Free Solo (2018) ☆ 👁

Free Solo - Mászókötél nélkül

(Elizabeth Chai Vasarhelyi - Jimmy Chin)

amerikai dokumentumfilm

4,1
★★★★☆
146 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-11-07 20:07:00 pelu (4) #13

A csávó teljesítménye embertelen, egyszerűen felfoghatatlan, és igazából az ő sztorija emeli fel a filmnek az értékét is, mivel az szerintem önmagában nem túl jól van megszerkesztve. Ami kiemelkedő, azok a mászásról lőtt felvételek, nem is értem teljesen, hogyan sikerült ilyen jó képeket, közelieket csinálniuk. Az tényleg bravúros, mert ugye csak egyszer próbálkozhattak és nem többször.

Nem normális ez a figura, az is biztos. :)

2019-08-01 15:38:43 ryood (4) #12

egy 20-25 percet lazán végnék belőle. amúgy a végső mászás lélegzetelállító élmény.
(Alex bnője viszont elég idegesítő picsa)

2019-05-16 11:24:42 pietro (2) #11

Tényleg csak az a kevés mászásról szóló rész (nem csak konkrétan a mászó részek, hanem a mászásról szóló részek) ami érdekes egyáltalán, de az egész ilyen TLC, vagy nem tudom milyen doksi csatornára való stílusban van tálalva. Nem lennék meglepve ha az eredeti koncepció az lett volna, hogy a barátnőről szól a film, csak félúton meggyőzték a készítőket, hogy lehet a mászás is érdekes lenne...

Akit tényleg a mászás érdekel az nyugodtan tekerjen bele vagy nézze meg youtuben, ha van összevágott változat vagy hasonló, mert ez így tipikus tv-s (Discovery-s, history channeles és ezek szerint ng-s) rétestészta a nagy semmiről minél több reklámblokk érdekében, de a releváns részek a film negyedét teszik ki kb...

2019-03-31 17:07:37 HejjaX (5) #10

Döbbenetes, amit ez a csóka véghez vitt. Lehet róla vitatkozni, hogy minden rendben van-e a fejében vagy sem, de arról aligha, hogy magát a lehetetlent hajtotta végre. Szó szerint. Biztosítás nélkül, szabad mászásban arra a falra felmenni képtelenség. Egyszerűen képtelenség és pont.
Ott annál a "Boulder" résznél ezer százalékig biztos voltam benne, hogy leesik (pedig előre tudni, hogy nem), ott ugyanis kötél nélkül nem lehet átmászni. Fizikailag lehetetlen. Ez meg átmászott. Nem csodálom, hogy oda nem is szeretett volna kamerát, de azt a részt muszáj volt megmutatni, annyira felvezették, ahogy a köteles bemászásoknál folyton leperegtek róla.

"senki" kollégával ellentétben én azon csodálkozom, hogy ennyi felvételük volt magáról a mászásról, mert drónhasználat vagy távvezérelt (zajt adó, mozgó) kamerák használata teljesen kizárt volt, Go-Pro-n meg valóban csak a gránitfal látszott volna, arról nem is beszélve, hogy a repedésben nem tudott volna mászni vele és aksit is nehezen cserélt volna benne. Operatőrök is csak ott függtek mellette, ahol elég "biztonságos" volt a terep és nem tudták megzavarni a 100%-os koncentrációban.

2019-03-26 14:06:39 senki (2) #9

Ízlések és pofonok, nem akartam elvenni a kedvedet a film megnézésétől. Csak a véleményemet foglaltam össze, mert lényegesen letisztultabb dokumentum filmre számítottam 90% mászásokkal/tájkép vágóképekkel és 10% előzmények/felkészülés, nem fordítva.

Amúgy a kamerákról is mondák, hogy végül több kamerát fixen elhelyeztek operatőr nélkül.( ami nem lehetett túl zavaró) Nem mellesleg a jelenlegi technikáknak köszönhetően távvezérelhető kamerákat is rögzíthettek volna... persze ez már csak szőrszálhasogatás :D

2019-03-24 21:29:56 von Schatu (5) #8

Ironizáltam...

előzmény: manuva (#7)

2019-03-24 21:21:36 manuva (?) #7

" a free solo-t űzők azon táborába tartozik, akik a sziklafal felé fordulva másznak."

Van aki háttal mászik?

előzmény: von Schatu (#6)

2019-03-24 20:46:07 von Schatu (5) #6

A kommented egy rövid időre elbizonytalanított, hogy megnézzem, úgysem különösebben érdekel a sziklamászás. Aztán az Oscar-díj, meg a magasztalások az indexen, meg itt-ott végül is rávettek. Legrosszabb esetben bukok pár eurót, meg 1,5 órát az életemből. Majd miután láttam azon gondolkoztam, hogy biztos, hogy ugyanazt a filmet néztük?

Ugyanis a leírásod alapján arra számítottam, hogy valóban nem mutatnak semmit az akcióból a tényleges mászásig, de a film in medias res olyan jelenetekkel indít, amikor a csóka már csimpaszkodik a falon. Aztán a többi mászó nemhogy szuperhősnek állítja be Alexet, hanem folyamatosan azt mondogatják, hogy ez azért őrültség amit csinál. Mellesleg valóban megemlítik, hogy durván olimpiai teljesítményt nyújt, de ezt egy intelligens óvodás is felfogja az első képkockák láttán. Ami a barátnőt illeti ott sem stimmel a dolog, nemhogy egy picsogós hisztérika, hanem egy meglehetősen támogató valaki, figyelembe véve, hogy élete párjának mennyire elbaszott hobbija van. Nem mellékesen Alex is megjegyzi, hogy ez az első olyan kapcsolata, ahol nem fordult instant perpatvarba ez a hobbi. Most komolyan ezt kellett volna kihagyni? A hűtővásárlás tényleg parádés :D

Aztán Alex is egy érdekes figura. Enyhén szenvtelen valaki, aki a monomániájával szerintem súrolja az Asperger határát, ami a történet szerint nem is véletlen. És valahol igaz, hogy az ilyen típusú figurák viszik előre a világot. Mellesleg (vagy talán ebből következően) hatalmas troll, akinek a beszólásai legalábbis neccesek a párkapcsolata hosszú távú jövőjét illetően.

De beszéljünk egy kicsit magáról a falmászásról. Szerintem azért remek ez a doksi, mert sok dolgot közelebb hoz a hozzám hasonló figuráknak, akiknek lövésük sincs az egészről. Hogy milyen komoly felkészülést igényel egy ilyen mutatvány. Nem ám az, hogy hopp itt a hegy megmászom, hanem minden apró mozdulatot végletekig kell finomítani, mert nincs helye hibának. Számomra egyáltalán nem volt evidens, hogy Alex vagy negyvenszer megmászta az El Capitant biztosítókötéllel, mire nekiveselkedett kötél nélkül. Szerintem remekül fel volt vezetve az a hihetetlen mennyiségű munka, ami egy közel négy órás kalandban hozta meg a gyümölcsét.

Emiatt szerintem még nem ért volna Oscart a dolog, viszont ami érdekes az a tényleges mászós részek kivitelezése. Az hagyján, hogy irgalmatlan meló lehet kamerákkal a kézben ott lengedezni Alex közelében, de egy incidens során evidenssé válik, hogy ez Alexet abszolút zavarja a koncentrálásban. Meg az operatőröket is, hiszen folyton ott motoszkál a fejükben, hogy ha esetleg miattuk elront valamit, akkor eltűnik a képernyő alsó felén, és ennyi volt. Nem kívánom senkinek ezt a terhet. Szóval ilyen minőségben kivitelezni azt a - egyébként valóban nem túl hosszú - felvételt a fő akcióról úgy, hogy ne zavarják meg Alexet egy pillanatra sem, az nem semmi koordinációt igényel. Mert nem ám az van, hogy csak alulról rázoomolunk, hanem közvetlen közelről láthatunk lélegzetelállító jeleneteket. Az alkotók ilyen extrém körülmények között is lehetőleg minimalizálták, hogy beavatkozzanak az események folyásába, és ennél nagyobb dicséret nemigen érhet egy dokumentumfilmest.

Ami meg azon állításodat illeti, hogy egy go pro kamerával jobb felvételeket kapnál, mint a drónokkal, meg a külső emberi perspektívával, ahhoz azért hadd tegyem hozzá, hogy Alex, a free solo-t űzők azon táborába tartozik, akik a sziklafal felé fordulva másznak. Tudod mit látnál? Négy órányi gránitot, húsz centiről. Felettébb izgalmas lenne.

Összességében szerintem ez egy remek doksi volt. Megváltotta a világot? Valószínű nem. De közel hozta a sziklamászás egy gigászi teljesítményét egy hozzám hasonló laikushoz. Mindezt látványosan és szórakoztatóan. Simán újranézném. Nekem ennél nem kell több az ötöshöz.

előzmény: senki (#5)

2019-03-22 18:48:55 senki (2) #5

Hatalmas csalódás volt számomra ez a film. A csapból is a film magasztalása folyik...
Az első 15 perc után már agyvérzés közeli állapotokban voltam, egymásra licitálnak a filmben szereplő emberek, hogy ki tudja jobban dicsérni Alexet, mindezt úgy, hogy még nem láttunk semmit ( és nagyjából ez a film végéig ki is tart). A barátnőjének a karakterét egy az egyben kihagyhatták volna az egész filmből (lehet Alex életéből is), a megállás nélküli picsogása egy óra negyven perc alatt is az őrületbe kergetett.

Az a sok irreleváns beszélgetés és vágókép aminek köze nincsen az egész teljesítményhez számomra érthetetlen. A csúcs mászásából nagyjából 10 percet látunk a film vége felé, annak is nagy része abból áll, hogy egy animált görbét mutatnak milyen úton mászta meg a hegyet... meg az operatőrt aki nem mert odanézni, hogy Alex éppen mit csinál, de mivel az operatőrt mutatták ezért mi sem tudtuk meg, hogy milyen hajmeresztő látványtól kellett volna elfordulnunk.

Összességében egy pocsék filmet láthattuk, hatalmas médiaszenzációnak beállítva. Úgy gondolom egy go proval a fején komolyabb videóanyagot láthattunk volna az egész mutatványról. Nekem egy második generációs Bear Gryllsnek tűnik. A film végére már az sem volt számomra biztos, hogy ezt az egészet végig csinálta-e a srác. Drámának és dokumentumfilmnek is gyenge, azért nem egyest adok rá, mert voltak benne remek képek, amiket csak sajnálni tudok hogy nem az egész film műsoridejét töltötték ki.

Kedvenc részem a ház és hűtőszekrény vásárlás volt.

2019-03-19 03:01:14 Adamoooo (5) #4

Hihetetlen élmény volt nézni mikor mászik. El sem tudom képzelni mi vehet rá valakit, hogy ilyet csináljon.

A forgatócsoport részéről is hatalmas teljesítmény, úgy átadni a nézőknek az élményt, hogy közben nem zavarják ezzel őt a mászásban. A látottak lenyűgöztek, de szerintem közel sem adták át amit ők élhettek át ott a srác mászása közben. A vége felé azok a kamera állások ahol nagyjából érezni lehet milyen is ott fenn, hát hihetetlen. Őrült a srác! :)

2019-03-18 19:47:56 opposition (4) #3

Elképesztően távol áll tőlem még a gondolata is a sziklamászásnak, de kíváncsi voltam, hogy milyen egy Oscar díjas dokumentumfilm. Nem csalódtam. A film - annak ellenére, hogy tudjuk mi a vége - végig izgalmas, érdekes, lebilincselő, gyönyörű.

2019-03-14 08:55:10 miraculum (5) #2

Jó film, jó film, Isten ments, hogy bántsam, de azért nem átütő erejű. Igazából nehéz egy olyan valakiről doksit forgatni, akinek a leghevesebb érzelmi kitörése egy széles mosoly, és a fő téma közben nem lehet hozzá közel menni, mert az azonnal a halálát is okozhatja. Ettől függetlenül érdekel a téma, és végig valamennyire izgalmas tudott maradni a történet.

2019-03-13 13:01:27 Mikkey (4) #1

A National Geographic több időpontban, magyar szinkronnal műsorra tűzi, érdemes lesz elcsípni!

Vasárnap
03.17. 22:00

Hétfő
03.18. 23:00

Szerda
03.20. 21:00

Péntek
03.22. 21:00

Szombat
03.23. 08:00

Vasárnap
03.24. 17:00