Doctor Sleep (2019) ☆ 👁

Álom doktor

(Mike Flanagan)

amerikai dráma, fantasy, horror

3,5
★★★☆☆
272 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-07-02 06:03:48 dittike (4) #32

Jött ez a fényevő horda, akik azt hitték minden az övék, de nagyot tévedtek, a ragyogás belül van, a lelkünkben.

2022-05-05 13:54:27 Edwest12 (4) #31

Vannak történetek, amiket ha egyszer lezártak, és jól zártak le, akkor nem érdemes új fejezetet nyitni. Igen, el lehet töprengeni rajta, vajon Danny Torrance hogyan éli tovább az életét, milyen lesz, ha felnő. Ahogy persze érdekes lehet, hogy mi van a többi emberrel, aki képes "ragyogni". Én nem olvastam a Ragyogást, így persze nem tudhatom, mennyire volt benne a folytatás lehetősége. Kingnek volt még mondanivalója, hát megírta. Szerintem kár volt. Mégpedig azért, mert a Ragyogást nem lehet folytatni, annak ott és úgy vége van. Nekem vesszőparipám, hogy bizonyos filmekkel amúgy nem lenne semmi baj, ha nem valami folytatásaként próbálnák eladni, hanem magában. Ennek a filmnek is megadtam a négy csillagot, mert amúgy nem rossz. Az Álom doktorral nem csak az a bajom, hogy felesleges(nek tartom), hanem mert bagatelizálja és túlmagyarázza mindazt, ami a Ragyogásban jól működött.
Hibának tartom, hogy nem figyeltek az "a kevesebb néha több" elvére. Felesleges, és valahol hibás döntés volt egy egész energiavámpír szektát behozni a történetbe: persze, más és más képességekkel rendelkeznek, de igazából nem jött ki, hogy mindenkinek lenne valami kimondott funkciója a csapatból. Innentől pedig meg lehet kérdezni, miért lett ennyi tag, ahelyett, hogy táplálékként végezték volna. És amúgy az is szükségtelen volt, hogy mindenki fűbe harapjon. Simán elszéledhettek volna a vezetőik pusztulása után. Így most behoztak több olyan nagy hatalommal, emberfeletti képességgel bíró egyedet, akik aztán hullottak, mint a legyek.

2020-09-08 08:56:39 DevilTakeU (2) #30

Értetlenül állok a lelkendező kritikák előtt,szerintem a történet is gyenge,és a rendezés is hagy némi kivánnivalót maga után. Amint befejeztem,rátettem a 3 csillagot,majd elkezdtem olvasgatni a kritikákat, fórumokat,két-három jelenetet visszanéztem,végül levettem kettesre. Nem érdemli meg a közepest,hajnali 5 óta egyre csak bosszankodom.

A szekta egy vicc,a Varjún és Fergusonon kívül nincs három mondata a többieknek összesen,ez aztán a nagy közösség! És ha már Ferguson,egyenesen röhejes a kalpagjában,sem a karakterének,sem a fene nagy sejtelmeskedésnek nem éreztem a súlyát. A baseballos kisfiúcska vagdosása-kínzása,hogy a "finomabb íz" miatt üvöltsön,rendesen felsomta az agyamat,kifejezetten visszataszító egy jelenet,nem a jó,horroros értelemben. Az Abrát alakító kislány sokakkal ellentétben engem nem győzött meg,a mozis pedofilos jelenet meg le sem esett hirtelen,mivel a 15 éves lányt alakító színésznőt eleve 25-nek néztem,pedig jó a szemügém (amúgy 17 volt a forgatáson,úgyhogy irány a Vision Express!),ami viszont tény,hogy az ő halála,illetve annak "kifutása" nagy húzás volt,ezt elismerem.

A rendezés számomra érthetetlen. Amikor Dan vezetés közben "ragyog" Abrával,a kislány otthon van,de nekünk nézőknek az autóban ül. Ez oké. De McGregor mi a francért nézeget fel folyton a visszapillantóra, beszéd közben,mintha Abra valóban ott ülne?? Pont ez a lényeg könyörgöm,hogy csak fejben beszélgetnek. A Ragyogásból megidézett jeleneteket miért kellett nevesincs nímandokkal újra eljátszatni (ráadásul sz@rul)? A Warneré a jog,miért nem lehetett az eredeti felvételeket bevágni? Engem abszolút kirántott,de ahogy tapasztaltam,sokan így vannak vele. A labirintusban Rose követi a lábnyomokat a hóban - aztán amikor végre szemtől szemben állnak egymással,jó tíz méteres körzeten belül nincs egyetlen egy sem. Azért zavar ez,mert 1: vagy legyen,vagy ne 2: nem,nem kockáztam ki,azonnal kiszúrható elsőre. Elemi hiba,előbb felhívják a nézők figyelmét valamire,majd amikor már mindenki a nyomokat lesné, elcseszik.

Sajnálom,de amennyi remek filmet kitermelt magából mostanában a King reneszánsz, legalább annyi fércmű is sikeredett,nekem a Setét torony,a Magas fűben,és az új Kedvencek temetője mellett az Álom doktor is méretes csalódás. Azokon a véleményeken meg jót mosolyogtam,hogy Flanagan filmje üti (!) a Ragyogást. Természetesen elfogadom ha valaki tényleg így gondolja - szerintem a kettő még csak nem is ugyanaz a dimenzió.

5/10

2020-03-29 08:43:41 Leo_Stotch (3) #29

Szépen csordogál, hangulata is van azért.
Ügyesen viszi tovább a Ragyogást.
Viszont lehetne picit izgalmasabb, picit torokszorítóbb. Ügyes a történet, ügyesen idézi meg az elődöt és szerencsére megy is tovább, nem tötymörög csak azon a szinten, h átvegyen jeleneteket.
De összességében picit kevés. Holott hosszú...

Nekem Kubrick filmje abszolút etalon, a zsigerekig hatoló mestermű. Régen is nagyon tetszett, de pár éve volt szerencsém Németországban egy hotel színházában megnézni, pár kollégámmal egy vetítést. Nem láttátok a filmet, még nem úgy láttátok. Hihetetlen élmény.

2020-03-21 19:10:34 The Cortez (2) #28

A Ragyogás a legtúlértékeltebb, az Az meg nyilvánvalóan az egyik legszarabb. Eddig csak ehhez a kettőhöz volt szerencsém, és elvileg ezek a legerősebb művei... Nem nagyon merek belegondolni milyenek lehetnek a közepesek vagy a gyengébbek.

előzmény: deniro2 (#27)

2020-03-21 18:39:58 deniro2 (4) #27

Aham, hát 46 évnyi írói pályafutásba nyilván belefér néhány gyengébb regény is. Viszont, hogy a King könyvek többsége silány színvonalú lenne, elég merész kijelentés... Szerintem, ha csak a Tortúra, Ragyogás, Talizmán, Az, Holtsáv, Halálsoron, Remény rabjai, Rémkoppantók sort írta volna meg, már az is több lenne, mint amit a legtöbb író egész életében letesz az asztalra. Amúgy, olvastad mind a 60 regényt, vagy csak tippelgetsz?

előzmény: The Cortez (#26)

2020-03-21 17:53:01 The Cortez (2) #26

„tekintve a King-adaptációk erős többségének siralmas színvonalát.”

A King-művek erős többségének is siralmas a színvonala.

előzmény: desmond (#25)

2020-03-21 08:07:09 desmond (?) #25

Hm, az a kijelentés, hogy Stephen King "mindig is "reptéri" szintű író volt, tehetséges filmesek emelték az írásait művészetté", enyhén szólva vitatható. A kijelentésed második fele ráadásul nevetséges is, tekintve a King-adaptációk erős többségének siralmas színvonalát.

előzmény: Bagira78 (#12)

2020-03-01 03:11:27 CrazyBoy (5) #24

Nem akart több lenni, a maga nemében 5ös.

2020-02-15 23:18:28 Corso666 (4) #23

Na most már tényleg megnézem a Ragyogást... :D

2020-01-28 14:58:35 Rorschach (3) #22

Hihetetlenül szégyenteljes egy ilyen gyenge történettel folytatni egy majd' negyven éves klasszikust - mondom ezt úgy, hogy nekem nem tetszett a Ragyogás.

Méltatlan a Doctor Sleep sztorija, na. De ha már úgy alakult, hogy filmet forgatnak belőle, legalább jó színészekkel (az Abrát alakító kislányról, remélem, hallunk még, a sztárok meg nem ok nélkül sztárok) tették azt, egy okés rendezővel a kamera mögött.

Megadnám a négyest amúgy, mert a kerek három órás játékidő ellenére sem untam, de az utolsó óra (és azon belül is az utolsó kb. húsz perc) akkora gyalázat, hogy erre nem lehet négyest adni.

2020-01-26 09:29:28 TheDriver (4) #21

Nekem simán jobban tetszett, mint a Shining.... :)

2020-01-26 08:01:48 Dió (5) #20

Egyelőre nincs mentség az ötösömre, hacsak nem az, hogy a három órás rendezői változatot néztem (ennyivel jobb lenne, mint az eredeti verzió?). Nyilván nem egy Shining, de nagyságrendekkel jobb, mint amire számítottam, intelligens sztorival, feszes tempóval, pár nem várt 18 karikás jelenettel, egy nagyon jó gyerekszínésszel, illetve egy istentelen jó (már megint) Rebecca Fergusonnal. Ha holnapra visszacsapom négyesre, az csak a finálé miatt lesz.

2020-01-20 22:29:18 The Cortez (2) #19

A flashbackekben kapunk bevágásokat az eredetiből – amik persze leginkább fan service-ként szolgálnak –, de ezeken kívül semmi nem maradt meg annak szellemiségéből. Lehet mondani, hogy Flanagan nem Kubrick, ő másmilyen rendezői vízióval rendelkezik, csakhogy ebben a filmben fél perc szerzőiség, egyediség nincsen, mivel ez egy sablonos, sokszor unalmas tucathorror-thriller-misztikus-fantasy, amely részben szuperhősmozi is. A klasszikus néhány jelenetén- és főcímzenéjén, pár hipnotikus képsoron, egy ijesztőnek szánt hanghatáson, valamint McGregoron & Fergusonon kívül, nem sok értékelhető elemet tartalmaz az alkotás.

2020-01-02 21:46:56 ryood (2) #18

nem voltak magasak az elvárásaim, de sikerült alulmúlnia. nem is kicsit. közel a nézhetetlenhez a végeredmény. az első két óra egy alsó középkategóriás hollywoodi misztikus thriller/horror akármi. talán még egy vagy két "momentuma" is akadt, de a befejezés teljesen kiherélte az egészet...
sikerült az utolsó fél órával egy legolcsóbb szintű disneylandi bűvészmutatvánnyá silányítani az addig sem túl nagy nívójú tucatterméket.
kegyelemkettes mondhatni...

2019-12-19 05:09:37 Trashman (?) #17

Hát nézd, most ha azt írtam volna, hogy az X- dik, mibe kötöttél volna bele? Mint mondtam nem szeretem a műfajt és ezért nem is követem nyomon a zsáner filmjeit, sorozatait, könyveit. De attól hogy nem vagyok szakértő eltudom dönteni, hogy tetszik e egy film, vagy sem. Mivel a Shining anno tetszett és ez a film úgy lett beharangozva, mint annak a folytatása, csupán kíváncsiságból megnéztem, ugyan hogyan, meg minek folytatták a sztorit. És nem tetszett, amit láttam. Nem számítottam ilyen páraelszívókra, vagy a tököm tudja mikre. De ha te igen, akkor neked összejött az élet.
Amúgy valamelyik fórumon egy manusz homályosította fel a publikumot, hogy King mostanság ilyen Dark Fantasy-kben utazik. Ha Ő hazudott, akkor én is. Nekem egyre megy. Habár lehet benne valami, mert ez már tényleg nem a gyerekeknek való Narnia krónikái. Ez annál sötétebb és akkor helyben is vagyunk.
És ami a legborzasztóbb a szállodás jelenetek voltak a legrosszabbak.

2019-12-18 18:55:18 idomtalan (3) #16

lécci írd le a többi 19 dark fantasy film címét, szeretem a műfajt de alig találok filmeket :(

előzmény: Trashman (#14)

2019-12-18 18:36:45 tomside (4) #15

A zsenit én sem, 4=jó.

előzmény: Trashman (#14)

2019-12-18 08:28:53 Trashman (?) #14

Egyet értek Bagira78 hozzászólásával. Én sem látom a zsenit benne. Borzasztó izzadság zsagú ez az összebonorálás. A film első fele megállná a helyét akár az előzmény történtek (Shining) nékül is, de akkor meg csak a 20.-ik dark fantasy lenne a végetnemérő sorban. Szóval nekem sem tetszett, de amiért a fantasy műfajt sem igazán kedvelem, szóval nem pontozom. Sorry.
Ja, Ewan McGregor nagyon szar pszicho-apjaként, maga a kínlódás.

2019-12-18 07:07:32 tomside (4) #13

Ezt az apokaliptikus attitűdöt lehetetlen meg nem mosolyogni. :)

Mentsük meg a klasszikusokat, mielőtt a bombázók ideérnek! Gyorsan, a menhelyre az összessel!

Ne vedd személyesnek, csak messze nem értek egyet azzal, amit írsz és ahogy írod, szerintem ez egy kifejezetten élvezhető darab, és szerintem nem kell farkast kiáltani, ha egy folytatás nem ér fel az előzőhöz, ami ráadásul rendkívül magasra tette a mércét.

Nekem épp az tetszett, hogy ez nem lemásolni akarja, hanem mer ahhoz képest újítani.

De biztosan én vagyok túl megengedő.
Nem személyeskedés!

előzmény: Bagira78 (#12)

2019-12-18 01:25:13 Bagira78 (?) #12

Stanley Kubrick forog a sírjában... Egy újabb szentségtörés történt Hollywoodban... Nem elég, hogy olyan filmklasszikusokat gyaláztak meg az utóbbi években, mint az Alien, Terminator, Szárnyas fejvadász, Mary Poppins, Carrie, és még sorolni lehetne a tehetségtelenebbnél tehetségtelenebb és teljesen felesleges felújításokat, feldolgozásokat, és "folytatásokat", ez a mostani Álomdoktor mindent felülmúlt... Nem elég, hogy egy kb. 10 éves tehetségtelen gyerek szintjén íródott, amatőr és didaktikus párbeszédekkel, ócska fordulatokkal, az eredeti filmalkotás bárgyú megidézésével, egy ZS kategóriás tini horrorsorozat szintjével vetekedve, még olyan magasságokba emelik, és úgy beszélnek róla, mintha éppen valami nagy, filmtörténeti esemény történt volna! Az ember nem is tudja eldönteni, sírjon, vagy nevessen... Érthetetlen, hogy egyáltalán engedélyt kap egy ilyen "alkotás" a gyártásra, és később a vetítésre. És még nagyobb gyalázat, hogy Stephen King ehhez a nevét adta, ezzel saját művét is szembehugyozva. (Bár mindig is "reptéri" szintű író volt, tehetséges filmesek emelték az írásait művészetté, és ilyen volt a Kubrick-féle Ragyogás is. Nem is csoda, hogy King nem szerette a filmet, hiszen olyan távol állt az a kvalitás és zsenialitás az ő szintjétől.) Kiváncsian várom, mikor gyalázzák meg a 2001: Űrodüsszeiát, vagy a többi még érintetlen klasszikust. Előfordulhat, hogy már elérkezett a világ vége, csak még kevesen veszik észre...Mert ezt a sötétséget, és a dolgok teljes elcsúszását nehéz szó nélkül hagyni. Pedig a Király meztelen.

2019-11-27 22:10:00 Mikkey (4) #11

Szuper, szuper, szuper!! Flanagan felért karrierje csúcsára.
Ez a gárda úgy jó ahogy van - az Igaz Kötés különítmény annyira badass banda mint régóta semmi,
sztori, fanservice nagyon rendben, hangulatnak súlya van, egy csomó film eszembe jutott közben, jól esett waah

2019-11-26 08:32:11 Mikkey (4) #10

Máris intézem a jegyeket holnapra, eldöntetett :)

előzmény: tomside (#9)

2019-11-26 01:01:22 tomside (4) #9

Moziba be, amíg lehet, és nem kapok pénzt senkitől, amiért ezt írom.

Eredeti, konstruktív, szép és így tovább.
Annyit teszek az eddig leírtakhoz, hogy nagyon szimpatikusan folytat párbeszédet az alkoholizmussal, volt, amikor már-már jobbító szándékot sejtettem a háttérben. A hétköznapi ember sem ragyog, eltompul, ha iszik.

Rebecca Ferguson és a szerepre első osztályú választás jedi mester is hatalmasat mennek. Mindkettő jutalomszerep. Egyszerűen nagyon élveztem, na!

2019-11-20 18:06:22 Bateman (5) #8

Számomra az idei év egyik -ha nem A- legjobb filmje. Szerencsére totál más irányba tart a sztori, mint amire számítottam. A könyvet nem olvastam, előzetesből is csak a legelsőt láttam, és nagyon reméltem, hogy nem egy olyan megfáradt alibifolytatást fogok látni, mint amit manapság a filmipar kitermel magából. És nem lett alibi, de nagyon nem.

Egy friss, érdekes, minden szempontból nagyon ügyesen összerakott mozit láttam rohadt jó hangulattal és soundtrackkel, ami még a szépemlékű Hannibal sorozatot is megidézte számomra. Nekem semmi bajom nem volt sem a történettel, sem a kislányt játszó színésszel, és noha a film utolsó fél órájában némi zavart éreztem az Erőben, de hamar túltettem magam rajta, mert ez a mozi olyan badass, hogy csak füstöl.

Különleges és szép (dark)fantasy. Megéri megnézni.

2019-11-10 19:47:09 TheDriver (4) #7

Mindenképp pótoljad előtte! Anélkül sok mindent nem fogsz érteni :)

előzmény: Ubul (#6)

2019-11-10 10:26:28 Ubul (4) #6

és mekkora durva hogy Flanagan honnét indult és hova jutott. Hush óta figyelemmel tartom a munkásságait, ezek szerint érdemes volt :D
Ragyogást sose láttam, de úgy látszik muszáj lesz bepótolni :D gondolom önállóként nem állja meg a helyét a film

előzmény: TheDriver (#5)

2019-11-09 23:42:23 TheDriver (4) #5

Rögtön az elején leszögezem, hogy nem vagyok nagy rajongója a sokak által remekműnek tartott Ragyogásnak. Egy korrekt, jó filmnek tartom, de sosem tartozott a kedvenceim közé. Ennek ellenére nagyon vártam az Álom doktort, mert kíváncsi voltam, hogyan folytatja a megkezdett történetet és érdekelt a felnőtt Danny Torrance élete. A film egyébként érthető a klasszikus Kubrick mozi nélkül is, de élvezhetőségén sokat ront az, ha nem láttad az előzményt, hiszen rengeteg easter egg, utalás és több jelenet is van benne, ami megidézi a Ragyogást.

A történet szerencsére jóval eltér az alapjául szolgáló regénytől és ez csak jót tett neki, lévén a filmváltozat, a ritka kivételeket erősítve bizony sokkal jobban sikerült, mint a regény.

A mozi első felében Flanagan szépen építi a cselekményt, megismerjük Danny karakterét, alkoholizmusát, a démonait, valamint Abrát (az őt alakító kislány telitalálat volt a szerepre), aki legalább olyan erős képességgel rendelkezik, mint anno Danny. Természetesen erre felfigyelnek a különös lények, élükön a kiváló Rebecca Fergusonnal (amúgyis nagy kedvencem a színésznő), akik azonnal megakarják szerezni és elakarják szívni a kislány képességét, hiszen ők azzal táplálkoznak. Ezen a pontján a filmnek, azért elgondolkoztam, hogy ők is csak lények, akik szeretnének túlélni, és szükségük van élelemre az életben maradáshoz, de sajnos a film nem hagy sok időt a nézőknek az együttérzésre, pedig gonoszságuk abszolút többféleképpen értelmezhető.

A cselekmény második felében kapunk akciót, izgalmat bőven, megérkezünk a legendás Panoráma Hotelbe, ahol anno Jack is elszabadult, megszólal a klasszikus zene és kirázza az embert a hideg. Az atmoszféra egyszerűen tökéletes, a havas táj, az emblematikus szálloda újra felfedezése egészen hátborzongatóra sikeredett. Kubrick filmjének rajongói talán még jobban is fognak lelkesedni ezen a ponton, mint én tettem.

Bevallom jobban élveztem az Álom doktort, mint a Ragyogást. Az év egyik legkellemesebb csalódása, ami minden bizonnyal ott lesz az év végi legjobbak listámon. És le a kalappal az alkotók előtt, hogy bemerték vállalni ezt a befejezést. Engem sikerült meglepniük vele és úgy gondolom, mind a Kubrick, mind a King rajongók elégedettek lehetnek a végeredménnyel. Flanagan ezzel a filmmel mostmár biztosan beírta magát a műfaj jelenlegi legjobbjai közé.

8/10.

2019-11-08 11:00:51 Jason13 (4) #4

Érthetőnek érthető a sztori a Ragyogás nélkül, de a visszatekintések szerintem nagyobbat szólnak, ha láttad azt. Nem mellesleg Flanagan több olyan elbeszéléstechnikai megoldást használ, melyeket Kubrick is alkalmazott '80-as klasszikusában és ezek szerintem sokat hozzátesznek az Álom doktorhoz.

előzmény: Korben (#3)

2019-11-08 08:55:29 Korben (?) #3

Gondolom érdemes A ragyogást újranézni előtte, vagy anélkül is érthető a film?

2019-11-07 22:56:01 Benny Bug (4) #2

Nem lehet (nem lehetett) annyira zseniális, mint Kubrick klasszikusa, de mégis hozza azt, amit vártam tőle. A ragyogás egész méltó folytatást kapott, amit - gondolom nem meglepő - nagyon jó érzés leírni. Ewan McGregor remekel, ahogy Rebecca Ferguson is, az atmoszférája meg kifejezetten hideglelős. Érti a dolgát ez a Mike Flanagan gyerek, így a végeredmény nagyon jó. Lehet, hogy az utolsó kb fél óra színtiszta fanservice, de ha még az is ilyen tisztelettudó, izgalmas és nem majmoló, akkor felőlem oké, áldásom rá. Kellemes meglepetés, érdemes megsasolni! :) 85%

2019-11-07 21:59:27 Jason13 (4) #1

Mike Flanagan (Oculus, Gerald’s Game, The Haunting of Hill House) kemény fába vágta a fejszéjét amikor elvállalta az Álom doktor vászonra vitelét. Legújabb filmje ugyanis Stephen King regényét adaptálja, ami a szintén hozzáköthető Ragyogás folytatása. Igen, azé a Ragyogásé, amit 1980-ban Stanley Kubrick dolgozott fel és még manapság is az egyik legjobb horrorként hivatkoznak rá. .
Itt jön a fordulat, ugyanis King nem igazán volt elégedett Kubrick művével, szerinte a rendezőgéniusz csak felhasználta művének vázát ahhoz, hogy saját képére formálja azt.
De magukat a nézőket és kritikusokat is megosztja a Ragyogás, hiszen hiába vált szerves részévé a horror műfajának, sokan vallják King nézeteit, miszerint a film túl messzire merészkedett a regénytől, azonban többen az egekig magasztalják Kubrick művét.
Flanagan-nek tehát egyszerre kellett megfelelnie mindkét tábornak, ez pedig egy ilyen nagy hatású alkotás esetében nem könnyű feladat. Lássuk, hogy sikerült vennie az akadályokat.
A főszereplő Danny Torrence, aki gyerekként traumatikus eseményeket élt át az Overlook hotelben és ennek hatására (na, meg „ragyogó” képességeinek is hála) egy szétcsúszott alkoholistává vált felnőtt korára. Az élet azonban kínál neki egy második esélyt, amivel próbál is élni. Időközben azonban megismerkedik egy kislánnyal, aki szintén birtokában van a „ragyogásnak”, az ő nyomában pedig olyan alakok loholnak, akik a hozzá hasonló különleges gyerekek erejéből táplálkoznak. Danny ekkor döntéskényszerbe kerül: segítsen a lánynak ezzel kockáztatva azt, hogy ismét a pohár fenekére néz, vagy élje tovább békés életét abban a tudatban, hogy nem lépett közbe?
Még mielőtt belemennék abba, hogy Flanagan milyen munkát is engedett ki kezei közül, gyorsan tisztáznék valamit. Az Álom doktor nem egy ijesztő jelenetekkel operáló sokk-parádé, de nem is az a fajta megterhelő pszichológia horror, mint Kubrick Ragyogása.
Ez a film leginkább egy misztikus thriller, ahol többször is előtérbe kerül a dráma. Így aki elsősorban azért váltana jegyet a filmre, hogy halálra rémüljön, ne siessen annyira a közeli multiplexbe.
És akkor a lényeg: Mike Flanagan pont a keményvonalas horrortól való elszakadás miatt tudta sikeresen venni az akadályokat és olyan irányba terelni filmjét, mely egyaránt jól leköveti King regényét és Kubrick verzióját is kellő tisztelettel kezeli.
Az Álom doktor önálló sztorija teljes mértékben megáll a saját lábán, sőt, a „ragyogás” képességét is kellő részletességgel járja körül, miközben csak akkor idézi meg az ’80-as „első részt”, mikor azt megköveteli a cselekmény. Itt megjegyezném, hogy Kubrick adaptációjából több jelenet szinte snittről-snittre átemelésre került, de még ezt is úgy oldotta meg Flanagan, hogy ezek a képsorok értelmet nyerjenek és ne hatásvadász nosztalgiának tűnjenek.
Sőt, magába az elbeszélésmódba beleépítette azt a fajta vágástechnikát, operatőri munkát és zenehasználatot, melyet Kubrick alkalmazott klasszikusán. Ez a módszer rendkívül finoman vonul végig a filmben, azonban pont ezért működik igazán, belesimul az összképbe és ez is egy rendkívül tudatosan alkalmazott alkotói koncepciót tükröz vissza, mintsem bazári koppintást.
A karaktereket is ügyesen építi a film, Danny Torrence figurája egy traumáktól sújtott sérült szereplő, akinek sorsa van annyira érdekes, hogy a néző figyelmét odaszögezze a vászonra. De a ragyogás képességével megáldott kislány is egy igazán szerethető és szimpatikus szereplő. A gonoszok pedig kellő motivációval és háttérrel ellátott alakok, akiket jól mozgat a film és így kiemeli őket a két dimenziós szörnyetegek sorából.
Viszont hiába erősek maguk a karakterek, a színészi játék pont a főhős esetében nem igazán markáns. Kár lenne vitatni Ewan McGregor tehetségét, de azt érzem, a felnőtt, tragikus sorsú Danny Torrence szerepére nem ő volt a legjobb választás. Van néhány izgalmas jelenete, de a játékidő nagy részében mintha unottan mozogna A-ból B-be.
A mellékszereplőket azonban nem érheti panasz. Rebecca Ferguson az utóbbi időben elég gyenge darabokban tűnt fel, de itt fő ellenlábasként telitalálatnak bizonyult.
Amiről érdemes még szót ejteni, az a kissé hosszú játékidő. A film két és fél órás, de egyáltalán nem unalmas. Flanagan értő kézzel vezeti a történetet és ugyan nem pörögnek magas fokozaton az események, egyáltalán nem ül le a hangulat.
Sőt, így tudtak igazán kibontakozni a karakterek és ennek köszönhető az is, hogy a történet drámai vonulata érvényesülni tudott. Ahogy már említettem, az Álom doktor nem igazán ijesztget direkt képsorokkal, ehelyett egy misztikus elemekkel átszőtt, néhol nyugtalanító atmoszférával felvértezett történetet vezet végig, melyben fontos szerep jut az elfojtott traumák feldolgozásának és a múlttal való szembenézésnek.
És hogy végül Flanagan miért is végzett jó munkát? Mert nem arra vállalkozott, hogy lepipálja Kubrick zsenijét, inkább kifejtette az Álom doktor sztorijának gerincét, a karakterek mögé tekintett, technikailag precíz módon nyúlt vissza a ’80-as film megoldásaihoz és csak akkor piszkálta fel annak konkrét elemeit, ha azt megkövetelte a cselekmény.
Így a Ragyogás folytatása nem egy kőkemény horror lett, hanem egy szórakoztató, kimért, drámai elemekkel átszőtt misztikus thriller kellően árnyalt karakterekkel és nyomasztó atmoszférával.
Igaz, akad pár szépséghiba az Álom doktorban, például fellehető benne néhány direkt ijesztőnek szánt jelenet (ahogy említettem, a film nem horrorként kíván funkcionálni, így ezek száma tényleg elenyésző) melyek nem különösebben hatásosak, esetleg McGregor átlagos alakítása. Az összkép viszont így is bőven pozitív képet fest.