Dominion (2018) ☆ 👁

Uralom

(Chris Delforce)

ausztrál dokumentumfilm

4,1
★★★★☆
17 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-01-30 16:46:20 Gruden Gergo (?) #8

Ja es meg valami, ok, hogy propaganda meg nyilvan a leteze legdruvabb, legundoritobb helyeket mutatja be, nekem hianyzott, hogy sem itt sem pedig az Earthlingsben nem mutatott alternativat. Milyen a "BIO" allat, ha tenyleg letezik olyan? Lehet ezt szinten gazdasagosan, de kozben emberiebben is csinalni vagy ez az egy modszer letezik? Mert ha azt hisszuk el amit a film mutat, hogy minden allattarto farm ilyen akkor 2 opcio van. Vagy ez a szukseges rossz, vagy kb ehen doglunk es soha tobbe nem eszunk hust.... Ha szant volna erre is 10 percet a film, akkor megkapna az 5-ost.

2022-01-29 14:46:12 Gruden Gergo (?) #7

Pedig nem volt ez rossz. Nyilvan lehet ezt "baratsagosabban" is csinalni, de az nem koltseghatekony. Tovabba tobb helyen is irta, hogy az "Allatvedelmi Liga" (azt hiszem) altal jova hagyva, tehat ok is tisztaban vannak vele, hogy ezeket az allatokat a husukert tenyesztik es valahogy fel kell dolgozni oket es az nem opcio, hogy vegtelen zold mezokon szaladgalnak boldogan majd egyszer meghalnak, ha meghalnak. Valahogy tartani kell oket es amikor eljon a pillanat valahogy fel is dolgozni.
Ahogy az Earthlings alatti kommentemben is irom, szerintem ez szukseges rossz es inkabb azzal a szemelyzettel van a baj aki elvezettel tapossa, utlegeli, kinozza es oli meg az allatokat.

előzmény: Mikkey (#3)

2022-01-26 21:08:56 Ugor (4) #6

Két napja rágódom rajta, hogy írni kéne erről is pár sort, mert egyrészt két napja foglalkoztat, másrészt úgy érzem, hogy én is cinkos vagyok attól, hogy hallgatok. Szégyen az, ha nem írom le a véleményemet, hanem magamban tartom az amúgy szégyenemet. Mert Homo Sapiens volnék magam is, és hát amit a fajtársaim tesznek, kicsit visszaüt rám is. Az nem úgy van, mint az óvodában, hogy óvónéni nem is én voltam, nem is én szemeteltem, nem baj, Pistike, az egy szemét, a szemetet meg valakinek fel kell szednie, mert ott van és ott maradt. Szóval, hogy is vagyunk mi ezekkel az élőlényekkel, akikkel megosztjuk a bolygó felszínét? Azaz, hogy ők osztják meg velünk, vagy nem is tudom. Életben hagytak minket vagy életben tartanak. Lehet-e moralizálni a nagyüzemi állattartáson? Vagy ez csak olyan értelmiségi nyafogás, liberális széplelkű baromkodás, ez az élet rendje. Talán nem is fájna ennyire, ha az ember maga nem lenne ilyen kétszínű mocsok gyárilag. Elgázosít, eléget száz nőt meg gyereket, azután hazamegy a családjához és lehasal a szőnyegre társasjátékot játszani meg kacagni a saját gyerekeivel. Ahogy a filmben káromkodva és röhögve üti és rúgja a kiszolgáltatott élőlényeket, élvezi a kínjaikat és vérző szenvedéseiket, és lehet, hogy otthon meg várja egy-két házikedvenc, akiket ágyába fogad, egy tányérból eszik velük, és bömbölve szalad az állatorvoshoz, ha a mutyuli beüti valahová a lábikóját. Nem hülyéskedek, egy csomó ilyen „állatbarát” ismerősöm van. Nyilván mindenkinek van ilyen, annyira általános jelenség. És kétszínű szarság. A vadász, a jellemtelen szolgáival, akik a szabad állatok világával szemben a puskás ember mellé szegődtek, felhajtják, tépik, marják az elárult állatot. Talán, mint a kápók egykor a táborokban. De akkor mit lehet tenni? Érdemes ezen siránkozni? Történik egyáltalán valami, ha siránkozunk? Sokat éltem már, sok dologról változott a véleményem, most is változik. Örülök, hogy számtalan területen, amit a film is érint, lényeges változások vannak. Egyre kevesebb helyen szerepelnek már cirkuszban állatok. Egyre több ország húz meg határokat, meddig lehet kizsákmányolni azokat, akik nem tudnak védekezni. Egyre több országban van/lesz állatvédelmi rendőrség, olyan helyeken is, ahol az állat fogalma nem korlátozódik álszent módon mindig csak kutyára meg macskára. Rezervátumok, védett helyek keletkeztek, állatkertek zártak be, medvetáncoltatásnak vége, megszűnt a szűcs szakma Magyarországon, sok helyen az állam vadászik az orvvadászokra. Több helyen sikerült laboratóriumi állatok örökös kínzása helyett valami más megoldást találni például a szépségiparban. És ez csak így, az én életem során bekövetkezett. Talán van valami halvány remény. Talán egyszer, a sokadik ilyen film után tényleg megszólal a bolygó egészének lelkiismerete. Talán egyszer jobban kihúzzuk a fejünket a homokból, mert itt van, dörög az ég, recseg-ropog minden és itt a baj.

2022-01-24 10:07:58 Ugor (4) #5

Borzasztóan nehéz nézni. Pedig muszáj szembenézni vele.

előzmény: Mikkey (#3)

2022-01-24 09:08:15 Gruden Gergo (?) #4

tul van targyalva ;)

2022-01-24 06:30:13 Mikkey (4) #3

Vágóhidas, állattartós doksi, nem akarod látni!

előzmény: Gruden Gergo (#2)

2022-01-23 22:10:03 Gruden Gergo (?) #2

ez miez?

2019-09-22 06:21:14 biri (?) #1

Nekem túl tömény és sokszor - témájából és tartalmából adódóan fölöslegesen - hatásvadász. Két óra intenzív elborzasztás, ami egyszerűen túl sok. Kár, mert alapvetően igényes.