Brexit: The Uncivil War (2019) ☆

Brexit: Háborúban mindent szabad

(Toby Haynes)

angol történelmi film

3,7
★★★☆☆
50 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-02-05 15:55:09 pietro (3) #3

Erősen ajánlott film, de tényleg elsősorban ismeretterjesztő jellege miatt. Mint film szerintem korántsem akkora szám, sőt, gyenge közepes, ne támasszunk túl nagy elvárásokat. Színészileg pedig csak a főszereplő aki értékelhető egyáltalán, ő viszont tény, hogy eléggé. A többi pedig már-már a komikum határát súrolja, nem a jó értelemben. Főleg aki Nigelt és társát alakítja. Értem, hogy ellenszenvvel viseltetnek irántuk az alkotók, de attól még őket is lehetett volna tisztességesen castingolni (meg még egy csomó színészt). A film mintha nem tudta volna eldönteni, hogy valamiféle burleszk, áldokumentarista szatíra vagy esetleg történelmi dráma legyen, netán discovery dokukhoz illusztratív jelleggel forgatott film (a lá Dunkirk, úgy látszik ez angol betegség) és így egyik se lett igazán, műfajilag egy katyvasz. Ezentúl az elejét abszolút túlzsúfoltnak éreztem, vagy nem építkezik vagy "hadarva", túl gyorsan. A film és az angol belpolitika minimális ismerete sem árt ilyen tekintetben, ha a filmet teljes egészében érteni akarjuk, de a lényeg azért anélkül is levehető belőle.

A "jövő politizálása" nem a Brexittel és Trumppal kezdődött, és ezt ki is mondják a filmben, hanem Obamával. Mindezek mellett talán még az is ki van mondva, hogy a felelősség nem tologatható a másik oldalra, mindenki felelős a helyzetért, tehát az aktuális EU-párti oldal elitista politizálása is, bár ez utóbbit annyira nem vállalja fel, de a főszereplőn keresztül ki van mondva. Ezeket az üzeneteket meg az egyébként viszonylag korrekt objektivitást a vége szépen elsöpri és elmismásolja a legfontosabb tanulságot, azaz a szembenézés hirtelen fej elrántással végződik és a másikra mutogatással, azaz totál szembemegy önmagával a végére... Meglepő lett volna, ha beleáll, de ez a film még nem mert vagy nem akart. Mindegy, mert ettől függetlenül még így is tanulságos, és politikai ismeretterjesztés szempontjából azért jó, hogy elkészült...

2019-01-13 11:53:49 zéel (4) #2

Kitűnő (és elkeserítő) ismeretterjesztő film arról, hogy hogyan kell manapság választást nyerni.
Remek tv movie.

P.S.: Szívesen megnéznék egy ilyen "csak" tv filmet - magyar választásról is (álom, álom, édes álom).

2019-01-10 23:41:37 agymosott09 (4) #1

Nagyszerű rendezés, nagyszerű előadás, nagyszerű tálalás, kár, hogy elég sok dolog sematikusan van ábrázolva. Ezzel együtt is kihagyhatatlan.