Spider-Man: Far From Home (2019) ☆ 👁

Pókember: Idegenben

(Jon Watts)

amerikai akciófilm, kalandfilm, sci-fi, vígjáték

3,5
★★★☆☆
421 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-12-27 14:04:39 Xuja (4) #35

Ott folytatja, ahol az első rész véget ért. Tét nélküli, könnyed szórakozás persze a végén a cliffhanger igencsak feldobja a labdát!, rengeteg csavarral, látványos akciózással és egy kiváló, abszolút atipikus Marvel főgonosszal. Gyllenhaal karaktere érzékletes görbe tükör a szenzáció és médiahajhász, buta tömegnek, tágabb értelemben pedig önreflexíven kritizálja magát a szuperhőszsánert is. Holland továbbra is remek a szerepben, és végre egy karakter, aki abszolút átélhető és hétköznapi problémákkal szembesül, illetve azokra autentikusan reagál.

2020-08-23 09:28:52 TomPowell (3) #34

Mivel a legutóbbi pókkaland még hiányzott a gyűjteményemből és a Csodapókok kapcsán valami szöget ütötta fejemben, hogy mi zavarhatott ebben a moziban igazán, újráztam belőle... és bár ne tettem volna, mert egy egész osztályzatot zuhant nálam a film! (A Hazatérés tartja magát nálam, egyelőre.) Pedig a könnyed bája még mindig visz magával, a mondanivalója is a fake newsról friss és releváns, beleértve a gonoszát és az akciók rengeteget fejlődtek az első filmhez képest, különösen a finálé dinamikus. De ezekkel együtt ez egy könnyen felejthető, nyári limonádé, halovány CGI-al, ami az MCU koronaékszerétől (by Kevin Feige) és a legnépszerűbb Marvel hőstől édeskevés. Ennek a filmnek egyszerűen nincs egy szemernyi egyénisége sem (ami van, azt John Hughesnak hívják, de még Jamesont is Raimitól lopja), vagy érdemi súlya, mélysége, a karakterei 90%-a pedig nem több, mint komikus mellékzönge, beleértve a running joke-ká silányított May nénit és Flasht. És Tom Holland hiába hozza kellő bájjal, szimpátiával a normál életre vágyó tinédzsert, mind színészként, mind Pókemberként lényegesen jobban van menedzselve ez az amúgy szimpatikus srác, mint amit eddig letett az asztalra, aki a franchise-on kívül is minden filmben ugyanazt a figurát hozza (pont mint annak idején Tobey Maguire). Mert hiába teljesen logikus a karakteríve, 5 film után is mélyen Vasember seggében van a figura és annak Robinjaként szolgál (plusz még Robin néni is itt van!), miközben karakterjegyei alapján ez inkább Miles Morales, nem pedig Peter Parker. (A tiniként csóró, egyedüliként dolgozó Parker/Pókember helyett - aki maga varrná a ruháit - itt egy luxusrepülő hightech Vasember építette masinájával rakja össze a steril CGI ruháját... itt anyáztam egy kurva nagyot!) Mindezek ellenére a filmet nem utálom, csak elkellett könyvelnem magamban mostanra, hogy ez nem csupán nem az én Pókemberem (legutóbb is Keselyűnek drukkoltam, nem csak azért, mert ő Batman, hanem mert a figura minden cselekedete érthető, átérezhető volt), hanem... úgy igazán nem is Pókember, csak valaki, akire méregdrágán ráaggatták a Pókember-skint.

2020-05-01 18:32:47 dorothygale (2) #33

Miert olyan trendik ezek a filmek? Sablonos, egyhangù, egyszerû szinte igazi tartalom nelküli.

2019-10-05 12:01:51 mimóza (4) #32

Teljes készséggel elhiszem!
Ám ezúttal megelégszem annyival, hogy kissé megpihen a szemem a képeken. :)

Félreértés ne essék, semmiképp sem vitatom e műfajok említett darabjainak létjogosultságát, de engem már szinte egészen biztosan nem fognak bevonzani a rajongótáborba.

előzmény: BonnyJohnny (#31)

2019-10-05 11:34:31 BonnyJohnny (4) #31

Pedig jól nézett ki benne. ;) És amúgy ott is kihozott mindent a szerepből, amit a film minősége engedett... :)

előzmény: mimóza (#30)

2019-10-05 11:25:52 mimóza (4) #30

Igen nagy valószínűséggel, messzire.

2019-10-05 11:18:59 BonnyJohnny (4) #29

Akkor a Prince of Persiat kerüld! ;)

előzmény: mimóza (#28)

2019-10-05 11:17:49 mimóza (4) #28

Személyes és pillanatnyi reflexió volt. :)

Arra válaszoltam hirtelen, ami az előző hozzászólásban szerepelt, hogy ez a színész egyáltalán nem illett bele a szuperhős univerzum világába annak alapján, amilyen alkotásokban eddig láthatta a közönség.
Nem arra akartam utalni, hogy nem játszott megfelelően itt, mert bizonyára hozta, amit vártak tőle, de miközben néztem nyomozóként a másik filmben, nem tudtam kiverni a gondolatot a fejemből, hogy pl. ennek a karakternek a megformálása mennyire JÓL állt neki, és túl nagy kontrasztot adott a fejemben a színes CGI mágussal, amit itt láttam. Ezerszer jobban illett hozzá az előbbi, mint az utóbbi. De mint írtam, ez erősen szubjektív, a friss élmény hatása rám. :)

előzmény: BonnyJohnny (#27)

2019-10-05 11:01:20 BonnyJohnny (4) #27

bár ne láttam volna Jake-et soha Mysterio szerepében!
Miért is?

2019-10-05 10:52:00 mimóza (4) #26

Picit OFF:

Jake mint Mysterio: +1!!

Mindamellett, hogy a maga nemében jónak tartottam ezt a Pókember epizódot, ki kell mondanom, hogy két napja láttam a Fogságban (Prisoners, 2013) c. kiváló thrillert, ami döbbenetes élmény volt, és szünet nélkül ez zakatolt a fejemben: bár ne láttam volna Jake-et soha Mysterio szerepében!

(Át is lépek oda, hogy ott írjak róla.)

előzmény: Edwest12 (#25)

2019-10-05 10:41:02 Edwest12 (4) #25

A film első egy harmadában arra készültem, hogy alaposan lehúzom a filmet. Amolyan alibi filmnek tűnt, hogy le tudjanak húzni még egy bőrt Pókemberről. Aztán ahogy tisztult a kép, vált egyre szórakoztatóbbá. Tom Holland egy igazi főnyeremény. Annyira jól adja elő azt a szerencsétlenséget, ami a képregényes Pókember népszerűségének egyik kulcsa! Nem tagadom, engem idegesít az a polkorrektség, amivel az összes mellékszereplő kötelezően indiai, félvér, ázsiai, stb.
A látványra nem lehet panasz, nekem már kissé sok is volt, persze mit lehet tenni, ha Mysterio az ellenfél?
Jake Gyllenhaal biztos jól keresett vele, de szerintem nem kellett volna. Amilyen filmekben szerepelt, amilyen képet kialakított magáról, szerintem egyszerűen nem illett bele ebbe a világba. Ez pozitív kritika próbál lenni az irányába. Mert persze, szeretjük ezeket a Marvel filmeket, de... szerintem értitek, mit akarok írni.
A film maga szerintem nem annyira jó, de a kiváló szereplők miatt nem tudok négy csillagnál kevesebbet adni rá.

2019-09-30 00:37:14 ChrisAdam (3) #24

Nagyon cuki film - és azt hiszem, ez a legmegfelelőbb szó rá.

2019-09-27 23:18:29 The Cortez (5) #23

Folytatódik tovább a könnyed, coming of age-es, tinivígjátékos menet. Az osztálykirándulás rohadt szórakoztató, tele humorral + vicces, kedvelhetően hülye karakterekkel, akik közül a 2 idétlen tanár a legkiemelkedőbb. A sztorit személyessé teszi, hogy Pókember csak lazulni akar, illetve, hogy a Joseph Gordon-Levitre hasonlító MJ-re próbál rányomulni. Az izgalmak már a 20. percben elkezdődnek, ami után a nyugisan indult nyaralás, egy őrült eurótúrába csap át.
A csavar kiszámítható, de szar lett volna, ha nem történik meg. A főellenséget eltalálták, motivációit ügyesen kidolgozták, még akkor is, ha kissé hajaznak az első rész főgonoszának indítékaira. A többi nemezist pedig úgy sűrítették a cselekménybe, hogy ne váljon tőlük túlzsúfolttá a végeredmény. A játékidő közepénél látható harcjelenetnél nem túl erős a CGI, viszont később 2, a Doctor Strange LSD-tripjéhez mérhető vizuális orgia, valamint 1 lenyűgöző finálé kárpótol minket, amely látványban, dinamikában, adrenalinban, koreográfiában és kreativitásban, simán köröket ver a Végjáték végjátékára.
A poénok-pihent agyú helyzetek jól vannak megírva, ráadásul jókor, jó helyeken lettek a cselekménybe rakva. A rövid nyitányt követően az I Will Always Love You-val továbbpörgő mozi, kiegészíti az univerzumot, plusz bemutatja az Infinity War, de főleg az Endgame történéseinek hatásait. A lezárás extravagáns, a stáblista stílusos, az első credit card scene 3 darab, sorozatosan érkező gyomrost ad a nézőnek, ráadásként még a második is álleejtősre sikeredett.
Összességében ez egy átgondolt, energikus, fergeteges, fordulatos, végigröhöghető, kurvára szerethető alkotás, lendületes, ötletes akciókkal, változatos helyszínekkel, vicces szereplőkkel és végre kevés píszískedéssel. Az idei év, egyben a stúdió legnagyobb meglepetése, mivel akkor jöttek ki minden idők eddigi legütősebb Spider-Man-filmjével, amikor már érthetően mindenki a Marvel-lufi kidurranását jósolta.

U.i.: Így közvetlenül a mű megtekintése után, még nagyobb élmény kapni a hírt, hogy a főhős mégis marad az MCU-ban. Remélhetőleg nem variálnak tovább, bár ez az egész szarkavarás valószínűleg a Marvel szokásos műbalhéja volt, amely buliba ezúttal a Sonyt is bevették.

2019-09-25 17:07:58 kilépett felhasználó (?) #21

A legutóbbi néhány Marvel már eléggé elmegy/erőlködés volt, de ami humor nem működik nekem pl. a Végjátékban(ott mondjuk sok más se működött sztem) az kifejezetten jól áll Pókembernek. Tiniként egy nagyobb Spider-Man képregény gyűjteményre tettem szert valamint a rajzfilm sorozatot is megnéztem anno és határozottan jóleső,nosztalgikus érzés fogott el a film közben. Pedig mostanában tervezek szakítani a Disney Co termékeivel...

2019-09-23 23:59:08 ifj. Ó. Posszum (3) #20

Ebben most nem éreztem a flowt. Csak az univerzum sebének a nyaldosását és az önmaszturbálást. Hát, na, de mikor maszturbáljon az ember orbaszájba, ha nem 16 évesen.

2019-08-22 16:57:05 Benny Bug (4) #19

Én is reménykedem abban hogy megoldják valahogy. Végül a James Gunn ügynek is pozitív vége lett, hátha itt is változnak még a dolgok. Mert ez így gyakorlatilag sz@r a Marvelnak és a Sonynak is. Előbbi elég nagy bajban lesz szvsz Póki nélkül, utóbbi pedig jól fel fog sülni, ha megint ezt az önálló univerzumépítést akarják erőltetni. Mert láthatóan nem megy nekik, erről már megbizonyosodhattunk az évek során...

előzmény: BalaKovesi (#17)

2019-08-22 13:59:20 Kempesbaba (?) #18

A kutyulik összevesztek a koncon. Ez ritkán szokott jól végződni.

előzmény: BalaKovesi (#17)

2019-08-22 13:27:20 BalaKovesi (4) #17

Pontosan ugyan erre gondoltam tegnap este. Én azért még reménykedem hogy valahogy sikerül megegyezniük.

előzmény: Kempesbaba (#16)

2019-08-22 12:46:10 Kempesbaba (?) #16

Hát gyerekek,lehet hogy aminek most a tanúi vagyunk,az a vég kezdete.
Az első repedés a disney-marvel monoliton...

előzmény: Ubul (#15)

2019-08-22 12:05:13 Ubul (3) #15

hát ez megint olyan hogy ki mit hisz. Én úgy vettem ki hogy a Disney vérszemet kapott és többet akart a részesedésből (50-50% most már, talán kevesebbet kapott), amibe a Sony nem ment bele.

A végén mindig a pénz dönt mindenhol.

előzmény: Benny Bug (#14)

2019-08-21 10:21:36 Benny Bug (4) #14

Aha, de én ezt nen hiszem el. Azt mondjak hogy Feigenek nincs ideje rá a sok karakter mellett? Hisz mennyit harcolt azért, hogy végre náluk legyen Pókfej, aztán majd éppen ő lesz az, aki ilyen könnyen elengedi? Legközelebb hazudhat a a Sony valami hihetőbbet is...
Persze ez csak az én véleményem, az igazságot meg mi úgysem fogjuk megtudni, úgy gondolom.

előzmény: Ubul (#13)

2019-08-21 10:08:59 Ubul (3) #13

"Szinte biztosra veszem, hogy a Sony akadékoskodott megint."
A legtöbb helyen épp fordítva írják, hogy a Disney a ludas most ebben

előzmény: Benny Bug (#12)

2019-08-21 00:42:25 Benny Bug (4) #12

Fantasztikus... :( Szinte biztosra veszem, hogy a Sony akadékoskodott megint. Gondolom a Venom anyagi sikerétől elszállt az agyuk, aztán azt hiszik, bármit megtehetnek. Csak szerintem meg nagyot tévednek, a Csodálatos Pokember utáni univerzumépítésük is elvérzett annak rendje és módja szerint. Hagyni kéne Pókit oda tartozni, ahova való, az MCU-ba. Ez így nagyon nem lesz jó, van egy olyan érzésem határozottan...

előzmény: BalaKovesi (#11)

2019-08-20 23:20:28 BalaKovesi (4) #11

A Marvel és a Sony egyezségének annyi, így Pókember valószínűleg búcsút int az MCU-nak. Remek hír...

2019-07-19 08:52:30 peti0290 (4) #10

Alatta egy, illetve a legvégén még egy.

előzmény: Korben (#9)

2019-07-19 08:40:31 Korben (?) #9

A stáblista alatt hány plusz jelenet van?

2019-07-18 23:25:06 Gruden Gergo (3) #8

A gonosz borzalmas volt, Peter balfaszsága MJ-vel szintén inkább idegesítő volt, mint cuki, de legalább az akciók jók voltak.
Bevallom, a stáblista utáni jelenet/jelenetek mentették meg a kettestől. Na, az érdekes "fordulat" volt :)

2019-07-18 11:55:01 tomside (3) #7

Fantasztikus a film osztálykirándulós része, nagyon cuki love-szálakkal, helyenként óriási poénokkal, szerethető Peterrel.

Viszont - maradjunk a naiv kategóriánál - a gonosz, és az eszközei nálam nagyon mellémennek. Erőltetett volt, ezért feszélyezett, és furamód egyszerre untatott, hiába a látvány. Kellemetlen volt. A pókverzumos sokkal jobb. :)

2019-07-13 14:05:22 captain_b (4) #6

Tökéletes Pókember film, én legalábbis pontosan ezt vártam (ebben reménykedtem), mind hangulatilag, mind a poénok, a sztori, színészek (Tom Holland imádnivaló, és Jake is hagyja érvényesülni), minden patent volt. Nem nagyon tudnék belekötni, aki szereti a szénné hájpolt marvel-filmeket (mint pl. én), az ezt is szeretni fogja. :) Hiányzik belőle az Endgame epikussága, az a "waaaaaaaaaaaaaaaa"-élmény, de nagyon jó érzékkel hozták ki utána ezt a sokkal-sokkal könnyedebb és vidámabb darabot, jó kis coming-of-age narratívával.

2019-07-10 21:13:49 Szabó Dániel (4) #5

azon kívül hogy olyan dolgokat csináltak a droidok hogy rohadt nagy hullámokat vertek, meg kb lávát hoztak fel a földből és hasonló lehetetlen dolgok jókis Marvel

2019-07-07 19:46:01 Benny Bug (4) #4

Az a helyzet, hogy ez a film kurv@ jó, így nem sajnálom tőle az ötöst. Nem számítottam rá, hogy eléri a Hazatérés szintjét, így annál jobban meglepett, hogy így lett. Szép a látvány is, főleg az izgalmas helyszínek is közrejátszottak benne, de ez nem megy a cselekmény rovására. Végig érdekes, lendületes, tovább bővíti az MCU-t. Hihetetlen, hogy a 23.már a sorban, mégsem érezni kifulladás jeleit. A poénok pedig ütnek, működnek, vicces végig, megtaláltak az arányokat. Kis laza szuperhősmozi coming of age és road movie beütéssel, szépen megrendezve. Élvezet minden egyes perce. Tom Holland meg zseniális Póki továbbra is. Nézzétek, mindegy hogy nyaralás előtt, után vagy közben, mert kiváló, csupa szív, nagyon szuper kikapcsolódás.

2019-07-04 01:48:02 BalaKovesi (4) #3

Szeretem Pókember karakterét, lényegében rajta (és főként a Raimi-trilógia első két részén) nőttem fel. Kiskoromban még nem tudtam megfogalmazni, hogy mi vonz ennyire ebben a figurában, ma azt hiszem azt tudnám mondani, hogy az azonosulhatóság. Tragikus és botladozó karakter, aki teljesen hétköznapi a jelmezes alteregóját leszámítva, mindemellett pedig kedvelhető és laza. Utóbbi kettő megvolt az MCU-s Pókemberben, viszont nekem hiányzott a tragikum, nagyon zavart a kvázi Vasemberpáncél ruha, hiányzott Ben bácsi. Persze Tony és Peter kapcsolata nagyon jó, az MCU egyik legjobbja, megvolt benne ez a fajta apakeresés, viszont nekem akkoris hiányérzetem volt. A Hazatérést pedig túl kapkodósnak éreztem, nem időztünk elég időt a gimnáziumban, nem kaptunk eleget Keselyűből, nem fogott el az az érzés amikor látom Pókembert a felhőkarcolók között ugrálni. Az Idegenbennel viszont sokkal kevesebb bajom volt.

Aranyos kis film. Nem akar túl nagynak tűnni, és jól teszi. Örültem, hogy itt már nincs túlerőltetve ez a mesterséges intelligencia dolog, így egy lépéssel közelebb tudott hozzám kerülni a karakter. A szerelmi szál az eddigi legjobb a filmekből, ahhoz képest hogy Zendaya és Tom Holland között 5 centi különbség van előbbi javára, működik a kémia (bár még mindig nem értem mi szükség volt MJ teljes nevének megváltoztatására, de ez legyen a legnagyobb problémám). A szíve és humora is a helyén van, itt tényleg indokoltnak éreztem valamennyi gag meglétét a filmben, nincs túltólva, sokat nevettünk. Peter kevésbé hagyatkozik másokra, kezd megállni a saját lábán, ellentétben a filmmel, aminek bár van egyéni hangja, mégis sajnos elég sokszor érződik egy pókember folytatás helyett egy MCU 23-nak. A karakterek igazán szerethetőek, megkedveltem őket. Mysterio is egy igazán érdekes antagonista, méltó ellenfél, akit egyébként Keselyűékhez hasonlóan ugyanúgy Tony termelt ki. Az igazán nagy gond vele az, hogy nagyon kiszámítható volt, hogy igazából melyik oldalon áll. Nagyon könnyen ki lehetett következtetni, hogy negatív karakter lesz. Az illúziói viszont egyszerűen zseniálisak, kreatívak, öröm volt őket nézni. Giacchinot közel sem tartom a kedvencemnek, de a Far from Home zenéje az erősebb soundtrackjei közé tartozik, Mysterio témája* például kifejezetten a fülembe mászott, mint ahogy Pókemberé a Hazatérésben. Viszont sajnos ezt a filmet is kicsit kapkodósnak, gyorsnak éreztem. A végén nagyon vigyorogtam a felhőkarcolók között ugráló Pókembert látva, de a stáblistás jelenet lelombozott. Mármint J.K. Simmons visszatérésének iszonyúan örültem, (túl hangosan is reagáltam le), sok rajongó álma vált valóra, viszont túl hamar lett felfedve Peter személyazonossága. Sok érdekes dolgot ki lehet belőle hozni, de túl gyors, nem hagyott időt rendesen kibontani kibontásra érdemes dolgokat. Valamint amilyen kreatívak voltak Mysterio trükkjei, annyira untatott a végső drónos csata. De összességében mindenképpen pozitív élmény a Far from Home, élveztem, végig az járt a fejemben, hogy egy John Hughes filmet nézek egy kis Tartuffe beütéssel. A végén szerencsére elkapott az az "igazi" Pókemberes hangulat, várom a továbbiakat, van ebben még bőven kraft. A jobb MCU-s filmek közé sorolnám.

7/10

A végén a Skrullos dolog vajon csak poén, vagy kezdeni is fognak vele valamit? Esetleg egy Titkos invázió sztori várható? Vajon Talos mióta játszhatta Furyt?

*ezért bocsi... :D

2019-07-03 19:46:36 Mikkey (3) #2

énis tök outsiderként állok a témához, néha megnézek 1-1 marvel / dc darabot mint akinek a fogát húzzák, de a Pók-Man más, ő a legszerethetőbb karakterem, valahogy vágyom az újabb kalandjait :)

előzmény: mimóza (#1)

2019-07-03 19:06:15 mimóza (4) #1

Vártam az alkalmat, hogy valamelyik szuperhősös képregényfilmnél némileg majd csak begyógyíthatom a sebet, amit a Shazam! c. alkotás kapcsán ejtettem pár kolléga lelkén az egyesemmel. MOST! :)
Végre mindannak az ellenkezőjét elmondhatom, amit ott megfogalmaztam: itt működik minden. Egyaránt működött a dráma és a humor, eltalálták az arányokat; pazar helyszíneket választottak a különböző, igen látványos akciókhoz; csavarosra sikerült a történet; sehol sem ült le a cselekmény; néhol levegőt is elfelejtettem venni; hősünknek végül sikerült felnőnie a feladathoz, egyszóval nekem kerek volt a mű. :)

*(Szokásos?) figyelmeztetés: két stáblista utáni jelenet van. Az utolsó csavar kb. 2 óra 20 perc 20 másodpercnél vár még rád.

**+1 fun fact: és jól láttam. :o) Szuperhősünk lába alá igazán tehettek volna egy sámlit a Zendayával közös jeleneteknél. Ahhoz még CGI sem kellett volna. Valóban alacsonyabb 5 centivel a hölgynél.