként sziporkázik (amúgy a stáblista szerint tényleg ez a hivatalos neve a filmben),a "Mohameddel" közös jelenete fejfogós, mondjuk a humor egyébként is rendben van,minimális ugyan,de ami van,az üt (az elején a kézigránátos, vagy a "mérgező" üdítő a vegyesboltban,na ezeken gurultam). Az igen ötletes dupla flashback hatásos,horrorhoz képest meglepően visszafogottan akad egy kis hentelés is,és mire fejben minden összeállt, már jöhet is a mintegy 15 percnyi kétszereplős?? nagyleszámolás.

Ami tönkrevágja az egészet,az a helyenként blőd,elnagyolt forgatókönyv (némely párbeszéd vagy jelenet,illetve pár oda nem illő erőltetett poénkodás szemétre való),nem tudom ez a veterán Lindelof vagy a mozifilmekben még kezdő Nick Cuse sara-e,de van tippem. A szintén csupán sorozatokon edződött rendező számlájára azt a bizonyos,végtelenül kiábrándító, rosszul vágott és koreografált,már-már paródiába hajló finálét írom,főleg a felesleges túlkapásokkal (oké hogy 250.000 dollár volt az üveg pezsgő,de ha az életemért küzdök,ki nem sz@rja le??),és akkor jöjjön a feketeleves: Hógolyó. Én nem tudom kicsoda Betty Gilpin,lehet hogy korának Meryl Streep-je,de mint az enyhén retardált(nak tűnő??) félautista-PTSD-s Crystal a folyamatosan lefelé görbülő szájával és a vontatott motyogásával főszereplőnek!,ez valami borzalom. Kb. mintha az Esőember Raymond Babbitt-ja lenne a következő Mission: Impossible vagy Die Hard hérosza. Mindezek mellé a kétszeres Oscar-díjas Hillary Swank affektál asszisztál alapjáraton,momentuma nincs a másfél óra alatt. Említettem a blőd párbeszédeket: Crystal nyuszikás (tan)meséjét úgy ahogy van kivágtam volna a francba, értelmetlen, lezárás nélküli se füle se farka zagyvaság,pedig nem rövid jelenet,és mindez azért a filmvégi 2mp-es snittért? Oh boy..! Feszültség abszolúte nincs,az van amit látunk,slussz-passz,se egy bújkálós,se egy osonós,de még egy menekülős rész sincs az első pár percet leszámítva,az ellenfeleket pedig a szabad ég alatt (egy fánál pisilésen kívül) egyáltalán nem látjuk az egész film alatt - ez milyen vadászat lenne már?? Ha valaki egy Lőj a vadászra! vagy Játssz a túlélésért! pótlékot keresne,annak van egy rossz hírem: csalódni fog. Ilyen téren a trailer eléggé becsapós volt,maradjunk annyiban,kicsikét máshol vannak a hangsúlyok.

Zárásként viszont mindenképpen kiemelném,hogy a befejezés hatalmas nagy ötlet: a film végén ugyanis nem derül ki az igazság. Annak idején tényleg voltak vadászatok - vagy amiatt lett a vadászat, mert elkezdtek terjengeni róla a pletykák?? Ez zseniális húzás volt. Maga a film azt hiszem még mozis bemutató volt,nem tudom hogy a körülötte előzetesen kialakult botránynak és a betiltásának köszönhetően-e,mindenesetre az egyébként nem túl gyakori Blumhouse bukták sorát gyarapította, mintegy 10M dolláros veszteséggel. Szerintem mindenképpen érdemes megnézni,a társadalomkritikai oldalát szándékosan nem feszegettem,sok dolgot bele lehet látni,de elsősorban a szórakoztatás volt a lényeg,arra pedig kategóriájában bőven jó.

6.5/10

2020-06-10 12:38:31 Xuja (4) #6

Szórakoztató, pörgős, aktuálpolitikával bőven teletűzdelt agymenés egy kifejezetten tökös női főszereplővel. A kellően beteg alapötlet ellenére a forgatókönyv több sebből is vérzik (túlságosan kiszámítható és többször is leül a cselekmény), de a humor végig működik és Crystal karaktere egyszerűen telitalálat.

Valami ilyesminek kellett volna lennie a Guns Akimbo-nak is..

2020-04-11 13:50:06 VVega (4) #5

Nem annyira okosan társadalomkritikus, mint amilyen szeretne lenni, de végig nagyon jól működik a fekete humor és a lövöldözés-gyilkolászás is átlagon felül fordulatos. Gyors, véres szórakozás.

2020-04-08 22:11:15 kovi1970 (5) #4

Aki értékeli Tarantínót, annak ez is tetszeni fog. A film végét nem mondom, hogy egy az egyben Tarantínótól nyúlták, mert nem egészen olyan, de mint tudjuk a mester is kölcsönvett ezt-azt más filmekből. Nem is értem mit fanyalgott az indexes nímand. A mester és Rodriguez filmjeihez képest ez kecsöp fogyasztásban babazsúr.
Ne tévesszen meg senkit a film címe, nem a 12 egy tucat enbervadászatos film, pedig azokból láttam már egyet-kettőt. Kommenthuszárok kedvelni fogják, vagy éppen pont köpködni. :E
Megkockáztatom műfajban, a thriller helyett a vígjátékot.

Volt benne pár logikai baki, mint például a horvát menekülttábor, de nagyvonalú voltam, az összhatás miatt.

Szájbarágós társadalomkritika? Ki nem találkozott olyan trollokkal a fórumokon, akik feldugnák embertársaik alsó fertájába a petárdát és meggyújtanák, mert zavarja a kutyájukat szilveszterkor a durrogtatás? Nos, a filmbeli ffejek komolyan is gondolják, és elég pénzük is van hozzá, hogy megvalósítsák. Aztán, amikor kiderül, hogy mellényúltak, ők kerülnek a f... rosszabbik végére. Ilyen az élet Babolcsai néni!
Nem tudom az indexes csírának hogy sikerült belekeverni a liberálisokat a kritikájába, talán sok orbánt hallgatott, és félrevezették a bullshitbonbonjai, de a liberalizmus pont ellentéte annak amire gondolt.

2020-03-25 20:38:00 Mikkey (4) #3

hát skacok, ez piszok szórakoztató film élmény volt, az első fél órában az államat kerestem, a pofám leszakadt :) az a fajta műfaji kevercs ami ritka esetben sikerül jól, de itt nagyon rendben voltak az arányok. a címszereplő csajt meg hivatkozási alapnak hozom azoknak, akik Toni Collettet unalmasnak meg sótlannak tartják, itt van helyette egy alternatíva :D

2020-03-25 13:34:15 idomtalan (2) #2

szvsz: úgy tesz, mintha mondana valamiről valamit, de sajnos semmiről nem mond semmit.

2019-08-11 13:29:20 Xaos (?) #1

https://index.hu/kultur/cinematrix/2019/08/11/az_amerikai_tomegmeszarlasok_miatt_dobozban_marad_a_universal_embervadaszos_thillerje/